Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερο πένθος
  • [02] Συλλήψεις για την πυρκαγιά
  • [03] Συνταξιούχος μούμια!
  • [04] Με κοινό φορτηστή

  • [01] Τριήμερο πένθος

    Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο "Αpache" στα Μέγαρα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο επίλεκτα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για τον ταγματάρχη Α. Δ., κυβερνήτη του ελικοπτέρου και αρχιλοχία Κ.Γ., συγκυβερνήτη.

    Ηδη, διετάχθη η διενέργεια προανάκρισης από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, ενώ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ διερευνά τα αίτια του συμβάντος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ελικόπτερο, το οποίο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση, συνετρίβη στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης.

    Την οδύνη του και τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Μέγαρα, εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    «Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

    Τη βαθιά του οδύνη για «τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache» εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος.

    Η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές ενώ παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ στις οικογένειες των πιλότων επισημαίνοντας πως «δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδος» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα».

    Συλλυπητήρια για το θάνατο των δύο χειριστών εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

    «Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος», σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για δύο χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε:

    «Η άνθιση του χρηματιστήριου πριν μια δεκαετία, έφερε στην Ελλάδα πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα έμπειροι μηχανικοί, τεχνικοί, καθώς και πιλότοι της αεροπορίας στρατού, να παραιτούνται διαβλέποντας ένα πιο προσοδοφόρο ορίζοντα δράσης. Η πολιτεία από την άλλη πλευρά, επένδυε όλο και σε πιο ακριβά πολεμικά ελικόπτερα, πιο εξελιγμένα και πολύπλοκα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο, την απολύτως αναγκαία, όσο και επαρκή εκπαίδευση των μηχανικών, τεχνικών, και λοιπών στελεχών της αεροπορίας στρατού. Θύματα προφανώς αυτής της πολιτικής είναι οι δυο νεκροί αξιωματικοί χειριστές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:.

    «Συνιστώ στον υπουργό να καλέσει όλους τους έμπειρους μηχανικούς, τεχνικούς, πιλότους και τα άλλα στελέχη της αεροπορίας στρατού να επιστρέψουν στην υπηρεσία, τοποθετούμενοι σε μια παράλληλη ιεραρχία. Το απαιτούν οι καιροί».

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος για θέματα Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε: «Μας προκαλεί βαθιά οδύνη η τραγική απώλεια της ζωής των 2 χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Συλλυπούμαστε τις οικογένειες τους. Τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις. Τις περιμένουμε».

    [02] Συλλήψεις για την πυρκαγιά

    Τρεις κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που μετέβη χθες το βράδυ στη Σάμο, κατηγορούμενοι για εμπρησμό σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στο Κοκκάρι και τέθηκε χθες το μεσημέρι υπό μερικό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έχουν γίνει γνωστά από την Πυροσβεστική, ο ένας από τους τρεις ομολόγησε την πράξη του, ενώ οι άλλοι δύο ακόμη εξετάζονται. Και οι τρεις είναι κάτοικοι της περιοχής και την ξέρουν πολύ καλά.

    Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν για ποιο λόγο έβαλαν τη φωτιά, ενώ σημειώνεται πως ο ένας από τους τρεις είχε συλληφθεί και πάλι στο παρελθόν και είχε καταδικασθεί για εμπρησμό.

    Επίσης, ερευνάται πληροφορία που αναφέρει ότι ο ίδιος πιθανόν να εμπλέκεται και σε άλλους εμπρησμούς στο νησί.

    Ο κτηνοτρόφος που ομολόγησε έδειξε ακριβώς στους αξιωματικούς το σημείο και τον τρόπο με τον οποίο έβαλαν τη φωτιά.

    Και οι τρεις θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

    [03] Συνταξιούχος μούμια!

    Έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η οικογένεια του γηραιότερου άνδρα του Τόκιο, ο οποίος φαίνεται ότι είχε πεθάνει εδώ και δεκαετίες, τον κρατούσε νεκρό στο σπίτι για να παίρνει τη σύνταξη του, έχει ξεκινήσει η αστυνομία της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της πόλης.

    Στελέχη της δημοτικής αρχής της πόλης, πήγαν να επισκεφθούν τον Σόιγκεν Κάτο, ο οποίος εμφανιζόταν στα αρχεία της πόλης, ως ο «γηραιότερος άνδρας κάτοικος» της, για να τον συγχαρούν για τα 111α γενέθλια του, αλλά ανακάλυψαν ότι είχε πεθάνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα συγκεκριμένα στελέχη προσπαθούσαν επί πολύ καιρό να συναντήσουν τον γεννημένο στις 22 Ιουλίου 1899 Κάτο, αλλά τα μέλη της οικογένειας του, τους εμπόδιζαν λέγοντας ότι δεν θέλει να βλέπει κανέναν ή ότι βρίσκεται στην επαρχία Γκίφου.

    Αυτό προκάλεσε υποψίες στις αρχές και ζητήθηκε η βοήθεια της αστυνομίας, η οποία την περασμένη Τετάρτη, μπήκε δια της βίας στο σπίτι και βρήκε ένα μουμιοποιημένο πτώμα στο κρεβάτι.

    Η νεκροψία που έγινε δεν μπόρεσε να συνεισφέρει στη διαπίστωση των αιτίων ή του χρόνου του θανάτου του Κάτο, αλλά από τη στιγμή που η τελευταία εφημερίδα που βρέθηκε στο δωμάτιο ήταν της 5ης Νοεμβρίου 1978, και σύμφωνα με τα οικογενειακά αρχεία, είναι πολύ πιθανό να πέθανε περίπου εκείνο τον καιρό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

    Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι συγγενείς του Κάτο, είπαν στην αστυνομία ότι τον κράτησαν στο δωμάτιο για περίπου 30 χρόνια καθώς ο ίδιος ήθελε να είναι «ένας ζωντανός Βούδας».

    Η οικονομική εφημερίδα Nikkei γράφει ότι το σύνολο των συνταξιοδοτικών καταβολών στον Κάτο ήταν 9,5 εκ. γεν, δηλαδή περίπου 84.700 ευρώ, από τα οποία, περίπου τα 6,1 εκ. γεν, (54.400 ευρώ) δεν υπήρχαν πλέον στο λογαριασμό.

    [04] Με κοινό φορτηστή

    Τα κινητά τηλέφωνα που θα πωλούνται στην ΕΕ από την αρχή του 2011 θα πρέπει να λειτουργούν όλα με τον ίδιο κοινό φορτιστή, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Η εξέλιξη στους τεχνικούς κανόνες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα και η ασφάλεια των νέων κοινών φορτιστών προχωράει καλά", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    "Αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κοινό φορτιστή για τα κινητά τηλέφωνα που θα πωλούνται στην ΕΕ από τις αρχές του 2011", προσέθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 July 2010 - 4:32:06 UTC