Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Ταχύτερη ανάκαμψη
  • [02] Παρουσιάσεις σε επενδυτές
  • [03] Το περπάτημα κάνει καλό
  • [04] "Νίκη της Δημοκρατίας"
  • [05] Στην κορυφή οι ΗΠΑ

  • [01] ΕΕ: Ταχύτερη ανάκαμψη

    Την εκτίμηση για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2010, σε σχέση με τις προβλέψεις της τον περασμένο Μάιο, έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στις ενδιάμεσες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή ανεβάζει το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,7% φέτος έναντι 0,9% τον περασμένο Μάιο, ενώ για την ΕΕ-27 στο 1,8% από 1%.

    Η νέα πρόβλεψη έγινε με βάση στοιχεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χώρες στις οποίες αντιστοιχεί το 80% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ. Η προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολύ καλύτερη επίδοση του αναμενόμενου της γερμανικής οικονομίας, όπου το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4% έναντι μόλις 1,2% πριν από τέσσερις μήνες.

    Στις άλλες μεγάλες χώρες η αναθεώρηση είναι μικρότερη: Στη Γαλλία στο 1,6% από 1,3%, στην Ιταλία στο 1,1% από 0,8%, στην Ολλανδία στο 1,9% από 1,3% και στην Ισπανία στο -0,3% από -0,4%. Για τις εκτός Ευρωζώνης χώρες, προβλέπεται ανάπτυξη 3,4% στην Πολωνία αντί 2,7% και 1,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί 1,2%. Η ενίσχυση της ανάπτυξης έγινε ιδιαίτερα έντονη στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο κατά 1% αντί της πρόβλεψης 0,3%, λόγω της ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές που οδήγησε σε άνοδο και των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

    Η έκθεση της Επιτροπής προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα εξασθενήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 - με ανάπτυξη 0,5% στο τρίτο και 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο - λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά δεν θεωρεί πιθανή μία δεύτερη ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη, καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και η ανάπτυξη άνισα κατανεμημένη μεταξύ των χωρών.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% στην Ευρωζώνη και στο 1,8% στην ΕΕ-27 από 1,4% και 1,8% αντίστοιχα.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2010 η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε περισσότερο από το προβλεπόμενο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της Ασίας, καθώς και στη σημαντική αύξηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010, παγκοσμίως, θα είναι στο 5%. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει άνιση και περιβάλλεται από τεράστιες αβεβαιότητες. Από τη μία πλευρά η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες είναι ισχυρή, και από την άλλη, σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη.

    Την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν μειωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα Ολι Ρεν.

    Ο Φιλανδός επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κλίμα αστάθειας και ερωτηθείς ειδικά για την κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έτσι όπως αυτές περιέχονται στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παρουσιάσεις σε επενδυτές

    Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

    Εν τω μεταξύ, ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Το περπάτημα κάνει καλό

    Το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη συνεκτικότητα μέσα στα εγκεφαλικά κυκλώματα, που τείνουν να μειώνονται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

    "Τα στοιχεία συνεκτικότητας μειώνονται όσο γερνάμε", είπε ο δρ Αρθουρ Φ. Κρέιμερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόι στην Ουρμπάνα Σαμπέιν.

    "Τα δίκτυα δεν είναι τόσο καλά συνδεδεμένα για να στηρίξουν τις δραστηριότητές μας, όπως η οδήγηση", είπε ο ίδιος.

    "Αλλά διαπιστώσαμε ότι με την αεροβική άσκηση, τα εγκεφαλικά δίκτυα έγιναν πιο συναφή".

    Η έρευνα του Κρέιμερ για το περπάτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, παρακολούθησε την πορεία 70 ενηλίκων από 60 ως 80 ετών, στη διάρκεια ενός χρόνου.

    Μία άλλη ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου για την αξιολόγηση όσων μετείχαν στην έρευνα για το περπάτημα.

    "Οσοι μετείχαν στην ομάδα των περιπατητών, στην ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση, είχαν μακράν τα μεγαλύτερα οφέλη", είπε τονίζοντας ότι τα οφέλη δεν ήταν μόνο σωματικά.

    "Μετρήσαμε επίσης την εγκεφαλική λειτουργία", είπε ο Κρέιμερ, του οποίου η ομάδα χρησιμοποίησε μία από τις πιο γνωστές μεθόδους εγκεφαλικής απεικόνισης (brain imaging), το fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging ή Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού), για να εξετάσει τα εγκεφαλικά δίκτυα.

    Συγκριτικά, εξετάστηκε και μία ομάδα 20 με 30 ετών.

    "Η ομάδα που έκανε αεροβική άσκηση (περπάτημα) επίσης κατέγραψε βελτίωση στη μνήμη, την προσοχή και μία σειρά από άλλες γνωστικές λειτουργίες", είπε ο Κρέιμερ. "Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι στην ομάδα περπατήματος αποκτούσαν μεγαλύτερη ευεξία, η συνάφεια μεταξύ διαφορετικών τμημάτων των εγκεφαλικών δικτύων τους αυξανόταν και έφτανε να μοιάζει με εκείνη των 20χρονων", εξηγεί ο ίδιος.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν σημειώθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Αντίθετα παρατηρήθηκαν μόνο αφότου η ομάδα περιπατητών επιδιδόταν επι ένα χρόνο σε αυτή τη δραστηριότητα. Κατά την εξέταση που έγινε σε ένα εξάμηνο δεν παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Νίκη της Δημοκρατίας"

    Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χθεσινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η τροποποίηση υπερψηφίστηκε με ποσοστό 57,93%, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

    "Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

    Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    "Νέα εποχή για την Τουρκία" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ το αποτέλεσμα σε δήλωση του στον ιταλικό τύπο. Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν δήλωσε πως η χώρα του "είναι πιο δημοκρατική από σήμερα" και σημείωσε ότι "από τα σημαντικά θέματα της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου θα είναι το αίτημα για νέο Σύνταγμα".

    Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη άρχισαν να κατατίθενται από το πρωί οι προσφυγές στα τουρκικά δικαστήρια για άσκηση δίωξης εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980. καθώς με την τροποποίηση του συντάγματος, μεταξύ άλλων, έγινε και η άρση του άρθρου του συντάγματος του 1982 που απαγόρευσε τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών.

    Οι προσφυγές αφορούν τον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.

    Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το χτεσινό δημοψήφισμα. Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί.

    Ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής του δίωξης, είχε πει πως θα αυτοκτονήσει.

    ΕΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.

    Ομπάμα: "Ενίσχυση της δημοκρατίας"

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του δημοψηφίσματος για τη συνέχιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της.

    Εκτιμήσεις Μ. Κυπριανού

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την κυβέρνηση Ερντογάν και ενδεχομένως να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό, εκτίμησε ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στην κορυφή οι ΗΠΑ

    Τον τίτλο του φαβορί για την κατάληψη του χρυσού μεταλλίου επιβεβαίωσε η εθνική των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας ανεβαίνοντας στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στη διοργάνωση, μετά από 16 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1994 στο Τορόντο. Παρά τις απουσίες των μεγάλων αστεριών, ο Κέβιν Ντουράντ (28π.) και η παρέα του επικράτησαν, 81-64, της «οικοδέσποινας» Τουρκίας στον τελικό, στο κλειστό «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης.

    Αυτό ήταν το 4ο χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ, ενώ μετρούν ακόμη 3 αργυρά και 3 χάλκινα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στην πρώτη συμμετοχή της σε τελικό Μουντομπάσκετ, η Τουρκία κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο (αργυρό) στη διοργάνωση και δεύτερο στην ιστορία της, μετά το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ του 2001, πάλι μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

    Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81

    Το πρώτο μετάλλιο για τη Λιθουανία

    Στον πίνακα των μεταλλίων ενός Μουντομπάσκετ «έγραψε» το όνομά της για πρώτη φορά στην ιστορία της η Λιθουανία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο κλειστό «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης. Με 33 πόντους (5/7 τρίποντα) από τον Λίνας Κλέιζα και νταμπλ νταμπλ (14π. 10ρ.) του Σίμας Γιασάιτις, η επόμενη διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ έκανε επίδειξη δύναμης επί της Σερβίας (99-88) στο μικρό τελικό, στον οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά σε 3 παρουσίες της στη διοργάνωση. Όπλο των Λιθουανών τα αμυντικά ριμπάουντ, η πίεση στην άμυνα και το "run n' gun". Απογοητευμένοι οι Σέρβοι και χωρίς ενέργεια μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στην Τουρκία στον ημιτελικό βρέθηκαν και στο -22, 50-72, στο 29ο λεπτό και συμβιβάστηκαν με την 4η θέση στην πρώτη συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Για τους ηττημένους, ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς σημείωσε 18 πόντους, 12 ο Κέσελι, 10 ο Σαβάνοβιτς και 9 ο Τεόντοσιτς.

    Τα δεκάλεπτα: 22-23, 38-48, 54-72, 88-99

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 12:31:09 UTC