Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναταραχή στην αγορά
  • [02] Ομολόγησε 16 εμπρησμούς
  • [03] Μικρή αύξηση της ανεργίας

  • [01] Αναταραχή στην αγορά

    Αναταραχή επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των τοποθετήσεων μέρους των αλευροβιομηχάνων να προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, λόγω των αυξημένων τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.

    Ηδη από χθες, κάποιες μικρές αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιεία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να ανακόψουν κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

    Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες ενώ με το θέμα έχει δοθεί εντολή να ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Oι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας διενεργούν κοστολογικούς ελέγχους στις αλευροβιομηχανίες, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποθέματα σιταριού.

    ''Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προεξοφλεί αυξήσεις ή να δίνει κατεύθυνση στα μέλη του'' δηλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στ. Κομνηνός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Οι αρτοποιοί, ήδη λαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή των αλεύρων αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.

    Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για την πορεία των τιμών εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος δηλώνει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί την περίοδο αυτή.

    Από την πλευρά των αλευροβιομηχάνων αναφέρεται ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες γιατί πλέον αγοράζουν ακριβά, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, καθώς, όπως αναφέρει, ο κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, πλέον και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και εμπορικοί οίκοι κρατούν τις ποσότητες που έχουν και προσφέρουν τιμές σχεδόν διπλάσιες από αυτές που έδιναν προ μηνός.

    Όπως αναφέρει η αλευροβιομηχανία, κανένας μύλος δεν μπορεί να έχει αποθέματα πέραν των δύο μηνών κυρίως λόγω του ότι οι περισσότερες αλευροβιομηχανίες είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τους ανάλογους χώρους αποθήκευσης αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν τους επιτρέπει να δεσμεύουν υψηλά αποθέματα. Σημειώνουν δε ότι το επιχειρημα των αγροτών ότι έχουν ήδη πουλήσει την παραγωγή τους δε σημαίνει ότι τα σιτάρια έχουν πάει στην αλευροβιομηχανία. Μεγάλοι συνεταιρισμοί και εμπορικές εταιρειες, κρατούν αποθέματα προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο τιμής.

    "Αδικαιολόγητες οι όποιες αυξήσεις"

    «Αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζει τις όποιες αυξήσεις των αλεύρων, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι αυξήσεις των αλεύρων, αυτή τη στιγμή, δεν είναι δικαιολογημένες. Ενώ έχουν αγοράσει το σιτάρι από τον Έλληνα αγρότη από 8 έως 12 λεπτά, βρήκαν ως ευκαιρία το εμπάργκο της Ρωσίας, που εκτίναξε την παγκόσμια αγορά στα ύψη, για να δικαιολογήσουν αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων».

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι «ενώ η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού είναι επαρκέστατη μέχρι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2011, μερικοί πιέζουν να κάνουν αυξήσεις στα άλευρα έως και 20%».

    «Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές των αλευροβιομηχανιών και ζητάμε από την Πολιτεία να πάρει θέση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση και σε αυτές τις πρακτικές, αυτή τη χρονική στιγμή».

    Μηδαμινές επιπτώσεις

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών μας προέρχεται από χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα από Γαλλία και Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες εισάγουμε από Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν) και Ουγγαρία. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ έχει αυτάρκεια σε σιτηρά και οι επιπτώσεις από το εμπάργκο θα είναι μηδαμινές, ωστόσο ούτε αυτή η δήλωση ούτε τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

    [02] Ομολόγησε 16 εμπρησμούς

    Ομολόγησε 16 εμπρησμούς ο Βούλγαρος που κρατείται και ανακρίνεται στη Μεσσηνία. Ο 33χρονος άντρας συνελήφθη στις 6 το πρωί από άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας σε απόσταση αναπνοής από εστίες πυρκαγιώνστην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνης. Νωρίτερα είχε εντοπισθεί από κατοίκους της περιχής οι οποίοι ειδοποίησαν τις αρχές.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάκριση του Βούλγαρου συνεχίζεται και εξετάζονται τα αίτια τα οποία τον οδήγησαν στους εμπρησμούς, ενώ το απόγευμα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

    Παράλληλα, σοβαρές υπόνοιες εμπρησμού υπάρχουν επίσης και για τις φωτιές σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, όπου έσπευσαν ήδη κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού και διεξάγουν έρευνες.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι φωτιές είναι υπό έλεγχο σε όλη τη χώρα. Πιο απειλητική από όλες είναι η φωτιά στην περιοχή Βρύσες Κυπαρισσίας, καταβάλλεται όμως προσπάθεια και -όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος- εντός της ημέρας θα τεθεί κι αυτή υπό έλεγχο.

    Με συντονισμένη προσπάθεια σώθηκε χθες βράδυ ο εθνικός δρυμός του Αίνου στην Κεφαλονιά και ήδη η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στις 6.30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι Πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της.

    Εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη Λευκάδα, η οποία ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία.

    Πυρκαγιά ξέσπασε στην Κέρκυρα στην περιοχή Πόντι του Δήμου Αχίλλειον. Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας, ενώ πύρινο μέτωπο υπάρχει και στον Γαλατά Τροιζηνίας.

    Σε σχετική ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα. Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Μαψός του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας.

    [03] Μικρή αύξηση της ανεργίας

    Στα 569.742 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον μήνα Ιούλιο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή αύξηση, κατά 0,52%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 184.709 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 4,09% (7.266 άτομα), σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 92.996 και είναι μειωμένες κατά 20,91%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.003, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 35.517 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 29.417.

    Μείωση κατά 26,06% παρουσιάζει το άθροισμα των απολύσεων (καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου), των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των οικειοθελών αποχωρήσεων.

    Κατά συνέπεια το ισοζύγιο των καθαρών ροών (προσλήψεις μείον απολύσεις και λήξεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικό, με 1.059 επιπλέον θέσεις εργασίας το μήνα Ιούλιο. Το συγκεκριμένο ισοζύγιο παραμένει θετικό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Το ίδιο μέγεθος τον Ιούλιο του 2009 ήταν αρνητικό, με απώλεια 2.757 θέσεων εργασίας. Αντιστοίχως, οι προσλήψεις τον Ιούλιο του 2010, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, εμφανίζουν μείωση κατά 1,95%, οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων καταγράφουν αύξηση κατά 0,87% και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις μείωση κατά 17,42%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 August 2010 - 10:30:23 UTC