Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο
  • [02] Δ. Δρούτσας: "Είμαστε σε καλό δρόμο"
  • [03] Πέθανε ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος
  • [04] Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές
  • [05] Εξαίρεση μικρών ξενοδοχείων
  • [06] Υγρασία και σκόνη

  • [01] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο

    Διεργασίες στα κόμματα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Κυριακή, κατά τον οποίο θα κριθούν 11 περιφέρειες της χώρας και οι μεγάλοι δήμοι.

    "Κρίσιμο και σοβαρό" χαρακτήρισε τον ββ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι "οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αποκλειστικά τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν και θα δώσουν πνοή στον Καλλικράτη".

    "Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν κατάλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της, το οποίο έστειλε ο ελληνικός λαός. Θα το καταλάβει την επόμενη Κυριακή", δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένο φέρεται το ΚΚΕ, εκτιμώντας οτι είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά. Ικανοποιητικό έκρινε το αποτέλεσμα και ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο,τι συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Την εκτίμηση ότι η χώρα έχει εισέλθει «σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας», έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Δ. Δρούτσας: "Είμαστε σε καλό δρόμο"

    «Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά» από την εφαρμογή του «μεγάλου και αξιόπιστου πακέτου μέτρων» που κλήθηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι «n-tv».

    «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά είμαστε στο μέσο της διαδρομής. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε ακολουθήσει τον σωστό δρόμο», επισήμανε ο κ. Δρούτσας, σημειώνοντας ότι αυτό «αναγνωρίζεται από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ και από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της απόφασης για τη δημιουργία ενός «πραγματικά αξιόπιστου» μόνιμου μηχανισμού στήριξης. «Σημαντικό είναι να στείλουμε στις διεθνείς αγορές το αξιόπιστο μήνυμα ότι οι χώρες του ευρώ αλληλοϋποστηρίζονται, το ευρώ ακόμα και σε περιόδους κρίσης βρίσκει την απαραίτητη στήριξη», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πέθανε ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος

    Πέθανε ο ποιητής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Έκτωρ Κακναβάτος, σε ηλικία 90 ετών. Ο Έκτωρ Κακναβάτος, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Κοντογιώργη, γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά. Μεταξύ 1937 και 1941 σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο. Είχε διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

    Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Fuga». Το 1983 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για τη συλλογή του In Perpetuum.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο του ποιητή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αναφέροντας ότι «η ποίηση έγινε ο δίαυλος μέσα από τον οποίο εξέφραζε τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του, έγινε ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αποτυπώσει το πνευματικό του μανιφέστο. Ο θάνατος του ποιητή Έκτορα Κακναβάτου αποτελεί για την ελληνική ποίηση απώλεια μεγέθους ανάλογου του πνευματικού αναστήματος του εκλιπόντος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει πλέον εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες -σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ σε αριθμό- με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

    Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά της, η Eurobank ανακοίνωσε πως διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης αξίας 4 δισ. ευρώ με ξένες τράπεζες.

    "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εξαίρεση μικρών ξενοδοχείων

    Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στις αρχές του 2011, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρεί τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από την υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στην παραπάνω δέσμευση προέβη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης προς τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρη στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Υπογραμμίζεται ότι μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, που θα καταρτιστεί ειδικά για τους ξενοδόχους και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα τύχουν ανάλογης ασφαλιστικής μεταχείρισης με τις αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.

    Ταυτόχρονα σε απ΄ ευθείας συνεννόηση του κ. Κουτρουμάνη με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. επιδιώκεται να υπάρξει περίοδος ανοχής έως ότου επιτευχθεί οριστική διευθέτηση μέσω του αναφερόμενου νόμου των υπόχρεων για ασφάλιση ξενοδόχων στον Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.500 περίπου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Υγρασία και σκόνη

    Αυξημένα είναι τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι στα πελάγη, εντάσεως έως και 9 μποφόρ, ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η θερμοκρασία έφθασε στους 22 βαθμούς.

    Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό του καιρού και αύριο με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

    Στο μεταξύ,εξεδόθη μερική απαγόρευση απόπλου για ορισμένες περιοχές, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη, ενώ από Ηγουμενίτσα για τα Ιόνια νησιά απαγορεύθηκε ο απόπλους για πλοία ανοιχτού τύπου και τα αμφίδρομα.

    Για τον Αργοσαρωνικό, δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των "φέρι μπόουτ" και των «δελφινιών» από Καβάλα, ενώ δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης» για Καβάλα-Λήμνο. Από Κεραμωτή για Θάσο γίνονται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο το «Παναγία Θαλασσινή» και το «Μαρμάρι Εξπρές» από το Λαύριο.

    Απαγορευτικό απόπλου εξεδόθη επίσης για την Κυλλήνη, ενώ στην Πάτρα δεν πραγματοποιεί δρομολόγια το «Κεφαλληνία» για Πάτρα- Σάμη Κεφαλληνία- Ιθάκη.

    Οι επιβάτες, πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 2010 - 19:30:20 UTC