Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν για το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας
  • [02] "Η ώρα των μεγάλων αλλαγών"
  • [03] "Εισαγγελική ετοιμότητα για τις φυλακές"
  • [04] "Απλώς, δεν καπνίΖΩ"
  • [05] Στον Πειραιά τρία πλοία με ευπαθή προϊόντα

  • [01] Συνεδριάζουν για το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας

    Με τους Ιρλανδούς πολίτες να διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες μαζικά κατά της επικείμενης νέας λιτότητας, το ευρώ να βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τις αγορές να καραδοκούν, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής προς την Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 85 δισ. ευρώ.

    Διπλωματικές πηγές βεβαίωναν ότι σε μεγάλο βαθμό οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των αδιάκοπων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση και την τρόικα, δηλαδή τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα 85 δισ. ευρώ του προγράμματος τα 35 δισ. ευρώ θα προσανατολιστούν στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την ευχή η απόφαση που θα ληφθεί να είναι ομόφωνη διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που σημειωθούν και άλλες κρίσεις υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα αναγκαία εργαλεία για την υπέρβασή τους.

    Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας, το επιτόκιο δανεισμού θα ανέλθει στο 6,7%, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερο από το 5,2% που κατά μέσο όρο ισχύει για την Ελλάδα.

    Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση διέψευσε αυτή την πληροφορία δηλώνοντας ότι ούτως ή άλλως μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν αποδεκτή.

    Η συνεδρίαση ξεκινά στις 2 μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Σε πρώτη φάση συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια η συνεδρίαση θα διευρυνθεί σε επίπεδο ECOFIN.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Η ώρα των μεγάλων αλλαγών"

    «Είναι πλέον η ώρα των μεγάλων αλλαγών», τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

    «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις του, τις ΔΕΚΟ και το ενδεχόμενο σύγκρουσής του με συνδικαλιστικές ομάδες. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «παρά τις δυσκολίες, αυτή η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες δημιουργίας συναίνεσης, με συνεχή και σοβαρή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρ' ότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Οι περιστάσεις επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και αυτό αφορά πρωτίστως τις πολιτικές δυνάμεις» αναφέρει και συμπληρώνει: «Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή και η θετική ανταπόκριση απβ όλους θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, ιδιαίτερα σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα».

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το 2011 δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί.

    Σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για αυτό ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Εισαγγελική ετοιμότητα για τις φυλακές"

    Αυξημένη ετοιμότητα τις επόμενες ώρες ζήτησε από τους εισαγγελείς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στον σύντομο χαιρετισμό του στην 26η Τακτική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές της χώρας κατόπιν συνεννοήσεων που έχουν γίνει μεταξύ ομάδων κρατουμένων.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος χαρακτήρισε "μεγάλο ασθενή" τη δικαιοσύνη, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έκανε έκκληση σε αυτούς που, όπως είπε, έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία, να μην αφήσουν στην τύχη της τη δικαιοσύνη αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει.

    Ο Ιωάννης Τέντες έκανε και αυτοκριτική λέγοντας ότι έχουν και οι δικαστές ευθύνες, ωστόσο ζήτησε να σταματήσουν οι ολέθριες επιθέσεις σε βάρος της δικαιοσύνης οι οποίες μάλιστα έχουν διεθνή αντίκτυπο με αρνητικά σχόλια περί ατιμωρησίας στον γερμανικό Τύπο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Απλώς, δεν καπνίΖΩ"

    Κάθε δέκα δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο, πάνω από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη.

    Η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου. Ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

    Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω της νέας εξειδικευμένης ιστοσελίδας που θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://web.ana-mpa.gr/nosmoking, συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τους τρόπους απεξάρτησης και τα κέντρα διακοπής του τσιγάρου. Επίσης, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την αξία της άσκησης στην καθημερινή ζωή.-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στον Πειραιά τρία πλοία με ευπαθή προϊόντα

    Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με παραγωγούς στην Κρήτη, από τη νέα 48ωρη απεργία των ναυτικών, έως τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, έφθασαν το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, τα πλοία «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», το «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωϊκών» και το «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν τα δρομολόγια μετά από συμφωνία των παραγωγών της Κρήτης με ναυτεργάτες των πλοίων. Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλο δρομολόγιο με τα πλοία αυτά, μέχρι τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία διεμήνυσε χθες ότι η απόφαση για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο ισχύει στο ακέραιο, με αφορμή σχετικό έγγραφο που της απεστάλη από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, το οποίο αναφέρει ότι «η απεργία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα», ωστόσο κάνει λόγο για «διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

    Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 November 2010 - 13:30:18 UTC