Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας"
  • [02] Δεν τίθεται σε προσωρινή αργία ο Ν.Ζαγοριανός
  • [03] Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [04] "Αναγκαία η εποπτεία"
  • [05] Σεισμός στο Θιβέτ

  • [01] "Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας"

    Με τον πρωθυπουργό κ.Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "Ενημερώθηκα, ενημέρωσα, συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι με το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας".

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι "όσο λιγότερο μιλάμε τόσο το καλύτερο για την οικονομία".

    Πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, θα το πράξει ως επόμενη κυβέρνηση η ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς απέφυγε, εν όψει της απογευματινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ενώ για τα πρόσφατα, μικρότερης χρονικής διάρκειας, απέδωσε τον υπερδιπλασιασμό των spreads στο ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    «Μέχρι πριν λίγο -είπε- αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.

    Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα. Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.

    Έκρινε επίσης ο κ. Σαμαράς ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

    Η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-ανάσες για να τονωθεί η αγορά. Εξαιρετικά υφεσιακή χαρακτήρισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων και την πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη.

    Ταυτόχρονα, έκρινε αναποτελεσματικό το καθεστώς των αποδείξεων, ειδικά για χρήσεις με υψηλό ΦΠΑ, καθώς και αντιαναπτυξιακές τις ρυθμίσεις που «πνίγουν» την οικοδομή.

    Για το θέμα της φορολόγησης επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών κατέθεσε πρόταση επιλογής από τους ίδιους, είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό, είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό, είτε δηλαδή να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογιστικούς συντελεστές, είτε να μπει η εφορία και να τα ψάξει όλα.

    Η λύση αυτή, είπε ο κ. Σαμαράς έχει δύο πλεονεκτήματα: αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή, και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η ισοπέδωση δικαίων και αδίκων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει το νομοσχέδιο, αφού, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τις αγορές.

    "Διαφορετικά,- ανέφερε- θα το πράξουμε εμείς ως κυβέρνηση δημιουργώντας ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα και εκεί που πρέπει".

    Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή όλοι φοβούνται τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

    Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές.

    Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Σχετικά με την κατηγορία για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

    Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων: «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο»

    "Οι περί τις 30 διατάξεις είναι το 1/3 και όχι το μισό νομοσχέδιο", ανταπάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ακριβώς εμείς είμαστε περήφανοι που ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε σωστά μέτρα. Ας μας πει όμως το ΠΑΣΟΚ μία διάταξη που ψήφισε σε φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

    [02] Δεν τίθεται σε προσωρινή αργία ο Ν.Ζαγοριανός

    «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφβ ώ ετάχθη».

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης και 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (68 μέλη) συνήλθε σήμερα για να εξετάσει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο ζητούσε να τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens Νικ. Ζαγοριανός.

    Ο κ. Καστανίδης ζήτησε να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό η Ολομέλεια του ΑΠ, καθώς η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), με την οποία είχε απορριφθεί το αίτημά του να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ζαγοριανός, ήταν παράνομη και αντισυνταγματική κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, ο κ.Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι το ΑΔΣ «υπερέβη την εξουσία του» στην υπόθεση του Ζαγοριανού γιατί αν και συνεδρίασε ως πειθαρχικό συμβούλιο, έκρινε «απαραδέκτως την ουσία της υπόθεσης λαμβάνοντας θέση ως προς τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ζαγοριανός, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η σε βάρος του κύρια ανάκριση για τις ίδιες πράξεις από ειδικό πρόεδρο εφετών ανακριτή».

    Σήμερα, η Ολομέλεια του ΑΠ αφού απέρριψε το αίτημα αναβολής της συζήτησης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (48-20) ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να τεθεί σε αργία ο Ζαγοριανός. Αντίθετα, 20 μέλη του δικαστηρίου υποστήριξαν ότι πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ζαγοριανός.

    Ο 4ος ειδικός ανακριτής υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι όλες οι ενέργειες του στην υπόθεση της Siemens ήταν νόμιμες, ενώ παράλληλα αιτιολόγησε τις ανακριτικές πράξεις που έκανε για την υπόθεση αυτή.

    [03] Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου.

    Εως και την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Χειρόφρενο στα ταξί από σήμερα και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής βάζουν οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει αύριο 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12 το μεσημέρι).

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν, αύριο, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και το Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    Τέλος, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Η Ομοσπονδία καλεί τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου.

    [04] "Αναγκαία η εποπτεία"

    Tα πρώτα συμπεράσματα από την «ελληνική κρίση στη ζώνη του ευρώ» αποφάσισε να εξαγάγει κατά τη σημερινή, τακτική συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας σε μια σειρά ιδέες τις οποίες θα θέσει υπόψη των κρατών- μελών της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη, όπου συνέρχεται - ατύπως - το ECOFIN. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εκδώσει υπό μορφή ανακοίνωσης, στις 12 Μαΐου, τις οριστικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα. Ο Φινλανδός Επιτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο προληπτικός όσο και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Σχετικά με την πρόληψη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτροπή τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ωστόσο, ο Ολι Ρεν εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις αυτές είναι αντίθετες τόσο προς τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και προς τις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος Ολι Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου αρωγής των χωρών του ευρώ, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο απωθητικές ώστε να μην μπαίνει κανένα κράτος στον πειρασμό να ζητήσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας επί του θέματος, ο Φινλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιλαμβάνεται πόσο δυσάρεστη είναι η σημερινή κατάσταση «για τους Ελληνες φίλους», ενώ θυμήθηκε πόσο άσχημα αισθανόταν και ο ίδιος ως βουλευτής, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να επισκέπτεται την τότε βυθισμένη στην οικονομική κρίση Φινλανδία.

    Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

    Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

    Γιούνκερ: "Πρόωρη κάθε εκτίμηση"

    "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση" όσον αφορά το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα σε τριετές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν τη Δευτέρα ότι το συνολικό σχέδιο αφορά στη χορήγηση συνολικά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές "απλές εικασίες".

    Σε ερώτηση που του υπεβλήθη χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο για την εκτίμηση αυτή, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό", αλλά ούτε μπορεί και να διαψεύσει ότι ενδέχεται να αφορά ένα ρεαλιστικό μέγεθος.

    "Συμφωνήσαμε την Κυριακή ότι τα χρόνια που έπονται του 2010 θα εξετάσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού βοήθειας, αν θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός βοήθειας εκείνη την περίοδο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αγορών και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης", σημείωσε.

    [05] Σεισμός στο Θιβέτ

    Ο ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και 7,1 σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές, που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας προκάλεσε το θάνατο 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8.000", σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    "Περίπου 400 έχουν χάσει τη ζωή τους και 8.000 έχουν τραυματιστεί", δήλωσε ο Χουάνγκ Λιμίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Γιουσού.

    Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες γίνονται με μεγάλη δυσκολία στην περιοχή αυτή που βρίσκεται κοντά στο Θιβέτ.

    Το 85% των κτιρίων στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Γιουσού κατέρρευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

    Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

    Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης τα οποία αποτελούνται από αστυνομικούς, που εργάζονται ως επί το πλείστον με γυμνά χέρια, έχουν καταφέρει να ανασύρουν σήμερα όλη την ημέρα περίπου 900 επιζώντες, σύμφωνα με την τηλεόραση.

    Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο αφού η κινεζική κυβέρνηση αποδέσμευσε ποσό αντίστοιχο με 29,3 εκατομμύρια δολάρια για επείγουσα οικονομική βοήθεια προς την επαρχία Τσινγκάι. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση των κατοίκων, την ιατρική περίθαλψη και την πρόληψη των ασθενειών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε προς τα θύματα του σεισμού ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

    "Προσευχόμαστε για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την τραγωδία, για τις οικογένειές τους και για όλους εκείνους που έχουν πληγεί. Ελπίζω ότι η οποιαδήποτε μορφή βοήθειας και ανακούφισης μπορεί να φτάσει σε αυτούς και θα δω πώς μπορώ εγώ να συμβάλω στις προσπάθειες αυτές" δήλωσε ο Δαλάι Λάμα.

    Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

    Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

    Ευρωπαϊκή βοήθεια

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε στην Κίνα ευρωπαϊκή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα τη χώρα.

    "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και λυπημένος από τα νέα που έρχονται σχετικά με το σεισμό που έγινε στην επαρχία Τσινγκάι της Κίνας. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κινεζικές αρχές και τον λαό και να τους προσφέρω τη βοήθειά μας", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τη μεριά της δήλωσε επίσης "συγκλονισμένη και λυπημένη" μετά το σεισμό.

    Η Μέρκελ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο εκφράζοντας την συμπαράστασή της στους σεισμόπληκτους.

    "Νιώθω συγκλονισμένη και λυπημένη που τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αυτό τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρας σας", αναφέρει το μήνυμα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε την "αλληλεγγύη όλων" προς τα θύματα του σεισμού. "Η σκέψη μου είναι στην Κίνα και στο λαό της που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, πολλούς τραυματίες και σημαντικές ζημιές", αναφέρει ο Πάπας.

    "Προσεύχομαι για τα θύματα και βρίσκομαι πνευματικά κοντά στους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτή την τόσο σοβαρή καταστροφή", προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 18:30:29 UTC