Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο"
  • [02] "Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ"
  • [03] Με χρέωση η πρόσβαση
  • [04] Εκτός και η Βραζιλία

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο"

    Την πεποίθησή του ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS και τον δημοσιογράφο Paul Solman.

    «Είναι πάρα πολύ επίμαχο και γι αυτό δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου και διευκρίνισε πως «αυτή δεν είναι μόνον μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

    Κληθείς να απαριθμήσει τα προβλήματα, που πλήττουν την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός απάντησε:

    «Θα έλεγα, πρώτα απ' όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιον τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι αυτό, άλλωστε, αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη "σκιώδη οικονομία" (σσ. παραοικονομία), την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, την Υγεία και την Παιδεία, είναι στον σωστό δρόμο και χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι «οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσον ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη» και υπογράμμισε πως «η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Συνάντηση με βραβευθέντες φοιτητές

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, τους δύο Έλληνες φοιτητές που πήραν το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας της Microsoft το 2010.

    Οι δύο φοιτητές δημιούργησαν μια πλατφόρμα (Touring Machine), η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις, που είναι πολύτιμοι αρωγοί στην διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Βασίζεται στη μηχανή παραγωγής φυσικής γλώσσας NaturalOWL, που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συντάσσει περιγραφές οι οποίες, αντί να είναι στατικά προαποτυπωμένες, συντίθενται δυναμικά βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης).

    Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, δίνεται μια αίσθηση συνέχειας και ζωντάνιας στην ξενάγηση. Οι περιγραφές μπορούν να παραχθούν αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η έκφρασή τους αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη (π.χ. οι προτάσεις για παιδιά είναι πιο απλές και πιο σύντομες από τις αντίστοιχες για ενηλίκους).

    Η πλατφόρμα υποστηρίζει δύο εφαρμογές: μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση για σταθερούς υπολογιστές αναπαριστά τον τρισδιάστατο χώρο της ξενάγησης, προσδίδοντας μία ρεαλιστική περιήγηση στον εικονικό κόσμο. Για όσους προτιμούν να επισκέπτονται τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, η έκδοση για κινητά τηλέφωνα αποτελεί τον ιδανικό συνοδό στις περιπλανήσεις τους. Το κινητό αναλαμβάνει να τους ενημερώσει σχετικά με τα γύρω εκθέματα και να δημιουργήσει μία, μοναδική για τον κάθε επισκέπτη, διαδρομή προσαρμοσμένη στις προσωπικές επιλογές του.

    [02] "Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ"

    Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι πάντα ανοιχτή για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ η νέα ουκρανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την ένταξη της χώρας στον οργανισμό.

    "Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή, όμως η Ουκρανία θα αποφασίσει αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο ή κάποιον άλλο", δήλωσε η Κλίντον στην αρχή της συνάντησής της με τον ουκρανό ομόλογό της Κοσταντίν Γκριτσένκο.

    "Η Ουκρανία είναι μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα που έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τις συμμαχίες της", πρόσθεσε η Κλίντον, η χώρα της οποίας υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη μεριά του έχει δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στον οργανισμό, ενώ χθες το βράδυ το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νόμο που απαγορεύει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου, η Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επενδύσουν στην ενέργεια στην Ουκρανία, κυρίως στον πυρηνικό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου.

    "Η επένδυση στον ενεργειακό τομέα είναι για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία", υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός στην συνάντησή της με τον Γκριτσένκο.

    Η Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, πρώτο σταθμό μίας περιοδείας που θα την οδηγήσει στην Πολωνία και τον Καύκασο, κάλεσε την Ουκρανία να αναλάβει "περισσότερο τον έλεγχο του ενεργειακού της μέλλοντος", υπονοώντας τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

    [03] Με χρέωση η πρόσβαση

    Μια από τις γνωστότερες βρετανικές εφημερίδες, οι "Τάιμς" του Λονδίνου (The Times), διαθέτει από σήμερα επί πληρωμή το περιεχόμενο του ιστότοπού της στο Ίντερνετ και έγινε η πρώτη μη εξειδικευμένη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας που προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια.

    Για να έχει κανείς "ον-λάιν" πρόσβαση στο περιεχόμενο της καθημερινής εφημερίδας και της κυριακάτικης έκδοσής της (The Sunday Times), θα πρέπει πλέον να καταβάλει 1 στερλίνα (1,2 ευρώ) για μια ημέρα ή 2 στερλίνες για μία εβδομάδα.

    Οι δύο εφημερίδες είχαν εγκαινιάσει το Μάιο τους νέους ιστότοπούς τους και είχαν ανακοινώσει ότι από τον Ιούνιο το περιεχόμενό τους θα διατίθεται επί πληρωμή. Ο ιδιοκτήτης τους, ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοκ, έχει δηλώσει πως θέλει να σταματήσει την κουλτούρα της δωρεάν διάθεσης των περιεχομένων των εφημερίδων στο Ίντερνετ.

    "Πιστεύουμε ότι οι νέοι ιστότοποί μας προσφέρουν μια πραγματική αξία και βιαζόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να προχωρούμε σε νεωτερισμούς για τους αναγνώστες", δήλωσε σήμερα η Ρεμπέκα Μπρουκς, γενική διευθύντρια της News International, της κύριας βρετανικής θυγατρικής του ομίλου News Corporation του Μέρντοκ.

    Η κυκλοφορία των λεγόμενων ποιοτικών βρετανικών εφημερίδων μειώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η κυκλοφορία των Τάιμς το Μάιο ήταν 515.379 φύλλα, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 13%, και αυτή των Σάντεϊ Τάιμς ήταν 1.117.749 φύλλα, δηλαδή πάνω από 6% λιγότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    [04] Εκτός και η Βραζιλία

    Με επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, η Ολλανδία νίκησε 2-1 τη Βραζιλία και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Μουντιάλ 2010. Το ματς έγινε στο "Νέλσον Μαντέλα Μπέι" του Πορτ Ελίζαμπεθ και το σκορ άνοιξε για τη "Σελεσάο" ο Ρομπίνιο στο 10΄. Ομως, οι "Οράνιε" αντεπιτέθηκαν, ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Φελίπε Μέλο στο 53΄ και πήραν τη νίκη με κεφαλιά του Σνάιντερ στο 66΄. Μοιραίος παίκτης για τη Βραζιλία ήταν αναμφίβολα ο Φελίπε Μέλο, αφού εκτός από το αυτογκόλ που σημείωσε, αποβλήθηκε στο 73΄ με απευθείας κόκκινη.

    Μάχη για μια θέση στα ημιτελικά θα δώσουν και η Ουρουγουάη και η Γκάναμ στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ (21:00). Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο στα προγνωστικά, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν τις δυνατότητες να διεκδικήσουν την πρόκριση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 July 2010 - 16:30:22 UTC