Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο
  • [02] "Οχι στην απόπειρα υφαρπαγής ψήφων"
  • [03] Στους 11 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [04] Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη
  • [05] "Δεν θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά"
  • [06] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο.

    Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μίαν ώρα, μετά δε την ολοκλήρωσή της, ο κ. Παπαδήμος δεν έκανε δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο κ. Παπαδήμος είχε μια σημαντικότατη θέση στην ΕΚΤ, οι εμπειρίες και οι γνώσεις του είναι γνωστές, είναι μια συνάντηση όπου θα υπάρχει ενημέρωση και των δύο πλευρών».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει θέση στην κυβέρνηση για τον Λουκά Παπαδήμο,ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση υπάρχει και λειτουργεί», προσθέτοντας ότι «συζητήσεις και γνώμες είναι πάντα χρήσιμες».

    Την Κυριακή οι υποψηφιότητες

    Οι υποψηφιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος μαραθώνιας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τους οποίους θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα, σε ό,τι δε αφορά στο πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αυτό οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, ενώ το κόμμα είναι έτοιμο να ανακοινώσει άλλες 60 έως 70 υποψηφιότητες δημάρχων.

    Συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου

    Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη το πρωί στα γραφεία της Ιπποκράτους το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης θα εισηγηθεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεδρίαση του Σώματος στις εργασίες που πραγματοποιούνται από την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Σεπτέμβρη έως και την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

    Επιπλέον, το πολιτικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα εισηγηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Ξυνίδης.

    Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος θα ενημερώσει για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο επιτροπών για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

    Ακόμη, για την πορεία του κυβερνητικού έργου θα ενημερώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, αντίστοιχα.

    Θ. Πάγκαλος: "Συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός"

    «Συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός. Εγώ δεν έχω τέτοιο θεσμικό ρόλο, ούτε πολιτικό. Δεν έχω "καταχεριάσει" κανέναν και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από ρεπόρτερ για την είδηση, δεν έχω κανένα επεισόδιο με κανέναν υπουργό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega, μετά την κυριακάτικη συνεντευξή του στην εφημερίδα Real.

    «Είναι θέμα του πρωθυπουργού να κρίνει αν έχει ανάγκη ή όχι έναν υπουργό Προεδρίας, που θα έχει τον συντονισμό ορισμένων οργάνων, όπως η Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι δικό του θέμα, πώς θα οργανώσει την δουλειά του. Δεν θα το θεωρήσω υποβάθμιση ό,τι αποφασίσει», πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος και σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Ο πρωθυπουργός κρίνει ποιοι συγκροτούν την κυβέρνηση. Δεν βαθμολογεί. Δεν είμαστε καλλιστεία, δεν είμαστε σχολείο».

    «Δεν ανέχεται το κεφάλι μου καπέλο. Δέχομαι την συνεργασία, ότι κάποιος ξέρει καλύτερα από μένα κι ο πρωθυπουργός είναι πάνω από όλους μας. Το καπέλο δεν ξέρω από πού προέρχεται. Το υπουργείο Προεδρίας δεν είναι καπέλο για μένα», δήλωσε ερωτηθείς για την επίμαχη δήλωσή του στην κυριακατικη εφημερίδα και πρόσθεσε:

    «Θέλω να μείνω για κάποιο χρονικό διάστημα στην Βουλή, κάποια στιγμή όλα τελειώνουν. Είμαι διαθέσιμος στο κόμμα μου. Ό,τι δουλειά μού δίνει ο πρωθυπουργός θα την κάνω με τον καλύτερο τρόπο. Για λόγους που αφορούν μια τόσο μακρά πορεία, με τόσες περιπέτειες, δεν έχω μωροφιλοδοξία. Φιλοδοξία έχω να πετύχω αυτά που ανατίθενται. Τα αξιώματα δεν με ενδιαφέρουν. Όσα μου ανατίθενται είναι αρκετά. Το κυρίως έργο το κάνει ο υπουργός. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να συντονιστούν ορισμένα υπουργεία. Υπάρχουν υπάλληλοι στα υπουργεία που μπορούν να κάνουν ζημιά. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση».

    Στη συνέχεια κι αφού επανέλαβε ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

    Όσον αφορά το ζήτημα του ανασχηματισμού,ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε πως ουδέποτε είπε ότι χρειάζεται ριζικός ανασχηματισμός.

    Γ. Πεταλωτής: "Δεν κάνουμε εκπτώσεις"

    «Βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας εθνικής προσπάθειας, που σκοπό έχει όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προχωρήσουμε και όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές σε κράτος, κοινωνία και οικονομία, που θα θέσουν τις βάσεις για την πραγματική αναμόρφωση της χώρας μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Επεσήμανε δε ότι μακροπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης, στους οποίους «δεν χωράνε εκπτώσεις», είναι η εξάλειψη χρόνιων παθογενειών, παρωχημένων πελατειακών λογικών και τακτικών, η διαρκής αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής.

    Για την παραίτηση Σιούτη

    Στην «αναλυτικότατη» ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού παρέπεμψε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους η κα Γλ. Σιούτη υπέβαλε την παραίτησή της από το νομικό γραφείου του Γ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με το ποιος έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή των «συμβούλων», ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι κάθε στέλεχος, σε οποιοδήποτε τμήμα που έχει σχέση με το πρωθυπουργικό γραφείο, έχει και μια συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης και υπογράμμισε ότι «εννοείται ότι τις προσλήψεις αυτές δεν τις κάνει ο πρωθυπουργός».

    Για τις δηλώσεις Πάγκαλου

    Όσον αφορά στις αναφορές που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα για την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο θέμα της εξεταστικής και πρόσθεσε ότι με σημερινές του δηλώσεις (στο Mega) ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε τι εννοούσε.

    Για την αναφορά του αντιπροέδρου ότι δεν θα δεχτεί "καπέλο", ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για εικασίες εκ μέρους του Τύπου «με δεδομένα που δεν υπάρχουν» και επισήμανε ότι ο ίδιος δεν το αντιλήφθηκε ως «προειδοποίηση» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δρα συλλογικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Οχι στην απόπειρα υφαρπαγής ψήφων"

    Η κυβέρνηση απορρίπτει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δοθεί χαρακτήρας ψήφου εναντίον του μνημονίου στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον προσεχή Νοέμβριο.

    «Όσοι βάζουν δίλημμα "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο" πατάνε στην αγωνία των πολιτών για να υφαρπάξουν ψήφους», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Επαναλαμβάνει δε ότι στην περίπτωση που κυβερνητικά στελέχη είναι υποψήφιοι στις εκλογές για τους ΟΤΑ τότε θα αντικατασταθούν και η αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος θα γίνει ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες διεθνείς και εθνικές ανάγκες.

    «Από το 2012 θα μπορεί ο έλληνας πολίτης να δει την οικονομία να έχει θετικό πρόσημο», δηλώνει στην ίδια συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Πεταλωτής και προσθέτει ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη ΔΕΘ «θα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεν θα εξαγγείλει παροχές, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παροχή που μπορούμε να κάνουμε».

    Ο Γ. Πεταλωτής επισημαίνει ότι η κοινωνία δείχνει ωριμότητα και στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον πολίτη συμμέτοχο στη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού κράτους και αυτό θα φανεί και στην ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία και η αυξανόμενη ανεργία ήταν αναμενόμενα και ότι τα νούμερα για το 2011 θα ήταν αρνητικά.

    Ωστόσο, προσθέτει πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, αλλά να δημιουργηθούν εκείνες οι δυνατότητες ώστε να μην επανέλθει ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο.

    Σχετικά με την απογοήτευση των πολιτών, όπως αυτή καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει η ίδια αντίληψη για το τι γίνεται στην κοινωνία, μελετά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν χαράζει την πολιτική της βάσει των μετρήσεων, όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση της ΝΔ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στους 11 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Δύο ακόμη άτομα υπέκυψαν στη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον ιό σε 11.

    Πρόκειται για δύο ηλικιωμένα άτομα, με υποκείμενα νοσήματα, εκ των οποίων το ένα απεβίωσε προχθές και το άλλο χθες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Χθες, διαγνώστηκαν 12 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη έχει φτάσει τους 150.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη

    Τελεσίγραφο στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας του να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να συμπεριλάβει στον συνδυασμό για την περιφέρεια τον αδελφό του.

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να βάλει σε θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, ο οποίος, στη συνέχεια, θα έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ του έστειλε μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δεχτεί για λόγους αρχής.

    Εάν ο κ. Ψωμιάδης μέχρι αύριο το πρωί προχωρήσει στην ανακοίνωση του συνδυασμού του, έχοντας μέσα και τον αδελφό του, τότε η ΝΔ θα άρει το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη που του έχει δώσει.

    Στο μεταξύ, ο Αντ. Σαμαράς κλείνει ένα-ένα τα εσωτερικά μέτωπα. Μετά την κα Έλσα Παπαδημητρίου, ένας ακόμη δυσαρεστημένος βουλευτής, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος συντάχθηκε σήμερα με τις επιλογές του κόμματος για την περιφέρειά του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

    Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι "είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τον πρόεδρο. Συζητήσαμε πολλά θέματα, κυρίως για την αυτοδιοίκηση και για την Στερεά Ελλάδα".

    Συνεχίζοντας είπε ότι "μπορεί να έχω οποιαδήποτε ένσταση ή πικρία γιατί δεν επέλεξαν εμένα για υποψήφιο, αυτό είναι προσωπικό θέμα, ωστόσο, η σημερινή εποχή απαιτεί πολιτική σωφροσύνη και θα στοιχηθώ με την απόφαση των οργάνων του κόμματος".

    "Να επανασυγκροτηθούν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού"

    Παρέμβαση υπέρ της επανασυγκρότησης των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού κάνει η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός είναι προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού να το αποφασίζει, αλλά επεσήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου "όταν κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του έχει, μεταξύ άλλων, μια πολύ μεγάλη υποχρέωση: Να επανασυγκροτήσει δύο κρίσιμα υπουργεία: Ναυτιλίας και Τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας".

    Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αντί να πάρουν μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που "έχουν στεγνώσει από χρήμα", συγκρούονται μεταξύ τους "για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τους βλέπει και κάνει πως δεν καταλαβαίνει".

    Σύσκεψη για τη Θεσσαλία

    Σύσκεψη για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού στην περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία στηρίζει η ΝΔ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες νίκης.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι οι εκλογές γίνονται σε περιβάλλον ιδιαίτερα αρνητικά φορτισμένο κι ο κόσμος αγωνιά , έχει προβλήματα, δεν έχει δουλειά, δεν έχει χρήματα, βλέπει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο, δεν έχει ελπίδα. "

    Εμείς, είπε, πρέπει να δώσουμε ελπίδα και διέξοδο στο αδιέξοδό του. Αυτά που φάνταζαν ακατόρθωτα μέχρι σήμερα, να γίνουν κατορθωτά. Οπωσδήποτε, δεν θα είμαστε από εκείνους που θα βαφτίσουν τα συμφέροντα οράματα, συμπλήρωσε.

    Παραίτηση Βαρβιτσιώτη από τον Ινστιτούτο Κ. Καραμανλής

    Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" υπέβαλε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τον διαδεχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο Β. Μεϊμαράκης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Δεν θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά"

    "Εξετάζουμε σχέδια και λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά άλλων μέτρων, για να αποφευχθεί αν γίνεται η αύξηση του ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα.

    Σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός τόνισε ότι "έχουμε εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από ένα δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές".

    Όσον αφορά τα έσοδα του κράτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "στο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους κατά 100 εκατ. ευρώ και όσον αφορά την στέρηση των 770 εκατ. ευρώ, αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση, έτσι στην συνέχεια να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστά ότι: " η ίδια η μείωση του ελλείμματος δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές".

    Γ. Πεταλωτής: "Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα"

    Βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε μεν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, αλλά επεσήμανε ότι η υστέρηση που παρουσιάζεται σε αυτά, οφείλεται στο ότι δεν έχουν υπολογιστεί συγκεκριμένα έσοδα από συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη φορολογία.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος και μέχρι ενός βαθμού, τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους της κυβέρνησης και ότι από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια αναπλήρωση, από περιστολή περαιτέρω δαπανών.

    Φ. Σαχινίδης: "Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα"

    Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα το 2010, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Κανένα νέο μέτρο μέχρι το τέλος του 2010 - πλην όσων έχουν καταγραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο - δεν θα πάρει η Κυβέρνηση, παρά το πραγματικό έλλειμμα στα έσοδα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων

    Μειωμένες σε ποσοστό 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν το β' τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Για το α΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% (μείωση κατά: 3,3%, 2,5%, 5,1% και 4,0% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

    Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

    Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 6,3% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το α' τρίμηνο) και 5,3% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄ τρίμηνο 2010: -3,6%). Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα "νέα" (-2,6%).

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 κατά 3,0% στην Αθήνα, 6,3% στη Θεσσαλονίκη, 5,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 1,2%, 2,4%, 2,1% και 2,3%, ενώ για το σύνολο του 2009 (οριστικά στοιχεία) ήταν 4,6%, 6,0%, 2,7% και 1,9%, αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πτώση το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

    Δείκτες συναλλαγών οικιστικών ακινήτων

    Οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συναλλαγές ήταν ελαφρά μειωμένες (-1,0%) το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι σημαντικής αύξησης κατά 49,5% το α' τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, το α΄ εξάμηνο του 2010 ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε ολόκληρο το 2009 ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έφθασε τις 74,6 χιλιάδες (οριστικά στοιχεία), δηλαδή μειώθηκε κατά 35,7% έναντι του 2008 (116,0 χιλιάδες).

    Ο όγκος των συναλλαγών (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν μειωμένος κατά 3,2% το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 (α΄ τρίμηνο 2010: +41,4%, αναθεωρημένα στοιχεία). Ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 18,0% για το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ για ολόκληρο το 2009 -- με βάση τα οριστικά στοιχεία -- μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 38,9% (2008: -23,5%).

    Τέλος, η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 13,1% (α' τρίμηνο 2010: +35,6%, αναθεωρημένα στοιχεία). Το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 August 2010 - 16:30:42 UTC