Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γνώμονας των αποφάσεών μας το εθνικό συμφέρον
  • [02] ''Λανθασμένοι χειρισμοί''
  • [03] Οικολογική καταστροφή

  • [01] Γνώμονας των αποφάσεών μας το εθνικό συμφέρον

    «Τα άμεσα έκτακτα μέτρα, είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Να διασφαλίσουμε τη ζωή του κάθε πολίτη και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυναμική σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και εμείς, εδώ, από αυτό θα κριθούμε, και θα κριθούμε θετικά, γιατί θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, τονίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το εθνικό συμφέρον.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που είναι σε εξέλιξη, και όμοιά της δεν έχουμε ζήσει πάλι και διαβεβαίωσε ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

    «Οι στόχοι μας για μια Ελλάδα διαφορετικοί, είναι σήμερα πιο ζωντανοί, πιο επιτακτικοί, εθνικά αναγκαίοι» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δικαιωθήκαμε ιστορικά και πανηγυρικά για τις ασθένειες του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου τομέα, του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου».

    «Αυτά εξέθεσαν την Ελλάδα στους άγριους ανέμους μιας φοβισμένης και κερδοσκοπικής παγκόσμιας αγοράς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δίνουμε την μάχη για να ανταποκριθούμε σε πέντε στόχους ταυτόχρονα:

    - Τη σωτηρία της χώρας και την προστασία των πολιτών.

    - Την έξοδο από την κρίση με σιγουριά και ασφάλεια.

    - Τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της χώρας.

    - Την δρομολόγηση μιας ανάπτυξης βιώσιμης, πράσινης και

    - Την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές τις μέρες «πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, μας υποχρεώνουν να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης και καλούμαστε να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι».

    «Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή την εντολή έχουμε λάβει. Δεν φυγομαχούμε. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην δημιουργία του μηχανισμού «που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την από δω και πέρα πορεία μας».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη βλέπουμε ότι οι αλήθειες που στην αρχή είπαμε και κανείς δεν ήθελε να ακούσει, αποτελούν κοινές παραδοχές» και πρόσθεσε ότι «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι, βήμα-βήμα αποτρέψαμε τα χειρότερα, και τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεη βάση».

    «Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα αφήσουμε πίσω μια περίοδο δικαιολογημένης ανασφάλειας και απερίσπαστοι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «να αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Με την σκληρή δουλειά όλων μας η Ελλάδα, η ζωή μας, θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον».

  • ** Οι εξελίξεις στην οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, ενώ αυτή την ώρα προεδρεύει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος.

    «Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

    Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

    Συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό

    "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει από την πρώτη στιγμή και σταθερά", ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον σέρβο ομόλογό του Μ. Τσβέτκοβιτς.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, λόγω της έλευσης της καλοκαιρινής περιόδου, στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.

    "Η μακραίωνη φιλία των δύο λαών αποτυπώνεται στις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αλλά και στον μεγάλο αριθμό σέρβων πολιτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας για τις διακοπές τους", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο δε σέρβος ομόλογός του είπε ότι παραθερίζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας προσωπικά στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαικής οικογένειας , θέση που δικαιωματικά της ανήκει", χαρακτήρισε "σημαντική πρόοδο" προς αυτή την κατεύθυνση την απελευθέρωση της βίζας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά, καθώς και την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου για τη Σρεμπρένιτσα, ένα "θέμα που αντιμετωπίσατε με τόλμη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ με την πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014", που προνοεί για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καλής γειτονίας.

    "Η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, προνομιακό συνομιλητή με σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στο Κόσοβο, τις οποίες η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, με κύριες προτεραιότητες τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η συμμετοχή μας στη Eulex, την KFOR καθώς και ο διορισμός του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, ο οποίος είναι και μεσολαβητής για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Κόσοβο, αποδεικνύει την έμπρακτη αφοσίωσή μας, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός..

    Ο κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρθηκε στις έντονες διαβουλεύσεις που έχει η Σερβία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία με σκοπό την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

    Ο σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη της στο θέμα του Κοσόβου.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα είπε ότι εξέθεσε κατά τη συζήτηση την οικονομική κατάσταση στη Σερβία και πρόσθεσε ότι "εδώ κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε να προβλήματα".

    [02] ''Λανθασμένοι χειρισμοί''

    Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού που διέρχεται η χώρα μας, στους χειρισμούς της από τις εκλογές και μετά.

    Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση". Επιχειρηματολόγησε δε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

    "Ακόμα και υψηλά ελλείμματα, ακόμα και υψηλό χρέος, ακόμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν μεγάλες ανησυχίες, αν έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα. Όταν, όμως, χαθεί και αυτή η εμπιστοσύνη, τότε αρχίζει το καταστροφικό ντόμινο, που όλοι παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση της Ελλάδας. Και που πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε ξανά για καμία άλλη χώρα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς όμως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. "Η Ευρώπη αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά και εκ των ενόντων ένα μηχανισμό στήριξης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι ύστερα αναγκάζεται, επίσης βιαστικά, να λύσει όλα τα θεσμικά, νομικά και χρηματο-οικονομικά προβλήματα, για να τον θέσει σε κίνηση, με πολλούς, όμως, δισταγμούς εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της. Και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές και ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στράφηκε επίσης και εναντίον των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης που: "μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της. Και πέρα από του ιδιωτικούς Οίκους αξιολόγησης, τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις των κερδοσκόπων. Πρακτικές αληθινά ασύμβατες με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, επιτρέπουν σε κάποιους όχι απλώς να αγοράζουν "ασφαλιστήρια", τα λεγόμενα CDS, για ομόλογα που δεν διαθέτουν, αλλά και να τζογάρουν πάνω σε "στοιχήματα" της έκβαση των οποίων είναι οι ίδιοι σε θέση να επηρεάσουν. Σαν να αγοράζει κανείς ασφάλεια για το σπίτι τουβ¦ γείτονα κι ύστερα να πηγαίνει και να του βάζει φωτιά για να κερδίσει από τη συμφορά του άλλου". Επανέλαβε δε την πρόταση του για συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού Αξιολόγησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο μεγάλο αντιπαραγωγικό δημόσιο που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ' ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα και έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι "δεν δείχνω, αν θέλετε, καμία επιείκεια ούτε για το κόμμα μου, για τη Νέα Δημοκρατία, που εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα αυτά, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε. Άλλοτε το προσπάθησε, αλλά έκανε πίσω. Άλλοτε δεν το προχώρησε όσο θα 'πρεπε. Άλλοτε το προσπάθησε και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Κι άλλοτε δεν το προσπάθησε καν".

    Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την αντίθεσή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "θα προτιμούσαμε να αντιμετωπιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυστηρά Ευρωπαϊκά πλαίσια. Αλλά επίσης γιατί θεωρούμε ότι οι όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά κανόνα, βάζουν την Οικονομία ακόμα βαθύτερα στο φαύλο κύκλο σκληρών μέτρων - βαθιάς ύφεσης - ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων - ακόμα πιο σκληρών μέτρων - ακόμα πιο βαθιάς ύφεσης - ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων".

    Συνέχισε λέγοντας ότι "όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή μας, αυτό δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι δυσάρεστη πραγματικότητα. Έχουμε ήδη προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού μηχανισμού και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επειδή οι αγορές έκλεισαν για μας". Στόχος μας από εδώ και στο εξής είπε ο κ. Σαμαράς είναι "πώς θα μειώσουμε άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα λουκέτα. Και πώς θα βγούμε από την κρίση κι από τον μηχανισμό στήριξης μιαν ώρα αρχύτερα. Ώστε να μπούμε ξανά σε μια τροχιά Ανάπτυξης".

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η Οικονομία το σοκ, χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: "είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή".

    Στην συνέχεια ανέπτυξε τις δικές του προτάσεις:

    - Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως. Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

    - Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται.

    - Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το Ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith, που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά. Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος.

    - Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή του με τον "Καλλικράτη": "η διοικητική μεταρρύθμιση προωθείται χωρίς πόρους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με έντονη οσμή "κομματικής κοπτορραπτικής" στη χωροταξία της".

    Τέλος είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με τον λαϊκισμό και αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών: "Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η Κοινωνία "μπράβο". Άλλωστε πολλά χρόνια πίσω, σε μιαν εποχή που δεν "μεσουρανούσα", είχα από τότε προτείνει Βουλή 200 βουλευτών".

    [03] Οικολογική καταστροφή

    Η πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις ακτές της Λουϊζιάνας χαρακτηρίστηκε "εθνική καταστροφή", δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα συμπεριλαμβανόμενου του στρατού.

    Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στο γεγονός ότι ο βρετανικός όμιλος BP είναι υπεύθυνος για την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή και τη βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού και απαίτησε από αυτόν την "πιο ισχυρή αντίδραση".

    Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Τζιντάλ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία, ενώ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η διαρροή, μετά την θανατηφόρα έκρηξη, είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά.

    Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP -ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας, ενώ ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, σημείωσε ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".

    Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται --και επίσημα-- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

    Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) οι άνεμοι θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, όπου μπορεί φθάσει "το βράδυ της Παρασκευής".

    Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 18:30:26 UTC