Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ψήφος ευθύνης απέναντι στην πατρίδα"
  • [02] "Η ευθύνη στον πρωθυπουργό"
  • [03] ΗΣΑΠ-4ωρη στάση εργασίας αύριο
  • [04] Συμπλοκή αστυνομικών με άγνωστους
  • [05] "Κόκκινος συναγερμός" για ύποπτα δέματα
  • [06] Επαφές για τον προϋπολογισμό
  • [07] "Τι Σαμαράς, τι Δημαράς"
  • [08] Έργα στο ... παρά πέντε
  • [09] Στις κάλπες για το Κογκρέσο

  • [01] "Ψήφος ευθύνης απέναντι στην πατρίδα"

    «Όλοι μας ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της, ή αν θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ».

    Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην περιφερειακή σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ.

    «Σε αυτή τη δύσκολη για όλους πορεία, κάθε μέρα, με τις πράξεις μας, με τις επιλογές μας, αποφασίζουμε αν το δρόμο αυτό, της αλλαγής της χώρας μας, τον συνεχίζουμε, ή τον αφήνουμε ανολοκλήρωτο, στη μέση», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Προχωράμε σταθερά ή βάζουμε πάλι την Ελλάδα σε περιπέτειες; Η επιλογή αυτή ανήκει πρώτα στον ίδιο τον πολίτη, στον Ελληνικό λαό...Γι' αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που πολλές φορές έχω πει, έχοντας πλήρη επίγνωση όσων λέω και με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών: η ψήφος όλων μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είναι ψήφος αυξημένης και μεγάλης ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον της».

    Κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη, να μην επιλέξουν την αποχή και στο ενδεχόμενο που κάποιοι επιχειρήσουν να κρατήσουν τη χώρα εγκλωβισμένη στο παρελθόν, είπε ότι θα πρέπει τότε να γίνουν βουλευτικές εκλογές για να μιλήσει ο λαός.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι λιποτάκτησε ως κυβέρνηση και λιποτακτεί και σήμερα, ως αντιπολίτευση. «Ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε να κάνει στροφή και να στηρίξει τις πατριωτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίστηκε με την πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή». Σημείωσε πως η Ν.Δ. δεν έχει το θάρρος να πει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φύγετε» αφού θεωρεί ότι καταστρέφει τη χώρα.

    Μίλησε ακόμα για ένα μεγάλο μέρος της «άλλης αριστεράς», που, όπως είπε, «έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών».

  • Σήμερα ο πρωθυπουργός περιοδεύει στα Γιάννενα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Η ευθύνη στον πρωθυπουργό"

    Στο πλαίσιο των περιοδειών του σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, θα επισκεφθεί σήμερα το Νομό 'Εβρου.

    Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει άμεσα σε εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA CHAΝNEL και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

    Είπε, ακόμη, ότι σε κάθε περίπτωση η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά του κ. Παπανδρέου και ότι "εάν τελικά το αποφασίσει εμείς εδώ είμαστε". Ρώτησε δε, ο κ. Σαμαράς. «γιατί ο κ. Παπανδρέου συνδέει την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές με τις εθνικές εκλογές, θέλει να φύγει;»

    Χαρακτήρισε τη διάσταση «μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου γύρω από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, κυβερνητική σχιζοφρένεια» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε με κατηγορηματικότητα κατά της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει αναταραχή στις αγορές.

    Εξέφρασε, πάντως, συνολικά την εκτίμηση ότι «της κυβέρνησης δεν της βγαίνει το πρόγραμμα για την οικονομία».

    Επέμεινε ότι διαθέτει πρόγραμμα για να μηδενίσει το χρέος μέσα σε 18 μήνες και πρόσθεσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία είναι αξιόπιστο κόμμα και θα ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να βάλει τον πήχυ για τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να αποδοκιμασθεί η κυβερνητική πολιτική και να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Καθώς, επίσης, να απορρίψει ο κόσμος το πολιτικό εμπόριο του φόβου που κάνει η κυβέρνηση.

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάει καλά, ακόμη και στην περιφέρεια της Αττικής με τον κ. Κικίλια.

    Ερωτηθείς για τον κ. Καραμανλή είπε ότι «πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή και όσο δεν μιλά είναι μεγαλύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες».

    Απέρριψε την πρόταση διαλόγου για την κεντροδεξιά που έχει κάνει ο κ. Καρατζαφέρης θεωρώντας την αναξιόπιστη, ενώ για την κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του μετά τη διαγραφή της.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με κανέναν, ακόμη και με την κ. Μπακογιάννη, εφόσον απορρίψει το μνημόνιο και αποδεχθεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

    Τέλος, για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του παραμένει επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΗΣΑΠ-4ωρη στάση εργασίας αύριο

    Ακινητοποιημένοι για 4 ώρες θα είναι αύριο οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, λόγω της στάσης εργασίας 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευσή τους.

    Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Α.Ε. ΗΣΑΠ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συμπλοκή αστυνομικών με άγνωστους

    Ενοπλη συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών της ομάδας "Δίας" και αγνώστων που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, σημειώθηκε το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Αφροδίτης και Εσπέρου στο Παλαιό Φάληρο.

    'Ενα άτομο έχει συλληφθεί και ένα ακόμα αναζητείται.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που περιπολούσαν με δύο μοτοσυκλέτες, επιχείρησαν να ελέγξουν δύο άτομα, αλλά αυτοί πυροβόλησαν με πιστόλι εναντίον τους, δύο φορές. Οι ασυνομικοί αναταπέδωσαν του πυροβολισμούς και κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, είναι αλλοδαπός κρατούμενος των φυλακών, από τις οποίες είχε πάρει άδεια που έληγε σήμερα.

    Για τη σύλληψη του δεύτερου γίνονται εκτεταμένες έρευνες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Κόκκινος συναγερμός" για ύποπτα δέματα

    "Κόκκινο συναγερμό" έχει σημάνει η αστυνομία μετά τον εντοπισμό και άλλων "ύποπτων" πακέτων. Εχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ. Επιφυλακή σε όλες τις πρεσβείες, αλλά και άλλους στόχους.

    Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σημειώθηκε αργά το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ρωσίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

    Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη πακέτου που είχε αποσταλεί από άγνωστους μετά την πρώτη που σημειώθηκε νωρίτερα στην πρεσβεία της Ελβετίας.

    Η έκρηξη στην πρεσβεία της Ελβετίας έγινε από πακέτο-βόμβα, το οποίο είχε φτάσει εκεί μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, αλλά το εντόπισαν οι υπάλληλοι και το έβγαλαν στον περίβολο. Εκεί το δέμα εξερράγη.

    Ελεγχόμενες εκρήξεις σε παρόμοια δέματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στη Βουλή και στην εταιρεία ταχυμεταφορών "Γενική Ταχυδρομική" στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου. Το τελευταίο πακέτο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβεία, αλλά όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας το μετέφεραν εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πρεσβείας δεν το δέχθηκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγο αργότερα συνεργείο του ΤΕΕΜ έκανε ελεγχόμενη έκρηξη στο πακέτο, στα γραφεία της εταιρείας όπου είχε επιστρέψει.

    Στη Βουλή, δύο περιστατικά κινητοποίησαν την αστυνομίας, όπως, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Πρόκειται για ένα δέμα το οποίο απεστάλη στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη και οδηγήθηκε στη Βουλή για έλεγχο και ενδεχόμενη εξουδετέρωση, αλλά απεδείχθη ακίνδυνο στο τέλος - και για επικίνδυνο δέμα που είχε σταλεί στην Πρεσβεία της Χιλής, για να εξουδετερωθεί στη συνέχεια, στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό της ΕΛΑΣ και παρατήρησε πως «οι υπηρεσίες όλες, λειτούργησαν πολύ καλά».

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, το πρώτο δέμα είχε σταλεί στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στις 11.30 το μεσημέρι, με αναγραφόμενη αποστολέα απ' τη Θράκη.

    Οι συνεργάτες του κ.Σημίτη ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία μετέφερε το δέμα στο Κοινοβούλιο, όπου λειτουργούν μηχανήματα υψηλής ποιότητας ανίχνευσης - για να διαπιστωθεί στο τέλος, πως το δέμα δεν περιείχε πυρίτιδα, αλλά ομοίωμα μηχανισμού, ικανό απλώς να προκαλέσει τις υποψίες.

    Διαφορετικό ήταν το δέμα που εστάλη στην πρεσβεία της Χιλής στις 12.55, το οποίο, αφού κρίθηκε ως ύποπτο, μεταφέρθηκε από τον κούριερ στο παρακείμενο Μέγαρο Μαξίμου και από κει στη Βουλή, όπου διαγνώστηκε ότι εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη μισή ώρα αργότερα.

    Ελεγχόμενη έκρηξη αναμένεται να γίνει και στο πακέτο που βρέθηκε το μεσημέρι στην πρεσβεία του Παναμά στον Πειραιά.

    Στον εισαγγελέα οι δυο συλληφθέντες

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα, για την άσκηση ποινικής δίωξης, οδηγούνται σήμερα οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν χθες για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων στις πρεσβείες του Μεξικού και της Ολλανδίας στην Αθήνα και στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Ο ένας από τους δύο νεαρούς, ο 22χρονος φοιτητής Χημικού Παναγιώτης Αργυρού, προσήχθη στο Εφετείο καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ο Αργυρού, που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών καθώς και για τις εκρήξεις στο γραφείο της τότε βουλευτή Λ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παν.Χηνοφώτη καθώς και στα γραφεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα απολογηθεί αύριο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας τα δυο πιστόλια που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες της "Σέχτας Επαναστατών".

    Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες ή επιθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επαφές για τον προϋπολογισμό

    Στην «προκρούστια κλίνη» των όρων του μνημονίου για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και το 2011, τίθενται από σήμερα, σε συσκέψεις, στο υπουργείο Οικονομικών, οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων για το επόμενο έτος.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει, έως αργά το βράδυ, διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

    Παρόμοιες επαφές των στελεχών της κυβέρνησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες. Παράγοντες του Υπουργείου επισημαίνουν ότι οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων πρέπει να προσαρμοσθούν στις κατευθύνσεις για συγκράτηση δαπανών, που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων.

    Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ τρεις ημέρες ενωρίτερα, στις 15 Νοεμβρίου, θα έχει αφιχθεί εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας.

    Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θ' αναλάβουν να συντάξουν το πόρισμα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα δόση του δανείου, ύψους 9 δις. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή και της ανακοίνωσης, εντός του Νοεμβρίου της οριστικοποίησης, από τη Eurostat, του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009.

    Σε ομιλία του πρόσφατα στην Κύπρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει ότι ενδέχεται για το 2009 το έλλειμμα να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ- από 13,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού- ενώ επισήμανε, επίσης, ότι η ύφεση το επόμενο έτος μπορεί να αγγίξει το 3%, έναντι 2,6%, της πρόβλεψης του προσχεδίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Τι Σαμαράς, τι Δημαράς"

    Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Δημαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η ΝΔ κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητα Δημαρά και είπε ότι "για εμάς, τι Σαμαράς, τι Δημαράς, είναι το ίδιο πράγμα".

    Βρισκόμαστε πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, είπε ο κ. Καρατζαφέρης και οι εκβιασμοί, όπως υποστήριξε, από τα δύο μεγάλα κόμματα και οι υπόγειες διαδρομές συνεχίζονται.

    Πάμε στις κάλπες, χωρίς να ξέρουμε τί αντιπροσωπεύει ο καθένας, είπε και αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε προ μηνών μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Δημαρά.

    Πίσω από τον κ. Δημαρά, βρίσκονται κορυφαίοι βουλευτές της ΝΔ, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, παραπέμποντας σε σχετικά πολιτικά ρεπορτάζ.

    Χαρακτήρισε τον κ. Δημαρά ως ένα πρόσωπο που δεν ξέρει ποιος το πρωθεί και από που αντλεί τη δύναμή του και είπε ότι η υποψηφιότητα Δημαρά είναι συσκότιση των πραγματικών περιστατικών που συνοδεύουν τις εκλογές.

    Είπε επίσης ότι ουδέποτε ο κ. Δημαράς συναντήθηκε με τον ίδιο, αλλά ανέφερε ότι αν στο διάδρομο της Βουλής του είπα και μια καλησπέρα αυτό δεν σημαίνει και συνάντηση.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Δημαρά ως λαγό του κ. Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Έργα στο ... παρά πέντε

    Εργοτάξια θυμίζουν οι γειτονιές μεγάλων και μικρότερων δήμων της χώρας, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πινακίδες, δια της προειδοποίησης ενημερώνουν, ή δια της ενημέρωσης προειδοποιούν για «έργα κοινωνικής πρόνοιας», «έργα ανάπλασης», «έργα αισθητικής αναβάθμισης», πάντως έργα αφιερωμένα στους πολίτες - ψηφοφόρους.

    Μπουλντόζες και εργάτες πιάνουν δουλειά από το πρωί με αποστολή να αναπλάσουν πλατείες, να καλύψουν λακκούβες, να πλακοστρώσουν πεζοδρόμια, να φυτέψουν δένδρα, γενικώς να ανταποκριθούν σε αιτήματα δημοτών.

    «Έργα για όλους. Ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόησή σας», «Η ταλαιπωρία από τα έργα φεύγει... Τα έργα, όμως, μένουν και κάνουν καλύτερη τη ζωή στην πόλη μας», δηλώνει η πινακίδα καταμεσής του δρόμου, σε δήμο των νοτίων προαστείων.

    Ασφαλτοστρώσεις, πλάκες πεζοδρομίων ξηλώνονται για να στρωθούν καινούργιες, νέα παιδική χαρά εμφανίζεται... μέχρι και ελεγχόμενες εκρήξεις επιστρατεύονται. «Όλα θα γίνουν αστραπιαία. Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι θα πρέπει να είναι φρεσκοστρωμένοι να υποδεχτούν τους εκατοντάδες υποψήφιους ψηφοφόρους για να τους σαγηνέψουν», δηλώνει κάτοικος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου.

    Έργα, που περίμεναν χρόνια για να υλοποιηθούν, ανακοινώνονται και επιταχύνονται, λόγω επικείμενων εκλογών. Οι εποχές του Μαυρογιαλούρου αναβιώνουν...

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Στις κάλπες για το Κογκρέσο

    Εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στις ΗΠΑ για την ανάδειξη κυβερνητών και την ανανέωση του Κογκρέσου που ενδέχεται να περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς να χάνουν σημαντικό ποσοστό και να υπολείπονται κατά πολύ των αντιπάλων τους.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup οι Ρεπουμπλικανοί λαμβάνουν ποσοστό 55% έναντι μόνο 40% των Δημοκρατικών μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν.

    Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ομπάμα, με την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας να κινούνται υποτονικά, οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα πληρώσουν το τίμημα στις εκλογές αυτές απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και την υπερσυντηρητική πτέρυγά τους, το "Τσάι Πάρτι". Εκτός από έδρες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα χάσουν επίσης και αρκετές Πολιτείες.

    Τόσο στη Νεβάδα, όσο και σε άλλες Πολιτείες, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι Δημοκρατικοί είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008: τους νέους, τους μαύρους, τις γυναίκες και τους ισπανόφωνους.

    Στις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα ανανεωθούν οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Θα εκλεγούν επίσης 37 νέοι κυβερνήτες, σε σύνολο 50.

    Οι εκλογές άρχισαν στις 6.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας) με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων σε οκτώ Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ.

    Τα εκλογικά τμήματα στη δυτική ακτή θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και τα τελευταία, που βρίσκονται στα νησιά της Χαβάης και στην Αλάσκα, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (Τετάρτη 06.00 ώρα Ελλάδας).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 November 2010 - 13:30:40 UTC