Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαίο έργο"
  • [02] Ένταση στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [03] Οι Ισπανοί στην Αθήνα
  • [04] Περιοδεία Σαμαρά στη Σπάρτη
  • [05] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [06] "Η κρίση ήταν αναμενόμενη"
  • [07] "Επίσπευση της επένδυσης"
  • [08] Ελπίδες για τον Δούναβη

  • [01] "Η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαίο έργο"

    Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που κάνει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης απέδωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σπουδαίο έργο είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί. Ερωτηθείς σχετικά έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ένταση στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Διαβεβαιώσεις για διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το δημόσιο έδωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

    Το συνέδριο ξεκίνησε σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, με φραστικές επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου. Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ακόμη ότι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης καθώς και ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

    "Σήμερα καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια", πρόσθεσε η υπουργός. Αναφορικά με τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής που προβλέπει η οδηγία 72/2009 με προθεσμία προσαρμογής το Μάρτιο του 2011 η υπουργός είπε ότι εξετάζονται οι εναλλακτικές επιλογές που προβλέπονται στην οδηγία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι Ισπανοί στην Αθήνα

    Με την ταινία "Η γλώσσα της πεταλούδας", εγκαινιάστηκε χθες το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον ''Ισπανικό Εμφύλιο στον κινηματογράφο'', που διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας και θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου.

    "Όλοι οι δημιουργοί πρέπει να περάσουμε από την Αθήνα, για να διαπιστώσουμε ότι αυτό που κάνουμε οφείλεται στα δύο εργαλεία που εσείς οι Έλληνες μας προσφέρατε, τον λόγο και τη σκέψη. Δυστυχώς, έχουν πέσει θύματα βαθύτατης περιφρόνησης'', δήλωσε ο Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Χοσέ Λουίς Κουέρδα, κατά το ''προσκυνήμά του'' στον Παρθενώνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμμετοχή των νέων σε προβολές ταινιών για τον ισπανικό εμφύλιο, ο Κουέρδα ανέφερε πως φθάνει και σε ποσοστό 80%.

    Οι περισσότερες από τις 14 μεγάλου μήκους ταινίες -και τα ντοκυμαντέρ- του αφιερώματος είναι γυρισμένες από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Περιοδεία Σαμαρά στη Σπάρτη

    Να καταψηφίσουν την "πολιτική του μνημονίου" στις αυτοδιοικητικές εκλογές κάλεσε τους πολίτες της Λακωνίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Σπάρτη.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους Λάκωνες να στηρίξουν στις εκλογές τον υποψήφιο για την περιφέρεια Δημήτρη Δράκο, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, έτοιμος και αυτοδημιούργητος που οι συνάδελφοί του νομάρχες τον ανέδειξαν πρόεδρο της ΕΝΑΕ. «Είναι ο άνθρωπος που θα διεκδικεί για την ανάπτυξη του τόπου και δεν θα επαιτεί», είπε ο κ. Σαμαράς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών και αύξηση 5 - 7 % στα αγροτικά τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου του 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Σημειώνεται ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10 - 20 % για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

    Ερωτηθείς για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι με τα μέτρα αντιρρόπησης που παίρνει η κυβέρνηση, 1.200.000 οικιακοί πελάτες θα έχουν μειώσεις έως και 20% μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, αν και θα σημειωθούν αυξήσεις 2%, ενώ 1.000.000 μικρές επιχειρήσεις θα έχουν μειώσεις από 5% έως 18%.

    Αντιδράσεις

    Για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης.

    "Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Δεν είναι δυνατόν σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας να γίνονται τέτοιες αυξήσεις, επεσήμανε οπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

    Για πολιτική που εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Η κρίση ήταν αναμενόμενη"

    Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν "ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει" την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετωπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι το συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή και εγώ ό ίδιος", είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    "Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα", παραδέχτηκε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι "εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Επίσπευση της επένδυσης"

    Aπό ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης στον Αστακό, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης και ζητεί αντίστοιχες πληροφορίες για την προετοιμασία της κυβέρνησης του Κατάρ και της Qatar Petroleum International, για την υλοποίηση του έργου, προτείνοντας παράλληλα τη συνάντηση των δύο μερών, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα.

    Στην επιστολή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζει επίσης την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το Κατάρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της Ελλάδος, με την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και παρουσία των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, καθώς και του Μνημονίου για τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, κινήσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια «να προωθήσουμε μια δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από δραστηριότητες που θα προσδώσουν στην χώρα μας ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο».

    Τονίζει, δε, ότι για να μετουσιωθεί αυτή η συνεργασία σε «success story» «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να ακολουθήσουν τα υπογραφέντα στα Μνημόνια Συνεργασίας, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων υποχρεώσεων τους όπως αυτές διατυπώνονται στα Μνημόνια με στόχο την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ελπίδες για τον Δούναβη

    Οι συνέπειες της μόλυνσης στον Δούναβη έχουν αρχίσει να μειώνονται σήμερα στην Ουγγαρία, έπειτα από το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στο δυτικό τμήμα της χώρας που προκάλεσε διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης, η οποία πλημμύρισε κατοικημένες περιοχές του δυτικού τμήματος της χώρας και μόλυνε τους ποταμούς Ράμπα και Μαρτσάλ, παραποτάμους του Δούναβη, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους επτά.

    Σήμερα το πρωί, το επίπεδο pH των υδάτων του Δούναβη στην περιοχή του Κομαρόν ήταν στο 8,4, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς που πραγματοποιούν εκεί συνεχείς μετρήσεις. Η τιμή αυτή είναι ελαφρά υψηλότερη της φυσιολογικής, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα, είπε ο ίδιος.

    Στον Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη, η αντίστοιχη τιμή είναι 9 και εδώ έχουν καταγραφεί σποραδικοί θάνατοι ψαριών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σήμερα.

    Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι συνέπειες των αλκαλικών ενώσεων στα νερά του Δούναβη θα είναι βραχυχρόνιες, το επίπεδο της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα , κυρίως με χρώμιο, μένει να προσδιορισθεί.

    Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε σήμερα για κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. "Πρέπει να εκκινήσουμε από την αρχή ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία", δήλωσε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός και στέλεχος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη.

    Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του αέρα , όταν θα στεγνώσει η τοξική λάσπη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 October 2010 - 18:30:51 UTC