Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα «κλειδιά» του Καλλικράτη
  • [02] Στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ

  • [01] Τα «κλειδιά» του Καλλικράτη

    Με λιγότερους, αλλά αποτελεσματικότερους αυτοδιοικητικούς, επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία τους δήμους και τις περιφέρειες το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθούν και οικονομίες κλίμακας και παράλληλα να υποστηριχθεί η μεγάλη διοικητική τομή του προγράμματος «Καλλικράτης». Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όρισε τον αριθμό τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών συμβουλίων που θα προκύψουν μετά τις εκογές της 6ης Νοεμβρίου.

    Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται η μεγάλη μείωση των μετεχόντων στα συμβούλια. Έτσι από 1.496, που υπηρετούν στα νομαρχιακά συμβούλια, θα εκλεγούν 713 σύμβουλοι. Από τους 16.150 δημοτικούς συμβούλους, που υπηρετούν σήμερα, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα αναδειχθούν στους 325 δήμους 9.257 σύμβουλοι. Σε ποσοστά η μείωση αγγίζει το 53% για την Περιφέρεια και το 43% για τους δήμους. Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων οριστικοποιήθηκε με τις υπουργικές αποφάσεις, που έστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

    Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, οι πολίτες ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας, στην οποία κατοικούν, θα ψηφίζουν και για αντίστοιχο αριθμό συμβούλων. Δεν θα ψηφίζουν όλοι για τους ίδιους συμβούλους, αλλά η κάθε νομαρχία θα στέλνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων. Η διαφορά είναι ότι η σημερινή νομαρχία μετατρέπεται σε περιφερεική ενότητα.

    Από αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελούν κάποιες σημερινές νομαρχίες, οι οποίες θα διαιρεθούν σε ενότητες και θα ονομαστούν Τομείς. Η σημερινή Νομαρχία Αθηνών θα χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, σε τέσσερις Τομείς. Οι Νομαρχίες Πειραιά, Μαγνησίας, Καβάλας και Κεφαλληνίας χωρίζονται σε δύο ενότητες, ενώ στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των σημερινών επαρχιών.

    Πώς θα ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Εκεί θα μπορούν να σημειώνουν έναν σταυρό αν από την περιφέρειά τους πρόκειται να εκλεγούν τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι και περισσότερους από έναν σταυρούς αν από την περιοχή τους εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι σταυροί θα αυξάνουν σε περιοχές, που θα εκλέγουν περισσότερους συμβούλους. Να σημειωθεί ότι η ποσόστωση ορίσθηκε πάντα με πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει της απογραφής του 2001.

    Στους δήμους

    Οι σημερινοί δήμοι και κοινότητες διατηρούνται ως διοικητικές ενότητες και θα συμμετέχουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων αποφασιστικά, ώστε να μη χαθεί η συνταγματική προσταγή της αντιπροσωπευτικοτητας. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, λοιπόν, η «πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους».

    Έτσι, ο κάθε πολίτης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, ή και παραπάνω, συμβούλου, αλλά παράλληλα θα μπορεί να ψηφίσει και έναν σύμβουλο από τη γειτονική ενότητα. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας.

    [02] Στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ

    Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην απόφαση να δώσει στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος με την Ξάνθη την Παρασκευή.

    Άλλωστε, το ματς αυτό θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι πρωταθλητές θα εκτίσουν ποινή μιάς αγωνιστικής από την περασμένη σεζόν κι έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη διάθεση των εισιτηρίων ή με τα διαρκείας.

    Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, η διοίκηση των «πρασίνων» αναφέρει τα εξής:

    «1. Ο αγώνας της 1ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, Παναθηναϊκός - Skoda Ξάνθη, θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, στις 21:15 στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    2. Αιτία αυτής της αλλαγής είναι ότι έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Διοίκηση ΟΑΚΑ, εργολήπτρια εταιρία για την ανακατασκευή και τη συντήρηση του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ και ΠΕ ΑΕΚ), έγινε σαφές ότι η διεξαγωγή αγώνων στο ΟΑΚΑ τις επόμενες ημέρες δεν είναι εφικτή λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου.

    3. Από τις εξηγήσεις που δόθηκαν προέκυψε ότι η εκτίμηση της εργολήπτριας εταιρείας πως το γήπεδο μπορούσε να φιλοξενήσει παιχνίδι ήταν λανθασμένη δεδομένων των συνθηκών.

    4. Ήδη δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και τεχνικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ θα είναι κατάλληλος για τις επόμενες εντός έδρας αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.

    5. Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ είχε διαβεβαιώσεις πως η διεξαγωγή του αγώνα θα γινόταν χωρίς πρόβλημα, αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε την κατανόηση των φιλάθλων μας για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ στο φιλικό αγώνα με την Τζένοα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 12:30:49 UTC