Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια
  • [02] Πέθανε ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος
  • [03] Στο 5,2 ο πληθωρισμός
  • [04] Μαρκογιαννάκης και Κιλτίδης στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη
  • [05] Πολιτική στήριξη
  • [06] Θανατηφόρο τροχαίο στο Τεπελένι

  • [01] Τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια

    Με 82 πανεπιστήμια, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό, εκπροσωπείται η Ευρώπη στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας "Times" για την εκπαίδευση "THE" (Times Higher Education).

    Για άλλη μια χρονιά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο ανακηρύσσεται το Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν στις πρώτες θέσεις το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στην Ευρώπη τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία (2), το Βέλγιο (2), η Ισπανία (2), η Αυστρία (2), η Φιλανδία (1) και η Νορβηγία (1). Από τις 13 χώρες της Ευρώπης που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πέθανε ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος

    Πέθανε ο ποιητής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Έκτωρ Κακναβάτος, σε ηλικία 90 ετών. Ο Έκτωρ Κακναβάτος, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Κοντογιώργη, γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά. Μεταξύ 1937 και 1941 σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο. Είχε διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

    Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Fuga». Το 1983 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για τη συλλογή του In Perpetuum.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο του ποιητή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αναφέροντας ότι «η ποίηση έγινε ο δίαυλος μέσα από τον οποίο εξέφραζε τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του, έγινε ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αποτυπώσει το πνευματικό του μανιφέστο. Ο θάνατος του ποιητή Έκτορα Κακναβάτου αποτελεί για την ελληνική ποίηση απώλεια μεγέθους ανάλογου του πνευματικού αναστήματος του εκλιπόντος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο 5,2 ο πληθωρισμός

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από 5,6% τον Σεπτέμβριο, αν και υπήρξαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ευθέως ή εμμέσως από την αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, η βενζίνη, οι μεταφορές και η κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις λόγω της λήξης των θερινών εκπτώσεων (είδη ένδυσης και υπόδησης).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) τον Οκτώβριο εφέτος, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009- από 5,7% τον Σεπτέμβριο- και έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μαρκογιαννάκης και Κιλτίδης στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη

    Οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του ALTER επανέλαβαν ότι είναι δεδομένη η επιθυμία τους να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, που αναμένεται να ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την ίδια ώρα αναπτύσσεται έντονη φημολογία και για άλλους βουλευτές και στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα που φέρονται να σκέπτονται να ενταχθούν στο νέο κόμμα.

    Ο πρώην υπουργός της ΝΔ Α. Ανδριανόπουλος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θ. Κοτσώνης φέρονται να κινούνται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση.

    Εν τω μεταξύ, ο μηχανισμός της κας Ντ. Μπακογιάννη εργάζεται πυρετωδώς για την 21η Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα, το σύμβολο και η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.

    Στελέχη πραγματοποιούν επαφές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο στις 21 του μηνός να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησαν την ιστοσελίδα 21noemvriou.gr, με πληροφορίες για την εκδήλωση που θα γίνει στο θέατρο Μπάντμιντον.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πολιτική στήριξη

    Πολιτική στήριξη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης παρέσχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την κατβ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και το γεύμα εργασίας, ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι χαίρει εκτίμησης η «αποφασιστικότητα και η πειθαρχία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί δομικές μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Βεστερβέλε έκρινε τις μεταρρυθμίσεις «αναγκαίες, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα δημοσιευθέντα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι θαρραλέες και ουσιαστικές και ότι προφανώς και οι Έλληνες πολίτες τις επιθυμούν».

    Στο σημείο αυτό ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι «επιβεβαίωσαν πως ο ελληνικός λαός είναι επίσης πεπεισμένος για την αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Δ. Δρούτσας διαβεβαίωσε το Γερμανό ομόλογό του ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με την ίδια σοβαρότητα που εφαρμόζει μέχρι τώρα». Χαρακτήρισε δε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικηθήκαν εκλογών «έκφραση της ευρείας υποστήριξης του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Θανατηφόρο τροχαίο στο Τεπελένι

    Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, και 40 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 σοβαρά, από χθεσινοβραδινό δυστύχημα, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, που εκτελούσε το δρομολόγιο Δυρράχιο- Αθήνα.

    Το λεωφορείο έπεσε από χαράδρα ύψους 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακαριαία εννέα από τους 49 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, ηλικίας 14 και 17 ετών.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ στον άξονα Τεπελένι - Μπάλσι, κοντά στο χωριό Ζιάι, 80 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και αποδίδεται σε απώλεια του ελέγχου του οχήματος από τον Έλληνα οδηγό, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου ήταν Αλβανοί.

    Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο του Μπαλς και στη συνέχεια οι σοβαρότερα τραυματισμένοι, σε νοσοκομεία των Τιράνων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 2010 - 21:30:24 UTC