Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
  • [02] Μειώθηκε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο
  • [03] ΔΝΤ: Οι οίκοι συμβάλουν στην αστάθεια
  • [04] Εφυγε από τη ζωή η Δούκισσα
  • [05] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο
  • [06] Δίκτυο προστασίας του παιδιού
  • [07] Νέες εξελίξεις
  • [08] Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές
  • [09] Κρίση στον Ισημερινό

  • [01] Διευκρινίσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

    Τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία ψηφοφορίας στις διπλές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, του Νοεμβρίου, αλλά και πώς θα γίνει στη συνέχεια η καταμέτρηση των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές, καθορίζει με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για την ψηφοφορία, καθορίζεται ότι κατά την προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή δημοτικών αρχών και ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή περιφερειακών αρχών.

    Όσον αφορά στη διαδικασία της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από τις εφορευτικές επιτροπές, η απόφαση σημειώνει τα εξής:

    Οι εφορευτικές επιτροπές των μονών (1ο, 3ο, 5ο κ.λ.π.) εκλογικών τμημάτων, όλων των δήμων, θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, ενώ αντιθέτως οι εφορευτικές επιτροπές των ζυγών (2ο, 4ο, 6ο κ.λ.π) εκλογικών τμημάτων, θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών. Επομένως, στα μονά εκλογικά τμήματα όλων των δήμων, θα ανοιχτεί πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη περιφερειακών αρχών, ενώ η άλλη κάλπη, με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών θα παραμείνει σφραγισμένη, με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταμέτρησης και ανακοίνωσης στο νομάρχη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας υπέρ των συνδυασμών για τις περιφερειακές αρχές. Τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν για τα ζυγά εκλογικά τμήματα των Δήμων.

    Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα μεταδίδουν προς το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα αποτελέσματα μόνο υπέρ των συνδυασμών για όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους για τις εκλογές τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών αρχών κατά τη σειρά που προαναφέρθηκε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μειώθηκε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο

    Νέα μείωση, κατά 3,7%, σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές)- συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων- στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο εφέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2009, έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), πτώση του όγκου καταγράφηκε, λόγω της ύφεσης, σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των καταστημάτων και ειδικότερα: Είδη ένδυσης- υπόδησης (-17,5%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός (-14,9%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (-13,3%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-10,7%), βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (-10,4%), τρόφιμα-ποτά- καπνός (-6,8%) και μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-4%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΔΝΤ: Οι οίκοι συμβάλουν στην αστάθεια

    Οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών από τους αντίστοιχους οίκους (credit rating agencies) - όπως η Moody's, ο S&P και ο Fitch - συνέβαλαν στην αστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

    Η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων είναι ενσωματωμένες σε κανονισμούς και νομοθεσία που καθορίζει τη λήψη αποφάσεων από επενδυτικές εταιρίες ή τις Κεντρικές Τράπεζες, με συνέπεια οι αλλαγές των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών να προκαλούν μαζικές πωλήσεις ή αγορές χρεογράφων που αποσταθεροποιούν τις αγορές.

    Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε το τελευταίο χρόνο, οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν μία πολύ στενή συσχέτιση των αλλαγών στις αξιολογήσεις των οίκων και της αύξησης των ασφάλιστρων πιστωτικού κινδύνου της χώρας (Credit Default Swaps), σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Αν και σε γενικές γραμμές η έκθεση θεωρεί ότι είναι ακριβείς οι εκτιμήσεις των οίκων σχετικά με το αξιόχρεο των χωρών, σημειώνει ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων τους.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνονται:

    Πρώτον, οι Κυβερνήσεις να καταργήσουν τους κανονισμούς που συνδέουν πωλήσεις ή αγορές χρεογράφων με τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. Το ίδιο συνιστάται και για τις Κεντρικές Τράπεζες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν για την ενεχυρίαση χρεογράφων, αλλά και για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, με εξαίρεση τους μικρότερους επενδυτές και επενδυτικά ταμεία.

    Δεύτερον, οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να πιέσουν τους οίκους για να βελτιώσουν τις διαδικασίες που ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της διαφάνειας, της διακυβέρνησης και του περιορισμού της σύγκρουσης συμφερόντων.

    Τρίτον, οι οίκοι πρέπει να αποθαρρυνθούν στην προσπάθειά τους να εξομαλύνουν χρονικά τη διαδικασία υποβάθμισης του αξιόχρεου, εφόσον ούτως ή άλλως η ανάλυσή τους οδηγεί σε μία τέτοια απόφαση.

    Τέταρτον, οι χώρες πρέπει να παρέχουν έγκαιρα τα στοιχεία που είναι σημαντικά για την ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου από τους οίκους, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει. Για το λόγο αυτό, αναφέρει η έκθεση, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις χώρες να ετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν μία κατάσταση πιστωτικού κινδύνου (fiscal risk statement).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εφυγε από τη ζωή η Δούκισσα

    Μια από τις μεγάλες γυναικείες λαϊκές φωνές που έχει συνδέσει το όνομά της με «χρυσές» επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών, η Δούκισσα, έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο που κράτησε 18 χρόνια.

    Γεννημένη στον Πειραιά, το 1941, στα σκληρά χρόνια της κατοχής, ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια μόλις στα 12 της χρόνια. Στο ξεκίνημα της την βοήθησε ο πατριός της, γνωστός μπουζουξής, Γιάννης Λαουτάρης.

    Η Δούκισσα πρωτοτραγούδησε σε δίσκο 78 στροφών, το τραγούδι του Χρυσίνη «Με την κοπέλα π' αγαπώ» και σιγά-σιγά πέρασε στον κόσμο των πιο μεγάλων νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, για να συνδέσει τη φωνή της με μεγάλες επιτυχίες, όπως «Δεν είσουν κύριος», «Aτάκα και επί τόπου» «Ανθρωποι είμαστε»,» «Πού πάς χωρίς αγάπη». Οι δίσκοι της «Ατάκα και επί τόπου»(1975) και «Λαϊκά για τη Δούκισσα» (1984) έγιναν "χρυσοί".

    Επίσης, σημαντικό ήταν το πέρασμά της από τον ελληνικό κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε σε δέκα ταινίες, από το 1966 μέχρι το 1970, όπως «Ενας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.α.

    Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει δύο γιους, οι οποίοι και ήταν στο πλευρό της μέχρι την τελευταία στιγμή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε χθες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τις επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης διαπιστώνοντας πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για την προσεχή τριετία και δραστική περικοπή των επιδομάτων.

    Όπως επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%.

    Χαρακτηριστικά το 2001 το σύνολο των μισθολογικών παροχών μόνο για την Κεντρική Κυβέρνηση - δηλαδή χωρίς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ - ήταν 10.077 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έφθασε τα 18.001. Η ίδια κατηγορία μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2001 ήταν 6,9%, ενώ το 2009 έφθασε το 7,6% του ΑΕΠ.

    Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη διαχρονική σύγκριση του μισθολογικού κόστους, υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Δίκτυο προστασίας του παιδιού

    Με το σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα», το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, την προσπάθειά του να οργανώσει Δίκτυο για την προστασία του παιδιού.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.

    Παράλληλα, με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία θα αρχίσουν να μεταδίδονται από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, θα καλούνται υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ή ομάδες νέων να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

    Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του ΚΕΣΑΘΕΑ στα τηλέφωνα 2310-379171, 364,378 ή να στείλουν μήνυμα με μια απλή δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kesathea@justice.gr.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας των παιδιών είναι άξιοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επικοινωνίας και έχουν επιφορτιστεί με το έργο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσουν και να συντονίσουν την κοινή εθνική προσπάθεια».

    Ακόμη, ο Καστανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΕΣΑΘΕΑ θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όμως, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) εκτιμά ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.

    Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένειά τους ή τους συγγενείς τους.

    Τέλος, η UNICEF το 2006 υπολόγισε ότι κάθε χρόνο 45.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Νέες εξελίξεις

    Νέες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την απόσυρση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς που είχε ανακοινώσει στις 15 Ιουλίου για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    «Δυόμιση μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος», ήταν η επίσημη ανακοίνωση από μέρους της Τράπεζας Πειραιώς δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου και αναπληρωτή CEO της Τράπεζας Σταύρου Λεκκάκου.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας στα μέσα Ιουλίου είχε επισημάνει ότι στόχος της πρόταση του Ομίλου προς την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ, με την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της ΑΤΕ και 33,04% του ΤΤ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές καθορίστηκε στα 701 εκατ. ευρώ.

    Η αντιπρόταση- που είναι ακόμη σε ισχύ- ήρθε άμεσα από τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη και αφορούσε τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό χώρο μέσω της τετραπλής συγχώνευσης ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής.

    Ακολούθησε μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με συγχωνεύεις και εξαγορές, με επίκεντρο πάντα «ζευγάρια» ισχυρών ελληνικών τραπεζών, που ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν από επίσημα χείλη ούτε φυσικά από τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα.

    Στο μεταξύ αναμένεται ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους οι διεθνείς οίκοι Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS, που επέλεξε η διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι σύμβουλοι έχουν αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την κυβέρνηση και θα καθορίσουν τον νέο εγχώριο τραπεζικό χάρτη της χώρας.

    Το μόνο σίγουρο πάντως, όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη και οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι ο νέος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν μπορεί να ανακοπεί και η αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη της χώρα είναι πλέον δεδομένη.

    Ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών απάντησε ότι θα υπάρχει σίγουρα ένας δημόσιος πυλώνας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος. Αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, που θα αφορούσαν ποια τράπεζα θα συγχωνευτεί με ποια. Το θέμα της δημιουργίας δημόσιου πυλώνα δεν είναι θέμα του μνημονίου και η τρόικα δεν μπορεί να έχει λόγο σε αυτό, τόνισε.

    Στην ανάγκη ισχυροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουν εξάλλου αναφερθεί κατ' επανάληψη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίου όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της πρότασης των συμβούλων που προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο «τραπέζι» των συζητήσεων που γίνονται και τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο για το συσχετισμό των δυνάμεων που θα διαμορφωθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές

    Την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών, έστειλε στα Ιδρύματα η υπουργός Παιδείας. Φέτος, για πρώτη φορά οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν ηλεκτρονικά και μέσα σε δέκα ημέρες, όλες οι άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Ως γνωστόν δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, αφού διατηρούνται οι ευεργετικές διατάξεις για τρίτεκνους ενώ επιτρέπονται οι μετεγγραφές σε περίπτωση αδελφών που φοιτητών σε δύο διαφορετικά ιδρύματα της περιφέρειας, να μετεγγραφούν στο ένα από τα δύο εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα με τις σπουδές τους τμήματα.

    Για περισσότερες πληροφορίες πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr

    Παράλληλα τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή από σήμερα 30/09/2010 και έως τις 05/10/2010, η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αιτήσεων Εισαγωγής σε Φοιτητικές Εστίες, που λειτουργούν με ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ). Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΝ, κάνοντας χρήση του Κωδικού Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στους πρωτοετείς και όχι σε φοιτητές από το εξωτερικό, ομογενείς ή παλαιοτέρων ετών. Στόχος είναι από την επόμενη ακαδημαϊκή xρονιά η όλη διαδικασία να γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

    Σκοπός είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιτυχόντων, όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

    Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στις φοιτητικές εστίες είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση: http://esties.ein.gr

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Κρίση στον Ισημερινό

    Πολιτική κρίση ξέσπασε στον Ισημερινό, μετά τις έντονες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας. Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, διέφυγε από το νοσοκομείο όπου είχε καταφύγει και πολιορκείτο από αστυνομικούς.

    Είχε προηγηθεί η ανάπτυξη ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας γύρω από το νοσοκομείο, που μετά από ανταλλαγή πυρών με τους στασιαστές αστυνομικούς, διασφάλισαν την έξοδο του προέδρου από το κτήριο.

    Πηγές του Ερυθρού Σταυρού του Ισημερινού ανέφεραν ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας για τον απεγκλωβισμό του προέδρου της χώρας, που πολιορκείτο σχεδόν επί μία ημέρα σε νοσοκομείο του Κουίτο, από στασιαστές αστυνομικούς. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο νοσοκομείο και αντάλλαξαν πυρά με τους στασιαστές, για να διασφαλισουν τη διαφυγή του προέδρου Κορέα από το κτήριο.

    Στη διάρκεια των ταραχών που έγιναν το περασμένο 24ωρο, τραυματίσθηκαν συνολικά 74 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 October 2010 - 6:31:15 UTC