Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη χώρα"
  • [02] "Να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης"
  • [03] Κατάθεση Εφραίμ στην Εξεταστική
  • [04] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • [05] Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Ν.Κακλαμάνης
  • [06] Νεκροί 17 δημοσιογράφοι τον Απρίλιο
  • [07] Από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στο... Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας
  • [08] "Έγκαιρη υποστήριξη"
  • [09] "Αγωνιστική πανστρατιά"
  • [10] "Κρίσιμη κατάσταση"
  • [11] "Το ΔΝΤ κυβερνά"
  • [12] Οικολογική καταστροφή

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη χώρα"

    Οι εξελίξεις στην οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, με συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 3.30 μ.μ., ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Mirko Cvetkovic. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος.

    Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα δε τόνισε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Είμαστε αποφασισμένοι, υπογράμμισε, η Ελλάδα να διορθώσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μια πορεία δεκαετιών και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα το οποίο αφορά όλους.

    Η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει και αυτό θα το αποδείξουμε, τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε και ότι στα δύσκολα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Και το ίδιο θα κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.

    Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο του "Economist"

    Το μήνυμα είναι "μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό.

    Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των σπρεντς σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα όπου δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων, ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ζητήσαμε χρόνο. Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαναστατικές αλλαγές, όπως είπε, που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον "Καλλικράτη".

    Ενώ, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι ανανεώνουμε την πολιτική που εφαρμόζαμε στα Βαλκάνια, επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε και καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων, όπως εκείνο του Κοσόβου, αλλά και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έκανε λόγο για ανανέωση της προσέγγισης που ξεκίνησε το 2000.

    Ελπίζουμε αυτό να είναι και το έναυσμα για διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ο τερματισμός της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε αυτό το σημείο της ομιλίας του χαιρέτησε την παρουσία στο συνέδριο τόσο του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς , όσο και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας ως το 2004 έκανε λόγο για το δυναμισμό της οικονομίας, αλλά και τη διεθνή παρουσία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δυναμικό να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το έχουμε αποδείξει.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Ελλάδα, ενώ τόνισε μετά επιτάσεως το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της.

    Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. Και κατέληξε, λέγοντας ότι πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κρίση είπε ότι πρέπει να βγουν διδάγματα, ώστε η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο σταθερή, πιο δίκαιη και πιο "πράσινη".

    [02] "Να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης"

    Στο συνέδριο του Economist θα μιλήσει το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυση επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, από τη Ρόδο, κατά την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ.

    «Ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του, το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», τόνισε και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης να μας παρασύρει στην απόλυτη κατάρρευση.

    Στόχος δικός μας, είπε ο κ. Σαμαράς, είναι να βγούμε από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μια ώρα αρχύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του τουρισμού, που ήταν το αντικείμενο της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, αφού αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

    Εξέφρασε την αντίθεση του με την κατάργηση του υπουργείου τουρισμού και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, παρουσιάζοντας τις βασικές γραμμές για μια σύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό.

    Η ΝΔ χαράζει το μέλλον, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να λαϊκίζει αφόρητα και να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Σαμαράς, καλώντας όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και ιδεολογικές διαφωνίες να μείνουν ενωμένοι.

    "Παρβ όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών βούλιαξε. Αλλά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μην βουλιάξει η Ελλάδα! Σύντομα θα σταθεί στα πόδια της και θα βρει το βηματισμό της. Σήμερα, βέβαια, ακραίες φημολογίες για τη δήθεν αναδιάρθρωση του χρέους μας αναστάτωσαν τις Αγορές. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή κάθε συνετού αναλυτή της σημερινής καταστάσεως και να πω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή. Και ότι ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες φήμες να δημιουργούν ψυχολογία πανικού. Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα - και πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε και να το πιστέψουμε - είμαστε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες με μεγάλους αναξιοποίητους πόρους, με μεγάλη περιουσία, με μεγάλα αναξιοποίητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    Για δε το σχέδιο "Καλλικράτης" είπε:

    "Ποιες, δηλαδή, αρμοδιότητες θα δώσει στους καινούργιους Δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα (...). Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες".

    [03] Κατάθεση Εφραίμ στην Εξεταστική

    Η εκδοχή της altera pars (άλλης πλευράς) σε ό,τι αφορά την υπόθεση της λίμνης Βισθωνίδας και της Μονής Βατοπεδίου, εκτέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με τον ηγούμενο της Μονής, αρχιμανδρίτη Εφραίμ, να δηλώνει πως δεν υπήρξε σκάνδαλο, να αποποιείται την ευθύνη των ανταλλαγών και την κατηγορία της φιλοχρηματίας και της διαπλοκής με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

    Ο γέρων Εφραίμ, υποστήριξε πως η λίμνη Βισθωνίδα ανήκει στη Μονή του κατά τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, τα σιγγίλια των πατριαρχών και τα φιρμάνια της οθωμανικής εξουσίας - έγγραφα που, όπως είπε, αναγνώρισαν διαπρεπείς έλληνες νομικοί στο παρελθόν ως έγκυρα. Όταν ανέλαβε την ηγουμενία το 1990, το μοναστήρι είπε ότι «ήταν σε χαώδη, απελπιστική κατάσταση, με τετρακόσιες χιλιάδες κειμήλια πεταμένα, και εικόνες ανυπολογίστου αξίας πεταμένες στις κοπριές». Οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν αρκούσαν, τριάντα χιλιάδες προσκυνητές περίπου τον χρόνο αναζητούσαν φιλοξενία, συμπλήρωσε. Με αφορμή δε, έγγραφο της νομαρχίας Ξάνθης του 1995, που ζητούσε απβ τη Μονή διευκρινίσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας νησίδας της λίμνης που ανήκει στο μοναστήρι, ξεκινά ο κύκλος των γνωμοδοτήσεων του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες το Δημόσιο αποποιείται της ιδιοκτησίας του επί των παραλιμνίων εκτάσεων, ανέφερε.

    Επβ αυτού αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης διέψευσε τον γέροντα Εφραίμ, επί τη βάσει εγγράφων που τεκμηριώνουν την έγερση των αξιώσεων της Μονής, από το 1991, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγουμενίας από αυτόν.

    «Τα κρατικά όργανα δικαίωσαν τη Μονή. Και τότε οπωσδήποτε είμαστε υπόχρεοι για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, γιατί είμαστε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Μονή έχει απόλυτη κυριαρχία και αδιαμφισβήτητη πάνω στη Λίμνη. Και όταν κάλεσα τους νομικούς συμβούλους τους δικούς μας και είδαν και διερεύνησαν, μου είπαν: ``Γέροντα, εάν δεν το διεκδικήσετε αυτό, είναι έγκλημα για εσάς. Είστε ένοχος ενώπιον και Θεού και ανθρώπων``. Και αναγκάστηκα αυτό να το διεκδικήσω» ανέφερε ο γέροντας. Σε πλείστες δε, άλλες περιπτώσεις, επικαλέστηκε και πάλι τις προτροπές των νομικών του συμβούλων.

    Τα κίνητρα της Μονής, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιχειρηματικά, αλλά ανθρωπιστικά και πνευματικά, είπε και συμπλήρωσε ότι «μέχρι τώρα, η Μονή μας αποφυλάκισε περί τα χίλια άτομα, που στην ουσία δεν ήταν εγκληματίες, αλλά ήταν εκεί διότι τους έκοψαν μερικά πρόστιμα και δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν - και τόσα άλλα πράγματα κάνουμε. Ο πόνος μου ήταν η φιλανθρωπία(β¦) Λοιπόν, και εγώ καθηκόντως, ως διακονητής άμισθος εφβ όρου ζωής εκεί πέρα, που λιώνω κάθε μέρα εκεί, ήθελα αυτό το πράγμα απλώς να το διεκδικήσω για το λαό. Και λέω: παίρνω πέντε χρήματα».

    «Ξέρετε γιατί ήθελα να πάρω αυτά τα χρήματα, κύριε Πρόεδρε;» συνέχισε ο ηγούμενος. «Διότι κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι αυτά τα χρήματα θα συμβάλλουν στην αναστήλωση της Μονής. Θα γίνουν εδώ ιδρύματα. Διότι κάθε μέρα εμείς είμαστε, αδελφοί μου, οι δέκτες του πόνου του λαού. Κάθε μέρα ξεκλειδώνεται η καρδιά του καθενός και έρχεται και μου λέει ότι δεν έχει χρήματα, μου λέει ότι έχει φτώχεια, μου λέει ότι έχει αρρώστια και δεν μπορεί να πάει έξω να φτιάξει την αρρώστια του (β¦)Βοηθούμε φτωχές οικογένειες. Ήρθε προχθές μία κοπέλα και έκλαιγε και μου είπε: ``Γέροντα, ξέρεις τι μου συμβαίνει; Εγώ δεν έχω καθόλου χρήματα. Και πηγαίνω με την άδεια του συζύγου μου και εκδίδομαι``. Μου το είπε προχθές. Και μου είπε: ``Παίρνω 600 ευρώ το μήνα``. Της λέω: ``Αν σου τα δώσω εγώ αυτά, θα σταματήσεις να εκδίδεσαι;``. Μου απαντά: ``Να μου τα δώσεις. Δεν μπορώ. Πιέζω τον εαυτό μου``. Και της δίνω 600 ευρώ».

    Στους σχεδιασμούς της Μονής, όπως ανφέρθηκε, ήταν η ίδρυση ενός «βυζαντινού χωριού», ενός μουσείου, ενός ιχθυοτροφείου που θα παρήγαγε «παστά βιολογικά ψάρια», ενός «κέντρου ασκησίμων παιδιών, παιδιών με ειδικές ανάγκες». Επβ αυτών, ο Ντίνος Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως οι εν λόγω επενδύσεις, «θα απέβαιναν μάλλον ζημιογόνες, οπότε, δεδομένου ότι η Μονή χρειαζόταν χρήματα, είχε συμφέρον να πιέσει προς την κατεύθυνση των ανταλλαγών».

    Απεναντίας, ο γέρων Εφραίμ, επέμεινε πως τις ανταλλαγές δεν τις επεδίωξε ο ίδιος, αλλά η Πολιτεία, ύστερα από την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης. Ο ίδιος, είπε ότι, επεδίωξε να ανταλλάξει μονάχα τις εκτάσεις που είχαν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες (σε πρόσφυγες που αποκαταστάθηκαν), αλλά η Πολιτεία «έσυρε» τη Μονή στις ανταλλαγές, με τον όρο «όλα ή τίποτα». Η Μονή τις αποδέχθηκε καθώς δεν είχε άλλη επιλογή και στο τέλος, δέχθηκε να επιστρέψει πίσω και τα οικόπεδα που της παραχωρήθηκαν. «Δεν μου αρέσει η διαμάχη. Είμαι εκ φύσεως φιλειρηνικός. Και είπα τότε στο Μοναστήρι όταν όλοι εκεί φώναζαν ότι ``η Μονή επήρεν από τους ακτήμονες``, ότι εγώ μόνο την λίμνη θα διεκδικήσω. Πάρτε τα όλα και αφήστε μας ήσυχους», συνέχισε.

    Σε κάθε περίπτωση, ερωτηθείς απβ τον Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ), εάν πρόθεσή του είναι να επανέλθουν τα πράγματα στην πρωτέρα κατάσταση, ή θα συνεχίσει να διεκδικεί ως Μονή τα δικαιώματά της, ο μάρτυς απάντησε πως «τα δικαιώματά μας είναι αμάρτημα να μην τα διεκδικήσουμε. Αλίμονο». Εννοείται δε, πως «λίμνη και παραλίμνιες είναι μία ενιαία έκταση, όπου πραγματικά το Μοναστήρι υποχρεούται να τη διεκδικήσει», σημείωσε.

    «Γιατί διεκδικείτε την έκταση που με νόμο έχει παραχωρήσει το Δημόσιο στους ιδιώτες» ρώτησε τον ηγούμενο ο Π. Δημητρουλόπουλος. «Το κράτος. Πήρε τόσα πολλά από το Βατοπέδι. Ας δώσει μερικά, όχι να τα χαρίσει, αυτά που οφείλει. Και το Μοναστήρι προέκταση του κράτους είναι. Τα κειμήλια που έχω εκεί δεν είναι δικά μου, είναι της Μονής, του κράτους και του γένους» απάντησε ο Εφραίμ.

    Πώς λοιπόν ξεκινούν οι επίμαχες ανταλλαγές; Κατά τον γέροντα Εφραίμ, «η ανταλλαγή άρχισε να μας σφυρίζεται από τον κ. Τσιτουρίδη», τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο οποίος μας έλεγε ότι δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα ή ομόλογα. Έτσι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε από τότε, ότι πάει το θέμα προς τα εκεί». Υπαινιγμούς για τον Σάββα Τσιτουρίδη, άφησε εκ νέου αργότερα, εξεταζόμενος σε σχέση με το ολυμπιακό ακίνητο των Θρακομακεδόνων, το οποίο η Μονή Βατοπεδίου ζήτησε προκειμένου να στεγάσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, για να αφαιρεθεί στη συνέχεια ο όρος αυτός από το σχετικό συμβόλαιο και στο τέλος, η Μονή να πουλήσει το ακίνητο έναντι 50 εκ. ευρώ, επικαλούμενη τεχνικά ελαττώματα του κτηρίου. Ο γέρων Εφραίμ, επιβεβαίωσε τις νύξεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, κ. Γκράτσιου, ότι ο Σ. Τσιτουρίδης ειδοποίησε τον ηγούμενο να παραβρεθεί στην κοινή τους συνάντηση, ενώ παρατήρησε σε τρίτη περίσταση, ότι «ο κ. Τσιτουρίδης είδε με καλή διάθεση το θέμα της λίμνης».

    Το Ολυμπιακό Ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, το οποίο είχε δεσμευθεί στην ΚΕΔ για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας, δεν «απελευθερώθηκε» κατά την θητεία του κ. Τσιτουρίδη στο Υπουργείο, αλλά αμέσως μόλις ανέλαβε ο διάδοχός του κ. Μαγγίνας, οπότε και παραχωρήθηκε στην Μονή.

    Κατά τα άλλα, ο γέρων Εφραίμ, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος, καθώς και τα περί δωροδοκιών πολιτικών ή άλλων προσώπων προκειμένου η Μονή να πετύχει τους σκοπούς της. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρησιακές κινήσεις του ανθρώπου που διαχειριζόταν αφιλοκερδώς τα οικονομικά της - του κυπρίου επιχειρηματία Αθου Κοιρανίδη - είχε ωστόσο ρητά ζητήσει από τον τελευταίο να μην χρησιμοποιήσει οφ σορ εταιρείες στις δραστηριότητές του αυτές, αλλά νόμιμες εταιρείες που να φορολογούνται. Σε παρατήρηση ότι οι εταιρείες του κ. Κοιρανίδη είναι κυπριακές, ο κ. Εφραίμ απάντησε πως «οι κυπριακές δεν είναι και υπεράκτιες».

    Τέλος, σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτη, εάν υπογράφει και σήμερα το έγγραφο που είχε αποστείλει στον Γ. Αλογοσκούφη, ότι διατίθεται να επιστρέψει στο Δημόσιο τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή, ο γέρων Εφραίμ απάντησε πως «η Ιερά Μονή Βατοπεδίου έχει καλή διάθεση για όλα και ένας διάλογος μεταξύ Δημοσίου και Μονής θα ήταν χρήσιμος». Από κει και πέρα ωστόσο, σε ό,τι αφορά το έγγραφό του, είπε ότι «σήμερα υπάρχουν νέα δεδομένα και πρέπει να το ξανασκεφθούμε».

    [04] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    Τετράωρες στάσεις εργασίας στο διδακτικό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού, εως και τις 3 Μαΐου πραγματοποιούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

    Σήμερα στις 18.00, διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, όπου διεξάγεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

    Οπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφασίσθηκε επίσης η κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 4 και 5 Μαΐου. Επίσης, προσανατολίζονται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό-όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- με το εργατικό κίνημα.

    Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 10 Μαΐου θα ληφθεί η τελική απόφαση από την γενική συνέλευση προέδρων. Οι δάσκαλοι όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

    [05] Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Ν.Κακλαμάνης

    Την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθήνας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ο Νικήτας Κακλαμάνης, στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής, για τον απολογισμό της τριετούς δημαρχίας του, προλαμβάνοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον οποίο ο δήμαρχος Αθήνας αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια λέγοντας ότι ήταν «ο άνθρωπος που τον έβαλε στην πολιτική, μαζί με τον Ευάγγελο Αβέρωφ».

    Επίσης, παρόντες ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Καλατζής ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης καθώς και άλλα κομματικά στελέχη, ενώ το ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απ. Βαϊτσης.

    Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής του διάθεσης, λέγοντας ότι «σήμερα δεν είμαστε χαρούμενοι, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση για το πρόγραμμα ``Καλλικράτης`` - άλλα περιμέναμε και άλλα ακούσαμε».

    Πάντως, ο δήμαρχος Αθήνας δεν στάθηκε στο μείζον ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και προτίμησε να προχωρήσει σε έναν αναλυτικό απολογισμό για το έργο του στο δήμο, ξεκινώντας από τη συνεργασία με την Εκκλησία, κυρίως σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας -ευχαρίστησε για την παρουσία του Μακαριώτατου Ιερώνυμου στη λιτή εκδήλωση- και πέρασε στη συνέχεια στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, για τα οποία εξέφρασε την ευχή «να μην τα ξαναζήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα είναι και πάλι μπροστά για να προστατέψει την πόλη μας».

    Επίσης, με αφορμή την καταστροφή και βανδαλισμό ιστορικών μνημείων πρότεινε την μετατροπή της δίωξης για φθορά ξένης περιουσίας, σε ιδιώνυμο αδίκημα και την άμεση φυλάκιση των δραστών. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια ζήτησε τη συμπαράσταση όλου του πνευματικού κόσμου, προκειμένου όπως είπε, να τερματιστούν οι βανδαλισμοί στην ιστορία της πόλης και ουσιαστικά η ατιμωρησία.

    Δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για την αγορά 132 στρεμμάτων για να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, «περισσότερα απ' όσα αγόρασε ο Δήμος μέσα σε 25 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κακλαμάνης, με έμφαση, προανήγγειλε το γκρέμισμα ενός «μεγάλου και απεχθούς» κτιρίου δίπλα στο Εθνικό Θέατρο για τη δημιουργία μίας πλατείας - Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή, όπως θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα του Δήμου την τελευταία τριετία, σε όλους τους τομείς, από το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου, «που εξασφάλισε την ανώτερη βαθμολογία Α1 από τον οίκο ``Μούντις``, για την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου». Επίσης, είπε ότι «αποπληρώσαμε παλαιότερες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 50.000.000 ευρώ», στάθηκε στο πάγωμα των Δημοτικών τελών καθ΄ όλη την τριετία, αλλά και μία σειρά από ανάλογα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών και τρίτεκνων.

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα έργα πρασίνου, αλλά κυρίως για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφ. Αλεξάνδρας, για την οποία είπε ότι «τώρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναμένουμε το μεγάλο ναι ή το μικρό όχι από την κυβέρνηση».

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Προέβλεψε «δύσκολους καιρούς», αλλά έδειξε και αισιόδοξος ότι αυτή η κρίση μπορεί να γίνει η αρχή για μία νέα δημιουργικότητα και μία ελπιδοφόρα πορεία.

    [06] Νεκροί 17 δημοσιογράφοι τον Απρίλιο

    Ο παγκόσμιος απολογισμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας τα καθήκοντά τους έχει αυξηθεί σε "σοκαριστικά νέα επίπεδα", με 17 εργαζόμενους σε διεθνή ΜΜΕ να χάνουν τη ζωή τους μόνο τον Απρίλιο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εργαζομένων στις Ειδήσεις (INSI), το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

    Ο Απρίλιος ήταν "ο αιματηρότερος" για τα διεθνή ΜΜΕ τα τελευταία πέντε χρόνια, τόνισε το INSI.

    Μέχρι στιγμής εφέτος, 42 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 22 χώρες, απολογισμός που υπερβαίνει τους 37 θανάτους που είχαν καταγραφεί τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών δημοσιογράφων το 2009 ήταν 133--ο υψηλότερος από το 1990.

    Το INSI σημείωσε ότι ο αριθμός αποτελεί σκληρή υπενθύμιση του "φρικτού τιμήματος που πληρώνουμε για να μεταδίδονται οι ειδήσεις σε όλο τον κόσμο". Τάχθηκε υπέρ της τήρησης ενός λεπτού σιγής στις αίθουσες των ειδησεογραφικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο για να τιμηθούν τα θύματα την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

    [07] Από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στο... Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας

    Νεαρός αρχαιολόγος, ήρθε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '70 να ανασκάψει για να φέρει στο φως την πολιτεία του μυθικού Οδυσσέα ή έστω τα παλάτια του θρυλικού βασιλέα Φιλίππου του Μακεδόνα. Η τύχη όμως και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας οδήγησαν τα βήματα του δρα Στίβεν Μίλερ στη Νεμέα, όπου έβαλε πλάτη και σκαπάνη για να ανακαλύψει το αρχαίο στάδιο της Νεμέας.

    «Από το 1973, που άρχισαν οι ανασκαφές, πολλές φορές δειλιάσαμε θέλοντας να σταματήσουμε το έργο αφού δεν φαινόταν να βγαίνει πουθενά, όμως, κάποια μικρά σημάδια και προπάντων η γνώση πως εκεί υπήρχε μια ολόκερη ιερή πολιτεία, μας έδιναν ελπίδα να συνεχίσουμε», δηλώνει ο δρ. Στίβεν Μίλερ, στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά», του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο, Ιουστίνη Φραγκούλη.

    Και συνεχίζει: «Σκάβοντας με ιδιαίτερη προσοχή και πολλές φορές με τα χέρια, καταφέραμε να ανακαλύψουμε τρείς κίονες από το Ναό του Διός, το στάδιο της Νεμέας, τη σήραγγα που οδηγούσε τους αθλητές στο στάδιο και τα αποδυτήρια, όπου οι αθλητές άφηναν τα ρούχα τους για να μπουν γυμνοί στην αρένα».

    Με πάθος μιλάει ο διαπρεπής αρχαιολόγος για τις ανασκαφές του στη Νεμέα, που τον οδήγησαν στην εύρεση ενός κόσμου, αυτού των αρχαίων Αγώνων της Νεμέας, τους οποίους έχει αναβιώσει από το 1995 μαζί με το δήμο της Νεμέας και μάλιστα με δραματικό τρόπο.

    Ο δρ. Μίλλερ, ο οποίος περνάει εννιά μήνες στην περιοχή, παρότι δεν είναι πλέον διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο, έχει κατορθώσει να ξαναζωντανέψει τους Αγώνες της Νεμέας στην αρχαία τους μορφή, υποχρεώνοντας τους αθλητές του στίβου, που λαμβάνουν μέρος, να ενδύονται αρχαίους χιτώνες και να ξαναζούν το πνεύμα της αρχαιότητας. «Πιστεύω πως αυτή η αναπαράσταση και αναβίωση των Αρχαίων Αγώνων της Νεμέας μας κάνει όλους να νιώσουμε μέρος της υπέροχης ελληνικής ιστορίας» δηλώνει ο δρ. Στίβεν Μίλλερ.

    Όμως, παρά το γεγονός ότι η αρχαιολογική του σκαπάνη τοποθετήθηκε στη Νεμέα, ο διεθνής αρχαιολόγος δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί τους αρχαίους Μακεδόνες, προσπαθώντας να προσδιορίσει τη σχέση τους με τους αρχαίους Έλληνες. «Οι Έλληνες θεωρούσαν τους Μακεδόνες, Έλληνες, τον 7ο π.Χ. αιώνα» δηλώνει ο Στίβεν Μίλερ και προσθέτει: «είναι φανερή η ελληνικότητά τους, καθώς οι επιγραφές των Αρχαίων Μακεδόνων ήταν γραμμένες στα ελληνικά».

    Σε ερώτηση, αν αυτό συνέβαινε επειδή η ελληνική ήταν η κρατούσα γλώσσα της εποχής και ίσως η ελίτ των Μακεδόνων να έγραφε και να μιλούσε σ΄αυτήν, ο δρ Μίλερ είναι σαφής: «Μα και οι κατάρες, που αποτελούν τη γλώσσα των απλών πολιτών, στην ελληνική ήταν γραμμένες στη Μακεδονία. Επομένως, η καθομιλουμένη ήταν ελληνική, οι Μακεδόνες σύμφωνα με τα ευρήματά μας, συμμετείχαν στους Αγώνες της Αρχαίας Νεμέας ως μια από τις φυλές των Ελλήνων. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επβ αυτού».

    Σε ερώτηση πώς βλέπει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο διαπρεπής αρχαιολόγος απαντά: «Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι εκπληκτικό. Η τοποθέτηση των κομματιών που λείπουν, με ρέπλικες σε άλλο χρώμα, κάνει δραματική και επίκαιρη τη διεκδίκηση των κομματιών του Παρθενώνα».

    Θα πρέπει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα της ζωφόρου; « Εάν έλειπε το χέρι μου θα το ζητούσα πίσω; Μα, αυτή είναι αυτονόητη απάντηση, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να κρατούνται στο Λονδίνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελεί την επιτομή της αρχαίας τελειότητας, τον ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισμού του κάλλους και της ισομετρίας» δηλώνει ο δρ. Μίλλερ.

    Ο ίδιος, πάντως, διαχωρίζει πως τα μεμονωμένα γλυπτά , όπως η Αφροδίτη της Μήλου ή η Άπτερος Νίκη, μπορούν να κοσμούν το Λούβρο. Κι άλλες αρχαιότητες μπορούν να εκτίθενται στα μουσεία του κόσμου για να αποτυπώνουν την τελειότητα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. Τα γλυπτά του Παρθενώνα, όμως, πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους, να στεγαστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, συμπληρώνοντας το ιστορικό τους σύνολο.

    Ο τρόπος που μιλάει ο δρ Μίλλερ για την αρχαία ελληνική ιστορία είναι συγκλονιστικός. Κάνει τον συνομιλητή του να αισθάνεται ελλιπής, που ως Έλληνας δεν έχει ίσως το ίδιο πάθος για την καταγωγή του. Μα δικαιολογεί τούτη τη φλογισμένη σχέση του με τους θησαυρούς μας: «Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ελλάδα, ένιωσα ένα είδος εθνικής ταυτότητας. Ένιωσα ότι εκεί ανήκα ανέκαθεν και θα ανήκω για πάντα».

    [08] "Έγκαιρη υποστήριξη"

    Η ελληνική κρίση και η σημασία της "έγκαιρης υποστήριξης", για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

    "Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον σε ανακοίνωση του.

    Η απόφαση για να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται να ληφθεί τάχιστα, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και ο πρόεδρος του ΔΝΤ, αλλά υπογράμμισαν συνάμα πως δεν θα δημοσιευθούν αναλυτικά στοιχεία έως ότου συναφθεί η συμφωνία με την Αθήνα.

    "Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν", δήλωσε, από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας.

    Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων στη Γερμανία.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το τι θα απαιτήσει η βοήθεια που θα της παραχωρηθεί, θα πρέπει να περαιωθούν εντός ολίγων ημερών.

    Οι γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί εκτός αγοράς εκ των πραγμάτων για τρία χρόνια, προσέθεσε ο Γίργκεν Τρίτιν, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

    Ο Τόμας Όπερμαν, ένας από τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε έναν αριθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο τριών ετών. Επίσης διευκρίνισε ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα είναι δευτερεύοντες πιστωτές, σύμφωνα με το σχέδιο βοήθειας. "Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική διάσωση δεν θα ανέρχεται σε λιγότερο από 25 δισεκατομμύρια ευρώ", σημείωσε ο Όπερμαν.

    "Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως"

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στο Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

    "Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.

    Συνεχίζοντας, ο Α. Αλτατάζ τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία οδός την οποία έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη του ευρώ και η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη για την Ελλάδα, η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αγορών και θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αν λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να επισπευτεί η Σύνοδος του Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ σέβεται τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα κράτη μέλη.

    Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Standard & Poors να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η Σαντάλ Τιουζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο».

    Η Σ. Τιούζ κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

    Στις 10 Μαίου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης για την έγκριση του σχεδίου στήριξης, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εως τις 2 Μαίου.

    Υποβάθμιση της Ισπανίας από S&P

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poorβs υποβάθμισε την δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το επίπεδο «ΑΑ+» σε «ΑΑ», σύμφωνα με ανακοινωθέν της, μία ημέρα μετά τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

    Η S&P δικαιολόγησε την απόφασή της βάσει «της αναθεώρησης των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεών της», καθώς η ισπανική οικονομία συναντά δυσκολίες για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθισθεί από το 2008.

    Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές πρόκειται να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας και είναι απαραίτητες επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανσή τους, τονίζει ο οίκος.

    «Εκτιμούμε πως η πραγματική ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 0,7% κατ΄έτος για το διάστημα 2010-16, αντιθέτα με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη ανώτερη του 1% κατβ έτοςβ, υπογραμμίζει η Standard & Poorβs στο ανακοινωθέν.

    Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας βασίσθηκε στις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της χώρας.

    [09] "Αγωνιστική πανστρατιά"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει, το βράδυ, σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ με θέμα: "1η Μάη 2010 - Τιμάμε το χθες με τους αγώνες του σήμερα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "NOVOTEL".

    "Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ όχι μόνο στηρίζει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους οξυμμένους ανταγωνισμούς των κεφαλαίων και κυβερνήσεων, εντός και εκτός της ΕΕ", τονίζει σε ανακοίνωσή το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Αυτό που χρειάζεται τώρα ο λαός είναι να συγκροτήσει τη δική του αγωνιστική πανστρατιά για να εμποδίσει και να ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που, με τη συναίνεση ΝΔ - ΛΑΟΣ, θυσιάζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα για τα κέρδη της πλουτοκρατίας".

    [10] "Κρίσιμη κατάσταση"

    Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία.

    "Μέχρι τώρα οι κερδοσκόποι έδειχναν να μην πτοούνται από τις δηλώσεις της ελληνικής κυβερνήσεως. Τώρα φαίνεται ότι δεν πτοούνται ούτε από τις δηλώσεις της γερμανικής κυβερνήσεως. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει φοβισμένη, αμήχανη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία άμεση για να στείλουμε το μήνυμα, αν μη τι άλλο, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την κρίση και την επιθετικότητα. Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να κάνει ένα βήμα εμπρός. Να τολμήσει!»

    Κληθείς να γίνει "πιο συγκεκριμένος", ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε:

    «Η απραξία σβ αυτήν την περίπτωση είναι θανατηφόρος. Ακούγονται διάφορα για τράπεζες. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για καμία τράπεζα. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό το μούδιασμα είναι εις βάρος της πατρίδας, να το ξεκαθαρίσουμε. Και σε μετοχές και σε εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία. Το μούδιασμα βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα και ευθύνη έχει ο Πρωθυπουργός»

    [11] "Το ΔΝΤ κυβερνά"

    Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Το Δ.Ν.Τ. είναι ήδη εδώ και κυβερνά. Γιατί η πραγματική εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου τελεί υπό πανικό, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και όχι μόνο δεν θέτει κόκκινες γραμμές, αλλά είναι έτοιμη να παραδώσει ακόμα και τα κλειδιά των υπουργικών γραφείων στους τεχνοκράτες", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και πρόσθεσε ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η πολιτική έχει ένα και μόνο στόχο. Τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την αναδιανομή του πλούτου. Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι όλοι όσοι έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια ισολογισμούς εκατομμυρίων και θα έχουν ακόμα μεγαλύτερους το επόμενο διάστημα".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ελληνικό λαό να "βάλει τις κόκκινες γραμμές.Γιατί το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ένα μέλλον ανασφάλειας".

    [12] Οικολογική καταστροφή

    Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η διαρροή μετά την θανατηφόρα έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά, την ώρα που οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.

    Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι η BP --ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή-- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας.

    Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

    "Ανακάλυψαν νέα διαρροή", δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".

    Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται --και επίσημα-- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ "καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους", και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα.

    Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

    Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.

    Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 6:30:36 UTC