Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βάλουμε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά"
  • [02] Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων
  • [03] Τ. Μπιρμπίλη: Ανάπτυξη των ΑΠΕ
  • [04] Απλοποίηση διαδικασιών

  • [01] "Θα βάλουμε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά"

    Στα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας, αλλά και στην αναγκαιότητα δυναμικής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην σημερινή συνάντηση του με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ελληνικής καταγωγής και Έλληνες της Διασποράς, που έγινε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι το οικονομικό μοντέλο πρέπει να στραφεί σε μια άλλη αντίληψη βασισμένη στην «Πράσινη Ανάπτυξη» με παράλληλη αλλαγή θεσμών, νόμων, πρακτικών του παρελθόντος και εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους συνομιλητές του, καθώς όπως ανέφερε «όλοι αναγνώρισαν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για μεγάλες αλλαγές, και θέλησαν να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά μεταφέροντας και την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την απαραίτητη γνώση για τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε, για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τον αγροτικό τομέα, όλο τον τομέα διατροφής σε σύνδεση με τον τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -με στόχο η Ελλάδα το 2020 να καταναλώνει το 20% της ενέργειάς της από αυτές- καθώς και θέματα υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής, δημιουργίας υπηρεσιών γύρω από τις επενδύσεις, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, ώστε «να είμαστε ένας σημαντικός πόλος για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και σύνδεσμος με την Μέση Ανατολή».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές τις μέρες περνά από την Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες αλλά και κίνητρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης είπε ότι αυτό «επισπεύδει διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνει τη διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχει κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν πολλές φορές και τοπικά εμπόδια, τη λογική που λέει: ``όχι στη γειτονιά μου, επενδύστε κάπου αλλού``».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον Οκτώβριο του 2010 στο Μεσογειακό Φόρουμ Πράσινης Επένδυσης θα «συνδεθούν» πολιτικοί από διάφορες χώρες που ήδη εφαρμόζουν πράσινα προγράμματα με επιχειρηματίες στους τομείς της «Πράσινης Ανάπτυξης».

    «Θέλω να ξέρετε ότι, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ``Πράσινης Ανάπτυξης``, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ένωσης για τη Μεσόγειο που έχει δημιουργηθεί και έτσι να αναδειχθούν και τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ``Πράσινη Ανάπτυξη`` και λόγω των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας, τέλος, την ελπίδα «να σας ξαναδούμε όλους τον Οκτώβρη, όπου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά και περηφάνια ότι η Ελλάδα αλλάζει και βεβαίως, περιμένει επενδύσεις, αλλά περιμένει και να σας φιλοξενήσει».

    Στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού παρευρέθησαν οι: Yannis Anagnostakis General Manager, Jumeirah Emirates Towers, Dubai, Maria Livanos-Cattaui Former Seretary General, International Chamber of Commerce, Switzerland, Andrew Liveris CEO, The Dow Chemical Company, USA, Chris Papachristophorou CEO, RREEF Global Opportunistic Investments, UK, Michael Patsalos-Fox Chairman - Americas Region, McKinsey&Company, USA, George Sakellaris CEO, Ameresco, USA, Evangelos Simoudis Managing Director, Trident Capital, USA, Paris Mouratoglou Chairman, EDF - Energies Novvelles, France.

    Στην συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, από σήμερα έως και τις 19 Μαίου.

    Ερευνα για τις κερδοσκοπικές επιθέσεις

    Για "σαφές στίγμα" της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου - σε συνέντευξή του στο CNN - να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

    Σχετικά δε με το εάν θα υπάρξει συντεταγμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών).

    Ο Γ. Πεταλωτής επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, φροντίζοντας να καταστήσει τη χώρα αναξιόπιστη και αδύναμο κρίκο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδιο, έδωσε ευκαρία στους κερδοσκόπους να στήσουν "πανηγύρι" σε βάρος της Ελλάδας και πλέον προσπαθούν να το επεκτείνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    «Μέσα, όμως, σε αυτές τις συνθήκες, άνοιξε μια συζήτηση παγκοσμίως για το ρόλο των κερδοσκοπικών, επενδυτικών, υποτίθεται επιχειρήσεων και μέσα σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της Ελλάδας, ως πρώτης παθούσας για να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στο μέλλον», επισήμανε ο κ.Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, στη συνέντευξή του στο CNN, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να προσφύγουμε σε δικαστικό επίπεδο, κατά αυτών των κερδοσκοπικών εταιρειών και επιχειρήσεων.

    «Είναι, όμως, μια πολύ μεγάλη συζήτηση, τα πράγματα είναι σύνθετα», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι απλώς ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα ότι αυτές οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ειδικά από την ΕΕ.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη για τη δημιουργία οίκων αξιολόγησης, ώστε να μην υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, μεταξύ αξιολογητικών οίκων και επενδύσεων.

    Σημείωσε ακόμη ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα ευθύνης της ίδιας της ΕΕ, να αναπτύξει αυτούς τους μηχανισμούς για να προστατεύει, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, τα ίδια της τα μέλη.

    Ερωτηθείς αν η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει επιπλέον μέτρα που θα έχουν επίπτωση και για την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ευθύνη της ΕΕ, της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να δικεδικήσουν συνολικά και συλλογικά την υπόσταση της χρηματοδοτικής τους πίστης και του κοινού νομίσματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύει από κερδοσκοπικές επιθέσεις.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

    «Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός». Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

    [02] Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων

    Σε επαναδιαπραγμάτευση όλων των μισθωμάτων που πληρώνει το δημόσιο για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών καλεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσουν οι αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες σύμφωνα με επιστολή που τους απέστειλε.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι οι νέες συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση των ενοικίων, που καταβάλλει το δημόσιο, της τάξης του 20% για το 2010. Οι νέες συμβάσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν τις ίδιες τιμές τουλάχιστον για μια τριετία χωρίς περαιτέρω ανατιμήσεις και άλλες προσαυξήσεις.

    Στην επιστολή του υπουργού τονίζεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον εντοπισμό ακινήτων όπου το μίσθωμα θεωρείται υπερβολικά δυσανάλογο σε σχέση με τα ισχύοντα μισθώματα της ζώνης στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η μείωση του μισθώματος θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% και να καθορίζεται στο μέσο όρο περίπου των μισθωμάτων της συγκεκριμένης ζώνης.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες αλλά και η ανάγκη πιστής τήρησης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης επιβάλλουν την μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού με κάθε τρόπο και όπως είναι γνωστό -σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση- το σύνολο σχεδόν των μισθωτηρίων συμβολαίων των κτιρίων του δημοσίου προβλέπει τιμές ενοικίων δυσανάλογες με αυτές που διαμορφώνονται στη σημερινή αγορά.

    [03] Τ. Μπιρμπίλη: Ανάπτυξη των ΑΠΕ

    Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις βασικές ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου παρουσίασε απόψε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στην προσυνεδριακή σύνοδο του 3ου ετήσιου Mediterranean Sustainable Energy Summit.

    Η συνάντηση που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας, αρχίζει επίσημα αύριο και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη Μαΐου.

    Η υπουργός αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί, ώστε έως το 2020 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να φτάσει στο 20%, καθώς και τις ρυθμίσεις για διευκόλυνση των επενδυτών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Έδωσε έμφαση στις ρυθμίσεις που βελτιώνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και τιμολόγησης και υπογράμμισε την ώθηση που θα δώσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην οικονομία της χώρας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την ενίσχυση αντίστοιχα της ενεργειακής αυτάρκειας.

    Στην προσυνεδριακή σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων από διάφορους κλάδους ΑΠΕ, ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΔΕΣΜΗΕ, κ.α.) ερευνητικών κέντρων (ΚΑΠΕ, Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ.ά.), καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

    [04] Απλοποίηση διαδικασιών

    Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιρειών, (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε.), κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομίας.

    Στόχος του νομοσχεδίου είναι, με την θέσπιση μιας υπηρεσίας "one stop shop", να ιδρύονται οι εν λόγω επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα και να μειωθούν συνεπακόλουθα τα φαινόμενα διαφθοράς λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Για την στήριξη του συστήματος, προβλέπεται η συγκρότηση ενός ευρέως δικτύου εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και 3200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το κόστος σύστασης μιας μέσης ΕΠΕ, με το νέο σύστημα, από 1900 ευρώ το 2009, μειώνεται πλέον στα 590 ευρώ. Θετική συνέπεια εφαρμογής του νέου συστήματος, προβλέπεται να είναι και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επενδυτών: Με τη νέα διαδικασία, αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στο δείκτη "ξεκινώντας μια επιχειρηματική πρωτοβουλία" (starting a business), από την 140 θέση το 2009, στην 43η.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 May 2010 - 18:30:28 UTC