Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή για Siemens
  • [02] "Θέμα χρόνου"
  • [03] "Δεκαετής κρίση"

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή για Siemens

    Ο δικηγόρος της μητρικής SIEMENS A.G., αλλά και της θυγατρικής ελληνικής SIEMENS Α.Ε., Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξετάσθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της ομώνυμης υπόθεσης.

    Τόνισε ότι κλήθηκε από τη μητρική εταιρεία, τον Ιανουάριο 2008, για να την εκπροσωπήσει στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, που διεξαγόταν από την Εισαγγελία, και ήρθε σε επαφή με τον εκπρόσωπο της Νομικής Εταιρείας Debevoise & Plimpton, Κάρολο Ζίγκερ, στον οποίον είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος της SIEMENS στην Ελλάδα.

    Κατά τον μάρτυρα, ο ρόλος του ήταν ουσιαστικά να παραλαμβάνει το υλικό, που είχε ετοιμάσει η ελεγκτική εταιρεία, και να το παραδίδει αρχικά στον εισαγγελέα και μετά στον ανακριτή.

    Σε ερώτηση πόσα και ποια πρόσωπα αναγράφονται στα στοιχεία αυτά, ως παραλήπτες χρημάτων, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε άγνοια. «Εντοπίσθηκαν και ανιχνεύτηκαν όλες οι ροές των χρημάτων, αλλά χωρίς να αποκαλύπτονται, ή να εντοπίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην του πρώην αναπλ. γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη», είπε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σχετικά μάλιστα με δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, υπογράμμισε: «Από το υλικό, που μου παρέδωσε η Debevoise και το οποίο εν συνεχεία παραδώσαμε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, δεν προέκυπταν συγκεκριμένα ονόματα, ούτε πολιτικό πρόσωπο».

    Είπε ακόμη, ότι ουδέποτε του έκανε κάποια αναφορά ο κ. Ζίγκερ και σε ό,τι αφορά τα ονόματα των Τάσου Μαντέλη, Θεόδωρου Τσουκάτου, Κώστα Γείτονα και Γιάννη Βαρθολομαίου, δήλωσε ότι «αυτά βγήκαν αργότερα».

    Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο, δήλωσε άγνοια για τυχόν πρωτοβουλία του ελληνικού δημοσίου, ή φυσικού προσώπου, ενώπιον ποινικών δικαστηρίων στη Γερμανία, ενώ για την προσφυγή του ΟΤΕ είπε ότι το γνωρίζει από τις εφημερίδες χωρίς να έχει κληθεί ο ίδιος από τη Siemens.

    Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για πώς γίνεται να έχει πληρώσει ως τώρα η Siemens εκατοντάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για αποζημιώσεις και «στους μόνους που δίνει "τσάι και συμπάθεια" και δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή είναι το ελληνικό δημόσιο», ο κ. Λυκουρέζος απάντησε: «Αυτό είναι θέμα του ελληνικού Δημοσίου».

    Ακολούθως, εξετάσθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, ύστερα από αίτημά του υπό την ιδιότητα του πρώην γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή του, τόσο στη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όσο και στην «πενταμελή επιτροπή».

    Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιτροπή, η οποία συνδυάστηκε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- με τη ρήση Χριστοφοράκου ότι «χρειάστηκε να πληρώσει 10 εκ σε πέντε υπουργεία», είπε ότι η επιτροπή αυτή ήταν συντονιστικού χαρακτήρα και αντικείμενο είχε την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου των Ολυμπιακών Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφαλείας, ως προς τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ήταν άτυπη -είπε- και κατβ ουσίαν ad hoc ομάδα εργασίας, χωρίς να τηρούνται πρακτικά.

    Κατά συνέπειαν -πρόσθεσε- δεν είχε καμία αρμοδιότητα να καταρτίσει προδιαγραφές, να αξιολογήσει προσφορές ή να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ για την προτίμηση του συστήματος ασφαλείας C4 I.

    Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι με τη θέση του αυτή δεν αφήνει αιχμή έναντι αυτών, που κατήρτισαν προδιαγραφές, αξιολόγησαν προσφορές ή εισηγήθηκαν την προμήθεια, η οποία εν τέλει αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ.

    Ο μάρτυρας σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ότι η προμηθεύτρια κοινοπραξία του C4I, SAIC, παρουσίαζε προβληματικούς ρυθμούς τους πρώτους τέσσερις μήνες εκτέλεσης του έργου κι ότι η κυβέρνηση πίεζε για επιτάχυνση των ρυθμών.

    Σημείωσε, τέλος, ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν τεράστια ως προς το θέμα της ασφάλειας κι ότι αν δεν προχωρούσε το έργο, εκτιμάτο ότι θα υπήρχαν προβλήματα με τη συμμετοχή ξένων αθλητικών αποστολών.

    Ο κ. Καρτάλης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι συνάντησε κατβ ιδίαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι η αναγραφή του ονόματός του στο ημερολόγιο του φυγόδικου μεγαλοστέλεχους, τον Ιούλιο΄03, ήταν πιθανόν κλήση της γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, στη δική του γραμματέα για να μάθει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, που δεν της δόθηκε.

    Ο μάρτυρας είπε ότι, τόσο την πρώτη φορά, που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, επειδή οι προσφορές ήταν υπερβάλλουσες σε σχέση με το τίμημα, το οποίο είχε βγει στην προκήρυξη, όσο και τη δεύτερη φορά, όταν κατακυρώθηκε το έργο στην SAIC, την εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ την έκανε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είχε και την ευθύνη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε την αμφιβολία του για το άτυπο της «πενταμελούς επιτροπής» και ζήτησε να κατατεθούν στην εξεταστική όλα τα πρακτικά, τα οποία έχουν τηρηθεί στις επιτροπές των συναρμόδιων υπουργείων, που είχαν ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εργασιών ολοκλήρωσης του C4I.

    Το έργο της εξεταστικής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με την εξέταση του Γιάννου Παπαντωνίου, πρώην υπουργού Άμυνας, που συναποφάσισε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του C4 I.

    [02] "Θέμα χρόνου"

    Θέμα λίγου χρόνου είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής προς την Ελλάδα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, προβλέπουν μία μείζονος σημασίας δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές.

    «Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης θα έχει ως προϋπόθεση τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και να βάλει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και τους πολίτες τους, σημειώνοντας ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι μία σημαντική ανάσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Καταλήγοντας, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συνομιλιών στην Αθήνα, εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα μπορεί να το κάνει.

    Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εφαρμόσει ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων σε άλλες χώρες του συνασπισμού.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι μία ισχυρή αίσθηση καθοδήγησης. Χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση που θα μας δείξει πώς μπορούμε να βγούμε από αυτά τα θυελλώδη γεγονότα", τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου.

    Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκανε λόγο για την ανάγκη υποστήριξης η οποία "θα αποτρέψει την υλοποίηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στο σύνολο της ζώνης του ευρώ".

    Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διεξαγόμενες στην Αθήνα συνομιλίες με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα αποδώσουν αποτελέσματα, αρνήθηκε όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Ελλάδα θα έχει ανάγκη λιγότερης βοήθειας το 2011 και το 2012 απ' ό,τι φέτος, ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ακριβές ποσό που θα χορηγηθεί στην Αθήνα μέσα στα επόμενα χρόνια.

    "Οι ειδικοι πιστεύουν πως τα ποσά (που είναι απαραίτητα για την Ελλάδα) θα είναι λίγο λιγότερο σημαντικά το 2011 και το 2012", δήλωσε ο υπουργός στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Westfalen Blatt. "Θα είναι πάντα σημαντικά", πρόσθεσε πάντως.

    Χθες Τετάρτη, γερμανοί κοινοβουλευτικοί είχαν αναφέρει ένα συνολικό ποσό 100 ως 120 δισεκατομμυρίων ευρώ έπειτα από συνεδριάσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, που πήγαν στο Βερολίνο για να εκθέσουν τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης.

    Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γερμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να κινηθεί γρήγορα για να εγκρίνει τη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα, αλλά θέλει οι τράπεζες να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το κόστος.

    «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο και να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα στη γερμανική Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με άλλους ηγέτες του SPD στο κοινοβούλιο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του θα εξαρτήσει την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα από το αν η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος και από το αν θα εισαγάγει μέτρα για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις αγορές.

    Στο μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι η Γαλλία "είναι απολύτως αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ και να στηρίξει την Ελλάδα".

    "Το σχέδιο που αποφασίστηκε από την Ελλάδα είναι απολύτως αξιόπιστο, εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και εργαζόμαστε εντατικά ώστε όλο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και της εφημερίδας Le Parisien, στο Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη..

    Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι υπάρχει "τέλεια συνεννόηση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία" όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης του ελληνικού χρέους.

    "Η Γαλλία είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πατάξει την κερδοσκοπία. Το σχέδιο που καθορίστηκε από την Ευρώπη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, δεν πρόκειται να αφήσουμε την κερδοσκοπία να δρα για να αποσταθεροποιεί την τάδε ή τη δείνα χώρα", κατέληξε.

    «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα για να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, ζητώντας παράλληλα την τάχιστη ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής για την Ελλάδα.

    «Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο, η ζώνη του ευρώ απειλείται, η ελληνική κρίση εξαπλώνεται και οι πολιτικοί υπεύθυνοι της Ευρώπης πρέπει να πάψουν να διστάζουν να χορηγήσουν χρήματα προς την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βερχόφστατ, επισημαίνοντας ότι υπό τον φόβο της μη εκπλήρωσης, στο μέλλον, των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθυστερεί η διάσωσή της, η οποία στο μέλλον, ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.

    «Έχουμε χάσει πολλές εβδομάδες για να μην πω, μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υπογράμμισε πως όσο ζητά κανείς επιμόνως από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μακροπρόθεσμα περιοριστικά μέτρα, τόσο αυτό τείνει να εξελιχθεί σε πρόσχημα για την καθυστέρηση της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων σημείωσε ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού τα δάνεια προς την Ελλάδα, θα εξοφληθούν εντόκως» και καταλήγοντας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τάχιστα τις προτάσεις του Όλι Ρεν για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, ούτως ώστε «να αποφευχθεί, στο μέλλον, η επανάληψη μιας οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή».

    "Έλλειψη προετοιμασίας"

    Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια έκανε σήμερα λόγο για έλλειψη προετοιμασίας και για βραδύτητα αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στην κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ελλάδας.

    "Δεν υπήρξαμε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κρίση", είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Ισπανίας Cadena Ser.

    Από την αρχή του έτους η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε "παίρνοντας την μπάλα και αλλάζοντας πάσες, αλλά χωρίς να βάλει γκολ", τόνισε.

    "Από τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που διακηρύχθηκε η στήριξη της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες που γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση ενός προγράμματος προσαρμογής με χρηματοδότηση, πέρασαν δυόμισυ μήνες, δηλαδή μία αιωνιότητα για μία κατάσταση σαν κι' αυτήν", παρατήρησε ο ισπανός επίτροπος και συνέχισε:

    "Πρόκειται για μία κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει θεωρητικά, κανείς όμως δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να προσλάβει τέτοια ένταση ξεκινώντας από την κρίση μιας χώρας (της Ελλάδας), η οποία δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% της οικονομίας της ζώνης του ευρώ".

    Ο Χοακίν Αλμούνια είπε ακόμα ότι οι δισταγμοί της Γερμανίας θα μπορούσαν να είναι κατανοητοί: "Υπάρχουν γερμανικά επιχειρήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, δηλαδή ότι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης (...) δεν μπορούμε να βοηθήσουμε μια χώρα που δεν είναι σε θέση να καταδείξει πως αίρεται στο ύψος των ευθυνών της και πως παίρνει στα σοβαρά το πρόβλημά της", επισήμανε.

    Τέλος παρατήρησε ότι σε μία τέτοια κρίση σαν τη σημερινή, οι αγορές γίνονται "πιο μυωπικές" και "δεν διακρίνουν τις λεπτομέρειες", με αποτέλεσμα να κάνουν πιο δύσκολη τη διάκριση ανάμεσα στην Ελλάδα η οποία "έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα" και χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.

    Υποχωρούν spreads και επιτόκια

    Στο μεταξύ, τα επιτόκια των βραχείας, αλλά και των μακράς διάρκειας ελληνικών ομολόγων έπεσαν ελαφρώς σήμερα το πρωί, ένδειξη ότι η ελληνική κρίση κάπως εκτονώνεται αφού πολλές χώρες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

    Στις 11.55 (ώρα Ελλάδας), οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ήταν 9,796%, έναντι 9,919% το βράδυ της Τετάρτης. Εξελίσσονται μακριά από το ανώτερο επίπεδο του 11,142% που είχαν φτάσει.

    Το σπρεντ ανάμεσα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο και το γερμανικό ίδιας ωρίμανσης --που χρησιμεύει ως αναφορά-- μειώθηκε επίσης στις 674 μονάδες βάσης.

    Το επιτόκιο των διετών ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα 14,911%, έναντι 16,066% χθες το βράδυ. Παρά τη μικρή αυτή μείωση, παραμένουν υψηλότερα από τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, πράγμα που αντανακλά τους φόβους για βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

    Όσον αφορά τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε λεπτή θέση, τα ισπανικά επιτόκια αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας.

    Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ήταν στο 4,155% έναντι 4,127 χθες το βράδυ.

    "Αναγκαία μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης πιστώσεων"

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης πιστώσεων, αφού οι ευρωπαϊκές μετοχές επλήγησαν αυτή την εβδομάδα από την υποβάθμιση των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

    Ο Βεστερβέλε ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία "για να δημιουργηθεί η δική μας, ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης η οποία θα είναι ανεξάρτητη" μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης επισημαίνοντας πως όχι μόνο αναπτύσσουν και διανέμουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά και τα αξιολογούν οι ίδιες.

    Στην κατάσταση αυτή, τόνισε ο Βεστερβέλε, "οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι εγγυημένες".

    Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει και προηγουμένως να δημιουργηθεί μια χωριστή ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης.

    Πεταλωτής για βιωσιμότητα των τραπεζών και μέτρα

    «Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Τις τελευταίες μέρες, όμως, γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλέσουν σύγχυση και αναταραχή στους πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι «ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και πέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς και των καταθέσεων των πολιτών».

    Πρόσθεσε δε ότι κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις, είναι εκ του πονηρού και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα χειρότερα «με τον πιο δίκαιο, στο μέτρο του δυνατού, τρόπο».

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και αφορούν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και πως «όσο διαρκούν δεν μπορούμε να αναφερθούμε με λεπτομέρειες για το τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Με βάση το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και για ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί το σχέδιο δανεισμού που καταρτίζουμε.

    Είπε ακόμη ότι «γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα και γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, με προβολή λογικών επιχειρημάτων από την κυβέρνηση, ώστε όποια απόφαση χρειαστεί να πάρουμε, να είναι η πιο επιεικής».

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές είναι επώδυνες, όμως η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον".

    Πρόσθεσε δε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει προστασία του αδύναμου πολίτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις υπάρξουν να έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας.

    «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα ισχύσουν το 2010.

    «Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρει και τυπικά να είμαστε εντάξει, αλλά και ουσιαστικά η Βουλή να μπορεί να εκφράσει την άποψή της, που πρέπει να την εκφράσει μέσα από την υπευθυνότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για το μηχανισμό προς ψήφιση στη Βουλή.

    Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προσδίδει σημασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ψήφιση των μέτρων, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και πως αυτή τη στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι ενέργεια σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

    Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Μέρκελ

    Η ελληνική κρίση και η σημασία της "έγκαιρης υποστήριξης", για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

    "Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον σε ανακοίνωση του.

    [03] "Δεκαετής κρίση"

    Επίθεση στα δυο μεγάλα κόμματα έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Μιλώντας στο ρ/σ Αντέννα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κόσμος γνωρίζει ποιος τον φόρτωσε με «βαρίδια» και στη συνέχεια υποστήριξε:

    «Ξέρει ότι φταίνε οι πολιτικές επιλογές και κυρίως οι λοβιτούρες των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεν θέλει και δεν αντέχει πια να συντηρεί το σύστημα των κληρονομικών πρωθυπουργών.Ο λαός μπορεί να αποφασίσει και θα αποφασίσει».

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι το ΔΝΤ μιλάει μόνο για περιορισμούς δαπανών και αυξήσεις φόρων και δεν μιλάει καθόλου για ανάπτυξη.

    Υποστήριξε ότι η κουβέντα θα πρέπει να γίνεται κυρίως για την ανάπτυξη, γιατί μόνο αυτή είναι που θα συμβάλλει στην απορρόφηση της ανεργίας, στην καθιέρωση κερδοφόρων προϊόντων και τη μείωση του χρέους, ώστε να ξεφύγουμε άπαξ και δια παντός από την κρίση.

    Μιλώντας για την κρίση εκτίμησε πως θα διαρκέσει μια δεκαετία, διότι, όπως είπε, «είναι απλά μαθηματικά και όλοι μπορούν να κάνουν αυτόν τον υπολογισμό. Όσοι δεν τον κάνουν, μάλλον θέλουν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό».

    Σχετικά δε με το πολιτικό σύστημα και την εν γένει στάση του στην κρίση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να ομονοήσει και να σταθεί σαν γροθιά απέναντι στην κρίση, χωρίς διχαστικά φαινόμενα που μόνο κακό προξενούν.

    «Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το αρνητικό σε θετικό», τόνισε.

    Εκτίμησε επίσης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις εκλογές και μετά και υποστήριξε ότι ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανεύρεση λύσεων.

    «Μας κόστισε η απειρία της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου»,είπε.

    Αναφερόμενος στο κόμμα του και την στάση του απέναντι στην κρίση, είπε ότι πρέπει να παραδειγματισθούν τα άλλα κόμματα από τον εποικοδομητικό τρόπο που ο ΛΑΟΣ ασκεί πολιτική. Τον οποίο περιέγραψε ως «ένα συμμετοχικό τρόπο με προτάσεις και πράξεις προς την εξουσία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 16:30:26 UTC