Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοβουλίες για μια ειρηνική γειτονιά"

  • [01] "Πρωτοβουλίες για μια ειρηνική γειτονιά"

    Από τη Ραμάλα που βρίσκεται, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Πιο συγκεκριμένα και μετά από συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου καλωσόρισε για πολλοστή φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι: "είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία.

    Μας ανησυχεί η στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων. Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά".

    Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ανέφερε ότι: "δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας".

    Παίρνοντας το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι: "θέλω να επαναλάβω πως στεκόμαστε δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η Βρετανίδα υπουργός των Εξωτερικών κ. Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ. Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις".

    Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δήλωσε ότι έχει έντονες αναμνήσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, από πολλές και διαφορετικές περιόδους, στις οποίες με διαφορετικό ρόλο κάθε φορά επισκεπτόταν την περιοχή. "Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί".

    Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μπ. Νετανιάχου

    Το μεσημέρι, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στάθηκαν απέναντι στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι, ή όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα», ξεκίνησε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.

    «Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.

    Σχολιάζοντας τη διάθεση της ιρανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του και εξήρε τη στάση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στο ζήτημα αυτό.

    Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ, όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει.

    «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουμε και επιθυμούμε να συμβιβαστούμε».

    Απαντώντας ο έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξήρε, δε, τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.

    Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.

    Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

    Κλείνοντας, έδωσε έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα του ισραηλινού, αλλά και ξένου Τύπου, για τη χρονική στιγμή, που επελέγη για την επίσκεψη αυτή. «Γιατί σήμερα; Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων», είπε.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος απεδέχθη, δεσμευόμενος για το προσεχές μέλλον.

    Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, ξεκίνησε από το όρος του Herzl.

    Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη συνοδευόμενος από τα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος όπου, αποδίδοντας τιμές, άναψε τη φλόγα στο Μαυσωλείο του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

    Μιλώντας αμέσως μετά στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα από την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός. Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αρχές η δημοκρατία στην Ελλάδα βασίζεται".

    Τελειώνοντας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι η σημερινή του επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, έχει το χαρακτήρα της απόδοσης τιμής στα θύματα μιας μελανής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας και της απόδοσης τιμής στην προσφορά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τα όσα υπέφεραν.

    Το πρόγραμμα στο Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συναντήσεις με τον υπουργό των εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

    Αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τους κ. Δρούτσα και Πεταλωτή, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993 και την πρώτη προσωπική, φέροντας το αξίωμα του αρχηγού της κυβέρνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Τηλεφωνική συνομιλία με Πούτιν

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν αργά χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και συμφώνησαν, στα στάδια της κατασκευής τους να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λάρνακα, αλλά και για τις επαφές, που πρόκειται να έχει στη Μέση Ανατολή.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός διαβίβασε στο ρώσο ομόλογό του τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 20:30:25 UTC