Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάση εργασίας αύριο στο Μετρό
  • [02] Η ΔΕΗ στέλνει γεννήτριες στην Αίγινα
  • [03] "Περισσότερα από 100.000 λουκέτα"
  • [04] Έκθεση για το Άγιον Όρος
  • [05] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
  • [06] Εμμεσοι φόροι και πληθωρισμός
  • [07] Καταγγέλλει "5η φάλαγγα"

  • [01] Στάση εργασίας αύριο στο Μετρό

    Μερική εξυπηρέτηση θα παρέχει αύριο, 11 Αυγούστου, το Μετρό της Αθήνας στο επιβατικό κοινό, καθώς για περίπου πέντε ώρες θα κινείται, αλλά δεν θα σταματάει σε όλους τους σταθμούς.

    Συγκεκριμένα, λόγω της στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ένα από τα τρία σωματεία εργαζομένων στην εταιρία, από τις 5 έως τις 10 το πρωί, οι συρμοί του Μετρό θα κινούνται αλλά θα κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση μόνο στους σταθμούς, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Αττική και Δουκ. Πλακεντίας προκειμένου να καταστούν δυνατές οι μετεπιβιβάσεις είτε με τον ΗΣΑΠ (Ομόνοια, Μοναστηράκι, Αττική), είτε με τον Προαστιακό για τις μετακινήσεις από και προς το Αεροδρόμιο από τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

    [02] Η ΔΕΗ στέλνει γεννήτριες στην Αίγινα

    Τρία πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) μεταφέρθηκαν σήμερα στην Αίγινα από τη ΔΕΗ, ενώ προωθείται η μεταφορά εντός της ημέρας άλλων δύο γεννητριών, ενισχύοντας το ήδη εγκατεστημένο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του νησιού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    Η εγκατάσταση των ανωτέρω πέντε πρόσθετων γεννητριών, συνολικής ισχύος 4,9 MVA, πραγματοποιείται σε κατάλληλο χώρο που έχει υποδειχθεί από τις τοπικές αρχές, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι τις βραδινές ώρες σήμερα. Τα επτά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) που μεταφέρθηκαν χθες στην Αίγινα τέθηκαν σε λειτουργία από τις 3:00 πμ σήμερα και παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε 24ωρη βάση σε τμήμα του τοπικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο και το νεφρολογικό κέντρο του νησιού.

    Σε ότι αφορά την επισκευή των βλαβών των δύο υποβρυχίων καλωδίων, ήδη από τις πρωινές ώρες ξεκίνησε πλωτό μέσο που φέρει όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό για την ανέλκυση και επισκευή του ενός υποβρυχίου καλωδίου. Αυτό το ειδικό σκάφος αναμένεται να φθάσει στην Αίγινα τις απογευματινές ώρες και θα τεθεί στη διάθεση του εξειδικευμένου προσωπικού της ΔΕΗ που έχει αναλάβει το έργο της ανέλκυσης του υποβρυχίου καλωδίου και της επισκευής της βλάβης.

    Παρά την αναμενόμενη σταδιακή βελτίωση της διάρκειας ηλεκτροδότησης της Αίγινας, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση στους πελάτες της για την ελαχιστοποίηση της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών (πχ κλιματιστικά) μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των επισκευών στα υποβρύχια καλώδια και την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα, η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα για την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν τις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απρόβλεπτες βλάβες στα δύο υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι, μόλις πριν από λίγους μήνες η ΔΕΗ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένη συντήρηση και ανακαίνιση στα δύο από τα τρία υποβρύχια καλώδια που συνδέουν την Αίγινα με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα μέσω του Υποσταθμού των Μεθάνων.

    Εξάλλου, η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτη και έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός τέταρτου υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέει την Αίγινα με το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού και εξασφαλίζοντας υπερεπάρκεια για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

    [03] "Περισσότερα από 100.000 λουκέτα"

    Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τη χαμηλή κατανάλωση στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιο Κασιμάτη που σε δήλωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα από τα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει ανησυχητικά τους 150.000.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Κασιμάτης τονίζει:

    «Δυστυχώς όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των λουκέτων θα ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη που κάναμε αρχικά και θα φτάσουν ακόμα και τις 100.000 πανελλαδικά. Όμως και ο δείκτης της ανεργίας στο εμπόριο θα αυξηθεί ανησυχητικά. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για 100.000 ανέργους έως το τέλος του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει και τις 150.000.

    Η λύση είναι μονόδρομος. Άμεσες κινήσεις για ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός νομός της κυβέρνησης με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 καθυστερεί χαρακτηριστικά. Θα έχουν "πεθάνει" ήδη οι πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο που όταν εφαρμοσθεί δεν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση.

    Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο να σταθμίσει την κατάσταση πριν να είναι αργά. Οι δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται καθημερινά. Να υπάρξει επιτέλους εγκράτεια δηλώσεων από τους πολιτικούς. Και κυρίως άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς».

    [04] Έκθεση για το Άγιον Όρος

    Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η μεγάλη έκθεση στην ιστορική Μονή Κλοστερνόιμπουργκ στο ομώνυμο προάστιο της Βιέννης, η οποία φιλοξενεί τα έργα δέκα γνωστών Αυστριακών καλλιτεχνών - φωτογράφων, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων - που έχουν ως κοινό θέμα τους το Αγιο Ορος.

    Η ιστορική Μονή διατηρούσε πάντα, εδώ και σχεδόν εννέα αιώνες, από την ίδρυσή της και μετά, σχέσεις και επαφές με καλλιτέχνες, από τον Νικολάους φον Βερντούν μέχρι τον Εγκον Σίλε, ενώ συνεχίζει την παράδοση αυτή μέχρι τις ημέρες μας με τη σειρά των εποχιακών εκθέσεων "Μονή και Τέχνη", στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η τωρινή μεγάλη έκθεση για το Αγιο Ορος, προσφέροντας σε σύγχρονους καλλιτέχνες ένα βήμα παρουσίασης της δημιουργίας τους.

    Τους δέκα καλλιτέχνες - τρεις από τους οποίους δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή - συνδέει μια μακρά φιλία δεκαετιών, βασισμένη στην αγάπη τους και στους δεσμούς τους με την πνευματικότητα και τη μαγεία της Αθωνικής Πολιτείας και του εκεί μοναχισμού, όπως και με τη σημασία της ως κοίτη της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού της.

    Η δημιουργία αυτής της "ομάδας" των δέκα Αυστριακών καλλιτεχνών έχει τις ρίζες της στην πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 1955 στο Αγιο Ορος, ο γνωστός Τιρολέζος φωτογράφος και κλωστουφαντουργός Βάλτερ Μάτις, ο οποίος στις μεταξύ δεκαετίες ξαναβρέθηκε στον "Κήπο της Παναγίας" πάνω από εκατό φορές, έχοντας ασπαστεί και προσχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ορθόδοξη πίστη.

    Πάνω από 75 αριθμούν τα ταξίδια του στο Αγιο Ορος, για τον διάσημο Αυστριακό γραφίστα και ζωγράφο Χέρβιγκ Τσενς που πρωτοβρέθηκε εκεί το 1979 μαζί με τον στο μεταξύ αποθανόντα, συγγραφέα Χάιντς Μπόρερ και τον φωτογράφο Χέλμουτ Μπίχλερ, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει καταγράψει με τη μηχανή του εκατοντάδες πρόσωπα μοναχών αλλά και την όλη καθημερινή ζωή στην Αθωνική Πολιτεία.

    Ηδη, από το δεύτερο ταξίδι του στον Αθω, ο Τσενς άρχισε να παίρνει μαζί του διάφορους Αυστριακούς καλλιτέχνες, σχηματίζοντας έτσι στην πορεία του χρόνου έναν κύκλο, μια ομάδα, από φωτογράφους, ζωγράφους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη διεθνή πολιτική, Χάιντς Νούσμπαουμερ.

    Το αφιερωμένο στο Αγιο Ορος, βιβλίο του Νούσμπαουμερ "Ο μοναχός μέσα μου-Εμπειρίες ενός προσκυνητή του Αθω", ανακηρύχτηκε πρόπερσι "Χρυσό βιβλίο της χρονιάς" στην Αυστρία, μετά την επιτυχία του να ξεπεράσει σε πωλήσεις, μέσα σε λίγους μήνες, τα 25.000 ανάτυπα, ενώ στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις του στα ελληνικά και στα ρωσικά, και στη Βουλγαρία απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Ξένου Πολιτισμού.

    Οπως τονίστηκε στα εγκαίνια της έκθσης στη Μονή Κλοστερνόιμπουργκ, στο έργο τους οι δέκα δημιουργοί καταγράφουν ή περιγράφουν, ο καθένας με την τέχνη του, την εκπληκτική φύση του Αγίου Ορους, την ομορφιά των μονών του, των εικόνων του και των άλλων θησαυρών του, αλλά και την εντυπωσιακή φιλοξενία και φιλικότητα από μέρους των μοναχών, μεταλαμπαδεύοντας, κατά κάποιο τρόπο, στο δυτικό κόσμο την μοναδικότητα και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

    Στους δέκα δημιουργούς συγκαταλέγεται ο καταγόμενος από την Ερμούπολη της Σύρου, γνωστός Ελληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης, αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας, με γνωστές αρχιτεκτονικές μελέτες του για τις μονές του Αθω.

    Εκτός των προαναφερθέντων, στην έκθεση εκτίθενται έργα του γλύπτη και αρχιτέκτονα Σεπ Μπρούγκερ, του εικαστικού Γκέραλντ Νίτσε, του διάσημου σκιτσογράφου Πάουλ Φλόρα που πέθανε πέρσι, καθώς και του αποθανόντα το 2008, Ράινχολντ Τζβέργκερ, ο οποίος έχει κάνει την θεωρούμενη ως πλέον επίσημη και πληρέστερη χαρτογράφηση του Αγίου Ορους.

    Τη μοναδικότητα του Αγίου Ορους και του εκεί μοναχισμού, όπως και στη σημασία του για την Ορθοδοξία, έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες οι χιλιάδες των Αυστριακών που έχουν βρεθεί ως προσκυνητές στο Αγιο Ορος.

    Δύο κορυφαίες Αυστριακές προσωπικότητες το επισκέφθηκαν πρόπερσι, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το Μάιο του 2008, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και λίγο νωρίτερα ο πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ.

    [05] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

    Ως «εποχιακό φαινόμενο» χαρακτήρισε τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που διαπιστώθηκαν στο νοσοκομείο Βέροιας ο διοικητής του Ν.Χατζηδημητρίου.

    «Αναφέρομαι σε 7 ασθενείς, άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στους ασθενείς, 4 γυναίκες και 3 άνδρες, έγινε παρακέντηση και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

    Δείγματα στάλθηκαν για ταυτοποίηση στο Α΄ εργαστήριο μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Όπως είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αννα Παππά, τα αποτελέσματα απ΄όσα δείγματα σταλούν στο εργαστήριο για ταυτοποίηση, θα δηλωθούν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απ΄όπου θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει, από την πλευρά της νομαρχίας, όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

    Από την πλευρά της η αρμόδια αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή και με το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

    Όπως είπε η κ. Αηδονά, αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο της, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέοι ψεκασμοί, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει, από την πλευρά της νομαρχίας, όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

    Από την πλευρά της η αρμόδια αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή και με το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

    Όπως είπε η κ. Αηδονά, αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο της, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέοι ψεκασμοί, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 13 ασθενείς και ένας πήρε ήδη εξιτήριο. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί δείγμα προς εξέταση στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    [06] Εμμεσοι φόροι και πληθωρισμός

    ''Η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά'' δήλωνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού.

    Ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του ανέφερε ότι: η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997 και σημειώνει ότι τόσο οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν δυστυχώς την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας».

    "Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί.

    Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5% δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί τις παρακάτω παρενέργειες:

  • Ακυρώνει την μείωση των τιμών βασικών αγαθών

  • Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα

  • Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

  • Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή

  • Απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται ξεκάθαρα στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής αρχής.

    Αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής - λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.

    Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα (39%), από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), από τα τέλη κυκλοφορίας (29%), από τις μεταφορές (18%), από τα ασφάλιστρα (11%), από την κινητή τηλεφωνία (10%), από λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), από περίθαλψη (7%), από εστίαση (3,5%), από δίδακτρα (3%) και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).

    Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα, από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια.

    Ενδεχομένως όμως οι αστοχίες της Τρόικας στην πρόβλεψη της εκτίναξης του πληθωρισμού να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των δεδομένων βάσει των οποίων προέκυψαν οι αρχικές στοχοθετήσεις του Μνημονίου.

    Η ΕΣΕΕ ζητά για πολλοστή φορά από όλα τα αρμόδια υπουργεία, να εξετάζουν πριν την εφαρμογή των μέτρων, την εφικτή προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες της ασθενικής οικονομίας μας, αλλά κυρίως να τολμούν την έγκαιρη αναθεώρηση λανθασμένων στόχων, πριν είναι πολύ αργά για την ελληνική αγορά και τις εμπορικές επιχειρήσεις"' όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

    [07] Καταγγέλλει "5η φάλαγγα"

    Χαμηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) συνεργάζονται με ανθρώπους της νύχτας, δήλωσε, με αφορμή την πρόσφατη κλοπή εκρηκτικών από στρατόπεδο, ο Υπουργός Άμυνας Κ.Παπακώστας, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

    Ο κ.Παπακώστας είπε ότι "είναι με πολύ πόνο ψυχής που λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια" και πρόσθεσε ότι "δεν βάζω ποτέ τα προβλήματα κάτω από το χαλί''.

    Είπε, επίσης, ότι "μέσα στις τάξεις της ΕΦ παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα απειθαρχίας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και πλημμελούς εκτέλεσης του καθήκοντος".

    "Ευτυχώς", είπε, "αυτοί είναι λίγοι και δεν εξαιρώ κανένα".

    "Το χειρότερο από όλα και έχω πληροφορίες μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης", πρόσθεσε, είναι ότι "ορισμένοι χαμηλόβαθμοι συνεργάζονται με ανθρώπους της νύχτας".

    "Δηλαδή κάνουν και πάρεργο", σημείωσε και, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό που τον "προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό".

    Ο κ. Παπακώστας είπε ότι προσπαθεί να τεκμηριώσει τις πληροφορίες έτσι ώστε, με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και τη νομοθεσία, "αυτοί οι επίορκοι να απομακρυνθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς", γιατί "προσβάλλουν και το σύνολο".

    Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εργάζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτοί οι ολίγοι καταστρέφουν το έργο των πολλών, σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι "από τις μέχρι τώρα ενδείξεις που υπάρχουν, αν όχι και αποδείξεις, είναι ότι υπήρξε εκ των έσω συνεργασία" και ανέφερε ότι "δικαιολογημένα ανησυχεί ο κόσμος".

    Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να εμπιστεύεται ο κόσμος την ΕΦ ως "φύλακα άγγελό του" σε θέματα ασφάλειας γενικά και από την άλλη, όπως είπε,"να υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που μπορείς να τους χαρακτηρίσεις και πεμπτοφαλαγγίτες, οι οποίοι χαλούν την εικόνα αλλά και είναι έτοιμοι να διαπράξουν και αδικήματα".

    Αναφορικά με τις έρευνες για ανεύρεση των κλεμμένων εκρηκτικών, ο κ. Παπακώστας δήλωσε αισιόδοξος και είπε ότι σημασία έχει ότι "οι συντονισμένες, επίμονες και επίμοχθες προσπάθειες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς έχουν αποδώσει καρπούς".

    "Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός", είπε, εξηγώντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις "δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα".

    Επανέλαβε ότι στόχος είναι η ανεύρεση ολόκληρου του υλικού ότι θα πρέπει να ευοδωθεί η προσπάθεια των ανακρίσεων έτσι ώστε να εξιχνιαστεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τα εγκληματικά στοιχεία που σχετίζονται με την όλη υπόθεση, για να τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά.

    "Είμαστε στα σκαριά" σημείωσε, "για να εκπονηθεί ο, περί Στρατού της Δημοκρατίας, Νόμος" γιατί, όπως είπε, "εκεί είναι το επίμαχο θέμα" και "οι περί Πειθαρχίας Κανονισμοί, οι οποίοι δυστυχώς χρονολογούνται και θέλουν εκσυγχρονισμό".

    Ο κ. Παπακώστας έδωσε παράδειγμα του νομοθετικού κενού που υπάρχει, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πρόνοιες, αν ο διοικών αξιωματικός δεν επιλέξει να τιμωρήσει κάποιον και να τον παραπέμψει στον Αρχηγό της ΕΦ, τότε ο τελευταίος δεν έχει δικαιοδοσία να επέμβει.

    "Επομένως", είπε, "όλα αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστούν, έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια εκεί και όπου πρέπει να επιβάλλονται οι πρέπουσες ποινές".

    "Το φίδι", σημείωσε, "πρέπει να σκοτώνεται από μικρό, να μην γίνεται Λερναία Υδρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 14:30:31 UTC