Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους"
  • [02] Ολι Ρεν: "H ελληνική οικονομία θα ανακάμψει"
  • [03] Ανενεργή η πυρανίχνευση
  • [04] Μακελειό στο Μογκαντίσου

  • [01] "Θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ένα νέο κύκλο πολιτικών αλλαγών ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, οι οποίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, θα αποτελέσουν το κοινωνικό στήριγμα της για "την επόμενη ημέρα", ενώ συνέδεσε αυτές τις αλλαγές και με "δομικές αλλαγές" που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς, ωστόσο, να εισέλθει σε λεπτομέρειες τόσο για την φύση των αλλαγών αυτών, όσο και για τον χρόνο υλοποίησής τους.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της κυβέρνησης, τον συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

    Η επιτροπή αποτελείται απο τους:

    - Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE,

    - Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,

    - Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd,

    - Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου της Σουηδίας,

    - Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασίλειου.

    Η εν λόγω Επιτροπή συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου το Φεβρουάριο και οι προτάσεις που επεξεργάζεται, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί απο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αφορούν τους εξής οκτώ άξονες:

    1. Δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

    2. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,

    3. Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,

    4. Αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,

    5. Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,

    6. Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,

    7. Αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,

    8. Αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

    Εξάλλου, αναφορικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι αν κυβερνητικά στελέχη μεταπηδήσουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση, θα αντικατασταθούν.

    Σε κάθε περίπτωση, αποσύνδεσε τις παραπάνω δομικές αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά «δεκανίκια» από κανέναν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες εφόσον υπάρχουν κοινά προγράμματα και κοινή αντίληψη σε αυτοδιοικητικά θέματα.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη για κοινή στήριξη, από το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους,του νυν Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για την Αθήνα.

    θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους

    Οι βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους αποτελούν την βασικότερη παράμετρο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (http://government.gov.gr/) ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Κάνοντας λόγο για "πανεθνική προσπάθεια" ο πρωθυπουργός θέτει τον στόχο μιας Ελλάδας με συλλογική αυτοπεποίθηση και αναφέρει πως η προσπάθεια ανάταξης και αναμόρφωσης της Ελλάδας προϋποθέτει την ανατροπή παγιωμένων, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεων και νοοτροπιών, ενώ αναφερόμενος στο σύνθημα "Η Ελλάδα στους Έλληνες" επισημαίνει πως αυτό σήμερα σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας στους θεσμούς και την οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι οι αναλύσεις ορισμένων διεθνών ΜΜΕ, αλλά και τεχνοκρατών, που "αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε μια για πάντα την Ελλάδα απο την κρίση, απλά ως ζήτημα ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις, υποτιμούν την βασική αυτή παράμετρο".

    Τονίζει πως "πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς την διεθνή κοινότητα και τους δανειστές μας" και ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σωθεί η Ελλάδα απο την κρίση, ενώ εκτιμά οτι οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο".

    Πέραν τούτων, ταυτόχρονα, σημειώνει πως το σημαντικότερο είναι να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος, "ανεξάρτητα από το αν οι ανατροπές αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας και ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους".

    "Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφέρονται μόνον να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους. Εμείς, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε και για το σήμερα και για το αύριο της χώρας", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι αποτελεί εθνικό χρέος η αποκατάσταση της κυριαρχίας μας στην πορεία της οικονομίας και του τόπου, "κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις".

    "Πιστεύω βαθειά ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη", τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του επισημαίνει, ωστόσο, οτι χωρίς θεσμικές αλλαγές κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

    Αναγνωρίζοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας και η εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν το πρώτο βήμα, ενώ αναφερόμενος στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης σημειώνει πως ήδη κάναμε τα πρώτα μεγάλα θεσμικά βήματα, ενώ "ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία του κράτους, που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη και δεν αποδίδουν προνόμια σε λίγους".

    Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρεται στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους, στην σύσταση εξεταστικών επιτροπών που "για πρώτη φορά έχουν αποτέλεσμα", στην καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των κρατικών προσλήψεων, στην ανάρτηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, στην θεσμική αλλαγή του "Καλλικράτη" όπου "ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας: η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα" και στην ψήφιση του νόμου για τον "δραστικό περιορισμό και τον ουσιαστικό έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πλήρη ονομαστικοποίηση των συνδρομών".

    "Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες είναι όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, όσοι βολεύονται στην αδιαφάνεια, είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες προσβλέποντας σε συναλλαγές" αναφέρει ειδικά, για την τελευταία ρύθμιση, ο πρωθυπουργός.

    "Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων" αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί", ενώ στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση του βουλευτή.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως πίσω απο τον όρο "θεσμικές αλλαγές" υπάρχει μια πραγματική πολιτική μάχη που διεξάγεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά καίριας σημασίας ζητήματα όπως "ποιόν υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές", "ποιός αποφασίζει, οι λαοί άμεσα ή μέσω θεσμών γνήσιας εκπροσώπησης ή τα κάθε λογής συμφέροντα που νέμονται την εξουσία προς όφελός τους",

    Θεωρώντας ότι μια σειρά μεγάλων ζητημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα μπορούν να βρουν λύση καθώς "θεωρητικά έχουμε τις δυνατότητες, τα εργαλεία, την γνώση και τον πλούτο", ο πρωθυπουργός εκτιμά πως το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης των τελευταίων δεκαετιών όχι μόνο οδήγησε στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, αλλά στην τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε χέρια λίγων με αποτέλεσμα την διεύρυνση της ανισότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την αιχμαλωσία της πολιτείας και των εθνικών δημοκρατικών θεσμών και την περιθωριοποίηση του πολίτη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως αυτή η εξέλιξη θέτει επί τάπητος το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας και τονίζει πως πρέπει να ξαναζωντανέψουν οι υπάρχοντες δημοκρατικοί θεσμοί και παράλληλα να δημιουργηθούν νέοι που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των πολιτών.

    Θέτοντας ως στόχο την λειτουργία του κράτους και της αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη και τονίζοντας πως "δεν υπάρχει δίλλημα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους", ο πρωθυπουργός θεωρεί στο άρθρο του πως ο "λεγόμενος τρίτος δρόμος που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, αγνόησε, τελικά, το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για την δημιουργική του συμμετοχή".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνδέει τις απαραίτητες ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στα κράτη και στην οικονομία με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου ως "εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία για την εξάλειψη της βαθιάς ανισότητας που μαστίζει σήμερα τις κοινωνίες μας".

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο ο κ. Παπανδρέου προτείνει την δημιουργία:

    - θεσμών με όσο το δυνατόν πιό υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση,

    - θεσμών που θα αποσκοπούν στην αλληλεγγύη όλων των χωρών και κοινωνιών και οι οποίοι θα καταπολεμούν την οικονομική και πολιτική ανισότητα,

    - θεσμών στήριξης του πολίτη με ταυτόχρονη εγγύηση ότι οι αγορές και το κράτος θα υπηρετούν το γενικό, το δημόσιο συμφέρον.

    - θεσμών που θα συντελέσουν στην προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.

    Σε ο,τι αφορά το εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση, εμφορούμενη απο την αντίληψη για το νέο ρόλο του κράτους και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής, προχωρά σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που θα οικοδομήσουν ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη, θα ξεριζώσουν το πελατειακό κράτος και θα εγγυηθούν πως η έξοδος της χώρας απο την κρίση θα είναι μόνιμη.

    Συνεκτιμώντας την ελληνική και διεθνή εμπειρία, ο πρωθυπουργός αναφέρει στο άρθρο του πως "χωρίς κανόνες ο καπιταλισμός γίνεται ληστρικός" και "(τελικά) επιβάλλονται παντού πελατειακοί όροι στυγνής συναλλαγής και επικρατεί το δίκιο του ισχυρού" και προσθέτει πως όταν "ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων" τα οποία, οπως υπογραμμίζει, έχουν προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία.

    "Έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με "δάνειες" δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου στο άρθρο του επισημαίνει πως αυτές οι διαπιστώσεις, που αποτελούν την βασική αιτία της παρακμής που βίωνε η χώρα, και η πρόταση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος "το οποίο δεν είναι ανέφικτο, αλλά το αυτονόητο που δικαιούται ο ελληνικός λαός", αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ με βάση την οποία το εμπιστεύθηκε ο λαός.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει στο άρθρο του πως σε όλη του την πολιτική πορεία "παλεύει για την μεγάλη αλλαγή: να αποκτήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη" υπογραμμίζει πως το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν η ριζική αλλαγή της Ελλάδας και του κράτους, ώστε η χώρα να μην ξανακινδυνεύσει ποτέ πιά με χρεωκοπία και παράλληλα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και καταλήγει επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση "κάνει το αυτονόητο πραγματικότητα και είναι μόνο στην αρχή" έχοντας κάνει "σε μόλις 10 μήνες περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν".

    [02] Ολι Ρεν: "H ελληνική οικονομία θα ανακάμψει"

    Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Ο τίτλος του άρθρου είναι " Ελληνική αναγέννηση" και στο κείμενο ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρει τη σημαντική μεταστροφή από το αρνητικό κλίμα και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Μαρτίου του 2010 για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, προς μια θετική προοπτική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

    Αφού επικαλείται τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ που εμφανίζονταν την περασμένη άνοιξη, σημειώνει ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει δραστικά και συχνά επώδυνα μέτρα υλοποιώντας με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι από την πρώτη αποτίμηση της Ευρ. Επιτροπής προκύπτει πως η Αθήνα διέψευσε τους αμφισβητίες, καθώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης οδηγεί στην επιστροφή σε μακροοικονομική εξυγίανση και σε μια πιο ισορροπημένη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Ρεν τονίζει ότι με τα μέτρα λιτότητας που ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ και τις σημαντικές διαρθρωτικές τομές στο εργασιακό καθεστώς, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μερικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα του προβλεπομένου, αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Σημειώνει ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές και μια σειρά από κλειστά επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η Ελλάδα δύναται να εκπλήξει τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού πριν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

    Ο επίτροπος απορρίπτει τα σενάρια που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι μεν φιλόδοξο, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό. Προβλέπει μάλιστα ότι τελικά θα σημειωθούν μεγαλύτεροι του προβλεπομένου ρυθμοί ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι όσοι επιμένουν στα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπολογίζουν τα τεράστια κόστη μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ευρωζώνη, αλλά και για παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, σημειώνει, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικότερα την Ευρ. Ενωση.

    Αφού εκτιμά ότι στις αγορές εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μιας σταδιακής αλλαγής στην αίσθηση που επικρατεί για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν εκφράζει την πεποίθηση ότι με τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος θα υποχωρήσουν και οι αρνητικές προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για κινδύνους.

    Τέλος ο κ. Ρεν αναφέρεται σε συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία τα οποία η ανέδειξε η οικονομική κρίση και τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την έγκαιρη καταγραφή και αντιμετώπιση μακροοικονικών ανισορροπιών. Δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένος να καταθέσει συγκεκριμένο νομοθετικό σχέδιο διακυβερνητικής μεταρρύθμισης πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

    [03] Ανενεργή η πυρανίχνευση

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά τα δημοσιεύματα για τη μη λειτουργία του συστήματος- παρακολούθησης - πυρανίχνευσης, το οποίο, δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα την προχθεσινή οικολογική καταστροφή στο φοινικόδασος της Πρέβελης, παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, δηλώντας πως δεν επιθυμεί να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης του ποσού 1.195.000 ευρώ για την εγκατάσταση του συστήματος από το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας"».

    Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης έστειλε επιστολή, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών (π.χ. δασική, κτηματική), που έχουν σχέση με τη καμένη περιοχή του φοινικόδασους.

    «Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα, που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων και σημαντικών σημείων, ώστε αυτά να μην απειλούνται από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

    Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εγκρίθηκε το 2007, από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αφορούσε την εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.

    Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ώστε να υπάρχει και στη συγκεκριμένη υπηρεσία η δυνατότητα ελέγχου. Με το αιτιολογικό εκ μέρους της Πυροσβεστικής ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση, το μόνιτορ δεν τοποθετήθηκε.

    Από την πλευρά του, όμως, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, ποτέ, από το 2007 δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική για το συγκεκριμένο σύστημα. Μόνον στις 29.7.2010 με έγγραφο έγινε ενημέρωση για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ παρακολούθησης στην Πυροσβεστική. Τότε, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση για την τοποθέτηση, μιας και ήδη βρίσκονται, ως υπηρεσία, σε διαδικασία προμήθειας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης - πυρανίχνευσης.

    [04] Μακελειό στο Μογκαντίσου

    Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου.

    "Οι δυνάμεις των μουτζαχεντίν μας πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στο Ξενοδοχείο Μόνα (...) που φιλοξενεί βουλευτές και αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών και οι μάρτυρές μας κατάφεραν να σκοτώσουν 60 με 70 κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές, αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών και δημόσιους υπαλλήλους", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σεΐχης Άλι Μοχαμούντ Ρέιτζ.

    Το υπουργείο Πληροφοριών της Σομαλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή ενόπλων στο ξενοδοχείο.

    Η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την αποτυχία της κυβέρνησης και των περισσότερων από 6.300 κυανοκράνων της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Ουγκάντα, να επαναφέρουν την τάξη στη Σομαλία έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναρχίας, η οποία την καθιστά μια συνεχή πηγή αστάθειας στην ανατολική Αφρική.

    Νέες σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει από χθες στο Μογκαντίσου μετά τη δήλωση εκπροσώπου της Αλ Σαμπάαμπ ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης από ολόκληρη τη χώρα θα επιχειρήσουν να διώξουν τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης από το Μογκαντίσου.

    "Διατάσσω όλους τους σομαλούς μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αλ-Σαμπάαμπ να διεξαγάγουν πόλεμο και να καταστρέψουν τα στρατεύματα των αποστατών και τους χριστιανούς στρατιώτες στο Μογκαντίσου", δήλωσε ο σεΐχης Μοχαμούντ Ρέιτζ σε δημοσιογράφους στο Μογκαντίσου αργά χθες το βράδυ.

    Οι νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη σομαλική πρωτεύουσα είναι οι σκληρότερες που σημειώνονται εδώ και μήνες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτοπροωθούμενες βομβίδες, όλμους και αυτόματα όπλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 14:31:12 UTC