Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο
  • [02] "Οι τιμές στην αγορά θα πέσουν"
  • [03] Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ
  • [04] Ενημέρωση για το σήμα CE
  • [05] Τεφτέρι, φτώχεια και φιλότιμο...
  • [06] Ένταση στην Ακρόπολη
  • [07] "Ξεσκονίζουν" τα σταχτοδοχεία
  • [08] Ψηφοφορίες για το περιβάλλον
  • [09] Έκθεση στην Οξφόρδη
  • [10] "Κλειδί" η πρόληψη
  • [11] Βγήκε και ο τελευταίος

  • [01] Αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο

    Αύξηση 3,16% παρουσιάζουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο φθάνουν στα 587.213 άτομα. Αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 197.922 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% (6.269 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες 3.348 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Οι τιμές στην αγορά θα πέσουν"

    Οι τιμές στην αγορά θα έχουν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα δεσμεύθηκε o Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καλώντας τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους νόμους. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος. «Δημιουργούμε χρηματοδοτικά ταμεία, ρίχνουμε λεφτά στην αγορά και μαζί με τις τράπεζες δημιουργούμε μία σύνθετη δράση,

    Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε αναφορικά με τις τιμές, ότι «δυστυχώς έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια, λειτουργούμε με έναν τρόπο ως οικονομία και ως κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει καταναλωτικό κίνημα, αλλά κυρίως λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς με ένα τρόπο που είναι άναρχος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ο καθένας τις τιμές με έναν τρόπο που τελικώς παράνομος. Εχουμε ένα ζήτημα εφαρμογής των νόμων. Η δική μου αποστολή, ως πολιτικός, είναι να προσπαθήσω να εφαρμόσω τους νόμους».

    Σχολιάζοντας τέλος τα λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά και τους τρόπους αντίδρασης της πολιτείας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 25% θα κλείσει και το ίδιο διάστημα θα ανοίξει ένα ποσοστό 10-15%. «Το ζήτημα είναι να μην χαθούν επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και δεν σώζονται γιατί δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, δηλαδή είναι υγιείς επιχειρήσεις και χάνονται επειδή υπάρχει αυτή η στενότητα του χρήματος στην αγορά.»

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ

    Η θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού για τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ, η καθιέρωση Κάρτας Ελέγχου Θορύβου για τα δίκυκλα, η σύνδεση της ανανέωσης του ασφαλιστηρίου με την επίδειξη της κάρτας του ΚΤΕΟ, αλλά και το σαφάρι της τροχαίας για τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο, είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, περίπου το 40% των οχημάτων, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων το δημόσιο να ζημιώνεται περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ, αν υπολογίσει κανείς το παράβολο των 40 ευρώ για τον έλεγχο και των 9 ευρώ για την κάρτα καυσαερίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ενημέρωση για το σήμα CE

    Τη δέσμευση να πραγματοποιήσει ενημερωτική εκστρατεία για το σήμα "CE" δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη, αναφορικά με τη χρήση και τη βελτίωση της αξιοπιστίας του κοινοτικού σήματος "CE".

    Η εκστρατεία ενημέρωσης θα διεξαχθεί κατά την προσεχή περίοδο και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Σκοπός της είναι η βελτίωση των γνώσεων των ενδιαφερομένων, δίνοντας μια σαφή εικόνα του τί αναπαριστά το σήμα CE, σκοπεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικής σημασίας του σήματος και του σκοπού χρήσης του. Επιπλέον, η εν λόγω εκστρατεία αποσκοπεί στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών ως προς την ασφάλεια των προϊόντων και, επομένως, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Τεφτέρι, φτώχεια και φιλότιμο...

    «Τεφτέρι» στα παντοπωλεία για τα καθημερινά αναλώσιμα είναι παλιά πρακτική, «τεφτέρι» στα περίπτερα και τα ψιλικατζήδικα για τσιγάρα και εφημερίδες επίσης, αλλά «τεφτέρι» στα χρυσοχοεία, τα συνεργεία και τα κομμωτήρια, είναι ...φρούτο της δύσκολης εποχής. Γιατί, μπορεί η κρίση να «αγρίεψε», ο Έλληνας, όμως, είναι Έλληνας και η ρήση «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» αμιγώς ελληνική.

    Στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, εν μέσω ύφεσης, τα «τεφτέρια» έχουν επανέλθει, από την εποχή της «ψωροκώσταινας» για τους πολλούς που δεν τα «φέρνουν βόλτα», σε επιχειρήσεις, που δεν συνήθιζαν να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο, ενώ «βερεσέ» ψωνίζουν πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών.

    «Η γειτονιά αναγκάζει τον καταστηματάρχη να γράφει σε τεφτέρι. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να μην εξυπηρετήσει έναν άνθρωπο που ψωνίζει τακτικά και μία μέρα δεν έχει να πληρώσει. Ωστόσο, για να "γράψω σε τετράδιο" πρέπει να γνωρίζω τον πελάτη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών σε γειτονιά του Γκύζη, Άγγελος Κωνσταντάκης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ένταση στην Ακρόπολη

    Στην είσοδο του μνημείου της Ακρόπολης έμειναν χθες το βράδυ οι έκτακτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού.

    Σε μία ώρα θα συνεδριάσουν προκειμένου να δουν εάν θα συνεχίσουν τις επαναλαμβανόμενες 2ωρες απεργίες. Παρόλα αυτά αν δεν λυθεί η απεργία δεν αποκλείεται να παρέμβει η αστυνομία.

    Μέχρι το σταθμό "Δουκίσσης Πλακεντίας" θα φτάνουν σήμερα οι συρμοί του μετρό, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια μέχρι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Για το τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο, το μετρό χρησιμοποιεί τις γραμμές και την υποδομή που ανήκει στον ΟΣΕ και λόγω της απεργίας δεν διασφαλίζεται η υπηρεσία κυκλοφορίας.

    Έτσι, η πρόσβαση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα γίνεται μόνο με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, καθώς, λόγω της απεργίας, δεν θα κινηθεί ούτε και ο Προαστιακός.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 16.00 έχει εξαγγείλει για σήμερα και μόνο για την περιοχή της Αττικής, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού, σχετικά με την υπογραφή Νέας Σύμβασης Εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Ξεσκονίζουν" τα σταχτοδοχεία

    Οι εστιάτορες δηλώνουν ότι θα επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία στα καταστήματα του κλάδου και θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά τις 17 Οκτωβρίου οπότε λήγει η διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας για το νόμο κατά του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους.

    Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της, με θέμα τη λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τις συνέπειες στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ομόφωνα αποφάσισαν:

    - Να συνεχίσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2010 η διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας για την αναστολή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου μέχρι την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

    - Εξουσιοδότησαν το ΔΣ της ΠΟΕΣΕ να καλέσει τα μέλη της μετά την εκπνοή του χρόνου (17/10/10) να επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία στα καταστήματα του Κλάδου και να αποφασιστεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ψηφοφορίες για το περιβάλλον

    Εκπρόσωποι από περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδησεογραφικά πρακτορεία, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα συναντώνται στην αίθουσα τηλεσυνεδριάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, για να εκτιμήσουν την πορεία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας eMPOWER. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συμμετοχής που υλοποιούν από κοινού οι τέσσερις χώρες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πόσο μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα; Πόσο συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πολιτών οι διαδικτυακές ψηφοφορίες για την προστασία του οικοσυστήματος και οι προτάσεις και καινοτόμες λύσεις που καλούνται να υποβάλουν οι ίδιοι οι πολίτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα;

    Αυτά είναι τα ερωτήματα και το πνεύμα της πρωτοβουλίας eMPOWER, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάζονται από την Ελλάδα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία πληροφορικής Athens Technological Centre, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Μεσόγειος SOS. Από την Πορτογαλία μετέχουν το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA και η ΜΚΟ LPN, από την Ιταλία το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και η ΜΚΟ Circolo Festabiente και από το Βέλγιο το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Institute που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Μάθε περισσότερα για το eMPOWER στη διεύθυνση http://www.ep-empower.eu. Με ένα κλικ μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ στη λύση. Πρόσθεσε στις σχεδόν 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα και τη δική σου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Έκθεση στην Οξφόρδη

    "Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο" λέγεται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου 2011 σε πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μεταφορά θησαυρών από διάφορες συλλογές της χώρας. Η επιλογή των έργων έγινε με κριτήρια περισσότερο ιστορικά και λιγότερο αρχαιολογικά.

    Τα αντικείμενα προέρχονται από τις Αιγές, δηλαδή την στρατιωτική μακεδονική αποικία των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στην παραλιακή Κιλικία και αποτελούσε το λίκνο της βασιλικής δυναστείας και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Κλειδί" η πρόληψη

    Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι νοσούν στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

    Σε ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», Ελένη Ντελιοπούλου, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 60% των γυναικών εντοπίζουν τον καρκίνο του μαστού εφαρμόζοντας προληπτικές εξετάσεις, αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 5%.

    Η γυναίκα πρέπει κάθε μήνα να παρατηρεί και να ψηλαφεί τους μαστούς της. Ο καλύτερος χρόνος, τόνισε η κ. Ντελιοπούλου, είναι λίγες μέρες μετά την περίοδο, ενώ αν η γυναίκα δεν έχει περίοδο καλό είναι ορίσει μια συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα. Επίσης, μια φορά το χρόνο πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της σε συνεργασία με αυτόν και αν είναι άνω των 40 ετών, καλό είναι να κάνει μια φορά τον χρόνο μαστογραφία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Βγήκε και ο τελευταίος

    Και ο τελευταίος διασώστης ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι σε στοά του ορυχείου Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα της Χιλής βγήκε πριν λίγη ώρα σήμερα Πέμπτη στην επιφάνεια με ασφάλεια, στην ολοκλήρωση ενός δράματος που έλκυσε παγκόσμια προσοχή.

    Πολλοί αποκάλεσαν "θαύμα" την διάσωση των μεταλλωρύχων, ο τελευταίος εκ των οποίων που βγήκε στην επιφάνεια, ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ήταν ο επικεφαλής της βάρδιας τους και ο άνθρωπος που τους "κράτησε μαζί". Εκδηλώσεις χαράς σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

    "Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο", είπε στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. "Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός", πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους.

    Η καλά σχεδιασμένη επιχείρηση πήγε καλύτερα κι από τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων--ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

    Επί αιώνες, τα ορυχεία στη Λατινική Αμερική έπαιξαν κεντρικό και πολύ συχνά τραγικό ρόλο--αρχής γενομένης από την δίψα για χρυσάφι και ασήμι που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της Ισπανικής κατάκτησης και της σκλαβιάς των ιθαγενών και της μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική. Αμέτρητοι εργάτες χάθηκαν στις στοές τους.

    Τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία στη Λατινική Αμερική την τελευταία δεκαετία πάντως έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 October 2010 - 6:30:57 UTC