Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέρκελ: "Η ευρωζώνη αγόρασε χρόνο"
  • [02] Αναβάθμιση των ΤΕΙ

  • [01] Μέρκελ: "Η ευρωζώνη αγόρασε χρόνο"

    Οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του νομίσματος και πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Σε ερώτηση για το αν η κρίση της ευρωζώνης έχει περιοριστεί, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση.

    "Αγοράσαμε χρόνο για τους εαυτούς μας" ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση RTL, τονίζοντας ότι τα κράτη πρέπει τώρα να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους.

    "Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα" πρόσθεσε η καγκελάριο της Γερμανίας.

    [02] Αναβάθμιση των ΤΕΙ

    «Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αναπτυχθεί το ΤΕΙ Καλαμάτας», είπε η υπουργός Παιδείας στους προέδρους των ΤΕΙ που είχαν σήμερα την 42η σύνοδό τους στην Καλαμάτα.

    Συνεχίζοντας η υπουργός επεσήμανε ότι οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων έθεσαν σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν στην καθημερινή διαχείριση. «Είναι αληθές - τόνισε- ότι υπάρχουν προβλήματα και οικονομικά και διοικητικά. Μείζον θέμα είναι αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, που αφορά και στους αποφοίτους Μεσσηνίας. Το υπουργείο το έχει επεξεργαστεί επί μήνες, έχει γίνει προεργασία από τον υφυπουργό και φτάνουμε στην τελευταία φάση του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι».

    Η Άννα Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα «που έχουν να κάνουν με οικονομικά και διοικητικά θέματα και του δικού σας ΤΕΙ, Καλαμάτας, τα οποία και ο πρόεδρος μας τα έχει θέσει επανειλημμένως. Λειτουργικά, είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το ΤΕΙ να υποστηριχθεί».

    Ιδιαίτερα, η υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Ιδρυμάτων τονίζοντας: «Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι πως ανοίξαμε το θέμα της συζήτησης για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό που έγινε σαφές από τη δική μας πλευρά είναι ότι χρειαζόμαστε Τεχνολογικά Ιδρύματα αναβαθμισμένα, που θα έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει διακριτός ρόλος για τα Πανεπιστήμια, διακριτός ρόλος για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, προκειμένου να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Δηλαδή, διεθνοποίηση, νέο διοικητικό μοντέλο, νέα οργάνωση του τρόπου σπουδών και συνεργασία με τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουμε σε μια λειτουργική ενοποίηση».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων και αν γίνεται διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα η υπουργός απάντησε: «Η χώρα έχει ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με δύο άξονες: τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις, η δημιουργία νέων, θα συσχετιστεί με το νέο τρόπο οργάνωσης των σπουδών. Δεν θα πάμε σε Σχολές. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί σε κάθε περιφέρεια. Γιβ αυτό και προτείναμε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, που θα συμπεριλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, ώστε να δούμε πρώτα σε κάθε περιφέρεια πώς θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενοποιήσεις των Ιδρυμάτων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 July 2010 - 18:30:21 UTC