Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
  • [02] Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
  • [03] Παρουσιάσεις σε επενδυτές
  • [04] "Θύμα η Παιδεία"
  • [05] "Στρατηγική ενότητας"
  • [06] "Νίκη της Δημοκρατίας"

  • [01] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

    Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι:

    -Η βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

    Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

    Προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως με καύσιμα και άλλα προϊόντα, αναμένεται να δημιουργηθούν από σήμερα, εξαιτίας της απόφασης των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, που έλαβαν στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν σε νέα απεργία, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, από τον περασμένο Ιούλιο, με τη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει την αγορά.

    Οι αυτοκινητιστές, που έχουν προαναγγείλει ότι θα κατέβουν στην Αθήνα με τα οχήματά τους, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".

    Στο μεταξύ, ουρές παρατηρήθηκαν χθες στα βενζινάδικα που ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, καθώς οι οδηγοί ΙΧ έσπευσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι, που λόγω της απεργίας είχαν "στεγνώσει" τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Πάντως οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τα πρατήρια με τα δικά τους βυτιοφόρα, κάτι που δεν έγινε τον Ιούλιο, καθώς οι απεργοί είχαν εμποδίσει την έξοδο τα οχημάτων από τα διυλιστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή, θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    Ο πρωθυπουργός στο Όσλο

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετέβη χθες το απόγευμα στο Όσλο, όπου σήμερα θα συμμετάσχει, στην κοινή διάσκεψη που διοργανώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με θέμα "Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή".

    Στις 12.45 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Στόλτενμπεργκ, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, τον Πρόεδρο της Λιβερίας, κ. Σιρλεάφ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Στάους Καν, και τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κ. Σομάβια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παρουσιάσεις σε επενδυτές

    Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

    Εν τω μεταξύ, ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Θύμα η Παιδεία"

    Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα το πρωί παραβρέθηκε στον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.

    "Μετά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε "είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου".

    Ερωτηθείς για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "ο πρωθυπουργός έχει τον ρόλο να αποφασίζει και να συντονίζει, όχι τον ρόλο του σχολιαστή και αναλυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είναι κοντά στον κόσμο, δεν παρακολουθεί τα προβλήματα και λυπάμαι γιατί καμία ουσιαστική λύση δεν έχει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Στρατηγική ενότητας"

    «Οι πολιτικές συμμαχίες δεν διασπώνται. Τα κόμματα διασπώνται. Οι συμμαχίες άλλοτε προχωρούν και διευρύνονται, άλλοτε ανασυγκροτούνται, άλλοτε τελειώνουν. Δεν τελειώνουν, όμως, όταν υπάρχει διαφορά στην επιλογή προσώπων, αλλά όταν υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Στο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότερες δυνάμεις συμφωνούμε στη στρατηγική της ενότητας της Αριστεράς και της συνάντησης με ευρύτερες δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι «όσοι συμφωνούμε σε αυτή τη στρατηγική θα προχωρήσουμε μαζί ανεξάρτητα από τις επιλογές προσώπων, επιλογές για τις οποίες εμείς εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για ενωτικές λύσεις». Και αναφέρει τα ονόματα των κκ. Δρίτσα και Λαφαζάνη που "έπεσαν στο τραπέζι" ως λύσεις για υποψήφιοι Περιφερειάρχες, λύσεις που δεν έγιναν δεκτές από όσους «εδώ και καιρό έχουν διατυπώσει δημόσια διαφορετικούς σχεδιασμούς». «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του», προσθέτει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος γενικότερα για την κατάσταση στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, που θυμίζει "πεδίο μάχης", απαντά αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Αλέκου Αλαβάνου και τονίζει ότι η κοινωνία υποφέρει και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ελπίδα:

    «Και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε με προσωπικούς σχεδιασμούς, ούτε με κυβερνητικά φλερτ. Στο καράβι της Αριστεράς κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στην πρώτη θέση και μάλιστα γαντζωμένοι σε καρέκλες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι το χείριστο μήνυμα προς τον κόσμο που υποφέρει», υπογραμμίζει.

    Σε ερώτηση τι απαντά σε αυτούς που τον έχουν επικρίνει ότι δεν ξεκαθάρισε τις σχέσεις του, εδώ και ένα χρόνο, με τον Αλ. Αλαβάνο, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «αποδεικνύεται ότι υπήρχε εδώ και καιρό σχεδιασμός για ξεχωριστή πορεία. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για αποφυγή των δυσάρεστων εξελίξεων» και αναφέρει τις εναλλακτικές προτάσεις που έκανε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνέντευξη Αλ. Αλαβάνου

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real news" δηλώνει πως η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί στο να καταδείξει πως "το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με σβήσιμο ενός μεγάλου μέρους του και με αναγέννηση του κοινωνικού κράτους".

    Απαντώντας στις κατηγορίες ότι διασπά την Αριστερά, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι η πρωτοβουλία "θέλει να ενώσει την αριστερά με ένα ολόκληρο κόσμο που της έχει γυρίσει την πλάτη. Πρώτα από όλα τη νέα γενιά. Αυτή είναι η μεγάλη διάσπαση της αριστεράς. Κι αυτή θέλουμε να γεφυρώσουμε".

    Ερωτώμενος ποιος θα έχει τις ευθύνες,καθώς οδηγούμαστε σε de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι "μια είναι η μεγάλη ευθύνη. Να σπάσει η λογική του μονόδρομου. Να πειστεί η κοινωνία ότι μπορούμε να ζήσουμε με το Κοινωνικό Κράτος. Όλες οι άλλες έρχονται σε δεύτερη θέση".

    Ο κ. Αλαβάνος σημειώνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές, αν αποκτήσει δημοκρατική συγκρότηση, αν φύγει από τη λογική του μικρόκοσμου και ανοιχτεί στην κοινωνία, έχει μέλλον μπροστά του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Νίκη της Δημοκρατίας"

    Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χθεσινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" με ποσοστό 58% στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

    Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

    "Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

    Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    ΕΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.

    Ομπάμα: "Ενίσχυση της δημοκρατίας"

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του δημοψηφίσματος για τη συνέχιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της.

    Εκτιμήσεις Μ. Κυπριανού

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την κυβέρνηση Ερντογάν και ενδεχομένως να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό, εκτίμησε ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 8:31:07 UTC