Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόκκινος συναγερμός" για ύποπτα δέματα
  • [02] Νέο σύστημα προμηθειών
  • [03] Στο τραπέζι με τον Τίτο...

  • [01] "Κόκκινος συναγερμός" για ύποπτα δέματα

    "Κόκκινο συναγερμό" έχει σημάνει η αστυνομία μετά τον εντοπισμό και άλλων "ύποπτων" πακέτων. Εχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ. Επιφυλακή σε όλες τις πρεσβείες, αλλά και άλλους στόχους.

    Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σημειώθηκε αργά το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ρωσίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

    Έκρηξη σημειώθηκε νωρίτερα και στην πρεσβεία της Ελβετίας από πακέτο-βόμβα, το οποίο είχε φτάσει εκεί μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, αλλά το εντόπισαν οι υπάλληλοι και το έβγαλαν στον περίβολο. Εκεί το δέμα εξερράγη.

    Ελεγχόμενες εκρήξεις σε παρόμοια δέματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και του Παναμά, στη Βουλή και στην εταιρεία ταχυμεταφορών "Γενική Ταχυδρομική" στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου. Το τελευταίο πακέτο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβεία, αλλά όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας το μετέφεραν εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πρεσβείας δεν το δέχθηκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγο αργότερα συνεργείο του ΤΕΕΜ έκανε ελεγχόμενη έκρηξη στο πακέτο, στα γραφεία της εταιρείας όπου είχε επιστρέψει.

    Στη Βουλή, δύο περιστατικά κινητοποίησαν την αστυνομίας, όπως, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Πρόκειται για ένα δέμα το οποίο απεστάλη στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη και οδηγήθηκε στη Βουλή για έλεγχο και ενδεχόμενη εξουδετέρωση, αλλά απεδείχθη ακίνδυνο στο τέλος - και για επικίνδυνο δέμα που είχε σταλεί στην Πρεσβεία της Χιλής, για να εξουδετερωθεί στη συνέχεια, στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό της ΕΛΑΣ και παρατήρησε πως «οι υπηρεσίες όλες, λειτούργησαν πολύ καλά».

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, το πρώτο δέμα είχε σταλεί στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στις 11.30 το μεσημέρι, με αναγραφόμενη αποστολέα απ' τη Θράκη.

    Οι συνεργάτες του κ.Σημίτη ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία μετέφερε το δέμα στο Κοινοβούλιο, όπου λειτουργούν μηχανήματα υψηλής ποιότητας ανίχνευσης - για να διαπιστωθεί στο τέλος, πως το δέμα δεν περιείχε πυρίτιδα, αλλά ομοίωμα μηχανισμού, ικανό απλώς να προκαλέσει τις υποψίες.

    Διαφορετικό ήταν το δέμα που εστάλη στην πρεσβεία της Χιλής στις 12.55, το οποίο, αφού κρίθηκε ως ύποπτο, μεταφέρθηκε από τον κούριερ στο παρακείμενο Μέγαρο Μαξίμου και από κει στη Βουλή, όπου διαγνώστηκε ότι εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη μισή ώρα αργότερα.

    Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε και στην πρεσβεία του Παναμά, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι το ύποπτο δέμα που είχε βρεθεί εκεί, περιείχε έγγραφα.

    Στο μεταξύ, έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο δέμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του ΤΕΕΜ από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι ο "ύποπτος" φάκελος περιείχε υπηρεσιακά έγγραφα.

    Για εγκληματικές ενέργειες «που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν μάταια και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εκφράζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας ότι έδειξε πως λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της, προχωρώντας χτες στη σύλληψη δύο ατόμων και συνεχίζοντας ανελλιπώς το έργο της.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εκτιμά ως τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές επανεμφανίστηκαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, δεδομένου ότι ορισμένα κόμματα λένε ότι στήνεται επίτηδες ένα τέτοιο "σκηνικό", ο κ. Πεταλωτής είπε πως «είναι γνωστό ότι κάποιοι καταφεύγουν στις θεωρίες συνωμοσίας για να αποδείξουν, να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους», και πρόσθεσε ότι «εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε και να κάνει καλά της δουλειά της η Αστυνομία, όπως κάνει μέχρι στιγμής».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι πέρα απο κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με την τρομοκρατία για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή, συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Στον εισαγγελέα οι δυο συλληφθέντες

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα, για την άσκηση ποινικής δίωξης, οδηγούνται σήμερα οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν χθες για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων στις πρεσβείες του Μεξικού και της Ολλανδίας στην Αθήνα και στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Ο ένας από τους δύο νεαρούς, ο 22χρονος φοιτητής Χημικού Παναγιώτης Αργυρού, προσήχθη στο Εφετείο καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ο Αργυρού, που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών καθώς και για τις εκρήξεις στο γραφείο της τότε βουλευτή Λ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παν.Χηνοφώτη καθώς και στα γραφεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα απολογηθεί αύριο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας τα δυο πιστόλια που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες της "Σέχτας Επαναστατών".

    Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες ή επιθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέο σύστημα προμηθειών

    Σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα "Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας".

    Όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών. Τις προμήθειες, την αποθήκευση υλικών και τη διανομή θα κάνει ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό εντός του 2011.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει.

    Ο κ. Λοβέρδος έκανε ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν από σήμερα στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν προσφορές

    "Είμαστε βέβαιοι πως η αγορά θα ανταποκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάμε στη δεύτερη καλύτερη λύση, η οποία θα μετατρέπει υπάρχουσα σχετική ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών".

    Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η λύση αυτή θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κακοδαιμονίες του Δημοσίου, όπως η αργοπορία αλλά και ο φόβος για κατηγορίες περί διαφθοράς και άλλα.

    Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο ότι θα καταφύγει σε αυτή τη λύση εάν η αγορά αποδειχθεί απρόθυμη να συναινέσει στην πρώτη λύση του ιδιωτικού φορέα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο τραπέζι με τον Τίτο...

    Όταν τον Ιούνιο του 1954, ο Γιουγκοσλάβος στρατάρχης, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, κυρίαρχη φυσιογνωμία της εποχής, επισκεπτόταν την Αθήνα, οι μνήμες από τη βοήθεια που παρείχε η Γιουγκοσλαβία στους αντάρτες του Εμφυλίου Πολέμου, στην Ελλάδα, ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό του τότε Έλληνα μονάρχη Παύλου Β'. Ωστόσο, όταν οι δυο τους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο τέως βασιλιάς στον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, η όποια συζήτηση γύρω από το θέμα "πνίγηκε" σε άφθονο "Μεταξά" και κρασί από τους καλύτερους ελληνικούς αμπελώνες.

    Στο τραπέζι που στρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου- ο στρατάρχης Τίτο, έχοντας στα δεξιά του τον μονάρχη Παύλο, στ' αριστερά του τη σύζυγό του, Φρειδερίκη και αριστερά αυτής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- η συζήτηση κινήθηκε γύρω από ζητήματα, μάλλον συνηθισμένα σε τέτοιου είδους συναντήσεις: τη γενικότερη κατάσταση στον πλανήτη, τις διμερείς σχέσεις κλπ.

    Το τραπέζι του Τίτο με τον τότε βασιλιά της Ελλάδας είναι ένα μόνο από τα πολλά γεύματα του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, με ηγέτες - και όχι μόνο- της εποχής του, που περιλαμβάνονται σ' ένα ιδιαίτερο βιβλίο μαγειρικής της Anja Drulovic, με τίτλο: "Tito's Cookbook" (εκδ. Laguna).

    Με τον ίδιο τρόπο που, σήμερα, πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τη γαστρονομία ως "κλειδί" για ν' ανοίξουν την β¦ πόρτα για κάποια συμφωνία ή να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, έτσι και ο Τίτο χρησιμοποιούσε κάθε ευκαιρία που τού δινόταν στα γεύματα που παρακαθόταν για να επιτύχει τους όποιους σκοπούς του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 November 2010 - 15:30:27 UTC