Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
  • [02] Τεράστια η καταστροφή στη Ρωσία
  • [03] Ανακοινώνει υποψηφιότητες
  • [04] Θησαυροί των Βαλκανίων

  • [01] Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

    Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, από 11 Αυγούστου έως 19 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

    Το κόστος της μεταφοράς και η τοπική οργανωτική υποστήριξη θα καλυφθεί από το Επαρχείο, το Δήμο Κυθήρων και από τοπικούς φορείς.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων.

    Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Πρόσφατα έγινε δυνατή η μελέτη του Μηχανισμού με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για την μελέτη των θραυσμάτων του και η οποία οδήγησε σε εντυπωσιακά ευρήματα.

    "Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος", δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

  • Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)

  • Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)

    Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-20.30 και Σάββατο - Κυριακή 10.00-15.00

    [02] Τεράστια η καταστροφή στη Ρωσία

    Δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από χθες Δευτέρα κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου (500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) γνωστού από την σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.

    Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί στις αρχές του μήνα εξαιτίας των πυρκαγιών.

    Περίπου 500 άνθρωποι συνεχίζουν των αγώνα τους για τον περιορισμό της φωτιάς γύρω από ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο στο Σνέζινσκ στα Ουράλια, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα, στο οποίο κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    "Η έκταση που καίγεται περιορίστηκε στα έξι εκτάρια" στην ζώνη αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι κήρυξαν πριν τρεις ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το συγκρότημα Μαγιάκ (περιοχή Τσελιαμπίνσκ) επίσης στα Ουράλια σε απόσταση 2.000 από την Μόσχα. Το συγκρότημα αυτό είναι κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

    Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ. Το 1957 σημειώθηκε ένα σοβαρότατο μη πυρηνικό δυστύχημα από την έκρηξη μιας δεξαμενής πυρηνικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ραδιενεργή μόλυνση που θεωρήθηκε μια από τις χειρότερες στον κόσμο.

    Στο μεταξύ, εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γκριζοκίτρινο τοξικό πέπλο της.

    Πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

    Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

    Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

    Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

    Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.

    Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».

    Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

    Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

    "Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή", δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει", διευκρίνισε.

    Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.

    Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.

    Την Κυριακή ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

    Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

    Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

    Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

    Μάχη με τις φλόγες

    Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

    Εξάλλου, μία ομάδα από αμερικανούς διασώστες, ειδικευμένους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έφθασε σήμερα στη Μόσχα για να συνδράμει τις ρωσικές αρχές στη μάχη τους κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση της χώρας, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

    Η αποστολή ακολούθησε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε την Παρασκευή η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια των οποίων «οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Ρωσία τη βοήθειά τους για να καταπολεμηθούν οι φρικτές πυρκαγιές», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε επίσης πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να απομακρυνθούν τα παιδιά και άλλα μέλη των οικογενειών του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, τα οποία υποφέρουν από τον καπνό από τις πυρκαγιές που έχει καλύψει την ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

    Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία πρότειναν στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια πραγματική "ανθρωπιστική καταστροφή".

    "Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μαι τέτοια κατάσταση ανάγκης" αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέεβα και τον πρώην διαφωνούντα Σεργκέι Κοβαλέφ.

    "Χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση για να σωθούν και ζωές και η φύση", εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν:" Είναι φανερό ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές".

    "Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200", προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται:" Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική, είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά τνω πυρκαγιών σε δάση".

    Ηδη πολλές χώρες , όπως Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη προσφερθεί να βιηθήσουν τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που επιθυμεί να μειώσει το ύψος της καταστροφής, για να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού στο λάο, "η βοήθεια από το εξωτερικό θα κρατηθεί ως ρεζέρβα".

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

    Τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

    Την λύπη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Το τηλεγράφημα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:

    "Είναι μεγάλη η λύπη μου από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία αυτές τις ημέρες.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία.

    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους".

    Επικοινωνία Αβραμόπουλου με Λαβρόφ και Λουσκόφ

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος βρίσκεται "σε διαρκή επικοινωνία" με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και το Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ,καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές της ρωσικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μόσχα και τις γύρω περιοχές, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε, ήδη, αποστείλει, από τις 2 Αυγούστου, σχετικό μήνυμα προς τον κ. Λαβρόφ, εκφράζοντας οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και αισθήματα συμπαράστασης για τις τεράστιες υλικές ζημιές, που είχαν καταγραφεί.

    "Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών σε τέτοιες περιστάσεις αποτελεί τον κανόνα της διεθνούς συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Και θα ήταν καλό η Ελλάδα να συνδράμει και με πράξεις στην άνιση μάχη του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του απέναντι στον πύρινο εφιάλτη, όπως άλλωστε είχε κάνει και η Ρωσία στην ανείπωτη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές του 2007, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    Ελληνική βοήθεια

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος, ενημέρωσε σήμερα τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να αποστείλουν κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών - ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τεραστίων πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Αναβολή δοκιμών

    Οι δοκιμές των πυραύλων Ισκαντέρ και άλλων όπλων που κατασκευάζονται στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή αυτή, ανακοίνωσε η κατασκευαστική εταιρία ΚΒΜ.

    "Από τότε που άρχισε η ξηρασία διακόψαμε τις δοκιμές και δεν μπορούμε να τις επαναλάβουμε, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς", δήλωσε ο Βαλερί Κασίν, διευθυντής της εταιρίας.

    Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ισκαντέρ είναι μικρού βεληνεκούς και η Ρωσία απειλεί να τους εγκαταστήσει στον θύλακο του Καλίνινγκραντ.

    Αρκετές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί ή απειλούνται από τις φωτιές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου.

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου ότι μετέφερε σε ασφαλή περιοχή πυρομαχικά και πυραύλους από την αποθήκη του στρατού στο Αλαμπίνσκ στην περιοχή Νάρο-Φομίνσκ, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας.

    [03] Ανακοινώνει υποψηφιότητες

    Tην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο "πακέτο" υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Θα πρόκειται και πάλι για υποψηφίους Δημάρχους, όπως έγινε και με το προηγούμενο "πακέτο" που ανακοινώθηκε και το οποίο περιελάμβανε, κατά κανόνα, νυν Δημάρχους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τη σημαία του Κινήματος στις εκλογές του 2006.

    Η νέα ανακοίνωση θα περιλαμβάνει, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ονόματα περίπου 100 υποψηφίων, δημάρχων, οι οποίοι θα έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανακοινώσει το 50% των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουν το "χρίσμα" της "Ιπποκράτους".

    Όσον αφορά στους υπόλοιπους Δήμους, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μη δώσει "χρίσματα", κεντρικά, αλλά να αφήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του να επιλέξουν μια προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, στην οποία θα δώσουν τη στήριξή τους.

    Η επιλογή αυτή του κυβερνώντος κόμματος σχετίζεται με τη νέα αντίληψη που θέλει να περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι ούτε προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ούτε των πολιτικών κομμάτων.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δοθεί έντονος πολιτικός χαρακτήρας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

    Στις Περιφέρειες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν αναμένεται ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες επιλογής υποψηφίων δημάρχων.

    Οι υποψήφιοι που θα στηριχθούν, εκτός, όπως αναφέρθηκε, ορισμένων, ίσως, περιπτώσεων, θα είναι γνωστά κομματικά στελέχη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρόκειται για τα λεγόμενα "πρωτοκλασάτα" στελέχη.

    Τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος, που θα γίνει, φέτος, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτέμβρη.

    Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων ως υποψηφίων Περιφερειαρχών αναμένεται ότι θα επηρεάσει και το ζήτημα του φημολογογούμενου ανασχηματισμού, τουλάχιστον στην περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν κυβερνητικά στελέχη (υφυπουργοί, όπως λέγεται) που θα θέσουν υποψηφιότητα.

    Μέχρι τώρα το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που έχει θέσει υποψηφιότητα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης για την Περιφέρεια της Κρήτης.

    Ωστόσο, για την ίδια Περιφέρεια, το χρίσμα διεκδικεί και η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία δεν παραιτείται του δικαιώματός της να είναι υποψήφια.

    Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κα Σχοιναράκη, αν επιλεγεί ο κ. Αρναουτάκης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης.

    Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια κατ΄ εξοχήν συντηρητική περιοχή, όπου το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να βρει πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη νίκη.

    Η υποψηφιότητα του "ανεξάρτητου" Πέτρου Τατούλη θα ήταν μια λύση και είναι αρκετά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που την υποστηρίζουν.

    Το γεγονός, όμως, ότι έσπευσε να δώσει την υποστήριξή του, στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δυσκολεύει τα πράγματα και πολλά στελέχη έχουν ήδη αντιδράσει.

    Τη μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη δώσει ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Πελοπόννησο.

    Οι Περιφέρειες που έχουν επιλεγεί γι αυτό, είναι η Περιφέρεια Αττικής, πρωτευόντως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δευτερευόντως, λόγω της συντηρητικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος.

    Στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το "χρίσμα" θα δοθεί σε γνωστό κομματικό στέλεχος, όχι, όμως, σε υπουργό, κάτι που θα μετέτρεπε, αυτόματα, την αναμέτρηση σε μείζονα πολιτική αναμέτρηση.

    Στην Κεντρική Μακεδονία αναζητείται το "κατάλληλο" πρόσωπο.

    Ένα από τα πρόσωπα που έχουν προταθεί είναι αυτό του υφυπουργού υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος δεν δείχνει πρόθυμος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, αν δεν έχει, τουλάχιστον, τη στήριξη όλων των υπουργών και βουλευτών που εκλέγονται στην περιοχή.

    Στις λοιπές Περιφέρειες δύο είναι εκείνες στις οποίες θεωρείται ότι έχουν "κλείσει" οι υποψηφιότητες: Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου, κατά τις πληροφορίες, έχει "κλειδώσει" η υποψηφιότητα της βουλευτού Χίου Ελπίδας Τσουρή.

    Μάχη αντίστοιχη με αυτή που θα δώσει στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει και στους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

    Στην Αθήνα προβάλει ως φαβορί η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία, στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, φέρεται να προηγείται του Νικήτα Κακλαμάνη.

    Από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονταν, κατά καιρούς, από τα μέσα ενημέρωσης, ως πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας, π.χ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άννα Διαμαντοπούλου κλπ, κανένα δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

    Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ αναζητεί υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής, την οποία δεν έχει βρει ακόμα. Η περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη έχει δύο αρνητικά στοιχεία. Πρώτον, η ηλικία και δεύτερο το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε την προηγούμενη φορά, όταν το Κίνημα επέλεξε να υποστηρίξει την Χρύσα Αράπογλου. Η κα Αράπογλου είχε εκδηλώσει, αρχικά, την επιθυμία να είναι και πάλι υποψήφια, δείχνει, όμως, να αποδέχεται τη λογική της επιλογής ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής, η οποία κρίνεται μάλλον απαραίτητη, προκειμένου να "κερδηθεί" ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο δήμαρχος Π. Φασούλας, λένε στην "Ιπποκράτους", για ένα μεγάλο διάστημα δεν είχε καμία επαφή με το κόμμα. Αμέσως δε μετά την επανεμφάνισή του δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Πειραιά. Το πρόβλημα, εδώ, ονομάζεται "χρέος του Δήμου" το οποίο ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ και καταλογίζεται στην παρούσα διαχείριση, η οποία, σύμφωνα με όσα λέγονται στους διαδρόμους της "Ιπποκράτους", δεν άλλαξε τις συνήθειες και τις επιλογές της προηγούμενης.

    [04] Θησαυροί των Βαλκανίων

    Όταν ο ταξιδιώτης περιπλανάται σ' έναν τόπο, αυτό που συνήθως αναζητεί είναι κάποιο εμφανές στοιχείο της ιστορικής του ταυτότητας ή έναν τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους για να «δραπετεύσει», έστω και στιγμιαία, από την πολύβουη καθημερινότητά του. Αρχαία μνημεία, περίτεχνα παραδοσιακά κτίσματα, πυκνόφυτα δάση και σμαραγδένια νερά συνθέτουν το ιδανικό, για πολλούς, σχέδιο διακοπών. Για πολλούς, όχι όμως για όλουςβ¦

    Υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν ν' «αγγίξουν» το άυλο. Να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Όχι αυτόν που αποτυπώνεται στα μνημεία και τη φύση, αλλά αυτόν που κρατά καλά φυλαγμένο η προφορική παράδοση, τα τραγούδια, οι χοροί. Όλα αυτά, που η UNESCO έχει συμπεριλάβει σ' έναν ξεχωριστό κατάλογο, αυτόν της παγκόσμιας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Σ' αυτόν τον κατάλογο, όπου 77 χώρες έχουν τη δική τους, ξεχωριστή παρουσία, τα Βαλκάνια κομπάζουν για μια σειρά από στοιχεία της δικής τους ταυτότητας, με τα οποία εμπλουτίζουν την παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένους από τους ανεκτίμητους αυτούς άυλους θησαυρούς των Βαλκανίων:

    Αλβανία - Ισοφωνικοί ήχοι

    Η αλβανική παραδοσιακή πολυφωνική μουσική, που εκτελείται κυρίως από άνδρες, διακρίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες: των Ghegs στον αλβανικό Βορρά και των Tosks και Labs που ζουν στα νότια της χώρας.

    Η παραδοσιακή αυτή μουσική βασίζεται στο μουσικό όρο «ίσο» (ανάλογος με το «ίσον» της βυζαντινής μουσικής) στο βόμβο, δηλαδή, που συνοδεύει το πολυφωνικό τραγούδι. Τα τραγούδια που εκτελούνται πολυφωνικά έχουν δύο σόλο μέρη (τραγουδά ένας τραγουδιστής και μετά ο άλλος) ενώ το «ίσο» κρατιέται από τη χορωδία καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσής τους. Για να κατανοήσουμε το υπέροχο άκουσμα των παραδοσιακών πολυφωνικών συγκροτημάτων πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σόλο τραγούδια διαφέρουν στη δομή τους ανάλογα με τον τρόπο που κρατιέται το «ίσο» από τους χορωδούς.

    Το μουσικό αυτό είδος καλείται, επίσης, ισοπολυφωνικό και είναι τόσο δεμένο με τη λαϊκή παράδοση της χώρας ώστε το συναντά κανείς σε πολλά κοινωνικά γεγονότα, όπως γάμους, κηδείες, γιορτές για τη συγκομιδή, θρησκευτικές τελετές και φεστιβάλ αλβανικής λαϊκής μουσικής στο Αργυρόκαστρο.

    Μάλιστα, εδώ και μερικές δεκαετίες, ο τουρισμός και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας γι' αυτή τη μοναδική λαϊκή παράδοση έχουν συμβάλει στην αναγέννηση της αλβανικής ισοπολυφωνικής μουσικής.

    Όμως, η απουσία νομικής προστασίας και οικονομικής υποστήριξης στους τραγουδιστές αυτούς, από τη μια πλευρά, και η φυγή των νέων στις μεγάλες πόλεις για να βρουν δουλειά, από την άλλη, θέτουν σε κίνδυνο τη διάδοση της πολυφωνικής μουσικής μαζί με τις περίπλοκα όμορφα τεχνικές της και το τεράστιο ρεπερτόριο των τραγουδιών της.

    Έτσι, σήμερα, τη διάσωση αυτής της κληρονομιάς ανέλαβαν να εξασφαλίσουν περισσότερο οι λαϊκοί παραδοσιακοί καλλιτέχνες με τις χορωδίες τους.

    Βουλγαρία - Το πολυφωνικό τραγούδι των Babi

    Ακόμη και σήμερα τα παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια και οι χοροί της περιοχής Shoplouk της Βουλγαρίας εκτελούνται από μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών, τις Bistritsa Babi.

    Το πολυφωνικό τραγούδι, που ονομάζεται και διφωνία, συνοδεύει ένα παλαιό είδος χορού που σχηματίζει αλυσίδα και την τελετουργική πρακτική του lazarouvane, μια τελετή μύησης για τις νέες γυναίκες.

    Είναι μια ειδική μορφή πολυφωνικού τραγουδιού στο οποίο μία ή δύο φωνές διαμορφώνουν τη μελωδία την οποία συνθέτουν η izvikva («κραυγή/κάλεσμα») και ο bouchi krivo («υπόκωφος κρότος»), ενώ οι άλλες συνοδεύουν μ' ένα μονότονο βόμβο, διπλασιασμένο ή τριπλασιασμένο για ν' αυξηθεί η ένταση.

    Οι χορεύτριες, ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες, πιάνονται από τη μέση ή τη ζώνη και χορεύουν σ' έναν κύκλο, με ελαφρά βήματα, σε κίνηση αντίστροφη από τους δείκτες του ρολογιού. Υπάρχουν, επίσης, πολλές παραλλαγές με αυτή τη μορφή, ανάλογα με το τραγούδι και την παλαιά τελετουργική πρακτική.

    Η κοινωνική δομή του πολυφωνικού τραγουδιού άλλαξε τον 20ό αιώνα και διαμορφώθηκε όπως σήμερα ερμηνεύεται στη σκηνή.

    Οι Bistritsa Babi είναι από τις τελευταίες που παρουσιάζουν την παραδοσιακή πολυφωνία και το χωριό Bistritsa αποτελεί έναν από τους τελευταίους τόπους στη Βουλγαρία, όπου η πολιτιστική αυτή έκφραση διαιωνίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων.

    Κροατία - Περίτεχνες δαντέλες και ξύλινα παιχνίδια

    Τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί παραδοσιακοί τρόποι δημιουργίας δαντέλας εξακολουθούν να εξασκούνται, σήμερα, στην Κροατία και συγκεκριμένα στις πόλεις Παγκ, στις ακτές της Αδριατικής, Λεπόγκλαβα στη Βόρεια Κροατία και Χβαρ, στο ομώνυμο νησί της Δαλματίας.

    Καθεμία από τις παραδοσιακές αυτές δαντέλες, που έχουν συνδέσει τ΄όνομά τους με την περιοχή στην οποία κατασκευάζονται, έχει ως δημιουργούς γυναίκες της κροατικής επαρχίας που εξασκούν την τέχνη αυτή για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν, ωστόσο, και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Μεταξύ των τεχνών και παραδόσεων με τις οποίες έχει εμπλουτίσει η Κροατία τον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς είναι και η παραδοσιακή κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών της περιοχής Χρβάτσκο Ζαγκόριε.

    Η παράδοση αυτή μετρά γενεές επί γενεών και τα σκήπτρα κρατούν οι άνδρες του σπιτιού, που χρησιμοποιώντας κάθε είδος ξύλου που προσφέρει η περιοχή χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία για να το σμιλέψουν και να το μεταμορφώσουν σ' ένα παιδικό παιχνίδι. Στη συνέχεια, οι γυναίκες βάφουν με φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα τα παιχνίδια αυτά, γεμίζοντάς τα λουλούδια και γεωμετρικά σχήματα και χρησιμοποιώντας μόνο τη φαντασία τους ως οδηγό.

    Ρουμανία - Doina: ήχος ξεχωριστός κι αυθόρμητος

    Γνωστό με διαφορετικά ονόματα, ανά περιοχή, στη Ρουμανία, το doina είναι λυρικό άσμα, που συνήθως εμπνέεται εκείνη τη στιγμή αυτός που το τραγουδά. Μάλιστα, έως το 1900 ήταν το μοναδικό μουσικό, παραδοσιακό είδος τραγουδιού σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τεχνικά, μπορεί να τραγουδηθεί οπουδήποτε (σε εξωτερικούς χώρους, στο σπίτι, ακόμη και στη δουλειά), με ή χωρίς τη συνοδεία μουσικής ή άλλων ατόμων. Οι ήχοι του doina εκφράζουν διάφορα συναισθήματα: χαρά, αλλά και λύπη, αγάπη, αλλά και αντιπάθεια κ.ο.κ.

    Σήμερα, η ξεχωριστή αυτή παράδοση απειλείται, αφού οι παλαιότεροι δεν καταφέρνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να την περάσουν στη νεώτερη γενιά, προκειμένου να διαιωνιστεί.

    Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία της ταυτότητας των Βαλκανίων, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τον προσεχή Νοέμβριο, σε μια κοινή πρόταση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου, ο διεθνής οργανισμός πρόκειται να εξετάσει το αίτημα κατοχύρωσης των θεμάτων μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 16:30:39 UTC