Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - απεργών
  • [02] Κλειστό λόγω έργων

  • [01] Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - απεργών

    Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης και των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, καθώς οι απεργοί εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και επέλεξαν, παρά την απόφαση για επίταξη, την συνέχιση της απεργίας τους, με όλες τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.

    Η σχετική απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με σειρά μέτρων, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση των απεργών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η διαβίβαση των στοιχείων όλων των παραβατών στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης, αλλά και διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, που θα εφαρμοσθούν αμέσως.

    Στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος της Ένωσης των Μεταφορέων κ. Γιώργος Τζωρτζάτος ενημέρωσε τα όλα τα μέλη για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν χτες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και από την ομιλία του διαφάνηκε ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα έφτανε στο τέλος της.

    Υπήρξαν όμως και άλλες τοποθετήσεις, κυρίως από την πλευρά των βυτιοφορέων, που ζήτησαν τη συνέχιση της απεργίας, ενώ άλλες ομοσπονδίες ζήτησαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά από τρεις περίπου ώρες συζητήσεων, η απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία, υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

    Εξερχόμενος της Συνέλευσης, ο κ. Τζωρτζάτος δήλωσε ότι δεν ήλθαμε εδώ για να καταθέσουμε τις άδειές μας και πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Μετά τη Γενική Συνέλευση οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στη βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και την απόφαση της συνέλευσης.

    Εν τω μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από τα διυλιστήρια Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ απεργών οδηγών βυτιοφόρων και ΜΑΤ, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο βυτιοφόρου στα διυλιστήρια, για να παραλάβει καύσιμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρχαν μικροτραυματισμοί. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στις εγκαταστάσεις της JETOIL στο Καλοχώρι.

    Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

    Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

    Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει μετά την άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης "να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών", άρνηση που "συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο".

    Ειδικοτερα, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα εξής:

    "Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

    1.- Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    2.- Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

    Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

    3.- Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

    4.- Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών".

    Δήλωση υπουργού Μεταφορών

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους απεργούς ότι η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την απόφαση των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να συνεχίσουν την απεργία τους, αγνοώντας την πολιτική επιστράτευση.

    Παράλληλα τους καλεί έστω και αυτήν τη στιγμή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά τους προειδοποιεί ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι επακολουθήσει.

    Στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας σημειώνει ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά στο άνοιγμα της αγοράς των μεταφορών. Όπως πρόσθεσε το άνοιγμα της αγοράς είναι απαραίτητο για την ελληνική κοινωνία και θα προχωρήσει οπωσδήποτε.

    Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υπουργός, επιδιώξαμε ουσιαστικό διάλογο, διατυπώσαμε θετικές προτάσεις και εξαντλήσαμε κάθε όριο καλής πίστης και κάθε δυνατότητα για να επέλθει συμφωνία. Μεταξύ των άλλων, διατυπώσαμε προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις, για αναπτυξιακά κίνητρα και επιδοτήσεις, που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξη των μεταφορέων επαγγελματιών σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

    Δυστυχώς, όμως, καταλήγει η δήλωση του κ. Ρέππα, συναντήσαμε την άρνηση και μόνο, με πολλά υβριστικά συνθήματα.

    Αίρονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας φορτηγών το Σαββατοκύριακο

    Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, αίρονται κατ΄ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των βυτιοφόρων φορτηγών οχημάτων Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης για τη μεταφορά υγρών καυσίμων, προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για την επίταξη

    Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η απεργία των μεταφορέων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου ότι η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ευθυμίου επικέντρωσε την κριτική του στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, καλώντας την "να πάρει ξεκάθαρη θέση".

    «Η ΝΔ, που δεν εξήγησε γιατί έξι χρόνια δεν κατάφερε να ψηφίσει το νομοσχέδιο ενώ ήταν υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και "κοσκίνιζε" το θέμα, τώρα έρχεται να μας εγκαλέσει. Εμείς σας καλούμε να τοποθετείτε επί της ουσίας γιατί ενώ συμφωνούσατε δεν το ψηφίσατε, ενώ και σήμερα δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση, ακολουθώντας την τακτική "πότε με το χωροφύλαξ και πότε με τον αστυφύλαξ"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιου.

    «Εσείς προκαλέσατε τους απεργούς βυτιοφόρων. Έχετε την ευθύνη του αιφνιδιασμού. Την αδυναμία σας να κάνετε διάλογο τη μετατρέψατε σε επίταξη. Εμείς κάνουμε έκκληση στους απεργούς, που τελούν εν δικαίω, να δουν την κοινωνία κατάματα. Όχι να βάλουν "νερό στο κρασί τους" για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά για την αναγκαιότητα της ποιότητας της κοινωνίας, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα του διαλόγου».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, υποστήριξε ότι με την επιστράτευση η κυβέρνηση κατάφερε να εμφανίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι γυμνός, καθώς ελάχιστα φύλλα πορείας επιδόθηκαν, όπως είπε.

    Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την αδιάλλακτη στάση της και με την άρνησή της να κάνει εξαντλητικό διάλογο πυροδότησε ακραίες καταστάσεις.

    «Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου ήθελαν να κάνουν επίδειξη πυγμής και ισχύος γιατί ανοίγουν και άλλα επαγγέλματα. Τζάμπα μάγκες αποδειχτήκατε», κατέληξε ο κ. Ροντούλης.

    Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα είναι χωρίς προηγούμενο. Από τη μια η λογική της επιστράτευσης και από την άλλη το "φακέλωμα". Ό,τι κινείται οδηγείται στην επιστράτευση. Τι είδους, τελικά, δημοκρατία υπάρχει σε αυτή τη χώρα;» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    [02] Κλειστό λόγω έργων

    Διακόπτεται η κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο τμήμα Αττική-Φάληρο, από σήμερα Σάββατο έως και την Δευτέρα 9 Αυγούστου, λόγω εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Από τον ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται ως εξής:

    ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ με τις γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ (ΑΤΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ) και

    ΟΜΟΝΟΙΑ - ΦΑΛΗΡΟ με την λεωφορειακή γραμμή Χ19.

    Επίσης, από την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεχίσει να παραμένει κλειστό το τμήμα Αττική-Μοναστηράκι. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι λόγω έργων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ Α.Ε. από τον Σταθμό Μοναστηρακίου έως τον σταθμό Αττικής, από τις 26 Ιουλίου 2010 και έως την ολοκλήρωση των έργων, οι επιβάτες, κάτοχοι:

    - Μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης του ΗΣΑΠ Α.Ε. του μηνός Ιουλίου, μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως το τέλος Ιουλίου.

    Ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης ΗΣΑΠ Α.Ε., μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως την ολοκλήρωση του έργου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 July 2010 - 6:30:23 UTC