Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων
  • [02] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου
  • [03] Ποιότητα ατμόσφαιρας
  • [04] Τα μέτωπα των πυρκαγιών

  • [01] Αύριο η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων

    Με αντικείμενο το γενικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με αιχμή τη διερεύνηση των επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, μετά και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, συγκαλείται αύριο το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διυπουργική επιτροπή, είναι:

    1. Επιλογή χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για τη διερεύνηση των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα

    2. Επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων- πρόοδος, ανταλλαγή απόψεων και σχέδιο δράσης

    3. Εκσυγχρονισμός και διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εν γένει

    4. Δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου .

    Στη διυπουργική επιτροπή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    [02] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, απεφάνθη σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση αυτή, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

    Το δικαστήριο "αποφαίνεται ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου του 2008 δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της. Το Βελιγράδι προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αποφανθεί όσον αφορά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

    Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως και να φέρει την Πρίστινα εγγύτερα σε μια ένταξη στον ΟΗΕ.

    [03] Ποιότητα ατμόσφαιρας

    Η βελτιστοποίηση των ελέγχων για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Πειραιά κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε σήμερα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τον Νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γ. Ανωμερίτη και εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας.

    Παράλληλα, στη συζήτηση για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Πειραιά από λιμενικές δραστηριότητες ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά.

    Η υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που, μεταξύ άλλων, αφορούν και τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το υπουργείο εξετάζει την αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος «Πράσινες Στέγες», το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα, αφορά εφαρμογές και σε περιοχές του Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

    Επιπλέον, με την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου δράσης για επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου του «20-20-20» - μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990, το 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, μείωση κατά 20% στη χρήση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης -, που περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης σε όλες τις αστικές περιοχές.

    «Η υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε από όλους τους φορείς (Νομαρχία, ΟΛΠ, Ακτοπλοϊκές Εταιρίες), να καταθέσουν προτάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές για βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στον Πειραιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Τα μέτωπα των πυρκαγιών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Λάλα Καρύστου η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση.

    Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει στους οικισμούς Λάλα και Νικάσι και απειλεί σπίτια. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλουν προσπάθεια να αποτρέψουν την καταστροφή περιουσιών και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, με την πλειοψηφία των κατοίκων να παραμένουν στα σπίτια τους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες ενώ λίγοι έφυγαν με δική τους πρωτοβουλία. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Δερβένι Αρκαδίας ενώ ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Πέρα Χωριό Λιβαδειάς από όπου αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 16:30:21 UTC