Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [02] "Η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή"
  • [03] Για τη συλλογική σύμβαση

  • [01] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό του δημοσίου.

    Σε σύνολο 289 βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 157 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν 129 από την αντιπολίτευση, ανάμεσα τους και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ 3 δήλωσαν παρών.

    Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν παρών ενώ το ίδιο δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απούσα από την ψηφοφορία.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

    Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης

    «Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».

    Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

    «Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε ο κ. Σαμαράς και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

    Καταβάλετε φιλότιμη προσπάθεια να διασώστε ένα σύστημα χωρίς προοπτική που οδηγεί στη βαρβαρότητα, υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που συνιστά την δεύτερη πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου, με τον ενταφιασμό και του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων.

    "Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, 'λεφτά υπάρχουν', σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω", δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».

    Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή (12 μ.μ.), πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ, ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Δήμων και Νομαρχιών.

    Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ενώ λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα υπάρξουν τροποιήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν, χθες, ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [02] "Η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή"

    Απάντηση σε υψηλούς τόνους, από το Συμπόσιο της Σύμης, στον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί «κοινωνικής πτώχευσης», του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    «Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών, που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία εξήμισι χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».

    «Η παράταξη αυτή -ανέφερε ο πρωθυπουργός- θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια».

    Στο Συμπόσιο της Σύμης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, διαπιστώθηκε και πάλι ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο, το οποίο έχει εθιστεί απλώς να αναπαράγει την πελατειακή λογική» και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την απογραφή, που γίνεται, ώστε να ξέρει το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει.

    Έγινε, επίσης, λόγος για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την επιτάχυνση της συμμετοχικής διαδικασίας.

    Επιπλέον, παρουσιάστηκε η τουριστική πολιτική με κεντρικό άξονα τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που σημαίνει τη σταδιακή μετάβαση από τον φθηνό και μαζικό τουρισμό, στον ποιοτικό και εξειδικευμένο. Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο της Σύμης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θέλησαν και ατομικά ο καθένας και ως δίκτυο, να αναλάβουν να προβάλουν την Ελλάδα, ως χώρο τουριστικού προορισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένας ιδανικός τόπος για εκπαίδευση, π.χ. για καλοκαιρινές σπουδές, αν τα πανεπιστήμιά της ήταν ανοιχτά.

    Ακόμη συζητήθηκαν θέματα αναπτυξιακών διαδικασιών, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Ετέθη, επίσης το πώς μπορούν αυτές -και ποιές- μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιες αγορές μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα για τις εξαγωγές της και για τις δικές της επενδύσεις.

    Απάντηση εκπροσώπου της ΝΔ

    «Ο αναβρασμός, που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πετύχει να πείσει ούτε τους υπουργούς του, ούτε τα στελέχη του ότι η πολιτική του κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι χειρισμοί του είναι σωστοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι σήκωσαν στις πλάτες τους συντριπτικό βάρος. Είδαν μισθούς, επιδόματα και συντάξεις να περικόπτονται» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που όφειλε».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «δεν συμμάζεψε τη σπατάλη του δημοσίου, δεν προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις και δεν συγχώνευσε τους κατάλληλους φορείς και οργανισμούς για να πετύχει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας».

    [03] Για τη συλλογική σύμβαση

    Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα η ΓΣΕΕ με εργοδοτικές οργανώσεις, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα γραφεία του ΣΕΒ. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας.

    Η ΓΣΕΕ ζητεί να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα -με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών- ώστε να μην μπορούν να καταργηθούν μελλοντικά με νόμο.

    Μεταξύ των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και αυτό της διαιτησίας. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 4:30:22 UTC