Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καινοτόμες αποφάσεις, νέες επιλογές"
  • [02] "Υπάρχει ελπίδα"
  • [03] "Έφυγε" ο Γιάννης Βούλτεψης
  • [04] Συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί για βασανιστήρια
  • [05] Κακοκαιρία πλήττει Κίνα και Ινδία
  • [06] Ισλανδία: Ζητήθηκε δημοψήφισμα για αποζημιώσεις καταθέσεων
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 3/1/2010
  • [08] "Ο λαός μπορεί"
  • [09] "Επιτηρητές - επόπτες"
  • [10] "Καθημερινός αγώνας"
  • [11] Καλό ταξίδι
  • [12] Απόπειρα δολοφονίας
  • [13] Συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας

  • [01] "Καινοτόμες αποφάσεις, νέες επιλογές"

    "Το 2010 κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα. Το πιο καθοριστικό βήμα. Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών", υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τονίζει τη βεβαιότητά του ότι "μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας. Την ιστορία καλούμαστε να τη γράψουμε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές".

    Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

    "Μία δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα.Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι, το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον Έλληνα πολίτη. Το 2009 αφήνει την πατρίδα μας σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Πέρα από τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά μας, τη γενικότερη πορεία της οικονομίας μας, ζήσαμε πάνω από όλα την απαξίωση των πολλών δυνατοτήτων που έχει η πατρίδα μας. Απαξίωση θεσμών της δημοκρατίας μας, απαξίωση του παραγωγικού μας ιστού, απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Πάνω απβ όλα βιώσαμε όλοι οι πολίτες την υποβάθμιση στη ζωή μας. Στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην οικογένειά μας. Τα προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν ξαφνικά. Παρά την ομολογουμένως μεγάλη πρόοδο της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, λίγες φορές προβληματιστήκαμε και ακόμα λιγότερες επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις μεγάλες παθογένειες και τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας.

    Έτσι, με αφορμή τη διεθνή κρίση, ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν διογκωθεί και συσσωρευτεί. Με συνέπειες που αγγίζουν τις ζωές όλων μας.

    Σήμερα καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε μία μάχη.Μάχη για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Μάχη για να κατακτήσουμε και πάλι όλα όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν.

    Γιατί η πατρίδα μας είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες.

    Με απαράμιλλο φυσικό πλούτο και με ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες, αν το κράτος, αντί να ταλαιπωρεί, σταθεί δίπλα του, αρωγός στις πρωτοβουλίες του, αν έχει την προστασία και υποστήριξη που απαιτούν οι καιροί, μπορεί να κάνει θαύματα.

    Αυτές τις δυνατότητες που έχουμε όλοι μας, που έχει η χώρα μας, σήμερα οφείλουμε να τις καλλιεργήσουμε.

    Γιατί την πόρτα στο μέλλον θα την ανοίξουμε με τις δικές μας ικανότητες, θα ορθοποδήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, θα τα βγάλουμε πέρα με τη δική μας αποφασιστικότητα και μόνο.

    Και μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

    Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ξανά τους εαυτούς μας και να το κάνουμε πράξη και πάλι.

    Το 2010 κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα.

    Το πιο καθοριστικό βήμα.

    Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Και όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες, την αρχή την κάνει πρώτη απβ όλους η ίδια η πολιτεία.

    Κάνοντας πράξη στην καθημερινή μας πρακτική τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας.

    Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

    Βάζοντας με συνέπεια στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας τον πολίτη και τις ανάγκες του.

    Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας εμπνεύσουν όλους, όλους τους Έλληνες, να συμμετάσχουμε ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

    Να ξέρουμε όλοι, ότι ο κόπος μας δεν πρόκειται να πάει χαμένος.

    Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητές μας.

    Πιστεύω στην ικανότητα και στα μεγάλα αποθέματα δημιουργικότητας που έχουν όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες.

    Ας πιστέψουμε όλοι και πάλι στις δυνάμεις μας.

    Είμαι βέβαιος ότι, μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας.

    Την ιστορία καλούμαστε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές.

    Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε όλους όσοι ζουν στη χώρα μας, Έλληνες και μετανάστες, ο καινούριος χρόνος να φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

    Χρόνια πολλά, δημιουργικά, με υγεία, αγάπη και προκοπή.

    Καλή χρονιά".

    [02] "Υπάρχει ελπίδα"

    "Σε κρίσιμους καιρούς, πολλοί φοβούνται το μέλλον. Μην αφήσετε το φόβο να σκιάσει τις καρδιές σας. Να θυμάστε πάντα ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν φανεί το πρώτο φώς! Μέσα στο 2010 θα αρχίσει να φαίνεται φώς. Ελπίδα υπάρχει και το ξημέρωμα δεν αργεί", επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως το 2009 υπήρξε δύσκολο για πολλούς και εύχεται το 2010 να είναι καλύτερο για όλους.

    Και σημειώνει:

    "Η ΝΔ στη νέα χρονιά θα δείξει το νέο πρόσωπό της, θα εμπνεύσει με τις προτάσεις της, θα σταματήσει όσα πρέπει να σταματήσει, θα προωθήσει όσα πρέπει να προωθήσει, και θα κερδίσει το στοίχημα για λογαριασμό της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για λογαριασμό της Ελλάδας μας. Γι αυτό και μη φοβάστε για την Ελλάδα. Έχει αστείρευτες δυνάμεις μέσα της. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας. Μετά την κρίση θα ανοίξει μια καινούργια, καλύτερη σελίδα για την Ελλάδα. Ψηλά το κεφάλι, λοιπόν. Αισιοδοξία στις καρδιές. Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία για όλους".

    [03] "Έφυγε" ο Γιάννης Βούλτεψης

    Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης.

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με βαθιά οδύνη ανακοινώνει ότι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας.

    Ο Γιάννης Βούλτεψης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Επί Ιταλικής Κατοχής πήρε μέρος στο Μαθητικό Κίνημα κατά της Προσαρτήσεως των Επτανήσων και το 1943 διαπεραιώθηκε στη Δυτική Στερεά, όπου κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Ακέλας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος σε μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και προτάθηκε για το Αριστείο Απελευθερωτικού Αγώνος και για προαγωγή στον βαθμό του υπολοχαγού επβ ανδραγαθία.

    Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945. Συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλλονιά» και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση. Απολύθηκε τον Μάιο του 1952 και προσήλθε στον Στρατό ως «νεοσύλλεκτος». Τον έστειλαν στην απομόνωση της Μακρονήσου, όπου «υπηρέτησε» ως «απλός οπλίτης».

    Συντάκτης της «Αυγής» από τον Μάρτιο του 1953 και ανταποκριτής της «Ελευθερίας» Λαρίσης. Πλοηγός της Υπόθεσης Λαμπράκη, τον Ιούνιο του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό «για την πληρέστατη κάλυψη της Υποθέσεως Λαμπράκη από αστυνομικής πλευράς και για την οξυδερκή ανάλυση του σχετικού με το έγκλημα ανακριτικού έργου».

    Στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ μιας πανεθνικής ενότητας για την έγκαιρη αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάσθηκε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί», «Πολιτικά Θέματα» και στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή» και «Athens News».

    Από το 1984 ως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Διετέλεσε επί πολλές θητείες Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

    Εχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 για την συμμετοχή του στην Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά των στρατευμάτων Κατοχής, καθώς και με το Βραβείο Λίτινα του Ιδρύματος Μπότση.

    Εγραψε τα βιβλία «Υπόθεση Μανόλη Γλέζου» (1960), «Η Μεγάλη Πορεία» (1961), «Υπόθεση Λαμπράκη» (1966), «Ο Ανατολικός Ανεμος» (1967), «Η Καταγωγή και ο Θάνατος της Συνωμοσίας» (1976), «Συναγωνιστής Ακέλας» (1983), «Η άγνωστη τραγωδία του Αλέκου Παναγούλη» (1984), «Η αποκάλυψη του φασισμού» (1984), «Η πολιτική διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η Αντίσταση του Ανδρέα» (1985), «Πρόκληση» (1986), «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία» (2004).

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, στις 2 μ.μ., από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

    Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του μαχητή της δημοσιογραφίας και του δημοσίου συμφέροντος, που με τη δημοσιογραφική και την αγωνιστική δράση του υπηρέτησε την Ελευθερία του Τύπου και την Πατρίδα.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Βούλτεψη , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Ο Γιάννης Βούλτεψης δεν ήταν μόνο διακεκριμένος δημοσιογράφος, ήταν προπαντός άνθρωπός. Ανεξάρτητος, αντισυμβατικός, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής, ολόκληρο το μακρό του βίο ενήργησε σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησης του και τα προστάγματα της ψυχής του. Αγωνιστής στην εθνική αντίσταση, παρόν σβόλους τους αγώνες για την δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του και τις φιλίες του. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά του οφείλουμε πολλά. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και εύχομαι να βρεθούν πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στην Οικογένεια του απευθύνω, θερμότατα συλλυπητήρια"

    [04] Συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί για βασανιστήρια

    Για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας συνελήφθησαν υπαστυνόμος -αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης- τρεις ειδικοί φρουροί και ένας ακόμη αστυφύλακας για την άγρια κακοποίηση 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου, προχθές το μεσημέρι στο Α.Τ. Ακρόπολης. Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν από άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι διενήργησαν έρευνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, εκτός από τον βασανισμό του κρατουμένου για ασήμαντο λόγο, προκειμένου να συγκαλύψουν τις πράξεις τους, συνέταξαν και δικογραφία με την ψευδή κατηγορία ότι ο 30χρονος επιχείρησε να αποδράσει.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, υποστράτηγος, Ν. Σερέτης, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής:

    Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, επελήφθη της υπόθεσης και διενήργησε προανάκριση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι υπαίτιοι πρόκλησης σωματικών βλαβών σε αλλοδαπό κρατούμενο (υπήκοο Χιλής), ο οποίος χθες το πρωί μεταφέρθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, όπου νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στον κορμό και τα άκρα του.

    Κατόπιν αυτού, κλιμάκιο Αστυνομικών, μετέβησαν αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης και στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, προκειμένου να διερευνήσουν την όλη υπόθεση.

    Στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης, προέκυψε ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος, τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009, διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα (στη γλώσσα του και με χειρονομίες) στον σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο, που βρίσκονταν εκεί, δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά.

    Βλέποντας αυτό, άλλος Ειδικός Φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο (κλόμπ) προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

    Παρόντες στις αξιόποινες πράξεις των δύο (2) Ειδικών Φρουρών ήταν ακόμη, ένας (1) Ειδικός Φρουρός, και ένας (1) Αστυφύλακας, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο που τελούνταν οι προαναφερόμενες πράξεις. Οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι συνελήφθησαν, δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

    Ο συλληφθείς αξιωματικός (υπαστυνόμος Β΄) σχημάτισε δικογραφία (η οποία υποβλήθηκε την 01-01-2010 στον αρμόδιο Εισαγγελέα) σε βάρος του αλλοδαπού κρατουμένου για αντίσταση (167 Π.Κ.), απόπειρα απόδρασης κρατουμένου (173 Π.Κ.), σωματική βλάβη (308 Π.Κ.) και εξύβριση (361 Π.Κ.), παραλείποντας να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το εύρος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι υπαίτιοι αστυνομικοί, που προκάλεσαν στον αλλοδαπό σωματικές βλάβες.

    Οι συλληφθέντες Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί με την δικογραφία που σχηματίστηκε, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος των προαναφερόμενων συλληφθέντων Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία απειλείται η ποινή της απόταξης.

    Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

  • ένας Υπαστυνόμος Β΄, ηλικίας 24 ετών, για κατάχρηση εξουσίας.

  • δύο Ειδικοί Φρουροί, 28 και 27 ετών για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου και

  • ένας Αστυφύλακας και ένας Ειδικός Φρουρός, 23 και 27 ετών αντίστοιχα, για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια, πράξεις που έλαβαν χώρα τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009 εντός του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης.

    Δήλωση του υπουργού Μιχ.Χρυσοχοΐδη

    Σε δήλωση για την υπόθεση βασανισμού αλλοδαπού κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

    Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

    «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο Τμήμα Ακρόπολης μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος.

    Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που κατοικεί στην χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά.

    Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.

    Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον πολίτη αποτελεσματικά, προτάσσοντας τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη ευθύνης και επαγγελματισμού απέναντι στην ανομία, στην αυθαιρεσία και στη βία, απ΄όπου αυτή και αν προέρχεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην αποστολή μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τις ελευθερίες κάθε συνανθρώπου μας».

    [05] Κακοκαιρία πλήττει Κίνα και Ινδία

    Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει το Πεκίνο σήμερα Κυριακή, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να έχουν αποκλειστεί στο κύριο αεροδρόμιο της Κινεζικής πρωτεύουσας, ενώ επικρατεί μια ασυνήθιστη ησυχία στους συνήθως πολυάσχολους δρόμους καθώς πολλοί κάτοικοι απέφυγαν να βγουν λόγω του καιρού.

    Δεκάδες πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου έχουν ακυρωθεί ή καθυστερούν, αν και μερικά αεροσκάφη κατάφεραν να απογειωθούν.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου γύρω από το Πεκίνο έχει ήδη κλείσει, με αρκετά εκατοστά χιονόπτωση και τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αγγίξουν τους -14Β° Κελσίου.

    Στο Πεκίνο -όπου τα τελευταία χρόνια δε σημειώνονταν συχνά χιονοπτώσεις- έχουν καταγραφεί αρκετές αυτήν την περίοδο, περιλαμβανομένης και μιας που προκλήθηκε από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη ξηρασία.

    Η κακοκαιρία, που πλήττει επίσης τις επαρχίες Σετσουάν και Γιουνάν, θα διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

    Εξάλλου, στην Ινδία, οι σιδηροδρομικές κι αεροπορικές συγκοινωνίες αναστατώθηκαν πολύ από την πυκνή ομίχλη (ορατότητα έως 30 μ.) σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

    Πέντε επιβατικοί συρμοί συγκρούστηκαν σε τρία σιδηροδρομικά δυστυχήμστα --εν μέσω ομίχλης-- στο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίπου 40 να τραυματιστούν σοβαρά, αναφέρεται από τα μμε στο Νέο Δελχί.

    Στο πρώτο από τα τρία δυστυχήματα λόγω της ομίχλης επιβατικός συρμός επέπεσε σε σταθμευμένο, σε απόσταση περίπου 90 χλμ.νότια της πρωτεύουσας του κρατιδίου Λακνάου, σκοτώνοντας επιτόπου επτά επιβάτες και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά μία τριανταριά.

    Στο δεύτερο δυστύχημα συγκρούστηκαν "μετωπικά" δύο αμαξοστοιχίες "εξπρές" πάλι λόγω της ομίχλης (με ορατότητα έως τα 30μ.) στον ανατολικό τομέα του κρατιδίου. Στο δυστύχημα αυτό δεν υπήρξαν νεκροί, παρά 13 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου του ενός από τους μηχανοδηγούς.

    Το τρίτο δυστύχημα ήταν και το ελαφρότερο, από την άποψη των θυμάτων έγινε δε κοντά στην πόλη Αλχαμπάμπ.

    --Η ομίχλη είναι ο λόγος σημαντικών καθυστερήσεων για άλλα 54 σιδηροδρομικά δρομολόγια, ανακοινώθηκε από τη διεύθυνσή των ινδικών σιδηροδρόμων, που ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ομίχλη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συγκρούσεις, "διεξάγεται ήδη έρευνα και για τα τρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα".

    --Η πυκνή ομίχλη καθήλωσε στο έδαφος και πολλά διεθνή αεροπορικά δρομολόγια από το διεθνές αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, περίπου επί ένα οκτάωρο.

    [06] Ισλανδία: Ζητήθηκε δημοψήφισμα για αποζημιώσεις καταθέσεων

    Περίπου το ένα τέταρτο των Ισλανδών εκλογέων (το 23%, περίπου 56 χιλιάδες) προώθησαν σήμερα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ολαφ Ράγκναρ Γκρίμσον το διάβημά τους, προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα στο θέμα των αποζημιώσεων --ύψους πέντε δισ.δολαρίων ΗΠΑ-- Βρετανών και Δανών αποταμιευτών, τα οποία "χάθηκαν" όταν οι ισλανδικές τράπεζες στο κορύφωμα της κρίσης της διεθνούς οικονομίας κατέρρευσαν.

    Οι υπογράφοντες ζητούν εν πάσει περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει το συνταγματικό του "βέτο" και να μην κυρώσει τον πρόσφατο νόμο που προέβλεψε αυτές τις αποζημιώσεις.

    Πρόκειται για τις αποζημιώσεις για τις περίφημες καταθέσεις "icesave", που γίνονταν και στο διαδίκτυο με πολύ προνομιακούς, για τους αλλοδαπούς καταθέτες, όρους...

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 3/1/2010

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-10η Αγωνιστική,

    17:00 Κολοσσός Ρόδου-Μαρούσι

    17:00 Τρίκαλα-Ηλυσιακός

    19:00 ΑΕΚ-Ολυμπιακός

    19:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (15η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Δόξα Δράμας-Εθνικός Αστέρας

    ΟΦΗ-Αιγάλεω

    Ηλιούπολη-Εθνικός

    Διαγόρας-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Αγροτικός Αστέρας-Θρασύβουλος

    Ολυμπιακός Βόλου-Πανσερραϊκός

    Καλαμάτα-Ιωνικός

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 16η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Πλατανιάς Χανίων-Παναχαϊκή

    Κεραυνός Κερατέας-Ασπρόπυργος

    Ζάκυνθος-ΠΑΟ Ρουφ

    Σαρωνικός-Αγία Παρασκευή

    Χαϊδάρι-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    Καλλιθέα-Ατσαλένιος

    Αίας Σαλαμίνας-Κόρινθος

    Βύζας-Παναιγιάλειος

  • Ρεπό: Παναργειακός

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 16η αγωνιστική) - 15:00:00,

    ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Βισαλτιακός

    Αναγέννηση Γιαννιτσών-Τρίκαλα

    Οδυσσέας Αναγέννησης-Πυρσός Γρεβενών

    Εορδαϊκός-Θερμαϊκός

    Φωκικός-Βέροια

    Νίκη Βόλου-Εθνικός Φιλιππιάδας

    Μακεδονικός-Δόξα Κρανούλας

    Καστοριά-Κοζάνη -Δεν θα διεξαχθεί-

  • Ρεπό: Αναγέννηση Επανωμής

    [08] "Ο λαός μπορεί"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της τόνισε ότι "μπορούμε" το 2010 και αυτό είναι "θέμα απόφασης και επιλογής".

    Δηλαδή, όπως εξήγησε, "αν ο λαός δεν αποφασίσει να τρομοκρατήσει κυριολεκτικά τους επάνω, κυβέρνηση, κόμματα, πλουτοκρατία, τότε είναι βέβαιο ότι αυτοί, σαν πραγματικοί τρομοκράτες, θα επιπέσουν πάνω στο λαό με τα χειρότερα μέτρα".

    "Ο λαός", επεσήμανε, "μπορεί να αντιδράσει, να αντεπιτεθεί, να ανασυνταχθεί το κίνημα και να τους τρομοκρατήσει".

    [09] "Επιτηρητές - επόπτες"

    «Με την είσοδο του 2010 μειώνεται - όπως εξάλλου είχε προειδοποιήσει και ο κ. Παπανδρέου - η εθνική μας κυριαρχία. Κάποτε, σε δύσκολες οικονομικές εποχές, μας απέκλειαν οι στόλοι των ξένων δυνάμεων. Στη σύγχρονη εποχή περιορίζονται στους επιτηρητές οι οποίοι θα ασκούν στην ουσία τον κυρίαρχο εποπτικό ρόλο στα οικονομικά - και ως εκ τούτου - και στα κοινωνικά ζητήματα της χώρας». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σχολιάζοντας τις αναφορές για την οικονομία και την άφιξη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    [10] "Καθημερινός αγώνας"

    «Κάθε αρχή έχει μέσα της και νέες ελπίδες. Οι ελπίδες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με καθημερινό αγώνα. Μας λένε πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι καιροί δεν είναι ποτέ δύσκολοι από μόνοι τους. Είναι οι πολιτικές που βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αυτές που έφεραν τον κόσμο σε δύσκολη κατάσταση. Εμείς οι αριστεροί, γυναίκες και άνδρες, υποδεχόμαστε το 2010 με την πίστη ότι δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα». Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    [11] Καλό ταξίδι

    Με μπαλωθιές, ριζίτικα και μαντινάδες εκατοντάδες Κρητικοί συνόδευσαν χθες το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

    Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο , προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

    Τον επικήδειο λογο διάβασε ο πρώην Δήμαρχος Κισάμου Αντώνης Σχετάκης που αναφέρθηκε στο έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντα

    «Είχε την χάρη να κερδίζει τους γύρω του με την απλότητα και το χαρακτήρα του.

    Έφυγε ενας αγωνιστής της ζωης, της δημοκρατίας και της ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας" είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σχετάκης.

    Πρεσβευτή της Κρήτης που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την Κρήτη και την Κίσσαμο χαρακτήρισαν τον Νικο Κακαυνάκη πολλοί συμπατριώτες του που ήταν παρόντες στο ύστατο χαιρε.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης εκπροσώπησαν την κυβέρνηση ενώ στεφάνια, μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν εκ μέρους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πολλών άλλων.

    Δεκάδες δημοσιογράφοι από όλη την χώρα, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης βρέθηκαν σήμερα στην Κισαμο για το ύστατο χαίρε.

    Από νωρίς το μεσημέρι ο Μητροπολιτικός Ναός της Κισάμου είχε κατακλυσθεί από κόσμο που ήθελε να αποχαιρετήσει τον Νίκο Κακαουνάκη.

    Μεταξύ αυτών, το παρών έδωσαν πολλοί βουλευτές και το σύνολο των τοπικών αρχών.

    Η ταφή του έγινε στο Κοιμητήριο Παρθενώνας.

    Μαυροφορομένοι Κρητικοί τον αποχαιρέτησαν με το κρητικο ριζιτικο «τον αντριωμένο μην τον κλαις».

    [12] Απόπειρα δολοφονίας

    Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κουρτ Βέστεργκορντ και ενός αστυνομικού απαγγέλθηκαν χθες εναντίον του 28χρονου Σομαλού που εισέβαλε στο σπίτι του σκιτσογράφου το βράδυ της Παρασκευής.

    Ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρες Δανών αστυνομικών αφού μπήκε στο σπίτι οπλισμένος με μια αξίνα και ένα μαχαίρι, μεταφέρθηκε με φορείο στο δικαστήριο του Όρχους προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φορούσε ακόμη τη ρόμπα του νοσοκομείου όπου εγχειρίστηκε τη νύχτα.

    Ο νεαρός τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων. Τις πρώτες 14 ημέρες θα τις περάσει στην απομόνωση.

    Το πρακτορείο Ritzau ανέφερε ότι ο Σομαλός που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας, πρόσκειται στους ισλαμιστές Αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας και έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα της Ανατολικής Αφρικής, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στο δικαστή.

    Ο 74χρονος Κουρτ Βέστεργκορντ ήταν ο σκιτσογράφος που το 2005 είχε φιλοτεχνήσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ τα οποία δημοσιεύτηκαν στη δανέζικη εφημερίδα Ζίλανς Πόστεν προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

    "Έγκλημα" χαρακτηρίζουν την ενέργεια οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

    "Σοκαρισμένη" από την απόπειρα δολοφονίας κατά του δανού σκιτσογράφου δήλωσε η γαλλική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), χαρακτηρίζοντάς την "ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά".

    "Η οργάνωση ελπίζει ότι η δανική δικαιοσύνη θα τιμωρήσει με ορθότητα και αυστηρότητα το δράστη αυτής της επίθεσης που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για έναν από τους δημιουργούς των καρικατούρων του Μωάμεθ" ανέφερε η RSF σε ανακοίνωση της.

    "Ορισμένοι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τις καρικατούρες του Κουρτ Βέστεργκορντ αλλά τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βιαιότητα και μισαλλοδοξία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Κουρτ Βέστεργκορντ και τους άλλους γελοιογράφους και δημοσιογράφους της Δανίας που απειλούνται" ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

    [13] Συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας

    Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες θα χρηματοδοτήσουν από κοινού το σχηματισμό αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Υεμένη, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association, επικαλούμενο ανακοίνωση που εκδίδεται σήμερα Κυριακή από την Βρετανική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σχετικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα ενός "ανθρώπου της αλ Κάιντα" να ανατινάξει επιβατικό αεροσκάφος στο Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα.

    Η μονάδα θα συνεπικουρεί και την ακτοφυλακή της Υεμένης, ανέφερε η Βρετανική κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 January 2010 - 5:30:34 UTC