Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα"
  • [02] "Πρέσπεια 2010"

  • [01] "Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα"

    Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη "Real news".

    Στέλνει σαφές μήνυμα οτι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πριν τις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει οτι η απόκλιση στα δημόσια έσοδα θα είναι μικρή και αναφέρει πως όσο το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια, τόσο θα ομολοποιείται και η χρηματοπιστωτική αγορά.

    Εκτιμά πως το 2011 θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές.

    Σε σχέση με τη συζήτηση για εξαγγελία «κοινωνικού πακέτου» μέτρων, στη ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής σε όλους μας» και ότι «το βασικό ζητούμενο στην κοινωνική πολιτική είναι η καλύτερη στόχευση στο πιο ευάλωτα στρώματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».

    Για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, το 2010, λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ για το 2011 σημειώνει ότι τα μέτρα που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμού θα είναι ύψους 3,2% του ΑΕΠ.

    Για το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και η ισορροπημένη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις την επόμενη τριετία διασφαλίζουν ένα περιβάλλον ώστε να μην τεθεί» το θέμα αυτό ξανά από την τρόικα.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως οι αυξήσεις στο ψωμί δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο.

    [02] "Πρέσπεια 2010"

    Ενα κλωναράκι δύοσμο απ΄την "Αθανασία" που δεν την κέρδισε κανείς, "χάρισαν" χθες χιλιάδες κόσμου στον Νίκο Γκάτσο τραγουδώντας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην Πρέσπα, κάτω από ένα "χάρτινο φεγγαράκι", τις περιπέτειες του "Κεμάλ" και για ένα "πρακτορείο, θολό και και κρύοβ¦.".

    Με το φεγγάρι να φωτίζει, δυο μέρες πριν γίνει πανσέληνος, την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χρονολογείται από το 999 μ.Χ. και με τον Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, η Ελλη Πασπαλά ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση, του Σταύρου Ξαρχάκου, όλα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

    Και ο κόσμος που συνέρρευσε στον χώρο που η UNESCO τον επέλεξε σαν έναν από τους 5 επίγειους παραδείσους, "φώτισε" το νησάκι με μικρά κεράκια- πυγολαμπίδες και σιγοτραγουδώντας τον ποιητή, βρήκε την "άκρη της κλωστής" στο "δίχτυ που πάντα απλώνεται μπροστά σου"β¦

    Οι "Πρέσπες 2010" συμπληρώνουν φέτος 22 χρόνια και σύμφωνα με τον εμπνευστή και διοργανωτή τους, βουλευτή Γιώργο Λιάνη, ήταν προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών, "λιτές, πνευματικές και στοχαστικές με δύο μόνο εκδηλώσεις, στις 20 και 21 Αυγούστου, αφιερωμένες στον μυστικό και υπέροχο Νίκο Γκάτσο".

    Στις 20 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε τιμητική βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα ο οποίος παρουσίασε και τη βραδιά του Αγίου Αχιλλείου.

    Για τον Γκάτσο μίλησαν οι Μίμης Σουλιώτης, ποιητής - καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης - διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε., και οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιάννης Υφαντής.

    Οι Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης έδωσαν μια γεύση από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, τον οποίο ο Γκάτσος μετέφρασε στο θέατρο και έγραψε μια ωδή αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Ισπανό ποιητή. Ακολούθησε συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο - φωνή).

    Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ.Λιάνης, "οι τιμές αντανακλούν δίκαια τους στρατιώτες που επί μια δεκαετία μετέφεραν 4000 ανθρώπους με ασφάλεια στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης".

    Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα δεν υπήρχε η γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησί και ο κόσμος πηγαινερχόταν με τη βοήθεια του στρατού, με τις παλιές μακεδονίτικες πλάβες. Στον κ.Φραγκούλη δωρήθηκε ένας πίνακας του Φλωρινιώτη ζωγράφου και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Τάκη Μπέσα.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη βράβευση του κ.Φραγκούλη, ο κ.Λιάνης ανακοίνωσε ότι μόλις αρχίσει η περίοδος εφαρμογής του "Καλλικράτη", θα παραχωρηθεί μεγάλο τμήμα της 9ης Ταξιαρχίας στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση η υπουργός Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου η οποία τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι "το ψηφιακό σχολείο" ενώ από φέτος, σε 800 σχολεία σε όλη την χώρα, μπαίνει το μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού και της φιλαναγνωσίας στις τάξεις του δημοτικού.

    Στη συναυλία στον Αγιο Αχίλλειο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη.

    Πάντως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φιλοσοφία των εκδηλώσεων, είναι οι "Πρέσπες" να γίνουν διεθνικές και βαλκανικές. Να τονιστεί ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό και από το 1989 μέχρι σήμερα, τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 400.000 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 10:30:38 UTC