Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ελυσαν χειρόφρενο" οι μεταφορείς
  • [02] Αύξηση εσόδων τον Σεπτέμβριο
  • [03] «Η ΝΔ δίνει ελπίδα»
  • [04] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο
  • [05] Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
  • [06] Μια γλώσσα υπό εξαφάνιση
  • [07] Συμπλοκές στον Ισημερινό

  • [01] "Ελυσαν χειρόφρενο" οι μεταφορείς

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο ανεφοδιασμός της αγοράς μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι πρόεδροι των 10 ομοσπονδιών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Η κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης ανεστάλη και η πλειοψηφία των μεταφορέων "λύνει χειρόφρενο", διαβεβαιώνει η επίσημη και εκλεγμένη ηγεσία του κλάδου, με αφορμή τα όσα σημειώνονται, από τα ξημερώματα σήμερα, με την αυτοαποκαλούμενη Επιτροπή Αγώνα να μην αναγνωρίζει την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους μεταφορείς, για τα τρία βασικά θέματα που τους αφορούν, δηλαδή για το φορολογικό, το αναπτυξιακό και το ασφαλιστικό, και σήμερα.

    Ήδη, πρόσθεσε, ψηφίστηκε η πρώτη ρύθμιση που αφορά στην τακτοποίηση φορολογικών θεμάτων και στην απόσβεση της αξίας των αδειών που έχουν οι επαγγελματίες μεταφορείς, στο νομοσχέδιο το οποίο υιοθέτησε χτες η Βουλή. Επίσης, προωθεί και τα άλλα δύο θέματα, που αφορούν στην ένταξη των μεταφορέων στον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, θέμα, το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και των μεταφορέων, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, ότι θα προωθήσει και τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

    Εξάλλου, κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του κλάδου των μεταφορέων, μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτήριζε αδικαιολόγητη τη θέση της Επιτροπής Αγώνα, κάνοντας λόγο για καθαρά κομματική τοποθέτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει διάσπαση ακόμη και στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γερανοφόρων οχημάτων κ. Σαχινίδης, που ήταν μέλος της Επιτροπής, διαχώρισε πλήρως τη θέση του.

    Σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστή στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των εννέα προέδρων που έχουν εκλεγεί επίσημα και της Επιτροπής Αγώνα, η οποία, ας σημειωθεί, δεν έχει εκλεγεί, αλλά οριστεί, σημειώθηκαν προπηλακισμοί και φραστικές επιθέσεις από ορισμένα μέλη της Επιτροπής κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των μεταφορέων, που είχε τη χθεσινή, καθοριστική συνάντηση με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της κ. Πασπάτης διαφώνησαν με τη διαδικασία που ελήφθη η απόφαση, για αναστολή της κινητοποίησης και ζήτησαν να συνέλθουν πάλι οι 96 πρόεδροι απ΄ όλη την Ελλάδα για να αποφασίσουν. Είναι μια διαδικασία που κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί και κάτω από ποιες συνθήκες, καθώς οι περισσότεροι σήμερα έχουν πιάσει δουλειά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αύξηση εσόδων τον Σεπτέμβριο

    Ανάκαμψη κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση σε ποσοστό 5,3%.

    Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 16,9% ως αποτέλεσμα των ελέγχων στην αγορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τη συλλογή αποδείξεων από τους καταναλωτές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] «Η ΝΔ δίνει ελπίδα»

    "Αντισταθείτε στο φόβο και την απελπισία που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση μαζί με τους πάσης φύσεως "παπαγάλους" και τα "εξαπτέρυγά της" ήταν το μήνυμα που έστειλε στους πολίτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Καστοριάς.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τον κόσμο να φοβάται ενώ η Νέα Δημοκρατία δίνει στους πολίτες την ελπίδα. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο είπε ο κ. Σαμαράς και μηδενίζει το έλλειμμα σε 18 μήνες, μειώνει το χρέος σε τέσσερα χρόνια και βγάζει τη χώρα από τους όρους του μνημονίου μέσα σε μια διετία, φυσικά εφόσον αρχίσει αμέσως η υλοποίησή του.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι το σχέδιο του κόμματός του είναι ανεφάρμοστο και "μαγικό" και είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της και στα έσοδα και στις δαπάνες και στον πληθωρισμό. " Μαγεία, μαύρη μαγεία είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των φόρων που δεν οδήγησε σε αύξηση και των εσόδων.

    "Άλλαξαν τα φώτα στον κόσμο με τους φόρους και δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Αυτό κι αν είναι μαγεία" παρατήρησε. Με το μνημόνιο η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα αλλά ταυτόχρονα αυτό αυξάνεται από την ύφεση που προκαλεί το ίδιο το μνημόνιο, είπε ο κ. Σαμαράς και παρομοίωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης με κάποιον που προσπαθεί να βγάλει τα νερά από τη βάρκα με τρύπιο κουβά. Το μισό νερό χύνεται πάλι μέσα στη βάρκα και δεν θα αδειάσει ποτέ, είπε ο κ. Σαμαράς

    Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία τόνισε πως ποτέ δεν είπε ότι δεν χρειάζονται θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο. Δεν μοίρασε υποσχέσεις αλλά αυτά που δεσμεύτηκε θα τα κάνει, θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι έκανε όσα δεν έχει κάνει άλλο κόμμα αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έγιναν και λάθη. "Το ΠΑΣΟΚ θέλει να περνάει ως αλάθητο, αδιόρθωτο είναι" παρατήρησε.

    Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τόση αυτοκριτική όση δεν έκανε άλλο κόμμα, ότι κρατάει τις καλύτερες παραδόσεις της κεντροδεξιάς και αφήνει πίσω τα "βαρίδια" του παρελθόντος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι στήνει συνεχώς εξεταστικές επιτροπές διότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να κυβερνήσει επειδή θέλει να αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό. Σε ότι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα πρώτο βήμα λέγοντας ότι αυτή μπορεί να ερευνήσει και πριν το 2004. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λέγοντας ότι έριξε "βολές" εναντίον του κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε όμως ότι ο κ. Παπανδρέου "θα υποχρεωθεί να κάνει και άλλα βήματα και για την περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009 και αν δεν το κάνει ο κ. Παπανδρέου, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει στην κυβέρνηση. Η αλήθεια δεν περιορίζεται, δεν φυλακίζεται, δεν τεμαχίζεται", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν προεξοφλεί την ενοχή κανενός αλλά πρέπει να μάθουμε πως από το "λεφτά υπάρχουν" φτάσαμε στο "πετσόκομμα" των συντάξεων και στο μνημόνιο.

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο και μέλη της ΟΝΝΕΔ φώναζαν το σύνθημα "πιό ψηλά με Αντώνη Σαμαρά". Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε τις περιοδείες του από την Δυτική Μακεδονία είπε ότι επέλεξε τη Μακεδονία γιατί είναι "η μάνα" των εθνικών μας αγώνων και επισκέφθηκε τη Μακεδονία για να γεμίσει την ψυχή του και την καρδιά του με δύναμη προκειμένου να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Είπε ότι στη Δυτική Μακεδονία η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Δακή και στο δήμο Καστοριάς τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Λιάντση. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να διαλέξουν αν θέλουν αυτοδιοικητικούς άρχοντες που θα είναι υποταγμένοι στην κυβέρνηση του μνημονίου ή θα είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση.

    "Θέλετε με το αποτέλεσμα των εκλογών η κυβέρνηση να είναι ευχαριστημένη ή ζεματισμένη;" είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν την ελπίδα και όχι το φόβο.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα προβλήματα του νομού Καστοριάς και τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή προϊόντων όπως τα φασόλια και ο τουρισμός της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε χθες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ με σημερινή της ανακοίνωση ζητά διαπραγμάτευση για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και "διαλόγου", που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

    Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ επεσημαίνει τα ακόλουθα:

    - Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    - Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει -σε ανακοίνωσή της- ότι μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 32%) των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, προσθέτει η ανακοίνωση, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

    Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αιτήσεις για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 10 - 20 % φθηνότερο από το ισχύον οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

    Εξάλλου, εντός των ημερών αναμένεται να λήξει η εκκρεμότητα που αφορά την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με την υποβολή της σχετικής εισήγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορούν να ενταχθούν:

    -Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων και όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

    - Άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Η έκπτωση για αυτήν την κατηγορία είναι 20 %.

    -Άτομα με αναπηρία πάνω από 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία πάνω από 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση είναι 20% επί του οικιακού τιμολογίου.

    Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας. Η ένταξη σε αυτό γίνεται για ένα ημερολογιακό έτος.

    Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 9298000. Από 18/10/2010 η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

    Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά

    - Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.

    - ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.

    - Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Για υποβολή στα ΚΕΠ

    Τα παραπάνω και επιπλέον:

    - Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

    Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:

    - Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9797400 του ΥΠΕΚΑ

    - Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9298000 της ΔΕΗ.

    - Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

    - Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010

    - Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ

    - Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μια γλώσσα υπό εξαφάνιση

    Στο χωριό Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, οι μόλις 700 κάτοικοι έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας, για να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις χαρές και τις λύπες τους.

    Κι αυτό, επειδή στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων, από την περιοχή του Όφεως της ανατολικής Τουρκίας, μιλούν την οφίτικη ποντιακή διάλεκτο, την οποία μεταφέρουν και από γενιά σε γενιά.

    Το 1926, μια ομάδα Οφιτών προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Πιερία και αγόρασε έκταση επτά χιλιάδων στρεμμάτων, με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες.

    Δύο χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι ίδρυσαν το χωριό Κάτω Άι Γιάννης Όφις, μετονομάζοντάς το στη συνέχεια σε Νέα Τραπεζούντα.

    Οι πρόσφυγες αυτοί κρατούσαν στις «αποσκευές» τους τις παραδόσεις τους, αλλά και τη γλώσσα τους, την οφίτικη διάλεκτο. Πρόκειται για υποδιάλεκτο της ποντιακής γλώσσας, που αποτέλεσε τον κοινό κώδικα επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής του Όφεως (Οφίτες), ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους (στην πλειοψηφία τους ήταν μουσουλμάνοι και μόνο 1.200 χριστιανοί).

    Σήμερα, η διάλεκτος αυτή συναντάται ακόμα σε περίπου 30 χωριά των επαρχιών Οφ και Τσαϊκαρά της Τουρκίας (ρωμαίικα οφίτικα), ενώ στην Ελλάδα απαντάται στο χωριό Νέα Τραπεζούντα και σποραδικά σε άλλες περιοχές, όπου εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι πρόσφυγες (Παρανέστι Δράμας, Παντοκερασιά Κιλκίς και Φιλώτα Κοζάνης). Επίσης, μιλιέται από Έλληνες μετανάστες, στην Κύπρο και τη Γερμανία.

    Σε γλωσσική καταγραφή της οφίτικης ποντιακής διαλέκτου προχώρησαν δύο γλωσσολόγοι, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ανθή Ρεβυθιάδου, και ο λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Σπυρόπουλος.

    Οι δύο ερευνητές παρατήρησαν ότι, η οφίτικη ποντιακή διατηρεί αρχαϊκά στοιχεία, τα οποία πιθανότατα παραπέμπουν σε δομές, που χαρακτήριζαν τη μικρασιατική κοινή, προγενέστερη γλωσσική ομάδα της μικρασιατικής ελληνικής. Επίσης, έχει επιρροές από την τουρκική γλώσσα, από το 15ο αιώνα, οπότε έρχονται σε άμεση επαφή.

    Από τυπολογικής πλευράς, η διάλεκτος πλησιάζει στο ιδίωμα των Σουρμένων, ενώ διαφοροποιείται αρκετά από τα υπόλοιπα ποντιακά ιδιώματα ως προς το σύνολο των φωνητικών, μορφοσυντακτικών και λεξιλογικών χαρακτηριστικών της. Η κυριότερη διαφορά της με την κοινή νεοελληνική και την κοινή ποντιακή είναι ότι, η οφίτικη έχει διατηρήσει έναν τύπο απαρεμφάτου (που σήμερα σχεδόν έχει εκλείψει).

    Ωστόσο, οι ερευνητές κατέγραψαν ότι, σήμερα, η οφίτικη διάλεκτος χάνει κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εξαιτίας της στενής επαφής της με την κοινή νεοελληνική και με την κοινή ποντιακή.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι, πλέον, μόνο οι κάτοικοι ηλικίας 75 ετών και άνω έχουν την οφίτικη ποντιακή ως κυρίαρχη γλώσσα τους. Οι κάτοικοι ηλικίας 50-75 ετών χρησιμοποιούν την κοινή νεοελληνική γλώσσα ως βασική γλώσσα επικοινωνίας, ενώ την οφίτικη και την κοινή ποντιακή διάλεκτο μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αντίθετα, η ηλικιακή ομάδα 35-50 ετών χρησιμοποιεί μόνο περιστασιακά μια μορφή κοινής ποντιακής, με πολλές προσμίξεις με την κοινή νεοελληνική. Τέλος, τα άτομα ηλικίας 20-35 ετών έχουν μόνο παθητική γνώση της οφίτικης και της κοινής ποντιακής και χρησιμοποιούν την οφίτικη μόνο στα τραγούδια.

    Η οφίτικη διάλεκτος διασώζεται, ωστόσο, στα οφίτικα τραγούδια, που αγαπούν να τραγουδούν οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας. Μάλιστα, ο κ. Μεγαλόπουλος περιγράφει γλαφυρά τα χαρακτηριστικά γλέντια των κατοίκων, στα οποία παρευρίσκονται όλες οι γενιές της οικογένειας, από τον γεροντότερο μέχρι το νεότερο.

    «Μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και με τη βοήθεια μόνο της λύρας, χωρίς μικρόφωνα και μεγάφωνα, τραγουδάμε για πολλές ώρες πρώτα τη λύπη και τον πόνο, στη συνέχεια τον έρωτα και την αγάπη και τέλος, αφού εκτονώσουμε όλο το πάθος, τα εύθυμα και χορευτικά τραγούδια», εξηγεί.

    Καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των παραδόσεων διαδραματίζουν, εξάλλου, οι παροιμίες τους, αλλά και οι ιδιαίτεροι χοροί τους, Σαμψών και Τολμέ Ιντολμέ.

    Στη διατήρηση των παραδόσεων πρωτοστατεί ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης», που το 1984 βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Συμπλοκές στον Ισημερινό

    Πολιτική κρίση ξέσπασε στον Ισημερινό, μετά τις έντονες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας. Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, διέφυγε από το νοσοκομείο, όπου είχε καταφύγει χθες, Πέμπτη, για 12 ώρες και πολιορκείτο από αστυνομικούς. Είχε προηγηθεί η ανάπτυξη ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας γύρω από το νοσοκομείο, που έπειτα από ανταλλαγή πυρών με τους στασιαστές αστυνομικούς, διασφάλισαν την έξοδο του προέδρου από το κτήριο.

    Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Φερνάντο Γκανταρίλας, ανέφερε ότι "δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν", στη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Κορέα και στους στασιαστές αστυνομικούς.

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού χαρακτήρισε "απόπειρα πραξικοπήματος" την εξέγερση εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτικών χθες το πρωί, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο του Κογκρέσου και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κουίτο, αναφέροντας πως οι στασιαστές αστυνομικοί προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν στο νοσοκομείο και πρόσθεσε πως σώθηκε χάρη στην αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν.

    Στο μεταξύ, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Φρέντι Μαρτίνες, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

    Στη διάρκεια των ταραχών που έγιναν το περασμένο 24ωρο, τραυματίσθηκαν συνολικά 74 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 October 2010 - 18:30:55 UTC