Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή"
  • [02] "Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή"

    Ατυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    «Το Φορολογικό νομοσχέδιο είναι επανάσταση με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής, από μαύρο χρήμα, ορθολογικής οικονομίας. Με τον πλέον εμφατικό τρόπο αποδεικνύουμε στους πολίτες, πως το πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπιών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, γίνεται από την κορυφή της πυραμίδας», ανέφερε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με ψήφους 158 υπέρ και 126 κατά. Η υπερψήφιση έγινε με ονομαστική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων που κατέθεσαν η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ.

    «Με το νομοσχέδιο απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, να γλυτώνει μόνιμα ο πλούτος, που συσσωρεύεται προκλητικά, και οι φοροδιαφεύγοντες αυτοί να δικαιούνται ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης, γιατί τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι κάτω απβ το αφορολόγητο όριο. Θυμάμαι άπειρες συσκέψεις για τη δυσκολία στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, γιατί δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα πραγματικά εισοδήματα. Τώρα, θα μπορούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί σοβαρότερη και δικαιότερη κοινωνική πολιτική. Απαντάμε σε πραγματικά προβλήματα, δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω απβ το χαλί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ακολούθως υπογράμμισε:

    «Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Από δω και πέρα, καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Αυτή είναι η έννοια της ισότητας, της ισονομίας, απέναντι στον νόμο».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μία φράση του, η οποία εντόνως έχει σχολιαστεί από τη ΝΔ.

    «Πάντα λέγαμε ότι λεφτά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα ήταν, πού πήγαιναν», είπε και συμπλήρωσε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση «χαρίζονταν δισ ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, χαρίζονταν ανείσπραχτες οφειλές και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων και των επόμενων γενεών. Γιατί, ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών διευρυνόταν. Την ώρα που είχαμε 15 δισ ευρώ αύξηση στα έσοδα, τα έξοδα αυξάνονταν κατά 30 δισ. Προβλήματα, βεβαίως, υπήρχαν πάντα. Δεν το αρνούμαστε, θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Αυτό όμως το απερίγραπτο πλιάτσικο, η έλλειψη ευθύνης, ο δραματικός απολογισμός, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτές οι πράξεις, κε Τσίπρα, που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό θατσερικό περιβάλλον και επιτήρηση από διεθνείς θεσμούς και αγωνιζόμαστε με τις πολιτικές μας να φύγουμε απβ αυτήν την κατάσταση. Σβ αυτό σας καλούμε να συμβάλετε».

    Σχολιάζοντας τη στάση της μειοψηφίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται όσα συνέβησαν κατά τη διακυβέρνησή της.

    «Μιλάτε, κε Σαμαρά, για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα σπρεντς; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του».

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε με την αίσθηση βεβαιότητας ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές, που αναγνωρίζουν πως «δεν πάει άλλο».

    «Απευθύνω, λοιπόν, παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δουλεύει νύχτα μέρα για να γυρίσουμε σελίδα και θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] "Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας"

    Την πεποίθησή του ότι η χώρα με κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής μπορεί να ξεπεράσει μόνη της την κρίση, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, ανέπτυξε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα.Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι πτυχές της οικονομικής κρίσης, ενώ έγινε και ανασκόπηση της πορείας των εθνικών θεμάτων.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη βυθιστεί η χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και για να υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση.

    Ο κ. Σαμαράς επέμεινε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως γιατί θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στα θέματα κοινωνικής συνοχής.

    Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι οικονομικής δυσχέρειες της περιόδου που διανύουμε, επιβάλλουν περισσότερο παρά ποτέ να είμαστε προσηλωμένοι στις κόκκινες γραμμές.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο αρχηγοί έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησαν για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και για τα δημοσιονομικά πρόβλημα των χωρών του νότου, έκαναν αποτίμηση των εξελίξεων που αφορούν την Ελλάδα μετά την αποσαφήνιση του Μηχανισμού Στήριξης και εξέτασαν τις συνεχιζόμενες επαφές και τις συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής πλευράς και των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Για το φορολογικό

    Πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, θα το πράξει ως επόμενη κυβέρνηση η ΝΔ».

    «Μέχρι πριν λίγο -είπε- αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.

    Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα. Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.

    Έκρινε επίσης ο κ. Σαμαράς ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

    Η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-ανάσες για να τονωθεί η αγορά. Εξαιρετικά υφεσιακή χαρακτήρισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων και την πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη.

    Ταυτόχρονα, έκρινε αναποτελεσματικό το καθεστώς των αποδείξεων, ειδικά για χρήσεις με υψηλό ΦΠΑ, καθώς και αντιαναπτυξιακές τις ρυθμίσεις που «πνίγουν» την οικοδομή.

    Για το θέμα της φορολόγησης επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών κατέθεσε πρόταση επιλογής από τους ίδιους, είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό, είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό, είτε δηλαδή να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογιστικούς συντελεστές, είτε να μπει η εφορία και να τα ψάξει όλα.

    Η λύση αυτή, είπε ο κ. Σαμαράς έχει δύο πλεονεκτήματα: αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή, και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η ισοπέδωση δικαίων και αδίκων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει το νομοσχέδιο, αφού, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τις αγορές.

    "Διαφορετικά,- ανέφερε- θα το πράξουμε εμείς ως κυβέρνηση δημιουργώντας ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα και εκεί που πρέπει".

    Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή όλοι φοβούνται τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

    Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές.

    Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Σχετικά με την κατηγορία για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

    Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων: «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο»

    "Οι περί τις 30 διατάξεις είναι το 1/3 και όχι το μισό νομοσχέδιο", ανταπάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ακριβώς εμείς είμαστε περήφανοι που ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε σωστά μέτρα. Ας μας πει όμως το ΠΑΣΟΚ μία διάταξη που ψήφισε σε φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Συνέδριο του ΕΚΕΜ για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων - Έναρξη από τον ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα (09:00:00 Αθήνα )

    Ενημέρωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα (11:00:00 Αθήνα)

    Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο - Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Eλληνο-Αμερικανικής Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας 2020 (12:00:00 Αθήνα)

    Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων & Καπνοπωλών Ελλάδας - Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου (12:00:00 Αθήνα)

    Συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου (12:00:00 Αθήνα)

    Συνεδρίαση των νομαρχών της χώρας με θέμα ημερησίας διάταξης το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» (12:00:00 Αθήνα)

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Διλήμματα και αντιθέσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού" οργανώνουν η Α' Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ "Αλεξάνδρα" και το Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου "Ιασώ" (12:00:00 Αθήνα)

    Εκδήλωση Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (13:00:00 Αθήνα)

    Συνάντηση Κ. Παπούλια με Διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (13:30:00 Αθήνα)

    Βραδιά έναρξης του 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Η εκδήλωση οργανώνεται από τους γαλλόφωνους πρέσβεις στην Ελλάδα - Παρουσία σκηνοθέτη Τζόαν Σφαρ (20:30:00 Αθήνα)

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (ολομέλεια) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις". (5/5)

    10:00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ": Εξέταση μαρτύρων.

    Θεσσαλονίκη

    Δενδροφύτευση 500 δέντρων από μαθητές στο δήμο Πυλαίας, σε χώρο δίπλα στα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια. Θα γράψουν ευχές και θα είναι υπεύθυνοι για το μεγάλωμα των δέντρων (09:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Δίκτυο Μεσογειακών Πολυτεχνείων- Γενική Συνέλευση- Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (09:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος- Διαμαρτυρία (10:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Συνέντευξη Τύπου- Υποψήφιος πρύτανης ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Συνεδριάζει το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο Έβρου (Σ.Ν.Ο.), με θέμα την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Τα μέλη του Σ.Ν.Ο. θα συζητήσουν για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών σε δάση και σε αγροτικές εκτάσεις του νομού (10.00, Εβρος)

    3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας- ΕΔΟΘ (19:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    ΕΟΕ-Συνέντευξη Σπ. Καπράλου στο Καλλιμάρμαρο (12:00:00)

    Πάλη-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

    Πάλη γυναικών-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

    Βόλεϊ-Α1 Γυναικών

    17.30: ΓΣΚ Ηρακλής - Ολυμπιακός (Φραγκάκης, Κομπούρας, παρατη. Βλασσόπουλος), Γήπ. Κερατέας Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (πλέι οφ, α΄ φάση, 2οι αγώνες):

    18.00 Κερατέα - Παναθηναϊκός

    19.00 Μαρκόπουλο - Ηρακλής

    19.00 Πανιώνιος - Πανελλήνιος

    Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών 2011 (προκριματικά): Γεωργία-Ελλάδα

    Ποδηλασία πίστας-Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (1η ημέρα)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 4:30:19 UTC