Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: H αιματηρότερη χρονιά
  • [02] Κλήτευση Καραμανλή
  • [03] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης
  • [04] Κοινωνικό κόστος

  • [01] Αφγανιστάν: H αιματηρότερη χρονιά

    Με εννιά νεκρούς σήμερα από συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, ο απολογισμός των ξένων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την 1η Ιανουαρίου είναι 529 νεκροί, γεγονός που καθιστά το 2010 την αιματηρότερη χρονιά για τις ξένες δυνάμεις.

    Η χρονιά του 2009 με 521 νεκρούς ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ξένους στρατιώτες, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των επιθέσεων των ταλιμπάν.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των 2.097 θυμάτων (από το 2001) προέρχεται από τους αμερικανούς στρατιώτες που αποτελούν σήμερα τα 2/3 των μελών της πολυεθνούς δύναμης.

    Εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στις χώρες που απαρτίζουν την Isaf, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αυτή η στάση οδήγησε ορισμένες χώρες να αποσύρουν ή να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν.

    Όμως ειδικοί και διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν τόσους άντρες και την εκπαίδευση που απαιτείται για να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κλήτευση Καραμανλή

    Την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η σχετική επιστολή, που πρόκειται να αποσταλεί στον πρώην Πρωθυπουργό, τον ενημερώνει πως η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με την δική σας μαρτυρία στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή».

    Αν η απόφαση για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, υπήρξε ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με την διατύπωση της επιστολής. Οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του πρώην Πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήτευση των πέντε εγκαλούμενων υπουργών.

    Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας την διατύπωση που επέλεξε, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».

    Από πλευράς των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή, κρίνεται πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κο Καραμανλή, να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή, είτε κατβ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της, με υπόμνημα.

    Β· Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή που προηγήθηκε της Προανακριτικής, σε δήλωσή τους αναφέρουν πως «η ββπράσινη πολυκατοικίαββ, αποφάσισε με πρωτοβουλία του «θυρωρού» της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Κώστας Καραμανλής⦻

    Στο μεταξύ, επιστολή προς τους ειδικούς ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιοράκη και Νικόλαο Πιπιλίγκα, με κοινοποίηση προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, απηύθυνε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης.

    Ζητεί να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης

    Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το μεσημέρι, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, έγινε γνωστό ότι κατόπιν αποφάσεως του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός της ΚΟ του κόμματος ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος κ.Γ. Τραγάκη παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ "γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος".

    Αιτία για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή ήταν δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί, με τις οποίες εμφανιζόταν αντίθετος στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί και από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παραδίδοντας την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο στον επόμενο επιλαχόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009, Σταύρο Παπασταύρου.

    «Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να λένε αυτά που πιστεύουν. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε πρόκειται να κρυφτώ. Από τον περασμένο Μάιο είχα εκφράσει τις θέσεις μου για το μνημόνιο. Όταν έχουμε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το μνημόνιο είναι το σχοινί για να πιαστούμε έστω και χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αυτό που είπε ο κ.Σαμαράς για μείωση του ελλείμματος έως το 2011 είναι ανέφικτο. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σε δηλώσεις του μετά την διαγραφή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1. Σε ερώτημα εάν θα προσχωρήσει σε κόμμα υπό την Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν με απασχολεί τι θα κάνω στο μέλλον».

    Το πρωί, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Βήμα FM, είπε, μεταξύ άλλων πως κατά την άποψή του «δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στην ΔΕΘ» και σημείωσε:

    «Είμασταν ένα βήμα πριν το γκρεμό, πέσαμε στον γκρεμό, σταμάτησαν οι αγορές να μας δανείζουν, μας πέταξαν ένα σκοινί 110 δισ., δεν υπάρχει δίκτυ ασφαλείας, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει ζωντανός, πάρα πολύ ζωντανός και αν δεν περπατήσουμε ανηφορικά σε έναν πάρα πολύ δύσκολο δρόμο, ο κίνδυνος να γκρεμοτσακιστούμε είναι τελείως πραγματικός και παραμένει και θα παραμένει για πολλούς μήνες ακόμη».

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει θέμα στη συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη για την θέση του προέδρου της ΝΔ για την μείωση του ελλείμματος, αναφέροντας πως «σε ό,τι αφορά το κομμάτι του μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, αυτό δεν το θεωρώ εφικτό και το λεω αυτό έχοντας εξετάσει λεπτομερώς και την πρόταση της 7ης Ιουλίου και θα προσπαθήσω στις επόμενες ημέρες και στα συλλογικά όργανα - υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα την Πέμπτη- να εξηγήσω γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και να προσπαθήσω να ωθήσω τη ΝΔ, αλλά προπαντός - αυτό δεν είναι κομματικό είναι θέμα εθνικό - στο να μη συνεχίσει σε αυτήν την πολιτική γραμμή, δηλαδή να μην ισχυρίζεται κάτι το οποίο δίνει την αίσθηση στο κόσμο ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο δίχτυ ασφαλείας, κατά την δική μου άποψη, δεν υπάρχει, είναι ένας αντικατοπτρισμός».

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Κάθε φωνή που υπάρχει διαφορετική -όπως του κ. Σκυλακάκη που μίλησε σήμερα για αυτοπυροβολισμό για όποιον ανακόπτει την προσπάθεια που γίνεται με το Μνημόνιο - ανακόπτεται, απ' ό,τι φαίνεται, με τον κατάλληλο τρόπο για τη ΝΔ», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει και ως κυβέρνηση, «στα εύκολα λόγια, την έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και σε μαγικές συνταγές εξαφάνισης των προβλημάτων, από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα στο 2011».

    Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι θα ήταν αξιοσημείωτο και επιθυμητό να ακούσουμε «εάν υπάρχει έστω και ένα στέλεχος ή μέλος της ΝΔ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, που πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί μέσα στο 2011».

    Τόνισε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για συνεργασία με στελέχη όπως ο κ. Σκυλακάκης και η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι ημέρες ευθύνης για όλους.

    «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της ΝΔ. Τι θα γίνει με τον κ. Σκυλακάκη είναι δικό τους θέμα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχετικά με χτεσινή αναφορά του υποψήφιου περιφερειάρχη (που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για την Αττική) Γιάννη Σγουρού ότι και ο ίδιος είναι ενάντια στο μνημόνιο ως πολίτης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε δεν υπάρχει ηθικό θέμα με τον κ. Σγουρό, ότι «είπε το αυτονόητο» και «όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέμε όλοι μας», εξηγώντας πως εννοούσε ότι «μακάρι να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο, από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν ανάγκες, είναι ανάγκη να υπάρχει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κοινωνικό κόστος

    Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, από τα 35,6 εκατομμύρια σήμερα στα 65,7 εκατομμύρια το 2030, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ (ADI), η ομοσπονδία 73 εθνικών εταιρειών νόσου Αλτσχάιμερ από όλο τον κόσμο, εκτιμά σε έκθεσή της ότι ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050.

    Το Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κοινωνία και το 2010 τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν γι' αυτές τις ασθένειες θα ξεπεράσει 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 604 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στηνέκθεση.

    Ειδικοί από το King's College του Λονδίνου και το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση, κάνουν έκκληση για διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας.

    Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

    Το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συναντήσεων των G8 και G20.

    Σύμφωνα με την γιατρό Ντέιζι Ακόστα, πρόεδρο της ADI, "η ασθένεια του Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές αποτελούν την πιο σημαντική κοινωνική και ιατρική κρίση του 21ου αιώνα" και οι κυβερνήσεις "είναι πολύ λίγο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν".

    Στην Ελλάδα, το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο, βρίσκεται στη θεσσαλονίκη, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο (ΨΝΘ).

    Το Κέντρο λειτουργεί από το 2002 και παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και παρέχει υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΨΝΘ. Είναι στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ υλοποιεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες του χώρου της υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργούν, εξάλλου, Ιατρείο Μνήμης και Εξωτερικό Ιατρείο Ψυχογηριατρικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 18:31:14 UTC