Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε ομαλοποιημένο δρόμο η χώρα"
  • [02] Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα
  • [03] ΙΚΑ: Επίδομα αδείας στις 22 Ιουλίου
  • [04] Στις 19/8 η ανατιμολόγηση φαρμάκων
  • [05] Νέα μέτρα ζητά από την Ουγγαρία το ΔΝΤ
  • [06] Επεισόδια βίας, από τα καρτέλ, στο Μεξικό
  • [07] Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα: Ο παράδεισος των πουλιών
  • [08] Δυσφορία για το "Πίρι Ρέις"
  • [09] Ορισμός συμβούλων
  • [10] Σημαντική συμφωνία
  • [11] Στο φως νέα στοιχεία

  • [01] "Σε ομαλοποιημένο δρόμο η χώρα"

    Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο, διατυπώνει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα GUARDIAN, που φέρει τον τίτλο "Η αναζωογόνηση της Ελλάδας είναι ένα ολύμπιο έργο για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου".

    "Διαχειριζόμαστε την κρίση μέρα με την ημέρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη δημοσιογράφο Χελένα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας. "Γνωρίζαμε ότι είχαμε μεγάλο χρέος και υψηλό έλλειμμα με μεγάλες ανισότητες, υψηλή ανεργία και αρνητική ανάπτυξη (...) αλλά δεν είχαμε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων ή για την έλλειψη καλής, διαφανούς, δημοκρατικής διακυβέρνησης. Οταν διαπιστώσαμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν τόσο υψηλό, θέλαμε να είμαστε απολύτως διαφανείς".

    Αναφερόμενος στην οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, σημειώνει ότι "στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις..."

    Και συνεχίζει: "Φυσικά αισθάνομαι πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα και που η δημοσιονομική μας αυτονομία βρίσκεται υπό την εποπτεία της λεγόμενης τρόικας. Δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση".

    "Το πιο επώδυνο είναι ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον ανθρώπων που δεν ευθύνονται για την κρίση (...). Μπορεί να σκέφτεσαι θεωρητικά για τις επιλογές που έχεις, όμως στην πραγματικότητα είναι συγκεκριμένες. Η επιλογή ήταν: "Χρεοκοπούμε ή παίρνουμε αυτά τα μέτρα; Χάνουμε τις συντάξεις ή διασώζουμε ό,τι μπορούμε;" (...) Ηταν ένα ερώτημα υπαρξιακό: ή θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους ή θα χάναμε αυτή τη δυνατότητα", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο» και τονίζει χαρακτηριστικά.

    "Η ελπίδα μου είναι ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα ίσως στην πιο διαφανή χώρα του κόσμου, δημοσιεύοντας τα πάντα στο διαδίκτυο.

    Τέλος, δηλώνει ότι η επανεκλογή δεν είναι ο στόχος του, ενώ υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή "νοοτροπίας" της Ελλάδας προς το καλύτερο μέσω των πολιτικών του, οποιοδήποτε κι αν είναι το πολιτικό κόστος.

    "Για όσο διάστημα αισθάνομαι ότι κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό και δίκαιο για τη χώρα μου, για τον ελληνικό λαό, αυτό είναι αρκετό για εμένα. Η διάσωση της Ελλάδας από την κρίση ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Τώρα βρισκόμαστε σε έναν πολύ ομαλοποιημένο δρόμο", επισημαίνει ο έλληνας πρωθυπουργός.

    [02] Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

    Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε εξέλιξη βρίσκονται κάποιες μικροεστίες φωτιάς στο Μικροχώρι της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα και αυτές θα τεθούν υπό έλεγχο.

    Στη μάχη κατάσβεσης επιχειρούν 340 πυροσβέστες με 60 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρήψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

    Τη νύχτα, υπήρξε αναζωπύρωση μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα, αλλά αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Στην περιοχή παραμένουν όλα τα οχήματα, υδροφόρες των δήμων, εθελοντές και κάτοικοι, καθώς και δυνάμεις του στρατού που σβήνουν τις εστίες όπου αυτές εμφανίζονται.

    Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων», διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και οχήματα.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χαράδρα στην περιοχή του Μικροχωρίου απειλώντας Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί, ενώ οι φλόγες έφθασαν στις αυλές σπιτιών. Όμως χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν χτες το απόγευμα στην περιοχή.

    Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

    Συνολικά χτες εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ενώ σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σήμερα παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα, στα όρια Λακωνίας - Αρκαδίας.

    Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και το Αστρος και δύο αεροσκάφη "πεζετέλ" κάνουν ρίψη νερού, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου.

    Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, και σήμερα, στην ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και σε όλη την Κρήτη εκτός από το νομό Χανίων, σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    [03] ΙΚΑ: Επίδομα αδείας στις 22 Ιουλίου

    Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι το επίδομα άδειας θα καταβληθεί στους συνταξιούχους στις 22 Ιουλίου 2010, μαζί με τη σύνταξη μηνός Αυγούστου. Δικαιούχοι του επιδόματος άδειας είναι:

    α) όλοι οι συνταξιούχοι, εκτός από τους συνταξιούχους λόγω γήρατος οι οποίοι δεν θα έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31 Αυγούστου 2010.

    β) οι επιδοματούχοι του εξωιδρυματικού (παραπληγικού) επιδόματος.

    Το ποσό του επιδόματος που αφορά την κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 200 ευρώ μεικτά. Στις περιπτώσεις που το ποσό της κύριας σύνταξης είναι μικρότερο των 400 ευρώ, το ποσό του επιδόματος άδειας θα είναι ίσο με το μισό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης.

    Το μεικτό ποσό των 200 ευρώ χορηγείται στην κύρια σύνταξη η οποία, μαζί με τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας, υπολογιζόμενη σε 12μηνη βάση, δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού το ποσού, το επίδομα μειώνεται αναλόγως.

    Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων το επίδομα άδειας θα καταβληθεί μόνο στη μεγαλύτερη σύνταξη.

    - Στους διπλοσυνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ το επίδομα θα καταβληθεί μηχανογραφικά από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εφόσον έχει επιλεγεί ως φορέας από τον οποίο γίνεται η κράτηση παροχών ασθενείας.

    - Στους διπλοσυνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χορηγήσει μηχανογραφικά το επίδομα άδειας στην καταβαλλόμενη από το Ίδρυμα σύνταξη.

    - Στους διπλοσυνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Δημοσίου ή ΝΑΤ το επίδομα άδειας θα καταβληθεί χειρόγραφα από τον αρμόδιο φορέα που χορηγεί τη μεγαλύτερη σύνταξη, μετά την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου.

    Τέλος, οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ θα λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας που δικαιούνται.

    [04] Στις 19/8 η ανατιμολόγηση φαρμάκων

    Στις 19 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για να επικυρώσει την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με βάση το νέο τρόπο καθορισμού των τιμών που θεσπίστηκε με το νόμο 3840 του Μαρτίου 2010.

    Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος "χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων", και τονίζει ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής για την παροχή στοιχείων και υποστήριξης για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών.

    Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ακόμη ότι:

    -Το Άρθρο 14 του Νόμου 3840 είναι μια αντικειμενική, δίκαιη, διαφανής, επαληθεύσιμη και αποτελεσματική λύση, η οποία σαφώς διασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε σύγκριση με τις επίπεδες μειώσεις τιμών, που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Συγχρόνως δε, διασφαλίζει την ομαλοποίηση της αγοράς, την επάρκεια των φαρμάκων σε αυτή και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.

    -Η εφαρμογή του Άρθρου 14 του Νόμου 3840 είναι μια πολύ σκληρή αντιμετώπιση των τιμών για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, παρ΄όλα αυτά η λύση αυτή είναι αποδεκτή, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και μέχρις ότου μηχανοργανωθεί πλήρως το σύστημα υγείας. Παράλληλα, η εφαρμογή του άρθρου 14 του Νόμου 3840 θα ελαχιστοποιήσει το ντόμινο στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχει θορυβήσει τόσο πολύ τον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό χώρο.

    Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Δ. Φιλιώτης δήλωσε εξάλλου ότι μόνο με τη μηχανοργάνωση είναι δυνατόν να παταχθεί η σπατάλη και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

    [05] Νέα μέτρα ζητά από την Ουγγαρία το ΔΝΤ

    Μέτρα για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2011 στην Ουγγαρία και η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει τα σχετικά βήματα από εφέτος, δήλωσε στο Ρόιτερ ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.

    Ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ, που είναι επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία, που αποφάσισε το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, επισήμανε ότι η Βουδαπέστη δεν θα μπορεί να εκταμιεύει ποσά από το υφιστάμενο πακέτο στήριξης μέχρι να γίνει αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να λάβει μέτρα για να καλύψει κενό ίσο με το 0,3% του ΑΕΠ στον φετεινό προϋπολογισμό. "Αυτό το κενό θα πρέπει πραγματικά να γίνει η ευκαιρία για να αρχίσει η υλοποίηση μέτρων που θα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους", δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. "Όταν θα επιστρέψουμε την επόμενη φορά, εκτός αν έλθουμε την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πρόοδο στο θέμα του προϋπολογισμού του 2011 και αυτός θα είναι ένας πολύ σημαντικός προϋπολογισμός", πρόσθεσε ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ.

    Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει συζητήσει την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας για τη στήριξη της Ουγγαρίας το 2011 και το 2012.

    "Γνωρίζουμε τι λέγεται, αλλά στις συναντήσεις μας δεν φθάσαμε σε αυτό το σημείο, διότι προφανώς χρειάζεται να επιλύσουμε πολιτικά θέματα και αυτά δεν έχουν λυθεί", δήλωσε.

    [06] Επεισόδια βίας, από τα καρτέλ, στο Μεξικό

    Νέα επεισόδια βίας που αποδίδονται στα καρτέλ των ναρκωτικών στο βόρειο Μεξικό στοίχισαν τη ζωή 15 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πέντε εργαζομένων σε μια μακιλαδόρα κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

    Η εισαγγελία στην πολιτεία Τσιουάουα ανέφερε ότι οι εργάτες δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε μια γιορτή στη Σιουδάδ Χουάρες αργά την Παρασκευή.

    Στη Χουάρες, η οποία συνορεύει με το Ελ Πάσο του Τέξας, διεξάγεται μια αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα σε λαθρέμπορους ναρκωτικών που προσπαθούν να ελέγξουν τις οδούς διαμετακομιδής προς την αγορά των ΗΠΑ. Στην πόλη βρίσκονται πολλά εργοστάσια συναρμολόγησης, που αποκαλούνται μακιλαδόρας, κι ανήκουν σε αμερικάνικες επιχειρήσεις που αξιοποιούν το φθηνό μεξικανικό εργατικό δυναμικό.

    Έξι ακόμη βίαιοι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Χουάρες--ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας άνδρας μαζί με την κόρη του, που δολοφονήθηκαν από ενόπλους που εισέβαλαν στο σπίτι του νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

    Σε άλλες πόλεις στην πολιτεία Τσιουάουα, που διαθέτει εκτενή έγγεια σύνορα με το Τέξας, αναφέρθηκαν τέσσερις δολοφονίες αργά την Παρασκευή, είπαν εισαγγελικές πηγές.

    Αργά την Πέμπτη, σημειώθηκε η πρώτη επίθεση που έχει γίνει ποτέ στο Μεξικό με τη χρήση αυτοκινήτου-βόμβας, με στόχο οχηματοπομπή της αστυνομίαςΒ· στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων και τραυμάτισε 11.

    Η βία που αποδίδεται στα καρτέλ έχει στοιχίσει ήδη 7.000 ζωές εφέτος στο Μεξικό--ολόκληρο το 2009 είχαν καταγραφεί 9.000 δολοφονίες.

    Η δράση εκτελεστών των καρτέλ έχει ενταθεί από τα τέλη του 2006, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον "πόλεμο" στο οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσοντας μονάδες του στρατού σε αστυνομικό ρόλο σε πολλές πολιτείες της χώρας.

    [07] Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα: Ο παράδεισος των πουλιών

    Οι Πρέσπες είναι ο παράδεισος των πουλιών. Η απομόνωση του χώρου, οι ήπιες δραστηριότητες των, λιγοστών, κατοίκων της περιοχής, η αποτελεσματική προστασία και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ζουν στις Πρέσπες έχουν δώσει τη δυνατότητα να γίνει η περιοχή το σημείο συνάντησης των ερωδιών, το κορμοράνων και βέβαια των αργυροπελεκάνων που συγκεντρώνονται εκεί για να γεννήσουν τα μικρά τους στα μέσα της Άνοιξης και να ξαναφύγουν στις αρχές του φθινοπώρου για το μακρύ, εξαντλητικό και επικίνδυνο ταξίδι που θα τους φέρει στο Ισραήλ όπου θα περάσουν τον χειμώνα.

    Κάθε Άνοιξη επιστρέφουν στις Πρέσπες σπρωγμένα από το πανάρχαιο ένστικτο που εδώ και εκατοντάδες χρόνια τα ξαναφέρνει στην περιοχή. Τα πουλιά ζουν σε μικτές φωλιές στην περιοχή Βρωμολίμνι στην Μικρή Πρέσπα. Το σημείο αυτό απομονώνεται από την ξηρά με πυκνά καλάμια που προστατεύουν τις φωλιές από επιθέσεις άλλων ζώων όπως των αλεπούδων.

    Στην περιοχή απαγορεύεται η πρόσβαση και η παρατήρηση των πουλιών μπορεί να γίνει από τον λόφο που συναντάμε αριστερά μας κατηφορίζοντας από τον δημόσιο δρόμο προς την αποβάθρα που εξυπηρετεί την ββσυγκοινωνίαββ με τον Αγ. Αχίλλειο. Στο παρατηρητήριο υπάρχουν συνήθως μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά αλλά και να μας δανείσουν το...τηλεσκόπιό τους για να τα παρακολουθήσουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει εμείς για κάτι τέτοιο. Καθημερινά οι γονείς ξεκινούν από την Μικρή Πρέσπα και πηγαίνουν στην Μεγάλη στο σημείο που οι δύο λίμνες ενώνονται με μικρό ποτάμι. Εκεί κυνηγούν τα ψάρια που πλησιάζουν στην έξοδο του ποταμού και τα πηγαίνουν στα μικρά τους. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει τις εκπληκτικές πτήσεις τους, ειδικά των αργυροπελεκάνων, από και προς την λίμνη.

    Για τη φωτογράφηση πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας τηλεφακούς και τρίποδο μιας και εάν πλησιάσετε κοντά στο σμήνος ή κάνετε κάποιον δυνατό θόρυβο οι αργυροπελεκάνοι τρομάζουν εύκολα και είτε πετούν μακριά είτε απομακρύνονται κολυμπώντας προς το κέντρο της λίμνης όπου νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κατάμαυροι κορμοράνοι.

    Ένας μεγάλος αριθμός συγκεντρώνεται στα βράχια κοντά στο ποτάμι όπου μαζεύονται και οι αργυροπελεκάνοι ενώ μεγάλες αποικίες τους συναντάμε τόσο στον Αγ. Αχίλλειο αλλά κυρίως στο ακατοίκητο Βιδρονήσι στο μέσον της Μικρής Πρέσπας. Στο Βιδρονήσι μπορεί να πάει κανείς νοικιάζοντας μία ββπλάβαββ όπως ονομάζονται οι βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για να ψαρεύουν στη λίμνη.

    Σε κάθε περίπτωση πλησιάστε τα πουλιά με σεβασμό και ησυχία. Μην ξεχνάτε ότι γιβ αυτά είναι το σπίτι τους. Στις Πρέσπες βέβαια δεν υπάρχουν μόνο τα πουλιά. Ένα πολύ ζωντανό και πολυάσχολο οικοσύστημα μπορεί να σας δώσει ευκαιρίες για πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αρκεί να πάτε προετοιμασμένοι και έτοιμοι. Μην διστάσετε να ζητήσετε την γνώμη κάποιων ειδικών ή να πάρετε έναν ειδικό σύμβουλο μαζί σας.

    Χωνευτήρι πολιτισμών και εθνοτήτων

    Οι Πρέσπες γνώρισαν ένα πολυτάραχο παρελθόν από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στην αρχαία εποχή φαίνεται πως η λίμνη ήταν μόνο μία. Το όνομα της περιοχής παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Στα τέλη του 10 μ.Χ. αιώνα η περιοχή ονομάζεται Πρέσπα από όσους την κατοικούν.

    Στα αρχαϊκά χρόνια κατοικούσαν εδώ οι Βρύγες, λαός συγγενικός με τους Θράκες. Η περιοχή των Πρεσπών πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ιστορίας της. Μακεδόνες, έπειτα Ρωμαίοι και στη συνέχεια Σλάβοι υπό τον Τσάρο Σαμουήλ και Βυζαντινοί με τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο.

    Από εδώ πέρασαν και οι Σέρβοι με τον Στέφανο Δουσάν και κατόπιν οι Τούρκοι το 1386. Μετά τον Αβ Βαλκανικό πόλεμο (1912) η περιοχή περιέρχεται στη Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία μέχρι τον πόλεμο του 1940. Ο πόλεμος φέρνει στους κατοίκους μεγάλες δυσκολίες και οδηγεί τον τόπο σε ερήμωση και εγκατάλειψη. Από τους 12.000 κατοίκους ελάχιστοι έμειναν εδώ και πολλά χωριά έμειναν έρημα ή ερημώνουν με γρήγορους ρυθμούς. Οι σημερινοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, την γεωργία και τον τουρισμό.

    Η μικρή αυτή ιστορική αναδρομή ελπίζω να σας κέντρισε το ενδιαφέρον για μια καλή έρευνα. Τα θέματα πολλά. Ιστορικά, εθνολογικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά. Η περιοχή των Πρεσπών απετέλεσε για αιώνες ένα σημαντικό σημείο επαφής ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα και καταβολές, υπήρξε ένα χωνευτήρι πολιτισμών και εθνοτήτων, υπήρξε η διαχωριστική γραμμή αλλά και το σημείο επαφής των λαών της βαλκανικής και όλα αυτά τα σύμπλοκα χαρακτηριστικά διατηρούνται ζωντανά σε αυτό το σημείο της Ελλάδας.

    Είναι σίγουρο ότι θα βρείτε πολύτιμο υλικό για μια ενδιαφέρουσα έρευνα πέρα από το οικολογικό. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρχιτεκτονική των χωριών με μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προσέγγιση των πτερωτών κατοίκων. Σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε: ο Αγ. Αχίλλειος (πρέπει να νοικιάσετε πλάβες για να πάτε απέναντι), οι Ψαράδες, το φημισμένο χωριό των Πρεσπών, ο Αγ. Γερμανός ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι μία επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής.

    Έξω από τον Αγ. Γερμανό, σε απόσταση περίπου 2 ωρών από το χωριό, στα πλούσια σε χορτάρι λιβάδια της Κουστενίτσας έρχονται εδώ και εβδομήντα χρόνια οι Θεσσαλοί Σαρακατσάνοι για να βοσκήσουν τα πρόβατά τους. Μένουν την άνοιξη και το καλοκαίρι με τα κοπάδια τους και επιστρέφουν στα μέσα του φθινοπώρου στον τόπο τους. Η επίσκεψη στα πρόχειρα κονάκια τους είναι μία σπάνια εμπειρία να γνωρίσουμε ανθρώπους που σπάνια συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.

    Η φιλοξενία τους είναι παροιμιώδης. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία αυτή αν η βάση σας είναι ο Αγ. Γερμανός. Στον Αγ. Γερμανό, που αποτελεί και διοικητικό κέντρο της περιοχής θα πρέπει να επισκεφθείτε και το κέντρο της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών που στεγάζεται σε ένα παλιό τυροκομείο στην είσοδο του χωριού. Εδώ λειτουργεί ένα μικρό κέντρο ενημέρωσης για να συλλέξετε τις πρώτες πληροφορίες για τις Πρέσπες. Οι άνθρωποι του κέντρου μένουν μόνιμα εδώ και μπορούν να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των Πρεσπών.

    Το πιό γνωστό και διάσημο χωριό των Πρεσπών είναι βέβαια οι Ψαράδες. Απέχουν 12 χλμ. από την Κούλα και διατηρούν ένα δικό τους χρώμα καθώς είναι χτισμένοι στην άκρη ενός μικρού όρμου της Μεγάλης Πρέσπας. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που μένουν εδώ παρά την τουριστική ανάπτυξη και τις προσπάθειες εκείνων που ενδιαφέρονται. Από τους Ψαράδες μπορείτε να νοικιάσετε πλάβες για να επισκεφθείτε τις μοναδικές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες πάνω στα βράχια όπως επίσης και τα ασκηταριά της περιοχής. 5 χλμ. έξω από το χωριό, στο σημείο που βρίσκετε το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου μπορείτε να ξεκινήσετε μία πορεία με νότια κατεύθυνση.

    Η περιοχή λέγεται Κεδρώνας και όντως έχει κέδρα, δένδρα εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα. Στην αρχή κινούμαστε πάνω σε μονοπάτι έχοντας την Μεγάλη Πρέσπα αριστερά μας και στο ύψος της Κούλας στρεφόμαστε δεξιά και με δυτική γενικά κατεύθυνση φτάνουμε πρώτα στην κορυφή Νικηφόρος Ξιφίας και στη συνέχεια στην ψηλότερή της Νικηφόρος Ουρανός (Ντέβα) στα 1.323 μ. Από εδώ θα απολαύσετε την ωραιότερη θέα των Πρεσπών. Προσοχή πάντως, η περιοχή είναι φιδότοπος γιβ αυτό μην εκπλαγείτε εάν δείτε φιδαετούς να διασχίζουν τον ουρανό. Από εδώ μπορείτε να γυρίσετε προς τα πίσω και όταν φτάσετε στο ύψος της κούλας να κατεβείτε προς τα εκεί ή να συνεχίσετε και πάλι νότια όλη την ράχη και να βγείτε κοντά στο χωριό Πύλη. Η απόσταση μέχρι την Κούλα είναι σχετικά μεγάλη εάν δεν βρείτε κάποιο αγροτικό να σας μεταφέρει.

    Τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας στις Πρέσπες είναι η επίσκεψη στον Αγ. Αχίλλειο, το χαρακτηριστικό νησί της Μικρής Πρέσπας. Από την Κούλα παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί για την Πύλη. Αριστερά μας βλέπουμε τους εκτεταμένους καλαμιώνες που αποτελούν το φυσικό τείχος που προστατεύει τα πουλιά από τη μεριά της στεριάς. Μετά από μερικές στροφές συναντάμε την πινακίδα του δασαρχείου που μας πληροφορεί για την πορεία μας προς την αποβάθρα από όπου θα ακολουθήσουμε την γέφυρα που θα μας περάσει απέναντι.

    Το χωριό του Αγ. Αχίλλειου αποτελείται από έντεκα σπίτια και ένας μύθος λέει ότι εάν χτιστεί άλλο θα πέσει. Πάνω από το χωριό, σε λόφο είναι χτισμένη η λιτή εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα προς το Βρωμολίμνι και τις αποικίες των πουλιών. Από το σημείο αυτό επίσης ξεκινά και το μονοπάτι που θα μας φέρει σε 10 λεπτά στα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ.

    Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι φτάνουμε σε 20 λεπτά στην άλλη άκρη του νησιού όπου και ο τεράστιος σταυρός που έχει στήσει εκεί η Μητρόπολη Φλώρινας. Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο και μιας και είμαστε εδώ δεν χάνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους λιγοστούς κατοίκους. Οι διηγήσεις τους σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

    [08] Δυσφορία για το "Πίρι Ρέις"

    Την έντονη δυσφορία της Αθήνας για την ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συναντήθηκε στο Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του, έθεσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα της διάστασης λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός τόνισε τη συνεχιζόμενη βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των διερευνητικών επαφών, διευκρινίζοντας όμως ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του Πίρι Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.

    Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι με τις ενέργειες αυτές, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι, ενόψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, γνωστές θέσεις της, που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεταν, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.

  • *Η κυβέρνηση προωθεί αθόρυβα μια συμφωνία για ουδετεροποίηση μιας θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα, δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

  • *"Η συνεχιζόμενη ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις έρευνες της Τουρκίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δημιουργεί συνθήκες κεκτημένων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα πρέπει ν' αντιδράσει σε υψηλότερο και σκληρότερο επίπεδο", δήλωσε σχετικά με το θέμα του "Πιρι Ρέις", ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [09] Ορισμός συμβούλων

    Τις κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναμένει η αγορά, χαρακτηρίζοντας θετική μια τέτοια προοπτική.

    Εντός της εβδομάδος αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες, οι οποίες μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

    Στο μεταξύ, θετική για την ελληνική οικονομία είναι η ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

    [10] Σημαντική συμφωνία

    Η Ρωσία και η Βουλγαρία υπέγραψαν μία σημαντική συμφωνία για την επίσπευση της κατασκευής του ρωσο-ιταλικού αγωγού South Stream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα επιτρέψει στη Σόφια να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε αέριο, μετέδωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BTA.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Τσμάτκο, που συναντήθηκαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Βάρνα (ανατολικά), στη Μαύρη Θάλασσα, υπέγραψαν έναν "οδικό χάρτη" που σκοπό έχει να επισπεύσει την εφαρμογή του προγράμματος του αγωγού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Παρών ήταν επίσης ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το BTA.

    Το έγγραφο ορίζει κυρίως ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού των 900 χιλιομέτρων που προορίζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προς την Ιταλία και την Ελλάδα, περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και παρακάμπτοντας την Ουκρανία, από τα τέλη του 2015, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία.

    Το έγγραφο προβλέπει πως η μελέτη σκοπιμότητας και η δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος θα είναι έτοιμες το Φεβρουάριο του 2011, δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο Τράικοφ στο περιθώριο της συνάντησης που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

    Η Βουλγαρία διαβεβαίωνε πάντα το ενδιαφέρον της για τον South Stream, στον οποίο συμμετέχουν η ρωσική Gazprom, η ιταλική Eni και η γαλλική EDF, καθώς και για τον ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco που αναμένεται ότι θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Ωστόσο οι συζητήσεις με τη Μόσχα προσέκρουαν στο θέμα της ιδιοκτησίας του βουλγαρικού τμήματος.

    Χάρη στη συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα, η Σόφια, τα συμβόλαια της οποίας για τον εφοδιασμό της με ρωσικό αέριο λήγουν το 2011 και το 2012, ελπίζει με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της και να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της δημόσιας ραδιοφωνίας από τη Βάρνα, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία πρόκειται να υπογράψει στα τέλη Ιουνίου του 2011 συμβόλαια με την εθνική εταιρία Bulgargaz και να καταργήσει τις ενδιάμεσες εταιρίες, που ελέγχονται από την Gazprom και οι οποίες εμπλέκονται σήμερα τόσο άναντα όσο και στη βουλγαρική αγορά.

    Η Βουλγαρία αγοράζει το αέριό της έναντι 339 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά ορισμένοι βούλγαροι καταναλωτές πληρώνουν έως και 576 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα λόγω των μεσαζόντων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Βίκτορ Ζούμπχοφ.

    [11] Στο φως νέα στοιχεία

    Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την περιουσία της κληρονόμου της εταιρίας L΄Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατέθεσε στην αστυνομία ότι έδωσε μία καλοπληρωμένη δουλειά στη σύζυγο του Γάλλου υπουργού Εργασίας, Ερίκ Βερτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Le Monde.

    Σύμφωνα με το κείμενο της κατάθεσης του Πατρίκ ντε Μεστρ στην αστυνομία, το οποίο η Le Monde λέει ότι έχει στα χέρια της, ο διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ έλαβε ένα σημείωμα στις 31 Αυγούστου του 2007 που ανέφερε ότι έπρεπε να προσληφθεί η Φλοράνς Βερτ στο προσωπικό της Μπετανκούρ.

    Η Φλοράνς Βερτ είχε ετήσιο εισόδημα 140.000 Ευρώ από μισθούς και μπόνους 60.000 Ευρώ, ως εργαζόμενη σε εταιρία που διαχειρίζεται ορισμένα από τα κεφάλαια της 87χρονης Λιλιάν Μπετανκούρ, αναφέρει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας. Η σύζυγος του υπουργού Εργασίας εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη δουλειά τον Ιούνιο, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι κατηγορίες σε βάρος της Μπετανκουρ για φοροδιαφυγή.

    Ο Πατρίκ ντε Μεστρ είπε επίσης στην αστυνομία ότι είδε τον Βερτ, όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού, "δύο ή τρεις φορές" στις αρχές του 2007, "διότι - όπως είπε- μου ζήτησε να δω τη σύζυγό του και να προσπαθήσω να τη συμβουλεύσω για την καριέρα της, με την οποία όπως έλεγε εκείνη δεν ήταν απολύτως ικανοποιημένη".

    Τα όσα ισχυρίζεται ο διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κατηγορηματική άρνηση του Βερτ, ότι παρενέβη για να εξασφαλίσει δουλειά στη σύζυγό του.

    Οι δηλώσεις του Μεστρ στην αστυνομία έγιναν μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία για να ανακριθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τους ισχυρισμούς ότι η Μπετανκούρ φοροδιέφευγε και μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Ο Βερτ λέγεται επίσης ότι έχει λάβει παράνομα περίπου 150.000 ευρώ από τη Μπετανκούρ, για να τα διοχετεύσει στην προεκλογική εκστρατεία που έκανε ο Νικολά Σαρκοζί το 2007. Ο Βερτ ήταν ο ταμίας του κόμματος του Σαρκοζί, θέση από την οποία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου. Ωστόσο ο Σαρκοζί υπερασπίζεται τον Βερτ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να παρουσιάσει στη γαλλική εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 July 2010 - 6:30:38 UTC