Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία μια νέα κοινότητα ασφάλειας"
  • [02] Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
  • [04] Ολοήμερα 25 νοσοκομεία
  • [05] Παράταση για την περαίωση

  • [01] "Αναγκαία μια νέα κοινότητα ασφάλειας"

    Η πρώτη, ύστερα από 11 χρόνια Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ, αποτελεί ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στην υπόθεση της περιφερειακής ασφάλειας και ταυτόχρονα είναι μια πρόκληση, καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα του Καζακστάν.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "αναζωπύρωση του εθνικισμού", που απέδωσε, εν μέρει, στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».

    Επίσης, αναφέρθηκε και στις διεθνείς οικονομικές αγορές, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών.

    Φέτος, συμπληρώνονται 65 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά περιφερειακές εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε διάφορες περιοχές της ηπείρου, υπονομεύοντας την ασφάλεια της Ευρώπης ως συνόλου, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι σε οικονομικά δύσκολους καιρούς ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο κοινωνικό εισόδημα, τις υποδομές και τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

    Σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό ότι η στρατιωτική ισχύς από μόνη της είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα προβλήματα του σήμερα, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί, κοινωνίες και οικονομίες που προστατεύουν κοινές αξίες και προάγουν την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία για όλους.

    Ανέφερε ότι ένα άλλο κλειδί για την περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί η συνεργασία για τη μετανάστευση, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα.

    Σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ δεν είναι μόνος του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και κάλεσε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των 56 κρατών που εκπροσωπούνται στον ΟΑΣΕ ώστε "οι κοινωνίες μας να γίνουν πιο ουσιαστικές, πιο ανοιχτές και πιο παγιωμένες, διευρύνοντας ταυτόχρονα την αντίληψή μας για το τι σημαίνει δημοκρατία στη νέα τεχνολογική εποχή των ΜΜΕ και του Διαδικτύου που επιτρέπει μεν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά από την άλλη εγκυμονεί κινδύνους αν επιτρέψουμε την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων

    Ένταση των ελέγχων στην αγορά ενόψει των Χριστουγέννων ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας, επισημαίνοντας ότι τα συνεργεία των ελεγκτών θα πενταπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των γιορτών.

    Ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις κεντρικές αγορές, προειδοποίησε ότι το παρεμπόριο γύρω από τις αγορές δεν θα γίνει ανεκτό ενώ θα δοθεί βάρος και στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων.

    Οι τιμές αν αφαιρέσουμε την επίπτωση του ΦΠΑ βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα, ανέφερε ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι, οι τιμές πρέπει να πέσουν και θα πέσουν", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ρόβλιας, ο γεν. γραμματέας Εμπορίου κ. Σ. Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας εποπτείας της αγοράς κ. Γ. Στεργίου παρουσίασαν σήμερα τρία παρατηρητήρια τιμών, για είδη σούπερ - μάρκετ, καύσιμα και δίδακτρα. Μέσω των αντίστοιχων ιστοσελίδων στο Ίντερνετ οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές για το "καλάθι" των προϊόντων που επιλέγουν, στα καταστήματα της περιοχής της ή να βλέπουν το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων στη διαδρομή που ακολουθούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η σημερινή και τα στοιχεία για την πορεία της νόσου συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά.

    Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ευρώπη έχουν άγνοια της κατάστασής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει πως η έγκαιρη ανίχνευση του ιού έχει ζωτική σημασία για την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

    Περίπου 6.800 άνθρωποι ανά τον κόσμο μολύνονται καθημερινά από τον ιό του HIV, εκ των οποίων περίπου το 45% είναι νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αύξηση των κρουσμάτων AIDS. Φέτος και μέχρι 31 Οκτωβρίου, έχουν δηλωθεί 519 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας, σε 10452. Από τα περιστατικά αυτά, τα 8453 (80,9%) ήταν άνδρες, τα 1951 (18,7%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε.

    Το παρήγορο είναι ότι ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά, παραμένει χαμηλός στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες. Σε σύνολο 37 παιδιών με AIDS, το 64,9% έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.

    Με τίτλο "Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής" οι ΜΚΟ "PRAKSIS" και " ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ", έχουν ξεκινήσει καμπάνια για τον ιό, από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι ΜΚΟ θα μοιράζουν προφυλακτικά και φυλλάδια, με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού. Επίσης η κινητή μονάδα της "PRAKSIS" θα βρίσκεται στο Γκάζι, και όποιος θέλει μπορεί κάνει το γρήγορο τεστ για τον HIV, δωρεάν και ανώνυμα (τεστ με το σάλιο) όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά.

    Από αύριο έως και την 4η Δεκεμβρίου η κινητή μονάδα της PRAKSIS θα βρίσκεται και στην Θεσσαλονίκη (το απόγευμα της 2ης Δεκεμβρίου στην πλ. Αριστοτέλους και στη συνέχεια έξω από το bar Enola για τρία βράδια).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ολοήμερα 25 νοσοκομεία

    Ξεκινά από σήμερα, η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα έχουν περισσότερες ώρες καθηΒ΅ερινά για εξετάσεις και επεΒ΅βάσεις στα δηΒ΅όσια νοσοκοΒ΅εία.

    Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00, είναι τα εξής: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Ευαγγελισμός", ΚΑΤ, "Αγιος Σάββας", "Γεννηματάς" Αθήνας, "Ερυθρός", Κρατικό Νίκαιας, "Τζάνειο", "Αττικόν", "Μεταξά", "Θριάσιο", "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου", ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, "Θεαγένειο", Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

    Η απόφαση ορίζει, ως ολοήμερη λειτουργία, την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων, που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Παράταση για την περαίωση

    Παρατείνεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που έληγε σήμερα. Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογούμενων τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 December 2010 - 13:30:23 UTC