Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοεμφανιζόμενος ο εκρηκτικός μηχανισμός
  • [02] Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [03] ΕΕ-Βελγική προεδρία: Προτεραιότητες

  • [01] Πρωτοεμφανιζόμενος ο εκρηκτικός μηχανισμός

    Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη χθες το βράδυ στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό.

    Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός.

    Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για "αργό' εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

    Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

    Παράλληλα, οι ερευνητικές ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν το πώς το παγιδευμένο δέμα μπήκε στο κτίριο και έφτασε μέχρι τον 7ο όροφο χωρίς να εντοπιστεί στους ελέγχους.

    Ως πιθανότερη εκδοχή εξετάζεται το ενδεχόμενο να έφτασε με το ταχυδρομείο επειδή η αλληλογραφία με τα ΕΛΤΑ φτάνει σε ειδικό χώρο στο ισόγειο, όπου ταξινομείται και διανέμεται στους ορόφους χωρίς έλεγχο, όπως λένε οι αστυνομικοί, επειδή θεωρούνται ασφαλή τα αντικείμενα με το σκεπτικό ότι έχουν περάσει από τους ελέγχους του ταχυδρομείου.

    Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή, όμως, το δέμα να έφτασε με "κούριερ", αλλά στην περίπτωση αυτή υπήρχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού από τα ειδικά μηχανήματα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσαν κανονικά.

    Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ελέγχου και ασφάλειας που αγγίζει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, γι' αυτό θα επανεξεταστεί από την αρχή το σύνολο του συστήματος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για το πώς πέρασε στο κτίριο το φονικό δέμα, από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι δεν έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες θα προκύψει από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ενώ τον αποτροπιασμό τους για το χθεσινό δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλνικος, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    «Η πράξη αυτή και οι νοσηροί εγκέφαλοι που την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, με στόχο να πλήξουν την ομαλότητα σε αυτόν τον τόπο που αγωνίζεται για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να βγει απβ την κρίση, είμαι βέβαιος ότι καταδικάζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και από όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

    «Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία».

    Την «αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη» της, εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. «Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις» προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.

    Θλίψη για τον θάνατο ενός «άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνδέοντας, δε, το τραγικό γεγονός με την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε, αναρωτήθηκε «εάν συμβεί το ίδιο μετά από δυο χρόνια, η χήρα ενός επόμενου Βασιλάκη ή επόμενου Ηλιάκη, θα πάρει σύνταξη;»

    Στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού διέκρινε πίσω απβ τη δολοφονία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο πως «προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους»: «Αν δεν είχε γίνει, θα είχαν σήμερα, τελείως διαφορετικούς τίτλους τα ΜΜΕ» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Θα ασχολούνταν με το Μνημόνιο, με την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη των δύο γραφών στη μετάφραση του Μνημονίου - αλλά όλοι ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, γιατί κάποιοι το αποφάσισαν. Και για να μην πω και άλλες κουβέντες που μπορεί να παρεξηγηθούν, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, εξάλλου, αναφέρει: «Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε σήμερα γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει:

    «Με βαθύτατη θλίψη, ευρισκόμενος στην Καππαδοκία, πληροφορήθηκα το χθεσινό αποτρόπαιο έγκλημα, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Ολόψυχα δε εκφράζω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του αστυνομικού υποδιευθυντού Γιώργου Βασιλάκη που έπεσε κατά την επιτέλεση του καθήκοντος.

    Σε αυτές τις σκληρές ώρες τέτοια οδυνηρά γεγονότα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στο ομόψυχο και όμαιμο του Γένους μας. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και προσευχή Της είναι η ειρήνη και γαλήνη στην κοινωνία μας».

    Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και σημειώνει πως «είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσης όταν ένα έθνος πρέπει να δρα και να λειτουργεί ενωμένο για την υπέρβαση δυσκολιών, ότι κάποιοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν αθώους πολίτες.Καταδικάζω τους δράστες αυτής της βομβιστικής επίθεσης».

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. "Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κοινότητας της αμερικανικής πρεσβείας επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Βασιλάκη. Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    [02] Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό

    Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε τη σχετική απόφαση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Ελληνα πολίτη.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει τις εξής αρχές:

    Πρώτα από όλα να είναι βιώσιμο. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα.

    Δεύτερο, η εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης.

    Τρίτο να καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

    Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει, όπως είπε, μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.

    Και θα περιλαμβάνουν και επιμέρους πολιτικές διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

    Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

  • ** Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

    Συζήτηση στη Βουλή

    «Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή Γιώργος Παπανδρέου, αντεπιτιθέμενος στις βολές της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για τις «αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις» στο ασφαλιστικό.

    «Σήμερα είναι η δική σας ώρα να απολογηθείτε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Θεωρείτε πως πράξεις δικές σας, των συνδικαλιστών σας, ή φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, πως συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων ή τη μείωση της ανεργίας;

    Όταν στελέχη σας δημοσίως αρνούνται την τήρηση του Συντάγματος και των αποφάσεων των δικαστηρίων, δηλαδή να παίρνει ο καθένας τον νόμο στα χέρια του, το θεωρείτε προοδευτικό; Προβάλλουν την πατρίδα οι πράξεις αυτές, ή μήπως αφαιρείτε με την συμπεριφορά σας εθνικό εισόδημα από τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας;»

    «Ποιος αποτρέπει τον τουρισμό και τους τουρίστες να έρχονται στην πατρίδα μας, κρουαζιέρας που φέρνει συνάλλαγμα εισφορές στα ταμεία, με την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Εσείς!» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Πόσο κοστίζει σε θέσεις εργασίας ο με κάθε τρόπο και μέσο, αποκλεισμός των λιμανιών; Για τα νησιά, τουριστικές επιχειρήσεις, συγκοινωνίες; Μία μόνο από τις εταιρείες με κρουαζιερόπλοια θα έφερνε το 2011 47.000 επιβάτες, δρομολογώντας δύο ακόμα πλοία. Θα άφηναν χρήματα σε ελληνικά εστιατόρια, ελληνικά ξενοδοχεία, ελληνικές επιχειρήσεις. Με όσα γίνονται στα λιμάνια, οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2011 και 2012. Από αυτήν την εταιρεία μόνον, χάνουμε 4 εκ. ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 εκ. το 2011. Σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, οι ακυρωμένες νύχτες είναι 40.000 μετά από τα επεισόδια απ' τον Απρίλιο και τις σκηνές απ' τα λιμάνια μας. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά στο μεταξύ; Από πού θα βρουν δουλειές; Θα βρουν ελεημοσύνη απ' το ΔΝΤ;»

    «Δεν καταδικάζετε τον καπιταλισμό, αλλά κομμάτι του ελληνικού λαού με απαράδεκτες εικόνες που κάνουν το γύρο της υφηλίου» τόνισε ο κος Παπανδρέου. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια. Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός, βάζει σε ομηρία ανέργους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Από τους αγώνες για το δεκάωρο και το οκτάωρο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ισότητα ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, δεν υπήρξε εργατική κατάκτηση που να μην αναπτύχθηκε κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής» απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα. «Κι εσείς μας βάζετε να παλεύουμε σήμερα, για κατάργηση της εργασίας των 15χρονων - ακόμα και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γενικό λύκειο».

    «Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε συμφωνίες ανάπτυξης. Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι, στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με εργασιακούς όρους Κίνας, Ινδίας, ή Αφρικής» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Με τις συμφωνίες σας με τον Ερντογάν, ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία δηλαδή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας εδώ. Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για την ναυπήγηση πλοίων εκεί, καταδικάζοντας παραγωγικούς χώρους εδώ. Θέλετε να συμφωνήσουμε να μετατραπούν χώροι κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων και να κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα την συσκευασία ή την παραγωγή υλικών συσκευασίας».

    «Αυτό που λέτε εσείς, είναι μια άλλη λογική συντηρητισμού και δογματισμού που κρατά το λαό σε συνθήκες μοιρολατρίας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

    «Δεν νομίζω ότι η ελληνική λαϊκή οικογένεια δεν θέλει τις επενδύσεις από την Κίνα, το Κατάρ, την Λιβύη, ή τη Ρωσία που μπορούν να συμβάλλουν στις θέσεις εργασίας».

    «Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παλεύω ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή πλούτου, να χτυπήσουμε την φτώχεια και την εκμετάλλευση σε αναδυόμενες οικονομίες που τις κάνουν προσωρινά πιο ανταγωνιστικές από μας. Δεν είναι αυτό το μοντέλο που εμείς θέλουμε, να κάνουμε τον αγώνα ανταγωνιστικότητας με την μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά με την αύξηση της αξίας. Και θέλουμε να υπάρξουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Δεν θα γίνουμε εμείς χώρα μισθωτών τριτοκοσμικής λογικής.

    Κάνοντας αυτά όμως, δεν κλείνουμε λιμάνια στην Ελλάδα. Δώστε κι εσείς τον αγώνα παγκοσμίως, αλλά σκεφτείτε και την Ελλάδα, τους έλληνες εργαζόμενους και όχι απλώς την επαναστατικότητά σας. Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα. Σας καλώ άμεσα να σταματήσετε ότι διασύρει τη χώρα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    -

    [03] ΕΕ-Βελγική προεδρία: Προτεραιότητες

    Την εκτίμηση ότι «έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εάν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στέφεν Φανάκερε, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας, σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, από τον πρωθυπουργό της χώρας Ιβ Λετέρμ και τον υπουργό Εξωτερικών Στέφεν Φανάκερε.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Φανάκερε προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται εντατικές εργασίες με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουκίας.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας ο πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είπε ότι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα με την ανάληψη από το Βέλγιο ενός συντονιστικού ρόλου για την προώθηση και υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ώστε να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή η αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βασικοί άξονες της πολιτικής, ανέφερε, θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική διακυβέρνηση και η δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη. Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας η έναρξη συζήτησης για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, στις εκκλήσεις που διατυπώνονται από ορισμένες κοινοτικές πρωτεύουσες για αλλαγή της Συνθήκης και επιβολή πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η συνεχιζόμενη ακυβερνησία στο Βέλγιο μπορεί να επηρεάσει το έργο της βελγικής προεδρίας, ο Ιβ Λετέρμ εμφανίστηκε κατηγορηματικός, δηλώνοντας πως όλα θα κυλήσουν ομαλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο και υπενθύμισε ότι υπάρχει ανάλογο προηγούμενο το 1997 όταν και πάλι το Βέλγιο είχε ασκήσει την προεδρία της ΕΕ εν μέσω κυβερνητικής κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 June 2010 - 14:30:25 UTC