Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμη εθνική απειλή η οικονομία"
  • [02] "Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης

  • [01] "Κρίσιμη εθνική απειλή η οικονομία"

    Κρίσιμη εθνική απειλή χαρακτήρισε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης "να πούμε όχι στον πανικό". Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας, την οποία -όπως τόνισε- "αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".

    Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.

    Παραλάβαμε, πρόσθεσε μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.

    Τόνισε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμα του ελληνικού λαού.

    Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

    Ο ίδιος θα δώσει στα μέσα της εβδομάδας συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων με στόχο πάντα την αρχή "πρώτα ο πολίτης".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ξεκινάει η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημοκρατική λειτουργία που αποτελεί εθνικό στόχο και κορυφαία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες.

    Ξεκινά, όπως τόνισε, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό για το οποίο, υπογράμμισε, απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Τόνισε επίσης ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή θα δοθεί αποφασιστικό κτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 πρώτων ημερών, διάστημα στο οποίο, όπως τόνισε, δρομολογήθηκαν ριζικές αλλαγές. Όπως η αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, η δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και η συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, η ηλεκτρονική διαβούλευση κλπ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και εξέφρασε την ικανοποίησή τού για την θετική ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατία τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη βομβιστική ενέργεια στο προαύλιο της Βουλής τονίζοντας ότι κανένας με καμία ενέργεια δεν μπορεί να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει έτσι μία τέτοια ενέργεια.

    [02] "Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση"

    Σύσκεψη των υπευθύνων Τομέων Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά.

    "Επειδή η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση, είναι μοιραίο να καταφεύγει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι γραμμένες στο γόνατο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην τροπολογία για τις γονικές παροχές και πρόσθεσε:

    "Η Νέα Δημοκρατία καλεί, για μια φορά ακόμη, την να αφήσει τις προχειρότητες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα "γονατογραφήματα" και να ασκήσει υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική στον κατ' εξοχήν ευαίσθητο χώρο της οικονομίας".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Παρουσίαση των αξόνων της εξωτερικής πολιτικής από τους Δ. Δρούτσα και Σπ. Κουβέλη (10:30:00, ΥΠΕΞ)

  • Συνέντευξη για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (11:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 110)

  • Ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών & Δικτύων Γ. Μαγκριώτης θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Καλαμαριάς & θα συνομιλήσει με το Δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο Καλαμαριάς)

  • Συνεδριάση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ (12:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 15 )

  • Συνεδρίαση του διαγραμματειακού της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά (12:00:00, Γραφεία Ρηγίλλης)

  • Συνάντηση αν. υπ. Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, με ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού (12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας (12:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Αικατερίνη Μπατζελή θα έχει το Δ.Σ της ΕΝΑΕ (13:00:00, Αθήνα/Υπουργείο)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Κύπρου Άνδρο Κυπριανού (13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση Δρούτσα με βούλγαρο ΥΦΕΞ Μ. Ράικοφ (13:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση (14:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού (14.30/ Μέγαρο Μαξίμου)

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού (16:30:00, Αθήνα/Περισσός )

  • Ποδόσφαιρο-Β' εθνική (16η ημέρα): Αναγέννηση Καρδίτσας-Αγρ. Αστέρας - 18:00:00, Καρδίτσα (GRC)

  • Βόλεϊ-Α1 ανδρών (14η ημέρα): Άρης-Πανελλήνιος - 19:00:00, (Novasports 3)

    [04] Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης

    "Καλλικράτης", το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

    Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

    Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

    Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

    Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το "όχημα" για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχουν των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

    Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, είπε ο κ. Ραγκούσης.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

    Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 5:30:19 UTC