Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντλήθηκαν 390 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,82%.
  • [02] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο
  • [03] Στο 5,2 ο πληθωρισμός
  • [04] "Ψαλίδι" στα δώρα
  • [05] Καλύτερο Μουσείο

  • [01] Αντλήθηκαν 390 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,82%.

    Στην άντληση ποσού 390 εκ.ευρώ προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (6 μηνών) με επιτόκιο 4,82%, έναντι επιτοκίου 4,54% στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Υποβλήθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 1,544 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 300 εκ.ευρώ κατά 5,15 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Στο μεταξύ, στο "μικροσκόπιο" της τρόικας και διεθνών οίκων αξιολόγησης θα τεθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου αφ' ενός να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στο τέλος Δεκεμβρίου και αφ' ετέρου να συνταχθούν οι εκθέσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

    Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει η Eurostat, τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009, το οποίο για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου.

    Στο πλαίσιο, αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας στην Ελλάδα είναι "αξιόπιστο" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αθήνα θα καταφέρει να διορθώσει το έλλειμμά της και να σεβαστεί τους στόχους 2011. Δεδομένης, όμως, της ύφεσης, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε και την ανάγκη λήψης νέων πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Video

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τηλεοπτική του συνέντευξή στο CNN, προανήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ για την οποία η χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο

    Διεργασίες στα κόμματα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Κυριακή, κατά την οποία θα κριθούν 11 περιφέρειες της χώρας και οι μεγάλοι δήμοι.

    Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του. "Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή.

    Ο β΄γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι έχει υπευθυνότητα δεν παρασύρθηκε από τον αντιμνημονιακό παροξυσμό της ΝΔ και με την ώριμη ψήφο του απέτρεψε την είσοδο της χώρας σε περιπέτεια αποσταθεροποίησης.

    «Το ΠΑΣΟΚ υπέστη στρατηγική ήττα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η μπλόφα δεν πέρασε και ο ελληνικός λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα αλλαγής πολιτικής».

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένο φέρεται το ΚΚΕ, εκτιμώντας οτι είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά. Ικανοποιητικό έκρινε το αποτέλεσμα και ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο,τι συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η αποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Για ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της προσπάθειας, κάνει λόγο ο ΣΕΒ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο 5,2 ο πληθωρισμός

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από 5,6% τον Σεπτέμβριο, αν και υπήρξαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ευθέως ή εμμέσως από την αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, η βενζίνη, οι μεταφορές και η κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις λόγω της λήξης των θερινών εκπτώσεων (είδη ένδυσης και υπόδησης).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) τον Οκτώβριο εφέτος, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009- από 5,7% τον Σεπτέμβριο- και έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ψαλίδι" στα δώρα

    Το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του για τα Χριστούγεννα κατά 21%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο -2,5%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα χριστουγεννιάτικης έρευνας της Deloitte. Σύμφωνα με την έρευνα τα προγραμματισμένα έξοδα για φαγητό θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές, σε βάρος των δώρων και της εκτός σπιτιού διασκέδασης. Εξαίρεση σε αυτήν την τάση αποτελούν οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί καταναλωτές που σε ποσοστό 56% και 43% αντίστοιχα θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα και σε φαγητό και ποτό.

    Επιπλέον, η πλειοψηφία (73%) των Ελλήνων υποστηρίζουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε σχέση με πέρυσι.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει περισσότερο την ψυχολογία των γυναικών και ιδιαίτερα των Ελληνίδων, οι οποίες νιώθουν ανασφάλεια για την εργασία, το εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη.

    Οι Ελληνες σκοπεύουν να διαθέσουν μόλις 410 ευρώ, ενώ ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής αναμένεται να διαθέσει 590 ευρώ.

    Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες.

    Αναζητούν προϊόντα με μεγάλη χρηστική αξία, ενώ σκοπεύουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα για μικρότερο αριθμό ανθρώπων, αποφεύγοντας τις ακριβές επιλογές και εστιάζοντας στις ειδικές προσφορές.

    Το 78% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα ψάξει ιδέες δώρων για τις γιορτές μέσα από το Ιντερνετ και το 74% θα συγκρίνει τιμές στο διαδίκτυο. Μάλιστα, 1 στους 10 δήλωσε ότι θα προβεί σε online αγορές, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι, το 40% των συμπατριωτών μας θα χρησιμοποιήσει περισσότερο το διαδίκτυο γιατί "έχει πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα καταστήματα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Καλύτερο Μουσείο

    Το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» πήρε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.

    To βραβείο παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Νικητιάδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι με την κίνηση τους άνοιξαν την πόρτα για να επιστρέψουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης στον τόπο τους.

    Ο υφυπουργός εξήρε τη σημασία των εξελίξεων αυτών για τον Ελληνικό Πολιτισμό και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι με τη βράβευση αυτή, έπεσε και το τελευταίο τείχος, δίνοντας νέα ώθηση στην υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Η βράβευση απέσπασε ευμενή σχόλια σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μεγάλης Βρετανίας, με την επισήμανση ότι το γεγονός δίνει νέα δυναμική στο αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν βρετανοί σχολιαστές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 2010 - 13:30:24 UTC