Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οδηγίες για την περαίωση
  • [02] ΗΣΑΠ-Στάση εργασίας από 12.00-16.00
  • [03] Παρελήφθη το υποβρύχιο "Παπανικολής"
  • [04] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
  • [05] "Όχι άλλη ανοχή"
  • [06] "Δεδομένη η αναδιάρθρωση"
  • [07] Εμβολιασμός για τη γρίπη
  • [08] Μόνο με θαύμα στους "16"

  • [01] Οδηγίες για την περαίωση

    Οδηγίες προς τις εφορίες και διευκρινίσεις προς τους φορολογούμενους, για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καθώς και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Δ.Ο.Υ.

    Το υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση διευκρινίζει ότι:

    " Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι προαιρετική.

    " Εκκαθαριστικά για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λάβουν όλοι οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις.

    " Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν από την Γ.Γ.Π.Σ και θα αφορούν όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 έως και το 2009, εξαιρουμένων όσων έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση και δεν έχουν ενταχθεί στο δείγμα ελέγχου.

    " Για κάθε χρήση, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής προκειμένου ο φορολογούμενος να υπαχθεί στη ρύθμιση εάν επιθυμεί και να γίνει κατάργηση της φορολογικής εκκρεμότητας για τις χρήσεις που θα επιλέξει να υπαχθεί.

    " Κάθε φορολογούμενος-αποδέκτης εκκαθαριστικού θα πρέπει να ελέγξει προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του εκκαθαριστικού του, μόλις το παραλάβει.

    " Εφόσον συμφωνεί, μπορεί να περαιώσει επιλεκτικά όσες χρήσεις αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεχόμενες από την παλαιότερη μέχρι την πιo πρόσφατη.

    " Με την καταβολή ποσοστού 20% από το συνολικό ποσό που αφορά στις χρήσεις που επιλέγει να ρυθμίσει ως προκαταβολή, τεκμαίρεται η από μέρους του ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή των στοιχείων του εκκαθαριστικού σημειώματος.

    " Η αποδοχή των όρων της ρύθμισης δια της καταβολής σύμφωνα με το μηχανογραφικό δελτίο, της πρώτης δόσης ή του συνολικού ποσού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα.

    " Εφόσον το ποσό που απομένει μετά την προκαταβολή εξοφληθεί μέσα στον χρόνο καταβολής της α' δόσης, παρέχεται έκπτωση 10% επ' αυτού.

    " Η α' δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό.

    " Εάν ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα ποσά του εκκαθαριστικού, απευθύνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καταβολή.

    " Εφόσον επέλθουν μεταβολές στο εκκαθαριστικό από την Δ.Ο.Υ. και ο φορολογούμενος συμφωνήσει με τις μεταβολές, η πληρωμή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    " Εφόσον από την επανεξέταση του εκκαθαριστικού στη Δ.Ο.Υ. δεν προκύψουν τροποποιήσεις, η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 σε τράπεζα.

    Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας περαίωσης μέσω της αποστολής εκκαθαριστικών από τη Γ.Γ.Π.Σ. και την εξόφλησή τους μέσω τραπεζών έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και την ελαχιστοποίηση του κόστους, του χρόνου και των πόρων που θα απαιτούνταν για να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες παρελθόντων οικονομικών ετών. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχουν καταγραφεί σε εκκαθαριστικά σημειώματα στοιχεία για περισσότερες από 4 εκατομμύρια. ανέλεγκτες χρήσεις και για το λόγο αυτό υπάρχει πιθανότητα σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν και να διορθωθούν στις Δ.Ο.Υ. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις που οφείλονται στην απουσία πληροφορίας από το μηχανογραφικό σύστημα. Για παράδειγμα, εάν δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος συγγενούς, το μηχανογραφικό σύστημα δεν εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό στο όνομα του θανόντος. Αν έχει γίνει δήλωση του θανάτου, αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση, το μηχανογραφικό σύστημα δεν εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό το οποίο αποστέλλεται στους κληρονόμους. Εάν δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην Δ.Ο.Υ., το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα εφόσον η επιχείρηση θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι φορολογικά ενεργή. Τέλος, εάν έχει γίνει διακοπή εργασιών αλλά οι χρήσεις δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα για τις μεσολαβούσες χρήσεις μέχρι το έτος της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά στις ανέλεγκτες χρήσεις για τις οποίες θεωρείται φορολογικά ενεργή μια επιχείρηση.

    Σε σχέση με την εκούσια ρύθμιση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια υπενθυμίζεται ότι:

    " Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι προαιρετική.

    " Οι φορολογούμενοι που έχουν βεβαιωμένες διαφορές που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων, θα πάρουν ενημερωτικό σημείωμα/πρόσκληση από την αρμόδια για την διαφορά Δ.Ο.Υ.

    " Ο προσδιορισμός των προς καταβολή ποσών στα πλαίσια της περαίωσης των δικαστηριακών υποθέσεων γίνεται με την μετάβαση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    " Εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχθεί τους όρους υπαγωγής, η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται στην Δ.Ο.Υ το αργότερο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και ισούται με το 20% του προσδιορισθέντος ποσού.

    " Η α΄ δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή.

    Σε σχέση με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι:

    " Τo πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, έληξε στις 29 Οκτωβρίου 2010. Ειδικά για τους φορολογούμενους που είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε αυτό μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, παρέχεται εκ του Νόμου δυνατότητα ολοσχερούς εξόφλησης το αργότερο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2010.

    " Ωστόσο, τα προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις είναι δυναμικά.

    " Οποιοσδήποτε οφειλέτης δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2010, έχει δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης της επιλογής του κατά τον χρόνο που θα επιλέξει. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη διαφορά στους όρους ένταξης στη ρύθμιση είναι ότι θα χρειαστεί να καταβάλει όλες τις δόσεις που θα έχουν μεσολαβήσει από την εκ του Νόμου προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της αίτησης (Οκτώβριος 2010) μέχρι την υπαγωγή, καθώς και των επ' αυτών προσαυξήσεων για την μεσολαβούσα περίοδο.

    " Επίσης οποιοσδήποτε έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης με δόσεις μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα με περισσότερες δόσεις για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, με την προϋπόθεση να έχει καταβάλλει εμπρόθεσμα όλες τις μέχρι τότε δόσεις του και να καλύπτεται από την ελάχιστη ανά πρόγραμμα καταβολή.

    " Κατ' αντιστοιχία οποιοσδήποτε έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης με πολλές δόσεις, έχει το δικαίωμα να επιλέξει νέα ρύθμιση με λιγότερες δόσεις, οπότε στην περίπτωση αυτή δικαιούται απαλλαγής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για το υπόλοιπο ποσό που υπάγεται στη νέα ρύθμιση με το οριζόμενο για το νέο πρόγραμμα αυξημένο ποσοστό.

    " Στις ρυθμιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάγονται όλες όσες έχουν βεβαιωθεί ταμειακά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

    " Ο οφειλέτης μπορεί επίσης να περιλάβει στη ρύθμιση βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 οφειλές, καθώς και οφειλές σε αναστολή, διευκόλυνση ή νομοθετική ρύθμιση, αλλά χωρίς επιμήκυνση του χρόνου ρύθμισης.

    " Για τις βεβαιωμένες οφειλές έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 δεν μπορεί να γίνει άλλη ρύθμιση πέρα από αυτή που προβλέπεται στον Νόμο.

    " Οφειλέτης χάνει τα δικαιώματα της ρύθμισης στην περίπτωση μη καταβολής των δόσεων, καθώς και στη περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις ή δεν είναι ενήμερος στις τρέχουσες υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

    " Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην ρύθμιση, προβλέπεται η χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης καταβολής ελάχιστου αριθμού δόσεων εξαρτώμενου από τον αριθμό δόσεων του προγράμματος ρύθμισης της επιλογής τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΗΣΑΠ-Στάση εργασίας από 12.00-16.00

    Ακινητοποιημένοι για 4 ώρες θα είναι σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, λόγω της στάσης εργασίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευσή τους.

    Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση της Α.Ε. ΗΣΑΠ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παρελήφθη το υποβρύχιο "Παπανικολής"

    Η επίσημη τελετή παράδοσης του υποβρυχίου "Παπανικολής" στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Κίελο. Στην τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στα ναυπηγεία της κατασκευάστριας εταιρίας HDW το υποβρύχιο παραδόθηκε στον Αρχηγό Γ.Ε.Ν. αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη παρουσία και του πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία Δημήτριου Ράλλη.

    Η παραλαβή του υποβρυχίου "Παπανικολής" είχε αναβληθεί δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο εξαιτίας προσκομμάτων που προέκυπταν την τελευταία στιγμή στο "κλείσιμο" της συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρία HDW. Το υποβρύχιο "Παπανικολής" είναι το πρώτο από έξι υποβρύχια τύπου 214 που θα προμηθευτεί το πολεμικό ναυτικό. Τα υπόλοιπα πέντε είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. χαρακτήρισε την παραλαβή του υποβρυχίου «ορόσημο στις προσπάθειες αναβάθμισης και ανανέωσης του στόλου», που συνιστούν «ένα συνεχές και χρονοβόρο εγχείρημα». Ο αντιναύαρχος κ. Ελευσινιώτης πρόσθεσε ότι «με την άφιξη αυτού του υποβρυχίου κλείνει ένας κύκλος γεγονότων, που κατά τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις», οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν τελικά «στο βέλτιστο αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά τις πρώτες 20 ημέρες της εφαρμογής της, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών εμφανίζεται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50%, ενώ έχει ταυτοποιηθεί το 91% των γιατρών και το 77% των φαρμακοποιών.

    Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που συνδέει νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να ελεγχθούν οι υπέρογκες δαπάνες στα φάρμακα, θα επεκταθεί, από τις αρχές του 2011, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κατά το 2009 για τις φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν τα ταμεία στη διάρκεια του ίδιου έτους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Όχι άλλη ανοχή"

    Έκκληση στους ψηφοφόρους να χαλάσουν τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, στη διάρκεια ομιλίας της σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    «Λύσεις στα προβλήματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν αυτοί που ευθύνονται για τη συνεχή επιδείνωση της θέσης του λαού. Όχι άλλη ανοχή», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάνει ωμό εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού με το δίλημμα ή βγαίνει πλειοψηφία ή χρεοκοπεί η Ελλάδα. Η Ν.Δ. υιοθετεί μια «κάλπικη» αντιμνημονιακή πολιτική για να επωφεληθεί από τη λαϊκή αγανάκτηση και «οι δήθεν αριστεροί ανανεωτές βλέπουν παρέκκλιση στο ΠΑΣΟΚ για να αφήνουν ανοιχτή την πόρτα, ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί, άρα κρατάνε ανοιχτή πόρτα συγκυβέρνησης, αν βεβαίως το θελήσει το ηγεμονικό πάντα ΠΑΣΟΚ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Δεδομένη η αναδιάρθρωση"

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως τις τελευταίες μέρες αναγκάζεται σε αλλεπάλληλες ομολογίες αποτυχίας, με αφορμή και τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του χρέους, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει ήδη ξεκινήσει, από τη στιγμή που η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από τις Γαλλικές και τις Γερμανικές τράπεζες.

    "Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους θα γίνει", δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποδεχτεί τους όρους που επιδιώκει η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης, " δηλαδή με όρους που θα φέρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα και εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή με τους όρους που θα απαιτήσουν οι λαοί της Ευρώπης προκειμένου να βγούμε από την κρίση."

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Εμβολιασμός για τη γρίπη

    Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Νομαρχίες, τις Διευθύνσεις Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου .

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

    Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

    Τέλος, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «βρισκόμαστε πλέον στη μετα-πανδημική περίοδο για τη γρίπη Α(Η1Ν1). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσει η επιτήρηση ειδικά σε νεαρά άτομα και ομάδες υψηλού κινδύνου με δεδομένο ότι σε κάποια περιστατικά αναπτύχθηκε σοβαρή ιογενής πνευμονία η οποία δεν συναντάται τυπικά στην εποχική γρίπη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Μόνο με θαύμα στους "16"

    Ο Παναθηναϊκός ήθελε τη νίκη στο Καζάν, έμεινε στο 0-0 με τη Ρούμπιν και, πλέον, κυνηγάει ένα θαύμα για να περάσει στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Ουσιαστικά, μετά την 4η αγωνιστική του τέταρτου ομίλου και με τους 2 βαθμούς που έχουν οι "πράσινοι" θα πρέπει στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια να νικήσουν Μπαρτσελόνα (εντός) και Κοπεγχάγη (εκτός) για να ελπίζουν, με την προϋπόθεση να ευνοηθούν και από τα υπόλοιπα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 November 2010 - 7:30:26 UTC