Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
  • [02] Αγνοείται η σύζυγος του Λίου

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια "επιδημία" ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

    Όσον αφορά την χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health) ήδη από το 1992 έχει καθιερώσει την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα που καθορίζεται με κριτήριο τη σημασία και την επικαιρότητά του. Για το τρέχον έτος το θέμα είναι "Ψυχική Υγεία και Χρόνια Σωματικά Νοσήματα".

    Όλες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία "πάνε χέρι-χέρι". Αυτό άλλωστε ήταν γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην κατάθλιψη και υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα με σοβαρές χρόνιες σωματικές νόσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αυτοί που ήδη έχουν κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από καρδιο-αγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις (δηλ. από τα νοσήματα που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως).

    Ωστόσο, παρά την εμφανή συσχέτιση σωματικών και ψυχικών νοσημάτων, η αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη και να μην υπάρχει απαρτιωμένη συνολική ("ολιστική") αντιμετώπιση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αγνοείται η σύζυγος του Λίου

    Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, αγνοείται, εν μέσω δημοσιευμάτων κατά τα οποία μεταφέρεται σε φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα για να ενημερώσει το σύζυγό της για τη βράβευσή του.

    Δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε από την Επιτροπή Νομπέλ το βραβείο, ενώ ακτιβιστές και φίλοι της λένε το κινητό της παραμένει απενεργοποιημένο

    Η ίδια φέρεται πως είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Asiaραδιόφωνο ότι η αστυνομία της είπε πως πρόκειται να την μεταφέρουν στην Τζιντσού, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου Σιαομπό, αλλά εκείνη φοβάται ότι μπορεί να την θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό σε άλλη περιοχή εκτός Πεκίνου.

    Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης.

    Οι αρχές είχαν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου. Αστυνομικοί άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν τους επιτρέπεται.

    Ο 54χρονος συγγραφέας και καθηγητής λογοτεχνίας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ".

    Αντίθετα, δυτικοί ηγέτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την επιλογή του, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν στην απελευθέρωσή του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 October 2010 - 8:30:39 UTC