Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών
  • [02] Αλλαγές με ευρεία συναίνεση
  • [03] Πρωτοβουλίες για τον αγωγό
  • [04] ''Κίνημα αμφισβήτησης''
  • [05] Πρωτοβουλίες ΣΥΝ

  • [01] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά στην θέση Πούντα Ζέζα στο Λαύριο. Ωστόσο, παραμένουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στον Κάλαμο, η οποία πέρασε μέσα από οικισμούς που εκκενώθηκαν και απείλησε σπίτια, ενώ έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής μεγάλη έκταση πευκοδάσους.

    Ωστόσο, οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς.

    Αυτή την ώρα υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στην περιοχή που είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά και παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές, αστυνομικοί, κάτοικοι και υδροφόρες των δήμων που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Εισαγγελική παρέμβαση

    Την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένης Ράικου προκάλεσαν τα μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη Βορειοανατολική Αττική.

    Η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπισθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

    Πυρκαγιά και στη Μάνη

    Σε εξέλιξη είναι και πυρκαγιά στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας στον Αγιο Νίκωνα Μάνης.

    Η πυρκαγιά καίει αγροτική και δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αρεόπολη και την Καλαμάτα.

    Πυρκαγιά και στον Πάρνωνα

    Νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα όρια Λακωνίας - Αρκαδίας στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα.

    Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει δασική έκταση.

    Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και το Αστρος.

    [02] Αλλαγές με ευρεία συναίνεση

    Με ευρεία συναίνεση, υπερψηφίστηκαν, από την Ολομέλεια της Βουλής, οι αλλαγές στον Κανονισμό του Σώματος, τις οποίες εισηγήθηκε ο Πρόεδρος, Φίλιππος Πετσάλνικος, για την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου».

    Ομοφώνως υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που προβλέπουν:

    - Υποχρεωτική πλαισίωση των κατατιθέμενων νομοσχεδίων, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεών τους και έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί. Αξιολόγηση συνεπειών, προβλέπεται και για τις κατατιθέμενες τροπολογίες.

    - Καθιέρωση της διπλής επεξεργασίας των νομοσχεδίων στις αρμόδιες Επιτροπές, με την μεσολάβηση επτά ημερών ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν την δυνατότητα μελέτης των νομοσχεδίων και κατάθεσης των προτάσεών τους επ' αυτών.

    - Καθιέρωση του δημοσίου των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πλην της περίπτωσης που η κυβέρνηση η ίδια, ή πέντε βουλευτές θα ζητήσουν την διενέργεια μυστικής συνεδρίασης.

    - Σύσταση Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, με αντικείμενο την προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση της εφαρμογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού. Οι συνεδριάσεις της δεν πρόκειται να είναι δημόσιες, εκτός εάν η ίδια η Επιτροπή αποφασίσει άλλως.

    - Καθιερώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων έργου με ύψος άνω των 20 εκ. ευρώ, από τις εκάστοτε αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    - Ορίζεται πως η Επιτροπή Απολογισμού και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, (η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2009), θα ενημερώνεται από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία του Προϋπολογισμού, ανά τρίμηνο και όχι ανά τετράμηνο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

    - Δίνεται το δικαίωμα στους βουλευτές που απουσιάζουν στο εξωτερικό, σε κυβερνητική, ή κοινοβουλευτική αποστολή, να συμμετέχουν σε αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, χωρίς να είναι απαραίτητη πλέον, η αυτοπρόσωπη παρουσία τους, κατά την σχετική ανάγνωση των ονομάτων των αιτούντων.

    - Επιφορτίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, να μεριμνά για τις ανάγκες διοικητικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των βουλευτών που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι, ή έχουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

    - Ιδρύεται γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την συγκέντρωση πληροφοριών, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού, την υποβοήθηση της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής και την σύνταξη Εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

    - Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης των μετακλητών υπαλλήλων σε διορισμό τους σε θέση μονίμου (ή ιδιωτικού δικαίου) υπαλλήλου της Βουλής, όπως επίσης απαγορεύεται η μετάταξη σε υπηρεσίες της Βουλής, των αποσπώμενων σε αυτήν, υπαλλήλων.

    - Επιτρέπεται η μετάταξη των μονίμων (και των ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) υπαλλήλων της Βουλής, σε κενές οργανικές θέσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις που αφορούν τον ωρολογιακό χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων και των τροπολογιών, ζητώντας τα νομοσχέδια που κατατίθενται την Παρασκευή, να μην συζητούνται πριν την Τετάρτη, όπως επίσης και το άρθρο 12 που δίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το δικαίωμα να καλεί σε υποχρεωτική ακρόαση οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές της. Μαζί δε, με τον ΛΑΟΣ, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (που ψήφισαν «παρών»), αποδοκίμασε πρόταση σχετική με την διαδικασία προαγωγών των υπαλλήλων της Βουλής.

    Την αντίθεσή τους στην σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, επιφορτισμένης να παρακολουθεί ιδιαίτερα «την βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη» του Ασφαλιστικού, εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας την σχετική πρόταση. Τα δύο κόμματα, καταψήφισαν επίσης και την εξομοίωση της πορείας των συνταξιοδοτικών διατάξεων των υπαλλήλων της Βουλής, με εκείνην των υπολοίπων πολιτικών υπαλλήλων, διακρίνοντας σ' αυτήν, άλλην μία «εξίσωση προς τα κάτω».

    Τέλος, τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν την νέα πρόταση για μεταρρύθμιση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, σύμφωνα με την οποία, η αρμόδια Επιτροπή που εισηγείται στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας ενός βουλευτή, ερευνά εάν η υπό έλεγχο πράξη του, συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα και αν το αίτημα άρσης της ασυλίας «υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα». Η πρόταση του Φ. Πετσάλνικου (που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ), προβλέπει επίσης, την αιτιολόγηση της εισήγησης της Επιτροπής προς την Ολομέλεια.

    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν την πρόταση αυτή. «Υπάρχει ο κίνδυνος να στερηθούμε και το τελευταίο καταφύγιο να μιλάμε ανοιχτά εντός της Βουλής» ανέφερε σχετικά ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μ. Βορίδης δήλωσε «παρών» με το αντίθετο σκεπτικό: θεωρώντας δηλαδή, πως οι υποδείξεις του άρθρου για την έρευνα της Επιτροπής Ασυλιών, δίνουν την δυνατότητα διαιώνισης της παράδοσης των αδικαιολόγητων απαλλαγών των βουλευτών από διώξεις, υπό το πρόσχημα της «υποκρυπτόμενης πίσω από την μήνυση, πολιτικής σκοπιμότητας».

    [03] Πρωτοβουλίες για τον αγωγό

    Διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τη βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ενημέρωση, που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το Νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται η διαδρομή του αγωγού, θέματα απαλλοτριώσεων, και άλλα.

    Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κατασκευή του έργου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και περιγράφοντας τα οφέλη, που θα προκύψουν από αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο συγκεκριμένος αγωγός θα αποτελέσει έναν νέο δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, συμπληρωματικό των Στενών του Βοσπόρου.

  • Θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Στενών, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα ναυτικού ατυχήματος και ενισχύοντας την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

  • Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία και την ασφαλή τροφοδοσία, με πετρέλαιο, των μεγάλων ενεργειακών αγορών.

  • Θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Έβρου και γενικότερα, της Θράκης. Θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει περισσότερες από πεντακόσιες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 250 θέσεις απασχόλησης.

  • Τα ετήσια έσοδα διέλευσης, που θα εισπράττει η Ελλάδα, δημιουργούν απόθεμα πόρων για την υλοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης.

  • Στόχος είναι η υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα συνιστά διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής ευθύνης.

    Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία για τα θέματα που αφορούν την περιοχή και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος, συνιστά υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι ύστερα από διαβούλευση με τους βουλευτές και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου, έγιναν βελτιώσεις του αρχικού κειμένου.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδρομή του αγωγού, για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, ή για τους περιορισμούς χρήσης, που θα επιβληθούν στα εδάφη από τα οποία θα διέλθει. Η διαδρομή και η εγκατάσταση του αγωγού και των υποδομών του, θα οριστεί με αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των αδειών και της πράξης εγκατάστασης. Για όλες τις μορφές αποζημιώσεων, που προβλέπονται, βαρύνεται η Διεθνής εταιρία Trans-Balkan, η οποία θα κατασκευάσει το έργο. Παρέχει, επίσης, στην εταιρία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές, ή κοινοτικές εκτάσεις, τμήματα αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα θάλασσας και λιμένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε δηλώσεις του τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ, Μ. Γιαννάκη, για τον αγωγό, ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής:

    «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής. Είναι χρήσιμο, πριν εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις, να θυμάται το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, στο έργο του συγκεκριμένου αγωγού, όπου συμμετέχουν τρεις πλευρές - η Ελληνική, η Βουλγαρική και η Ρωσική - τους τελευταίους μήνες, τα προσκόμματα τίθενται από συγκεκριμένη εθνική πλευρά.

    Κατά συνέπεια, η εκ νέου εσκεμμένη διαστρέβλωση των λόγων του Έλληνα πρωθυπουργού, παρά την αποστομωτική απάντηση, που πήραν οι βουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης επερώτησής τους, μόνο δικαιολογίες προς την εκτός Ελλάδας πλευρά δίνει, ώστε να επικαλείται περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.

    Τα περί μη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την προώθηση του έργου, δεν χρειάζεται καν να σχολιαστούν. Θα αρκούσε μόλις η υπενθύμιση της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, καθώς και η επικείμενη μετάβασή του στη Σόφια τις επόμενες ημέρες, όπου το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ήταν και θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.

    Τέλος, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν λογίζεται ως απώλεια χρόνου το διάστημα, που διατέθηκε, για να διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών του Έβρου και της Νομαρχιακής Επιτροπής - δηλαδή της τοπικής κοινωνίας».

    Αντιπαράθεση "κορυφής" για τον αγωγό, στη Βουλγαρία

    Το έργο του πετρελαιαγωγού "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη" βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που είχαν, στο κοινοβούλιο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου, Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ.

    Ο κ. Στανίσεφ ζήτησε να ενημερωθεί από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το έργο του αγωγού "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", την οποία προτίθεται να παρουσιάσει ο κ. Μπορίσοφ, στην επικείμενη επίσκεψη του 'Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Σόφια.

    Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθύμισε ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ περί της "διακοπής της συμμετοχής της Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" και περί του "'παγώματος' της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού 'Μπέλενε'", η Ρωσία ανακάλεσε τον εμπορικό της αντιπρόσωπο από τη Σόφια και στη συνέχεια μετέβη στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο α' αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ, για συνομιλίες με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για τα κοινά ενεργειακά θέματα Βουλγαρίας - Ρωσίας.

    Ο κ. Στανίσεφ ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για "τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών (σσ. μεταξύ Μπορίσοφ και Ζούμπκοφ), τα οποία προδικάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών (Τράιτσο Τράικοφ, υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και Σεργκέι Σμάτκο (υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας)".

    Στην απάντησή του, ο κ. Μπορίσοφ επανέλαβε πως είναι "ασύμφορο" το σχέδιο του αγωγού "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", αφού- όπως είπε- "κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε το οικολογικό μας σύστημα για 35 εκατ. δολάρια το χρόνο".

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε τον "κίνδυνο, ο κόλπος του Μπουργκάς να γίνει σαν τον Κόλπο του Μεξικού, επειδή η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ άγρια".

    Εξήγησε, εξάλλου, την πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αυξήσει ουσιαστικά το μερίδιο της Βουλγαρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού και κατασκευής του πετρελαιαγωγού, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την καταβολή των μεγάλων αποζημιώσεων, που προβλέπει η διακρατική (Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρωσία) συμφωνία για τον αγωγό.

    "Τώρα εμείς, μαζί με τις άλλες δύο χώρες, περιμένουμε τα αποτελέσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό, ώστε να προσδιορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας", πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις, που έχουν στη Βάρνα, οι κύριοι Τράικοφ και Σμάτκο, για το θέμα του "οδικού χάρτη" του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream".

    Η βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιδιώξει να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος και στη συνέχεια κατευθύνεται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες και έπειτα από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream".

    Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έχουν οι κύριοι Τράικοφ και Σμάτκο.

    «Η συμφωνία, που υπογράψαμε εμείς με τη Ρωσία, το 2006, υποχρεώνει τη ρωσικά πλευρά να διατηρεί αμείωτο το συνολικό όγκο των 17 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που διακινούνται από το δίκτυο της Βουλγαρίας για τρίτες χώρες και στη διάρκεια της περιόδου, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός "South Stream". Έχετε ένα πλεονέκτημα στα χέρια σας, χρησιμοποιήστε το. Εμείς σας ευχόμαστε ειλικρινά κάθε επιτυχία για το καλό της Βουλγαρίας», απάντησε ο κ. Στανίσεφ.

    [04] ''Κίνημα αμφισβήτησης''

    Τη διαμόρφωση ενός κινήματος αμφισβήτησης όλων εκείνων που διεκδικούν πολιτική εξουσία, ζήτησε από την Καβάλα όπου περιοδεύει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι σημαντικός σταθμός σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η κα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία ώστε να διαμορφώσει ένα διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο λαό ο οποίος πρέπει να επιλέξει άτομα που δεν θα συγκαλύπτουν αλλά θα αποκαλύπτουν.

    Υπογράμμισε ότι και η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όλα τα προηγούμενα χρόνια έλαβε «τόνους υποσχέσεων και παραπλανητικών αναπτυξιακών οραμάτων αλλά σήμερα υστερεί πάρα πολύ και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους εργαζόμενους της περιοχής είναι ότι τα προβλήματα του τόπου τους είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις».

    «Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, «έπεσαν τόνοι ψέματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί ποιος και γιατί ευθύνεται για την κρίση. Ακούμε συνέχεια ότι η ανάπτυξη που συντελέστηκε στην Ελλάδα ήταν μια ανάπτυξη με δανεικά και ότι το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε επίσης στηρίχθηκε στα δανεικά. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχθηκε στη δουλειά και την προσφορά του εργαζόμενου λαού. Στηρίχθηκε στην παραγωγή και τις υπηρεσίες του εργαζόμενου λαού. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη κερδοφορία και συγκέντρωση κεφαλαίων. Ήταν λοιπόν μια ανάπτυξη που δε στηρίχθηκε στα δανεικά αλλά στη ληστεία του μόχθου του λαού».

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε εξαγγείλει εκτεταμένες συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές. «Οι εξαγωγές και οι συγχωνεύσεις», σημείωσε, «είναι νόμος του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Πάντως, η Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μας απασχολεί γιατί είναι υποθηκευμένη η αγροτική γη και πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις».

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε πως «ακόμα και αν διαμορφωθεί ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας δεν πρόκειται να ανασταλεί η αρνητική κατάσταση γιατί θα αναγκάζεται δανείζεται ακριβά, άρα θα πουλάει και ακριβά. Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τράπεζα γιατί τα κλειδιά της οικονομίας δεν θα τα κρατάει ο λαός».

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προς τον ΣΥΝ λέγοντας ότι το κόμμα της είχε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να κάνει ζημιά στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα και ο ίδιος να μην μπορεί να δυναμώνει. Αυτό το αριστερό ρεύμα έχει κυρίως εκλογικούς στόχους. Εμείς ποτέ δεν υποτιμούμε αυτό το αριστερό ρεύμα είτε έχει εκλογική δύναμη, είτε όχι. Το θεωρούμε εχθρικό για το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι ένα πρόβλημα εσωτερικής διαφοράς της αριστεράς. Εμείς ούτε χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε, απλώς σκεφτόμαστε πολιτικά».

    Τέλος, η κα Παπαρήγα επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί αθόρυβα μια συμφωνία για ουδετεροποίηση μιας θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    [05] Πρωτοβουλίες ΣΥΝ

    Την αποτίμηση της παρελθούσας περιόδου συζήτησε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ, που συνεδρίασε χθες και σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, χάραξε το σχέδιο δράσης, που θα ακολουθήσει το κόμμα έως τον Νοέμβριο. Αιχμή του δόρατος του ΣΥΝ για το άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφερειακές και δημοτικές), στις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με τη στήριξη προσώπων, που εναντιώθηκαν στο Μνημόνιο.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε στο επόμενο διάστημα να γίνουν ενέργειες, ώστε «να αναδειχθεί ο ενωτικός ρόλος, που επιθυμεί να διαδραματίσει το κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη Αριστερά».

    Η ΚΠΕ αποφάσισε, επίσης, την οργάνωση συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας, την περίοδο της ΔΕΘ, ώστε «να γίνει αισθητή η αντίδραση των πολιτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική» και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τη διοργάνωση και τη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου.

    Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν σειρά δράσεων, για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

    Νέο ξεκίνημα

    Στην εναρκτήρια ομιλία του, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αν και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη δυσαρέσκεια αυτή δεν την πιστώνεται η αριστερά. Είπε, ακόμη, ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν τελείωσε με το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το μνημόνιο κρέμονται από μία κλωστή και χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα για να ανατρέψει την κατάσταση.

    Αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι αν συμβεί, θα πρόκειται για ένα έγκλημα απέναντι στο δημόσιο πλούτο και συμφέρον.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί τίποτα. Ενώ, τόνισε ότι στον εργασιακό τομέα οδηγούμαστε στο καθεστώς που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Για τη συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών είπε ότι από τη νέα συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν τίποτα, τονίζοντας ότι "οι εργαζόμενοι δέχονται μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα και είναι στο χέρι τους να την ανατρέψουν".

    Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι σε αυτές πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξουν εκείνους τους συνδυασμούς που προωθούν την αριστερή ριζοσπαστική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι τα σχήματα που θα υποστηριχθούν σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να ανακοινωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "περνάμε περίοδο ανασυγκρότησης στο κόμμα και το συμμαχικό σχήμα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα τραύματα και να προχωρήσουμε μπροστά". Απαίτηση του κόσμου, είπε, είναι "ένα νέο ξεκίνημα" και αυτό τόνισε είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι άμεσα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο, να μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 July 2010 - 20:30:28 UTC