Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [02] Διευκρινίσεις για τις γονικές παροχές
  • [03] Ξανά διόδια στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί
  • [04] "Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα"
  • [05] Το μακιγιάζ της Κλεοπάτρας είχε, εκτός από αισθητική, και ιατρική αξία;
  • [06] "Απατηλά συνθήματα"
  • [07] "Απογοητευτικά δείγματα"
  • [08] "Συμμετοχή του πολίτη"

  • [01] Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν αγρότες που διεκδικούν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής. Aποφάσισαν την κάθοδο στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στην Κατερίνη.

    Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου αποφάσισαν να μεταβούν στην Αγιά και στην Ελασσόνα. Οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης και της Εγνατίας Οδού. Οι αγρότες από το Νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων.

    "O λαός στις 4 του Οκτώβρη, μας έδωσε την εντολή με τον τσαμπουκά μας, να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά». Με τον τρόπο αυτό αντέδρασε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή στη Στυλίδα το μεσημέρι της Κυριακής όταν στελέχη του ΠΑΣΥ σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής και της Ε.Ε..

    Όλα αυτά εξελίχθηκαν μέσα στο δημαρχείο της Στυλίδας όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα στελέχη του ΠΑΣΥ ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα» τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος. Παράλληλα χαρακτήρισαν ως «κοροϊδία» την αποζημίωση στις ελιές με 2 β¬ το δέντρο μιας και όπως είπαν «δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ζημιές που υπήρξαν».

    Ένταση επικράτησε προς στιγμή, ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ λίγο αργότερα τα στελέχη του ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμα τους στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.

    Η αντίδραση

    «Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας- ΠΑ.ΣΟ.Κ.» ήταν το σχόλιο από την πλευρά της κ. Μπατζελή λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΥ από την αίθουσα.

    Η υπουργός επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στις πρωτοβουλίες από το παρελθόν υπογραμμίζοντας ότι «παραλάβαμε και τις άλλες φορές καμένη γη» και συνέχισε τονίζοντας ότι «με την τόλμη μας κάνουμε ρήξεις.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Μπατζελή υποστήριξε πως «μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε απ' την αρχή» και σημείωσε ως κομβικά σημεία της αλλαγές στο κράτος, την αναθέρμανση της οικονομίας, την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

    «Το πρώτο στοίχημα είναι να ξανακερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία των πολιτών προς το κράτος. Είναι εύκολο να νομοθετούμε και να αποφασίζουμε, το δύσκολο είναι να πείσουμε τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά η κα Μπατζελή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θέματα που έχουν σχέση με τις προτεραιότητές σημειώνοντας αρκετές φορές με έμφαση ότι «πάντα πρέπει να λειτουργούμε με τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού».

    Επανέλαβε την ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ψηφιοποίηση, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και επανέλαβε τις πρωτοβουλίες σε οικονομικό επίπεδο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης, στις ρυθμίσεις για τα χρέη όπως επίσης την αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με σαφή προσανατολισμό τους νέους αγρότες και τις υποδομές ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Μεγάλη έμφαση, στην ανάλυση την οποία κατέθεσε η Υπουργός, έχουν τα προγράμματα που έχουν σχέση με τους νέους αγρότες.

    Τα μπλόκα

    Την ίδια ώρα που οι αγροσυνδικαλιστές περιοδεύουν στα χωριά της Φθιώτιδας για να συγκεντρώσουν τρακτέρ για τις 15 το μήνα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την Κυριακή το μεσημέρι επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα τονίζοντας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αγροτών στη Στυλίδα ότι «ορισμένοι συνδικαλιστές και απλοί άνθρωποι σε πολλές περιφέρειες, περιφέρονται αυτήν την στιγμή και θέλουν να επαναληφθούν οι πολιτικές οι περυσινές με το πακέτο. Το κράτος κινδυνεύει να πληρώσει εις διπλούν αυτό το πακέτο». Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε πως το 40% από το πράσινο πακέτο πήγε σε 5 νομούς και το 40% από τα χρήματα που διατέθηκαν, σε ένα προϊόν.

    Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλους τους τόνους επανέλαβε ότι «αν δεν τελειώσει το ΟΣΔΕ θα έχουμε κυρώσεις», ενώ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τονίζοντας πως «τις λάθος πολιτικές της Ν.Δ., θα πρέπει να τις πληρώσει όλη η κοινωνία». Συγχρόνως έστειλε μήνυμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα που προβάλλονται σε αυτή τη φάση, τονίζοντας πως «στον σχεδιασμό του αύριο δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόμαστε» και έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση.

    Ματαίωσαν την κάθοδο τους στη Θεσσαλονίκη οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής

    Στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή θα θέσουν τα αιτήματά τους την ερχόμενη Τετάρτη οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο τους στη Θεσσαλονίκη με τρακτέρ.

    Ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία.

    Αιτήματα των αγροτών είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.

    [02] Διευκρινίσεις για τις γονικές παροχές

    Διευκρινίσεις για το ύψος του αφορολόγητου για γονικές παροχές και δωρεές, αλλά και τα κλιμάκια του νέου φορολογικού καθεστώτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να δώσει την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής "εκεί θα φανεί πραγματικά και η βούληση της Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές για να μην υπάρχει και αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία έχει δημιουργηθεί".

    [03] Ξανά διόδια στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί

    Την επαναλειτουργία των διοδίων, που είχε διακοπεί λόγω του κλεισίματος των Τεμπών, από σήμερα ανακοίνωσε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» , στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί του ΠΑΘΕ, αλλά και την έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων στο Κλειδί Αιγινίου.

    Ο μόνος σταθμός στον οποίο οι τιμές για όλες τις κατηγορίες οχημάτων παραμένουν σταθερές είναι αυτός της Πελασγίας.

    Για τους υπολοίπους σταθμούς, όπως επισημαίνεται, οι τιμές στο διόδια Μοσχοχωρίου έξω από την Λάρισα μειώνονται για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων ενώ στο σταθμό διοδίων του Πυργετού η διέλευση θα είναι ελεύθερη για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Κοιλάδα των Τεμπών.

    Εξάλλου, στα διόδια Λεπτοκαρυάς οι τιμές για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων μειώνονται λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου σταθμού στο Κλειδί Αιγινίου.

    Συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως ακολούθως:

    Πελασγία Μοσχοχώρι Πυργετός Λεπτοκαρυά Κλειδί (Αιγίνιο)

    Κατηγορία 1 Μοτοσυκλέτες 1,40 β¬ 1,30 β¬ Προσωρινά χωρίς χρέωση 0,80 β¬ 0,90 β¬

    Κατηγορία 2 Επιβατικά - ΙΧ 1,90 β¬ 1,90 β¬ 1,10 β¬ 1,20 β¬

    Κατηγορία 3 Φορτηγά με έως και 3 άξονες 4,80 β¬ 4,80 β¬ 2,70 β¬ 3,10 β¬

    Κατηγορία 4 Φορτηγά με 4 άξονες και άνω 6,80 β¬ 6,70 β¬ 3,80 β¬ 4,30 β¬

    Όπως επισημαίνεται από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», οι Σταθμοί Διοδίων διαθέτουν εγκατεστημένο το ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής διοδίων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μπάρες και φωτεινούς σηματοδότες.

    Τέλος, εφιστά την προσοχή των χρηστών στη λειτουργία του φωτεινού σηματοδότη και της μπάρας κατά τη διέλευσή τους από τις λωρίδες των Σταθμών Διοδίων και τους ευχαριστεί για την συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου.

    [04] "Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα"

    Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα ούτε στην Υεμένη, ούτε και στη Σομαλία, παρά τις αύξουσες ανησυχίες για τις τρομοκρατικές απειλές που εκπορεύονται από τις δύο τούτες χώρες, τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο περιοδικό People.

    «Ποτέ δεν αποκλείω οποιαδήποτε πιθανότητα σε έναν τόσο περίπλοκο κόσμο. Σε χώρες όπως η Υεμένη, σε κράτη όπως η Σομαλία, πιστεύω πως η συνεργασία με διεθνείς εταίρους είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό το στάδιο», τονίζει ο Ομπάμα στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν χθες.

    «Γνωρίζαμε καθβόλην τη διάρκεια του έτους πως η Αλ Κάιντα στην Υεμένη είχε μετατραπεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», παραδέχεται ο Ομπάμα στη συνέντευξη, που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή.

    Επίσης παραδέχεται πως «το ίδιο αληθεύει και για τη Σομαλία, ακόμη μία χώρα όπου μεγάλα τμήματά της δεν βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και όπου η Αλ Κάιντ επιχειρεί να επωφεληθεί απβ αυτό».

    Ωστόσο, ο πρόεδρος δηλώνει πως δεν έχει «πρόθεση να σταλούν αμερικανικές αρβύλες στο έδαφος αυτών των περιοχών», όπως τονίζουν και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    «Ένα από τα πράγματα που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι πως αντίθετα με τους παραδοσιακούς πολέμους, οι απειλές που δεχόμαστε και αντιμετωπίζουν και οι σύμμαχοί μας, δεν εστιάζονται πάντοτε, ή περιορίζονται, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά μάλλον σε δίκτυα που συνδέονται μεταξύ τους στον κυβερνοχώρο», τονίζει ο Ομπάμα.

    «Και ο τρόπος που προβάλλουμε τον εαυτό μας, το μήνυμα που αποστέλλουμε στις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων απορρίπτει την Αλ Κάιντα, αλλά υπάρχει μία δράκα από άτομα που μπορεί να υποκινείται από τη τζιχαντιστική ιδεολογία, ποιο αντιμήνυμα θα έχουμε για εκείνους-όλα αυτά τα πράγματα-συνεχίζουν να έχουν εξαιρετική σημασία», τονίζει ο Ομπάμα.

    [05] Το μακιγιάζ της Κλεοπάτρας είχε, εκτός από αισθητική, και ιατρική αξία;

    Οι αρχαίες Αιγύπτιες χρησιμοποιούσαν εντυπωσιακά μακιγιάζ στο πρόσωπο, ιδίως γύρω από τα μάτια, και η διάσημη προτομή της πανέμορφης Κλεοπάτρας αποτελεί κλασικό παράδειγμα. Τώρα, μια ομάδα γάλλων επιστημόνων ανακάλυψε ότι το μέικ-απ δεν είχε μόνο νόημα ως καλλωπιστικό στοιχείο ή ως "φυλαχτό" από το "κακό μάτι" των άλλων (κυρίως γυναικών που ζήλευαν την ομορφιά της γειτόνισσας), αλλά επίσης οι γυναίκες το φορούσαν για να προστατευθούν από ασθένειες των ματιών.

    Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν περίπου 4.000 χρόνια, παρήγαγαν μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν για να τονίζουν και να διακοσμούν τα μάτια τους. Οι ουσίες παράγονταν από μόλυβδο και μίγματα από άλατα μολύβδου κυρίως και χρειάζονταν μέχρι και ένα μήνα για να παρασκευασθούν.

    "Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι επίσης είχαν προσέξει ότι το μακιγιάζ είχε ιατρικές ιδιότητες και ήθελαν να καταλάβουν πώς ακριβώς αυτό συνέβαινε", δήλωσε ο Φιλίπ Ουαλτέρ, επικεφαλής των ερευνητών του μουσείου του Λούβρου και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Analytical Chemistry" (Αναλυτική Χημεία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μόλυβδος (μολύβι) είναι επιβλαβής, οι γάλλοι ερευνητές, κάνοντας χημικά πειράματα, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου με μέγεθος το ένα δέκατο της ανθρώπινης τρίχας, διαπίστωσαν ότι σε πολύ χαμηλές δόσεις η συγκεκριμένη ουσία δεν σκοτώνει τα κύτταρα. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν (και έτσι δικαίωσαν τους αρχαίους) ότι, σε χαμηλή δοσολογία, ο μόλυβδος παράγει ένα μόριο (μονοξείδιο του αζώτου) που ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τα βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης του ματιού, κάτι που θα πρέπει να συνέβαινε συχνά στην αρχαιότητα.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ac902348g

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [06] "Απατηλά συνθήματα"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

    "Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η εξαπάτηση. Ενώ προωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, προκειμένου να ληστέψουν ακόμα πιο πολύ το λαό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με απατηλά συνθήματα και κούφιες διακηρύξεις να τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκά", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών".

    [07] "Απογοητευτικά δείγματα"

    «Αν ο κ. πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Τα δείγματα της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τη συμπλήρωση 100 ημερών, είναι απογοητευτικά. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεπεράσουν σε ανικανότητα την κυβέρνηση Καραμανλή των δύο τελευταίων ετών⦻, ανέφερε

    Ο κ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να δει κατ' ιδίαν όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς πριν παρουσιάσει τον εκλογικό νόμο. Πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κάποιο λόγο να μην τηρήσει τη δέσμευσή του".

    Τέλος, σχετικά για τις προτάσεις Ταλάτ, ανέφερε: «Ο κ. Ταλάτ παρουσίασε μια συρραφή του Σχεδίου Αννάν η οποία αποκλείει κάθε ιδέα διαπραγματεύσεως. Η Τουρκία επιθυμεί, τελικώς, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να έχει την τύχη της ίδιας στα πλαίσια της Ε.Ε⦻.

    [08] "Συμμετοχή του πολίτη"

    "Προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση", εκτιμά ο ΣΥΝ και τονίζει:

    "Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών".

    Παρέμβαση Τσίπρα στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και σε παρέμβασή του αφού τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κρίση δεν διέρχεται μόνο η οικονομία αλλά και το μοντέλο της ΕΕ ζει μια βαθιά κρίση, καθώς «είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση και χρησιμοποιεί χώρες με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ως πειραματόζωα στα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τη κρίση, ως ευκαιρία να βαθύνουν την ηγεμονία των αγορών και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο».

    «Η περίπτωση της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό λαό, αλλά ως πιλοτικό σχέδιο, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λαούς που η δικτατορία των αγορών προσπαθεί να τρομοκρατήσει, προβάλλοντας το Ελληνικό αντιπαράδειγμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, της δραματικής μείωσης της ανεργίας», υπογράμμισε.

    Και πρόσθεσε:

    «Μπροστά σε αυτή την ωμή πράξη τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να μένει απαθής. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνουμε και ένα ειδικό ψήφισμα για την περίπτωση της Ελλάδας».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον προσεχή Δεκέμβριο, πρότεινε:

    - Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων που θα πάρει μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη διατύπωση ενός εναλλακτικού συμφώνου για την ΕΕ.

    - Να οργανωθεί άμεσα καμπάνια για την ανεργία και την επισφάλεια, που θα κορυφωθεί τη 1η Μαΐου, ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης για το ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    - Να διερευνηθεί η ιδέα διοργάνωσης ενός παγκόσμιου αριστερού φόρουμ για την οικονομική κρίση, που θα συνδυαστεί με το 3ο μας συνέδριο.

    - Να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ειρήνης για το Αφγανιστάν.

    Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο ΚΕΑ να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    «Για πολλούς λόγους το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει προνομιακό πεδίο δράσης για το ΚΕΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα με άμεση εμπλοκή της αριστεράς και από τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια επίλυσής του, η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλη την Ευρώπη παράδειγμα συμβίωσης (Ε/Κ-Τ/Κ, Χριστιανών - μουσουλμάνων κλπ)», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 7:30:27 UTC