Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενιαίες παροχές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία
  • [02] Από αύριο πετρέλαιο θέρμανσης
  • [03] Περιοδεία Σαμαρά στη Δυτ.Αττική
  • [04] Η ατζέντα της Πέμπτης 14/10/2010
  • [05] Ενταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης
  • [06] Τεφτέρι, φτώχεια και φιλότιμο...
  • [07] Παυσίπονο... ο έρωτας!

  • [01] Ενιαίες παροχές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

    Οι δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων σε παροχές Υγείας είναι 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο από τα οποία τα 2 δισ. είναι δαπάνες σε φάρμακα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συντονιστικoύ Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥ.Σ.ΠΥ.), που συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα.

    Ο κ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως για το 2010, θα υπάρξει συγκράτηση των δαπανών κατά 700 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. θα προέλθουν από τον περιορισμό των δαπανών σε φάρμακα ενώ το 2011 θα υπάρξει επιπλέον μείωση 1 δισ. ευρώ.

    Η καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, αρνητικής λίστας πλαφόν συνταγογράφησης και οι προδιαγραφές για θέματα προμήθειας υγειονομικού υλικού, είναι μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης του ΣΥ.Σ.ΠΥ.

    Η επεξεργασία των ενιαίων παροχών, καθώς και ανώτατα όρια στις συνταγές φαρμάκων, θα εξεταστούν από επιτροπές με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που θα δημιουργήσει το ΣΥ.Σ.ΠΥ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

    Δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών

    Περισσότερα από 150 εκ. ευρώ κοστίζει, βάσει υπολογισμών του υπουργείου Υγείας, η δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής, το ποσό πιθανολογείται ότι αποτελεί ένα μέρος του ελλείμματος των 400 εκ. ευρώ, που έχει προκύψει και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδη, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως οι δαπάνες των νοσοκομείων θα φτάσουν τα 2,6 δισεκ. ευρώ, ενώ -εξ αυτών- τα 400 εκ. είναι «αγνώστου προελεύσεως».

    Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν εισπράττεται πάντοτε το ελάχιστο ποσό των τριών ευρώ από όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία και τόνισε πως πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα και να σταματήσει «η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη όταν άλλος πληρώνει», ενώ ανακοίνωσε ότι ξανασκέπτεται μήπως το αντίτιμο των τριών ευρώ καθιερωθεί και για κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις νυχτερινές εφημερίες.

    Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι όχι από κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες για να διαπιστωθεί το πόσο κοστίζει η προσφορά μας σε τρίτους» κι επίσης το ποιοι προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Από αύριο πετρέλαιο θέρμανσης

    Ξεκινά από αύριο η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμές που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου θα κυμαίνονται από 67 λεπτά, στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, μέχρι 78 λεπτά το λίτρο στην περιφέρεια και τα νησιά.

    Η διανομή του πετρελαίου θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου με το ισχύον σύστημα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου, όπως συμφωνήθηκε χθες στις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς, με τις Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, θα καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου φόρου. Δηλαδή, οι βενζινοπώλες θα αγοράζουν και θα πουλάνε το πετρέλαιο με το χαμηλό φόρο (21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) που ισχύει για τη θέρμανση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Περιοδεία Σαμαρά στη Δυτ.Αττική

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε, από τον Ασπρόπυργο, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη δυτική Αττική.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της οικονομικής ασφυξίας και πως είναι αδιανόητο σήμερα που στενάζει ο κόσμος, κάποια σχέδια της κυβέρνησης να μένουν στα συρτάρια των υπουργών, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται ανάσες ανάπτυξης και ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της ανάπτυξης.

    Ανέφερε ως προβλήματα την ανεργία, την εγκληματικότητα και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για ιστορία λαθών πέρα και πάνω από κυβερνήσεις.

    Παράλληλα, υποστήριξε πως αν υπάρχει αποχή στις εκλογές του Νοεμβρίου ή οι πολίτες επιλέξουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, τότε θα ακολουθήσουν πιο σκληρά μέτρα γιατί η κυβέρνηση θα ερμηνεύσει είτε την αποχή είτε την επιλογή των υποψηφίων της ως χειροκρότημα γι' αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η ατζέντα της Πέμπτης 14/10/2010

  • Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε Ασπρόπυργο - Μέγαρα - Ελευσίνα

  • Περιοδεία της ΓΓ του ΚΚ Αλέκας Παπαρήγα στην Κεντρική Μακεδονία

    10:30:99 - Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (Ηλέκτρα Παλλάς - αιθ. Βυζάντιο 2).

    12:30:00 - Θα περιοδεύσει και θα μιλήσει με τους εργάτες του εργοστασίου KLEEMAN, στο νομό Κιλκίς.

    19:30:00 - Ομιλία σεσε πολιτική συγκέντρωση στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας.

  • Κινητοποίηση συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη

  • Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εν όψει των 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

  • Διεθνές συμπόσιο με θέμα "Χριστιανική Μακεδονία - Θεσσαλονίκη - Παραδουνάβιες χώρες - Σημερινή Ρουμανία" διοργανώνουν μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο . Οι εργασίες του συμποσίου παλισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις, που έχουν ενταχθεί στα "Δημήτρια". Θεσαλονίκη/Πυλαία/Κεντρικό Αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Νικ. Πλαστήρα 65)

  • Κοινή σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης του ΝΑΤΟ - Δ. Δρούτσας. Βέλγιο/Βρυξέλλες

  • Γεύμα εργασίας του Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Συμμετέχει ο ΥΦΕΞ Σπύρος Κουβέλης

    08:00:00 Αθήνα Ακρόπολη Ελλάδα

    09:00:00 Ο ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES, οργανώνει το «EURESALON 2010». Πρόκειται για μια έκθεση εργασίας την οποία επισκέπτονται ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αναζητήσουν εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί και να επικοινωνήσει με τα δίκτυα κινητικότητας του EUROGUIDANCE και του ΑIESEC και να ενημερωθεί από τους συμβούλους του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιά για εκπαιδευτικά προγράμματα σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα. Αθήνα/ξεν.ΑΜΑΛΙΑ (Λεωφ.Αμαλίας 8-10)

    10:00:00 Συνάντηση και συζήτηση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων και θέμα: «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ». Παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Αθήνα/ξενοδοχείο King George (Σύνταγμα)

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, με θέμα το άνοιγμα της έκθεσης "Toulouse-Lautrec" και της παράλληλης έκθεσης "Δημήτριος Γαλάνης, Σχέδια και Χαρακτικά από τη δωρεά Δ. Τσάμη". Θεσσαλονίκη/εκθεσιακός χώρος του Τελλογλείου

    11:30:00 Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Καταναλωτές και αρτοποιοί εν μέσω οικονομικής κρίσης" παραχωρούν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας". Πρόκειται για παρουσίαση έρευνας της εταιρίας δημοσκοπήσεων Interview. Θεσσαλονίκη/αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ (Αριστοτέλους 27 - 4ος όροφος).

    11:30:00 Ημερίδα - Ερευνα - Ο ρόλος των επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα. Ομιλητές : Μ. Μεϊμάρης, Ν. Δεμερτζής, Γ. Πανάρετος, Τ. Γιαννίτσης κ.α. Αθήνα/νέο αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30)

    12:00:00 Εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά. Τα εγκαίνια του νοσοκομείου θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Αθήνα/δίπλα στο Παίδων Αγ. Σοφία

    12:00:00 Ενημέρωση για την πορεία του ΟΛΠ-Ανωμερίτης. Πειραιάς/ΟΛΠ

    12:00:00 Συνέντευξη τύπου απο το Νίνο Φενέκ Μικελίδη με θέμα την παρουσίαση του 23ου Κινηματογραφικού Πανόραματος της Ελευθεροτυπίας. Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλ. Κοτζιά

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου για το πολυμορφικό φεστιβάλμε τίτλο "ΑΥΛΑΙΑ - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 2010" και το οποίο έχει στόχο να αναδείξει την καλλιτεχνική δημιουργία, εστιάζοντας στους ίδιους τους δημιουργούς και το έργο τους, και το οποίο συνδιοργανώνουν η εταιρεία "Αυλαία - Επικοινωνία" και ο Πολιτιστικός Οργανισμός δήμου Καλαμαριάς. Θεσσαλονίκη/Εστιατόριο Dolly

    12:30:00 Συνέντευξη Τύπου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα το 2ο κτίριο του Οργανισμού. Στη συνέντευξη θα είναι παρών και ο σύμβουλος καλλιτεχνικού προγράμματος Γ. Ε. Λαζαρίδης. Θεσσαλονίκη/Μέγαρο Μουσικής (Μ. Κάλλας και Μαρτίου)

    14:30:00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ομάδα Μεταλλωρύχων. Στη συνάντηση θα παραστεί και η πρέσβης της Χιλής κα Carmen Patricia Ibanez Soto

    17:00:00 Συζήτηση για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παρουσία υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Διοργανώνεται από την ΜΚΟ «Monumenta», που απαρτίζουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.α. Αθήνα/πλ. Κουμουνδούρου

    18:00:00 Ομιλία του νομπελίστα Φυσιολογίας καθηγητή σερ Τζον Σάλστον για το ρόλο του πανεπιστημίου στην επιστημονική καινοτομία και στο "πρασίνισμα" της Οικονομίας. Αθήνα/Ευγενίδειο

    19:30:00 Διάλεξη με θέμα "Ο πρώιμος ναός του Δία στη Νεμέα" του Καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και μέλους της Επιτροπής Συμβούλων για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Stephen G. Miller. Θεσσαλονίκη/Νέο κτίριο Φιλοσοφικής ΑΠΘ

    20:00:00 Εγκαίνια της έκθεσης "Kλιματική μεταβολή - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", στην οποία συμμετέχουν επτά Γερμανοί και Έλληνες καλλιτέχνες. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο του De-Forum, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το γενικό προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε συνεργασία με ελληνογερμανικούς φορείς και ελληνογερμανικά δίκτυα. Το θέμα του φόρουμ για το 2010 είναι "Περιβάλλον/Κλιματική μεταβολή /Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". Θεσσαλονίκη/Γκαλερί Artis Causa ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    12:00:00 Μπάσκετ-EuroCup-Κλήρωση της φάσης των ομίλων

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ενταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

    Τον αποκλεισμό της εισόδου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, έσπασε σήμερα ομάδα αστυνομικών, εισερχόμενοι από το αριστερό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, απωθώντας ομάδα συμβασιούχων και έκτακτων υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν καταλάβει από χθες το πρωί την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

    Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε σε συμπλοκές σώμα με σώμα με τους απεργούς και ακολούθησε, εκτεταμένη ρίψη χημικών προς τους ίδιους αλλά και σε δημοσιογράφους και οπερατέρ ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και στη σύλληψη ενός από τους απεργούς.

    «Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

    Ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης, χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας ως τραγωδία και τεράστιο έγκλημα που δεν έχει ξανασυμβεί, προσθέτοντας, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, έκανε έκκληση μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού να μεταβεί ομάδα των εργαζομένων στο Υπουργείο, για να βρεθεί λύση αποσπώντας την άρνηση των εργαζομένων.

    Το κλείσιμο της Ακρόπολης ήταν μονόδρομος, δήλωσε η αρχαιολόγος και συμβασιούχος Γιώτα Μπίσιλα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προσθέτοντας, εδώ και δυο χρόνια μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας και το μόνο που έχουμε είναι επικοινωνιακά τρικ.

    Οι εργαζόμενοι παράλληλα, κάλεσαν την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανεργατική απεργία συμπαράστασης.

    «Οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται εκεί που βρίσκονται. Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στο μνημείο», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Πρωθυπουργό των ξένων, χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνοντας ''ένας Παπανδρέου δεν έχει το δικαίωμα να βεβηλώνει την Ακρόπολη''.

    Οι εικόνες των συμπλοκών κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και ομάδες τουριστών που καταφθάνουν, προσπερνούν τον αρχαιολογικό χώρο. Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους Ελληνες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βρετανός Πίτερ που έφθασε χθες με την οικογένειά του, για επίσκεψη στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του από τα γεγονότα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, παραμένουν παρατεταγμένες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και οι συμβασιούχοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Τεφτέρι, φτώχεια και φιλότιμο...

    «Τεφτέρι» στα παντοπωλεία για τα καθημερινά αναλώσιμα είναι παλιά πρακτική, «τεφτέρι» στα περίπτερα και τα ψιλικατζήδικα για τσιγάρα και εφημερίδες επίσης, αλλά «τεφτέρι» στα χρυσοχοεία, τα συνεργεία και τα κομμωτήρια, είναι ...φρούτο της δύσκολης εποχής. Γιατί, μπορεί η κρίση να «αγρίεψε», ο Έλληνας, όμως, είναι Έλληνας και η ρήση «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» αμιγώς ελληνική.

    Στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, εν μέσω ύφεσης, τα «τεφτέρια» έχουν επανέλθει, από την εποχή της «ψωροκώσταινας» για τους πολλούς που δεν τα «φέρνουν βόλτα», σε επιχειρήσεις, που δεν συνήθιζαν να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο, ενώ «βερεσέ» ψωνίζουν πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών.

    «Η γειτονιά αναγκάζει τον καταστηματάρχη να γράφει σε τεφτέρι. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να μην εξυπηρετήσει έναν άνθρωπο που ψωνίζει τακτικά και μία μέρα δεν έχει να πληρώσει. Ωστόσο, για να "γράψω σε τετράδιο" πρέπει να γνωρίζω τον πελάτη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών σε γειτονιά του Γκύζη, Άγγελος Κωνσταντάκης.

    Ηλίας Παλιαλέξης

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Παυσίπονο... ο έρωτας!

    Ο έρωτας -όταν δεν «πονάει»- μπορεί να δράσει ως ισχυρό αναλγητικό, εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα κατά του πόνου που πουλάνε τα φαρμακεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η νέα μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με ψυχολόγους του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), δείχνει ότι η ρομαντική αγάπη καθιστά πιο υποφερτό τον σωματικό πόνο.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο έλεγχος του πόνου και το συναίσθημα του έρωτα εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.

    Στη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές με «φρέσκια» ερωτική σχέση (λιγότερο από εννιά μήνες, ώστε τα συναισθήματά τους να είναι ακόμα έντονα) κλήθηκαν να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους, καθώς και άλλων ελκυστικών ατόμων, ενώ υποβάλλονταν σε δοκιμασίες πόνου στα χέρια τους και παράλληλα οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους καταγράφονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). Οι εθελοντές ένιωθαν μικρότερο πόνο, όταν κοιτούσαν το ερωτικό ταίρι τους σε σχέση με κάποιο άλλο ωραίο αλλά άγνωστο άτομο ή απλώς έναν φίλο. Η έρευνα υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο ο έρωτας μείωσε τον έντονο πόνο κατά 12% και τον μέτριο πόνο κατά 45%.

    Αποδείχτηκε επίσης ότι η σκέψη του ερωτικού συντρόφου ήταν εξίσου αποτελεσματική για τη μείωση του πόνου με την τεχνική της «αφαίρεσης», δηλαδή της συγκέντρωσης του νου σε κάτι άλλο, ώστε να ξεχαστεί ο πόνος, όμως οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν διαφορετικές νευρωνικές οδούς στον εγκέφαλο.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0013309

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 October 2010 - 10:31:23 UTC