Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανέλαβαν την "πολιτική ευθύνη"
  • [02] "Έγκαιρη υποστήριξη"
  • [03] Οικολογική καταστροφή

  • [01] Ανέλαβαν την "πολιτική ευθύνη"

    Επιστολή με την οποία τρεις από τους συλληφθέντες για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα αναλαμβάνουν την ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση, δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα το "Ποντίκι".

    Η επιστολή υπογράφεται από τους Παναγιώτα (Πόλα) Ρούπα, Νίκο Μαζιώτη και Κωνσταντίνο Γουρνά, οι οποίοι αναφέρουν, ότι σύντροφός τους στον Επαναστατικό Αγώνα ήταν και ο Λάμπρος Φούντας που σκοτώθηκε στη συμπλοκή με αστυνομικούς, στη Δάφνη.

    Στην επιστολή, οι τρεις συλληφθέντες τονίζουν ότι αισθάνονται περήφανοι για την οργάνωσή τους και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. "Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς", αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι "δεν είμαστε εμείς τρομοκράτες αλλά η εξουσία".

    Χαρακτηρίζουν τρομοκράτες τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ αναφέρονται σε μία προς μία τις ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν πράξεις τρομοκράτησης του λαού ο οποίος στην πλειοψηφία του τις επιδοκίμασε.

    Στην επιστολή, γίνεται εκτενής αναφορά στην οικονομική κρίση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη σημερινή κατάσταση της χώρας ενώ προστίθεται ότι οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες για επανάσταση και αυτό που απομένει είναι να ωριμάσουν και οι υποκειμενικές συνθήκες.-

    [02] "Έγκαιρη υποστήριξη"

    Η ελληνική κρίση και η σημασία της "έγκαιρης υποστήριξης", για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, ¶γκελα Μέρκελ.

    "Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον σε ανακοίνωση του.

    Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις

    Η απόφαση για να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται να ληφθεί τάχιστα, ανακοίνωσαν χθες οι επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και ο πρόεδρος του ΔΝΤ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων, αλλά υπογράμμισαν συνάμα πως δεν θα δημοσιευθούν αναλυτικά στοιχεία έως ότου συναφθεί η συμφωνία με την Αθήνα.

    «Είναι αδύνατον να παράσχουμε λεπτομέρειες για ό,τι συμφωνηθεί στο τέλος», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν, σε συέντευξη Τύπου, και σημείωσε ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι "είναι απόλυτη ανάγκη να αποφασίσει η Γερμανία γρήγορα" για μία βοήθεια προς την Ελλάδα.

    Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε κατά τη συνέντευξη αυτή ότι η κυβέρνησή του προβλέπει να υιοθετηθεί ήδη από τις 7 Μαΐου νόμος για τη χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

    Νωρίτερα, τα μέλη της γερμανικής αντιπολίτευσης είχαν τονίσει πως ο Στρος-Καν τους είχε δηλώσει πως το πακέτο βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα έχει ύψος 100-120 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Στη συνέντευξη ωστόσο ο Στρος-Καν δεν θέλησε να σχολιάσει.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το τι θα απαιτήσει η βοήθεια που θα της παραχωρηθεί, θα πρέπει να περαιωθούν εντός ολίγων ημερών.

    «Κάνω την υπόθεση εργασίας πως το πράσινο φως έχει ανάψει, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, και κατόπιν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Ο Στρος-Καν συμφώνησε με τα ρηθέντα του Τρισέ.

    «Όσο ταχύτερα, τόσο καλλίτερα», τόνισε, «εάν όλα πάνε ταχύτερα, είμαι απολύτως βέβαιος πως όλα θα διορθωθούν. Αλλά εάν δεν τα διορθώσουμε με την Ελλάδα, τότε ενδέχεται να υπάρξουν πολλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ΕΕ».

    "Ανυπολόγιστες οι συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας"

    Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε "ανυπολόγιστες" συνέπειες τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και στα υπόλοιπα κράτη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ¶ξελ Βέμπερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

    "Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η επίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ήταν ανυπολόγιστη", δήλωσε ο Βέμπερ στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild. "Η οικονομική βοήθεια που θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη η καλύτερη λύση".

    Ο Βέμπερ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί "να ξεπεράσει τον σκόπελο" εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της με αποφασιστικό και αξιόπιστο τρόπο. Δήλωσε επίσης ότι η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε τεράστιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μία τέτοια κίνηση.

    Ο κ. Βέμπερ τάχθηκε επίσης κατά της πιθανής συμμετοχής των τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, πιθανότητα την οποία επικαλέσθηκε η γερμανική κυβέρνηση.

    "Σίγουρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μία συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της οικονομικής κρίσης στο σύνολό της. Αλλά με τρόπο σχολαστικό και όχι βιαστικό, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που θα φορά περισσότερο τη φορολόγηση των τραπεζών", σχολίασε ο κ. Βέμπερ.

    "Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως"

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στο Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

    "Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.

    Συνεχίζοντας, ο Α. Αλτατάζ τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία οδός την οποία έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη του ευρώ και η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη για την Ελλάδα, η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αγορών και θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αν λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να επισπευτεί η Σύνοδος του Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ σέβεται τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα κράτη μέλη.

    Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Standard & Poors να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η Σαντάλ Τιουζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο».

    Η Σ. Τιούζ κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

    Στις 10 Μαίου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης για την έγκριση του σχεδίου στήριξης, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εως τις 2 Μαίου.

    Υποβάθμιση της Ισπανίας από S&P

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το επίπεδο «ΑΑ+» σε «ΑΑ», σύμφωνα με ανακοινωθέν της, μία ημέρα μετά τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

    Η S&P δικαιολόγησε την απόφασή της βάσει «της αναθεώρησης των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεών της», καθώς η ισπανική οικονομία συναντά δυσκολίες για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθισθεί από το 2008.

    Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές πρόκειται να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας και είναι απαραίτητες επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανσή τους, τονίζει ο οίκος.

    «Εκτιμούμε πως η πραγματική ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 0,7% κατ΄έτος για το διάστημα 2010-16, αντιθέτα με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη ανώτερη του 1% κατ' έτος', υπογραμμίζει η Standard & Poor's στο ανακοινωθέν.

    Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας βασίσθηκε στις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της χώρας.

    [03] Οικολογική καταστροφή

    Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ότι η διαρροή μετά την θανατηφόρα έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά, την ώρα που οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.

    Παρά τις προσπάθειες των αρχών, που προκάλεσαν χθες ελεγχόμενη πυρκαγιά σε τμήμα της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ, θα μπορούσε να φθάσει στις ακτές, απειλώντας το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

    Ο κυβερνήτης ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές επείγουσα βοήθεια για την προστασία των ακτών, κάνοντας λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μέρος της πετρελαιοκηλίδας πλησιάζει τις ακτές της Λουιζιάνας νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί".

    Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP -ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας, ενώ ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, σημείωσε ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".

    Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται --και επίσημα-- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ "καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους", και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο ¶μυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

    Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) οι άνεμοι θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, όπου μπορεί φθάσει "το βράδυ της Παρασκευής".

    Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 10:30:29 UTC