Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση"
  • [02] "Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία στη Μεσόγειο"
  • [03] Συναγερμός για το ευρώ
  • [04] Κλειστά τα ΚΕΠ
  • [05] Τριμερής συμφωνία
  • [06] Βίαιες συγκρούσεις

  • [01] "Χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση"

    Σε μια εθνική συνεννόηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη σχεδόν ωριαία συνάντησή του με τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατβ ανάγκη και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση», τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφέροντας πως το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη για το πως πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδας.

    Εμείς, είπε, έχουμε σημαντικές διαφορές από το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των διαδηλώσεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Σαμαράς, η συνάντηση με την κα Παπαρήγα ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική.

    Στο πλαίσιο των επαφών του με την Αριστερά, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Σήμερα το απόγευμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος.

    Χθες, μιλώντας σε εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε εκδήλωση της ΔΑΚ-ΜΜΕ, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

    "Η κυβέρνηση, μετά από αλλεπάλληλα λάθη τους τελευταίους μήνες, ψήφισε σειρά από μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, τα μέτρα αυτά μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ βαθιά ύφεση", τόνισε , προσθέτοντας ότι η Ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο μακροχρόνια, ενώ η τόνωση της Οικονομίας, με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα άμεσα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ήδη το κόμμα του από το Δεκέμβριο ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και πρότεινε παράλληλα 23 συγκεκριμένες προτάσεις τόνωσης της αγοράς, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ένα διαφορετικό, όπως είπε, μείγμα οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι προχθές ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ευθέως ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τα πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

    "Συνεπώς, το μείγμα που προτάθηκε μπορούσε να έχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Αρκεί να έπιανε τους στόχους για μείωση του ελλείμματος", είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "επέμεινε στο δικό της μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε σειρά αναπτυξιακών μέτρων χαμηλού δημοσιονομικού κόστους και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην ψηφίσει τα κυβερνητικά μέτρα.

    Τέλος, αναφερόμενος στις κυβερνήσεις της ΝΔ είπε ότι "δίστασαν, άργησαν και δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές".

    [02] "Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία στη Μεσόγειο"

    Οι κάτοικοι των πόλεων στη Μεσόγειο θα υποφέρουν, πιθανά, περισσότερο αυτόν τον αιώνα από κύματα καύσωνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με την Αθήνα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων στις οποίες θα συντελεστεί η σοβαρότερη αλλαγή στους δείκτες υγείας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Επιστημών στο ETH της Ζυρίχης.

    Στη μελέτη -την οποία δημοσίευσε η επιθεώρηση Nature Geoscience - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα θα αυξηθεί πιθανά, στη Μεσόγειο, από την περίοδο 2071-2100 και μετά, σε σχεδόν τρία κάθε καλοκαίρι, από ένα κάθε τρίτο καλοκαίρι την περίοδο 1961-1990.

    Αναμένεται, επίσης, να αυξηθεί σε περίπου 16 το χρόνο - από 1,6 την περίοδο 1960-1990 - ο αριθμός των ημερών του μεσογειακού θέρους με θερμοκρασίες πάνω από 40,6 βαθμούς Κελσίου. Το όριο αυτό θεωρείται στις ΗΠΑ κριτήριο για προειδοποίηση για κινδύνους στη δημόσια υγεία.

    "Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι αστικές περιοχές των Αθηνών, του Βουκουρεστίου, της Μασσαλίας, του Μιλάνου, της Ρώμης και της Νάπολης θα βιώσουν τις πιο σοβαρές αλλαγές στους δείκτες υγείας", επισημαίνουν οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη.

    Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ, ο επικεφαλής επιστήμων της μελέτης Έριχ Φίσερ είπε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους, σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, για την υγεία όσων έχουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Από την άλλη, βελτιωμένες προγνώσεις καιρού μπορούν να διασφαλίσουν την παραμονή των πιο ηλικιωμένων και πιο νέων στη σκιά και την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ύδατος εκ μέρους τους. Επίσης, η χρήση των κλιματιστικών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και να διαδοθεί ευρύτερα, υπογράμμισε ο Φίσερ.

    "Οι άνθρωποι που ζουν στην Αριζόνα δείχνουν ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε στη ζέστη", τόνισε ο Έριχ Φίσερ.

    Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που σημειώνει με ακρίβεια ευρωπαϊκές περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας θα συμπέσει με αύξηση της υγρασίας, με υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και με παρατεταμένους καύσωνες, παράγοντες που επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα σημαίνει μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα στην περιοχή της Μεσογείου, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της υπερβολικής ζέστης με την εφίδρωση και οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα θα κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο.

    "Βλέπουμε σε όλο το μήκος των ακτών της Μεσογείου καθώς και σε κοιλάδες που διασχίζουν ποταμοί, όπως ο Πάδος και ο Δούναβης, τις πιο σοβαρές αυξήσεις του αριθμού των ημερών με επικίνδυνες συνθήκες υγείας", είπε ο επικεφαλής επιστήμων της μελέτης.

    [03] Συναγερμός για το ευρώ

    Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο θα αναζητήσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ισχυρές πιέσεις προς την Ισπανία και Προτογαλία για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Στα συμβούλια θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας.

    Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

    Την Τρίτη στο Εκοφίν, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "ανησυχεί" από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.

    "Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

    Οι δηλώσεις έγιναν προς τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για το συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup.

    Το Ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τιμή που είναι η χαμηλότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για "να αναμορφώσουν" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση.

    "Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνέντευξη η οποία θα μεταδοθεί απόψε από το τηλεοπτικό δίκτυο. "Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", οι Ευρωπαίοι ηγέτες "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ", πρόσθεσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση για να αναμορφώσουν και να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση", αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα "θα την ξεπεράσει". "Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας", υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Πρώτη δόση από ευρωζώνη

    Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τα πρώτα 14,5 δισ ευρώ από τον μηχανισμό της ευρωζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι ελληνικές διανειακές ανάγκες που λήγουν στις 19 Μαίου.

    [04] Κλειστά τα ΚΕΠ

    Κλειστά σήμερα και αύριο τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτά, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ καταγγέλλουν προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού, «ανάλγητη συμπεριφορά έναντι των συμβασιούχων», ενώ επισημαίνουν ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

    Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΚΕΠ υποστηρίζει ότι «ο θεσμός έφτασε εκεί που έφτασε γιατί τον έφτασαν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ οι οποίοι ήταν νέοι άνθρωποι, αμόλυντοι από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν εργασία, οι οποίοι πληρωνόντουσαν με 500 ευρώ και απέδιδαν το 10πλάσιο από τον άλλο δημόσιο τομέα και τους οποίους η πολιτεία τους αντιμετώπισε χλευαστικά ως εργολάβους».

    Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «η πολιτεία όχι μόνο δεν προχωρά ως όφειλε να τους αποκαταστήσει (συμβασιούχους) με μία ορθή εργασιακή σχέση, αλλά τους πετά στον δρόμο, μη λαμβάνοντας υπ' όψη την προϋπηρεσία και τους κόπους τους όλα αυτά τα χρόνια».

    Η Ομοσπονδία αναφέρει δε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν λαμβάνει υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, προς ιδιώτες - Εταιρίες Αναδόχους του Έργου των ΚΕΠ για την εκπαίδευση του προσωπικού του θεσμού, όταν η χώρα βρίσκεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση».

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, δηλώνει ανυποχώρητο στις αρχικές του αποφάσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία στο δημόσιο τομέα.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει:

    «Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Οφείλουμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν η προκήρυξη των νέων θέσεων για τα ΚΕΠ να είναι ανοιχτή σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Να μην είναι, δηλαδή, μια κλειστή διαδικασία, που και πάλι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά μόνο οι ήδη εργαζόμενοι στα ΚΕΠ - που είχαν, μάλιστα, προσληφθεί χωρίς τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    Τονίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί εξασφαλίζει αξιοκρατία, ισονομία και αντικειμενικότητα.

    Η διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων στα ΚΕΠ, θα γίνει για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι ανοιχτή και σε όσους ήδη υπηρετούν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες - είτε εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι άνεργοι. Αυτό προβλέπει άλλωστε ο Νόμος 3812/2009 για την πλήρη υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ».

    ΟΤΟΕ - Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

    Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, "ως απάντηση στα οικονομικά μέτρα και στην ασφαλιστική επίθεση που ισοπεδώνει το βιοτικό επίπεδο και δίνει χαριστική βολή στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Συγκεκριμένα, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε "συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαΐου και στη συγκέντρωση και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί, νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα με ανοιχτή ημερομηνία πραγματοποίησής της και ενημέρωση των εργαζομένων στις Τράπεζες και της κοινής γνώμης για το περιεχόμενο των επιθέσεων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που υλοποιεί η κυβέρνηση".

    Επίσης αποφάσισε την "υπεράσπιση των επικουρικών συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων τα δικαιώματα των οποίων καταστρατηγούνται με το άρθρο 15 του Νομοσχεδίου καθώς και την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην υγεία με την υπεράσπιση των 3 Ταμείων Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, που πλήττονται από το άρθρο 31 που έχει στόχο τη διάλυση τους (εντάχθηκαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ με το Νόμο Πετραλιά).

  • ** Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

    [05] Τριμερής συμφωνία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σήμερα στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.

    Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του Βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Η συμφωνία ανταλλαγής, την οποία υπέγραψε σήμερα το Ιράν, δείχνει ότι η Τεχεράνη θέλει να υιοθετήσει μία εποικοδομητική προσέγγιση... Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για νέες κυρώσεις και πιέσεις", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ δήλωσε ότι "η συμφωνία αυτή δείχνει πως υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις".

    "Πρέπει να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ιράν, τη διεθνή κοινότητα και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, που είναι βασικός συνομιλητής της Τεχεράνης στο θέμα των πυρηνικών), επισήμανε ο Αμορίμ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ και επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή "αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί για ειρηνική χρήση την πυρηνική τεχνολογία και τον εμπλουτισμό ουρανίου".

    "Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα είναι ο τόπος που θα αποθηκευτεί το ελαφρώς εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στον Τύπο.

    "Θα ενημερώσουμε εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα της ανταλλαγής είναι 1.200 κιλά", ιρανικού εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου, πρόσθεσε.

    "Η ΙΑΕΑ θα ενημερώσει την ομάδα της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την προσφορά αυτή", πρόσθεσε.

    "Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο" των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της προσφοράς αυτής που έχει στόχο να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    "Το Ιράν αποδεχόμενο την τουρκική και τη βραζιλιάνικη προσφορά έδειξε την θετική βούλησή του. Στο εξής το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των χωρών της Δύσης και η ομάδα της Βιέννης πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά συνεργασίας με το Ιράν", δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ.

    Σύμφωνα με την προσφορά που είχε γίνει, το Ιράν έπρεπε να στείλει στη Ρωσία 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του για να λάβει σε αντάλλαγμα υψηλά εμπλουτισμένο καύσιμο, παρασκευασμένο στη Γαλλία.

    Ωστόσο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη προσφορά ζητώντας η ανταλλαγή να γίνει ταυτόχρονα ή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, στο ιρανικό έδαφος.

    Σήμερα η Τεχεράνη δέχεται να γίνει η ανταλλαγή στην Τουρκία.

    "Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να δεχτεί την προσφορά αυτή", πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.

    "Ο τόπος της αποθήκευσης του ιρανικού ουρανίου θα είναι στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Ιράν και της ΙΑΕΑ", πρόσθεσε.

    Αν οι μεγάλες δυνάμεις δεχτούν την προσφορά αυτή, "το Ιράν θα στείλει σε διάστημα ενός μηνός 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στην Τουρκία", πρόσθεσε.

    Ανησυχία εκφράζουν ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, ΙΑΕΑ

    H συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη "δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε σήμερα ίσως "αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", εάν οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά, αλλά "αυτό δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει σε σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Χιλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε: "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της".

    Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη τρεις φορές επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.

    Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε "διαφάνεια" στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μία λύση στο θέμα του (ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν) TRR, δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.

    Στη Βιένη, ένας δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με την Τουρκία και τη Βραζιλία για τον εμπλουτισμό ουρανίου, προβλέποντας όμως ταυτόχρονα ότι θα χρειαστούν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να απαντηθούν όσα ζητήματα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

    "Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτό που επιτεύχθηκε από τη Βραζιλία και την Τουρκία", είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. "Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και κατόπιν να δούμε (...) τι θα κάνουμε μετά", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία, το Ιράν και η Βραζιλία για την αποστολή ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για εμπλουτισμό είναι ένα "θετικό βήμα" προκειμένου να τερματιστεί η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    "Η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μια επίλυση της κρίσης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης", είπε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, τον επόμενο χρόνο, μια διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν οι τρόποι για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

    [06] Βίαιες συγκρούσεις

    Υπέκυψε σήμερα ο ταϊλανδός στρατηγός Σεχ Ντάενγκ, ο οποίος είχε τραυματισθεί στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ, ανακοινώθηκε από ιατρικές πηγές. «Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωΐ», τόνισε εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών.

    Ο 58χρονος στρατηγός, που το πραγματικό του όνομα ήταν Χατίγια Σαουασντισπόλ, νοσηλευόταν αναίσθητος, δίνοντας μάχη για τη ζωή του, από την περασμένη Πέμπτη, όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έδινε συνέντευξη σε δημοσιογράφο στο προάστιο που έχει καταληφθεί από το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων» από τον Απρίλιο.

    Ένας από τους υπασπιστές του είχε κατηγορήσει για τον θάνατό του έναν ελεύθερο σκοπευτή, όμως οι αρχές αρνήθηκαν την εκδοχή αυτή.

    Ο στρατηγός, που είχε καθαιρεθεί από τον Ιανουάριο, είχε συνταχθεί με τους «κόκκινους», στις τάξεις των οποίων έχαιρε ιδιαίτερης δημοφιλίας και επέβλεπε τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό της ζώνης που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, παρά την καχυποψία ορισμένων επικεφαλής του κινήματος.

    Γενικά, εθεωρείτο ένθερμος υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 από στρατιωτικό πραξικόπημα, και του οποίου την επιστροφή αξιώνουν πολλοί αντικαθεστωτικοί.

    Στο μεταξύ, στους 35 νεκρούς και 244 τραυματίες, ανέρχονται οι απώλειες κατά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 3ήμερο στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ταϊλάνδης.

    Ένα στέλεχος της αεροπορίας της χώρας βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών, ο πρώτος στρατιωτικός που χάνει τη ζωή του στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    «Υπήρξαν ακόμη δύο νεκροί την περασμένη νύκτα, ένας στρατιωτικός και ένας διαδηλωτής», τόνισε στέλεχος των πρώτων βοηθειών στη Μπανγκόκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να περιορίσει το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων», που αξιώνει την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζτζάιβα, στο προάστιο που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Απρίλιο.

    Ο 31 ετών στρατιωτικός βρήκε υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες στο νοσοκομείο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε ενώ περιπολούσε στην περιοχή Σιλόμ, στα όρια της ζώνης όπου έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, τονίζουν οι πηγές.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνσε πως θα εξετάσει την πιθανότητα διαλόγου με τους διαδηλωτές με στόχο την επίλυση της κρίσης αν εκείνοι δείξουν πως επιθυμούν ειλικρινά την συμφιλίωση και σταματήσουν τις επιθέσεις, ενώ ταϊλανδέζος υπουργός τόνισε πως ο στρατός θα προχωρήσει το "συντομότερο δυνατόν" στη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και πρόσθεσε πως οι αρχές "θα εξηγήσουν την κατάσταση στο λαό όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 May 2010 - 16:30:33 UTC