Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της"
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό
  • [03] Μείωση του πληθωρισμού, τον Ιούνιο
  • [04] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης
  • [05] Αντιφατικές πληροφορίες
  • [06] Μίνι καύσωνας

  • [01] "Η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της"

    Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει.

    Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής, ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και όπως τόνισε θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές. Ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης του πλούτου και της αύξησης των εσόδων για τα οποία η τεχνογνωσία θα έρθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος. Βεβαίως η Σουηδία δεν είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι ένα μεγάλο ελληνικό χαρακτηριστικό.

    Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα η τεράστια φοροδιαφυγή.

    Το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κλπ).

    Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρύθμισης των αγορών και δόθηκε έμφαση στο ότι πρέπει οι Τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης τονίστηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.

    Αναφορά έγινε σε θέματα λιτότητας, όπου εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός όρος, που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και την δημοκρατική θωράκιση των θεσμών. Γιατί όπως τόνισε, οι αλλαγές είναι και θέμα της δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μας καθήκον να ξαναδώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κλπ και έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), για τον φόρο άνθρακα αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.

    Στο Συμπόσιο της Σύμης συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, διαπιστώθηκε και πάλι ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο, το οποίο έχει εθιστεί απλώς να αναπαράγει την πελατειακή λογική» και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την απογραφή, που γίνεται, ώστε να ξέρει το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει.

    Έγινε, επίσης, λόγος για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την επιτάχυνση της συμμετοχικής διαδικασίας.

    Επιπλέον, παρουσιάστηκε η τουριστική πολιτική με κεντρικό άξονα τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που σημαίνει τη σταδιακή μετάβαση από τον φθηνό και μαζικό τουρισμό, στον ποιοτικό και εξειδικευμένο. Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο της Σύμης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θέλησαν και ατομικά ο καθένας και ως δίκτυο, να αναλάβουν να προβάλουν την Ελλάδα, ως χώρο τουριστικού προορισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένας ιδανικός τόπος για εκπαίδευση, π.χ. για καλοκαιρινές σπουδές, αν τα πανεπιστήμιά της ήταν ανοιχτά.

    Ακόμη συζητήθηκαν θέματα αναπτυξιακών διαδικασιών, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Ετέθη, επίσης το πώς μπορούν αυτές -και ποιές- μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιες αγορές μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα για τις εξαγωγές της και για τις δικές της επενδύσεις.

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

    Εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

    Σε σύνολο 289 βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 157 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν 129 από την αντιπολίτευση, ανάμεσα τους και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ 3 δήλωσαν παρών.

    Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν παρών ενώ το ίδιο δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απούσα από την ψηφοφορία.

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

    «Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».

    Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

    Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αρκετές προσπάθειες, που έγιναν διαχρονικά στο παρελθόν και από τις δυο κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ούτε εξυγιαίνει το ασφαλιστικό σύστημα», επειδή δεν αναζητά κίνητρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ούτε δίνει κίνητρα στις οικογένειες και τις γυναίκες» αλλά και «ούτε αποσκοπεί στην αύξηση των απασχολούμενων».

    «Το νέο ασφαλιστικό σκοπεύει στη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν ενθαρρύνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις, ενώ το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι νέες κρατήσεις μειώνουν το εισόδημα, ενώ εκείνο που κυρίως επέρχεται είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους, το οποίο απλά εγγυάται τη βασική σύνταξη, άρα έχουμε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».

    Ακολούθως, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε για «συρρίκνωση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού, που πάει από αδικία σε αδικία με τρόπο που υποθηκεύει το μέλλον δύο γενεών» και για «μεγάλες ανατροπές σε ευαίσθητες ομάδες».

    «Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».

    Ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι οι προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, αυτές οι λέξεις λείπουν συστηματικά, απελπιστικά, από το λεξιλόγιο του κ. Παπανδρέου. Στο δικό του λεξικό βρίσκονται "ανεργία" και "λουκέτα". Μια κοινωνία κρίνεται με το πώς φέρεται σε αυτούς, που βρίσκονται στην αυγή της ζωής και στη δύση τους. Και τους πρώτους και τους δεύτερους τούς τσακίζει το ΠΑΣΟΚ σβήνοντας τα όνειρα τους».

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αντέτεινε: «είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα». Πρόσθεσε, δε, πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

    Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ να φέρει την έγγραφη εγγύηση ότι εξασφάλισε μακροχρόνια σταδιακή προσαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κάνει», καθώς και να διευκρινίσει αν απαλλαγή από το μνημόνιο σημαίνει και από τον «Καλλικράτη», ή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

    «Δε θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε. Ας εξηγήσει με ποια "μαγικά" θα μπορούσαμε σε δύο χρόνια να ξεφύγουμε», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, θα προχωρήσει αταλάντευτα στο συνταξιοδοτικό για να δώσει ελπίδα και προοπτική».

    Στη δευτερολογικία του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημαδιάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα).

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ έκρινε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω «προσκρούει στην κοινή λογική».

    «Αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε τους θεσμούς, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, με παιδικούς σταθμούς, ολοήμερο σχολείο και στήριξη των ευπαθών ομάδων», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «παρότι έχουμε πολλά στάδια να διανύσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία στους πολίτες, τα βήματα που έχουμε κάνει αναγνωρίζονται απ' όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας. Σε όλο τον διεθνή Τύπο αναπαράγονται τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ για την "Ελλάδα που ανταποκρίνεται περισσότερο κι από τις δικές μας προσδοκίες" και χθες είχαμε μια περιορισμένη έξοδο προς τις διεθνείς αγορές, με την έκδοση ομολόγων εξάμηνης διάρκειας. Η Ελλάδα προχωρά και τα βήματά της αναγνωρίζονται».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ' άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Aλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».

    Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    «Σήμερα πορεύεται η Ελλάδα με έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητούμενο. Τυγχάνει ο κ. Προβόπουλος της εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως; Γιατί της εμπιστοσύνης του Σώματος δεν τυγχάνει. Όταν και από δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται πως έκανε λαμογιά, για να κερδίσουν οι κερδοσκόποι, εμείς πορευόμαστε με έναν διοικητή, που αμφισβητείται εντόνως από το Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα είναι εκτεθειμένη η χώρα. Πήγε προχθές ο κ. Προβόπουλος στην Τουρκία, συζητήθηκαν κάποια πράγματα και ο κ. διοικητής πήγε μάλλον απογυμνωμένος. Αυτό δεν προβάλλει τα θέματά μας».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα τιμολόγια αγοράς των δημοσίων νοσοκομείων με εκείνα των ιδιωτικών, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου. «Φεύγουν 8.000 αξιωματικοί. Θα αδειάσει ο στρατός», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».

    «Είναι πολύ χειρότερο και από το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Είναι κατάπτυστες οι διατάξεις του, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα, καμία απολύτως εγγύηση για τις συντάξεις δεν υπάρχει. Είναι ένα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο, που, για να εφαρμοστεί, έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη μη σύνταξη. Στόχος του είναι να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα η σύνταξη».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

    «Καταργείτε ό,τι κατέκτησε ο ελληνικός λαός. Γίνεστε απλώς εντολοδόχοι της τρόϊκας. Και μπορεί να περάσετε με τη συνενοχή της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, δεν θα περάσει, όμως, από την κοινωνία και θα υποστείτε τον εφιάλτη της. Διαλύετε τον ελληνικό λαό, δεν έχετε όμως καμία προοπτική, ως κυβέρνηση, γιατί πολύ σύντομα θα σας καταδικάσει».

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυρόπανος Μαργέλης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, γιατί ποτέ δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ούτε υπήρξε πολιτική βούληση για την εξυγίανση του.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα, έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών. Ζήτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα, διαχρονικά, των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 90 δισ. ευρώ.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, αντέτεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, 'λεφτά υπάρχουν', σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για "διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, και για ασφαλιστικό που κινείται σε δύο δόγματα, πολύ λιγότερα χρήματα για σύνταξη, πολύ περισσότερα χρόνια για να βγεις στη σύνταξη, έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που κέρδισε τις εκλογές με τα τρία 'δεν' που καταπατάει σήμερα".

    Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σήμερα.

    Απάντηση πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΝΔ

    Απάντηση σε υψηλούς τόνους, από το Συμπόσιο της Σύμης, στον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί «κοινωνικής πτώχευσης», του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    «Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών, που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία εξήμισι χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».

    «Η παράταξη αυτή -ανέφερε ο πρωθυπουργός- θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια».

    Αντιδρούν τα συνδικάτα

    Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας, σήμερα από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν, η Aegean Airlines και η Οlympic Air την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

    Σε αλλαγές προχώρησε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

    «Κατ' εξαίρεση για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 συντρέχουν μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

    -«Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

    -Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

    -Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

    -Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.

    -Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής .

    Τέλος, ο κ Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι, «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    [03] Μείωση του πληθωρισμού, τον Ιούνιο

    Μείωση, από 5,3% σε 5,2%, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μαϊο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν ο υψηλότερος στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% τον Μαϊο σε 1,4% τον Ιούνιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν -0,1%.

    Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2% σε 1,9%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 0,6%. Τον Ιούνιο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-2%), τη Λετονία (-1,6%) και την Ολλανδία (0,2%) και τα υψηλότερα στην Ελλάδα (5,2%), την Ουγγαρία (5%) και τη Ρουμανία (4,6%).

    Σε σχέση με τον Μαϊο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούνιο σε οκτώ κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε τέσσερα κράτη μέλη και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη.

    [04] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

    Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.

    Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

    Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

    Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ).

    Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

    Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

    Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε, ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    [05] Αντιφατικές πληροφορίες

    Οι ακτιβιστές και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου με σημαία Μόλδοβα "Αμάλθεια", που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, είναι "αποφασισμένοι" να κατευθυνθούν προς τη Γάζα παρά τις απειλές του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καντάφι, που βρίσκεται στο πλοίο.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να κατευθυνθούμε προς τη Γάζα", δήλωσε ο Μασάλα Ζουέι, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται 20 ναυτικά μίλια από τη Γάζα.

    Σύμφωνα με τον Ζουέι το "Αμάλθεια" παρέμεινε ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα για 12 ώρες τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εξαιτίας μίας βλάβης στη μηχανή του, όμως χθες το πρωί ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του.

    Ο Ζουέι πρόσθεσε ότι το πλοίο περικυκλώθηκε από οκτώ πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού καθώς και από άλλα μικρά στρατιωτικά σκάφη.

    "Την Τρίτη το βράδυ οι Ισραηλινοί μας έκαναν ερωτήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού μας, ενώ μας ζήτησαν τα ονόματά μας και την εθνικότητά μας".

    Το "Αμάλθεια" ξεκίνησε και πάλι την πορεία του χθες.

    Η Αίγυπτος δέχθηκε το αίτημα του λιβυκού φορτηγού που μεταφέρει βοήθεια για τη Γάζα να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Αλ-Αρίς (βόρεια), δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

    "Η Αίγυπτος έλαβε αίτημα για να επιτραπεί στο λιβυκό φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας να δέσει στο λιμάνι του Αλ-Αρίς", ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο MENA. "Η Αίγυπτος δέχθηκε το αίτημα αυτό", πρόσθεσε.

    "Μόλις το φορτηγό φθάσει στο Aλ Αρίς, οι αιγυπτιακές αρχές θα ξεφορτώσουν το πλοίο και θα παραδώσουν τη βοήθεια στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία θα την παραδώσει στους Παλαιστινίους", δήλωσε ο Αμπουλ Γέιτ.

    Αξιωματούχοι στο Aλ-Αρίς δήλωσαν ότι αναμένουν το φορτηγό πλοίο να δέσει στο λιμάνι αργότερα το βράδυ, χωρίς να προσδιορίζουν τον ακριβή χρόνο.

    Το πλοίο έχει περικυκλωθεί σήμερα από οκτώ ισραηλινά πολεμικά πλοία και άλλα μικρότερα στρατιωτικά πλοία.

    Το εβραϊκό κράτος, το οποίο έχει καταγγείλει την κίνηση αυτή ως "άσκοπη πρόκληση", ελπίζει να αποτρέψει μια επανάληψη του πρόσφατου φιάσκου του πολεμικού του ναυτικού στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Γάζας.

    ΠΑΜΕ-κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL

    Ολιγόωρη κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL, στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Ισραηλινή κυβέρνηση στο θέμα των Παλαιστινίων.

    Ειδικότερα, περίπου 30 άτομα και με κεντρικό σύνθημα "Ελεύθερη Γάζα", απέκλεισαν τα γκισέ της EL AL, εμποδίζοντας τους επιβάτες της πτήσης 542, να κάνουν το check in και να πάρουν την κάρτα επιβίβασης στο αεροσκάφος.

    Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έμειναν εκεί λιγότερο από μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

    [06] Μίνι καύσωνας

    Υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα και κυρίως για σήμερα προβλέπει η ΕΜΥ. Το θερμόμετρο θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 38 και κατά τόπους στους 39 βαθμούς Κέλσιου.

    Συγκεκριμένα, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα θα συνεφιάσει στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

    Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία φθάνει στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στην ηπειρωτική χώρα τους 38 και στα νησιά του Αιγαίου τους 34 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι αίθριος, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί μέχρι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 37 και στη Θεσσαλονίκη τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Συστάσεις του ΥΠΕΚΑ

    Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων (κυρίως όζοντος), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες.

    Συγκεκριμένα συνιστώνται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

    - Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    - Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

    - Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων.

    - Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.) καθώς και η αποφυγή της χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες.

    "Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας. Η εξέλιξη των τιμών ρύπανσης παρακολουθείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών για το όζον θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 22:30:40 UTC