Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"

  • [01] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, που διήρκησε μιάμιση ώρα.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρουσίασε στον αντιπρόεδρο τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.

    Συζητήθηκε, επίσης, ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε, επίσης, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στον κ.Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

    "Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο" τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο".

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας "είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Στο βήμα της Συνόδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας

    Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας.

    Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!"

    Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις", όπως σημείωσε, "για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής", για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική".

    Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ' αυτό τον "αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας", συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως "οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

    Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, και στην ομιλία του, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.

    Την Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο προώθησης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου παρουσίασε το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης στον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και σε κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

    Επίσης συναντήθηκε με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Το πρόγραμμα της Τετάρτης

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 September 2010 - 4:30:49 UTC