Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο Γιάννης Βούλτεψης
  • [02] Απόπειρα δολοφονίας

  • [01] "Έφυγε" ο Γιάννης Βούλτεψης

    Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης.

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με βαθιά οδύνη ανακοινώνει ότι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας.

    Ο Γιάννης Βούλτεψης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Επί Ιταλικής Κατοχής πήρε μέρος στο Μαθητικό Κίνημα κατά της Προσαρτήσεως των Επτανήσων και το 1943 διαπεραιώθηκε στη Δυτική Στερεά, όπου κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Ακέλας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος σε μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και προτάθηκε για το Αριστείο Απελευθερωτικού Αγώνος και για προαγωγή στον βαθμό του υπολοχαγού επβ ανδραγαθία.

    Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945. Συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλλονιά» και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση. Απολύθηκε τον Μάιο του 1952 και προσήλθε στον Στρατό ως «νεοσύλλεκτος». Τον έστειλαν στην απομόνωση της Μακρονήσου, όπου «υπηρέτησε» ως «απλός οπλίτης».

    Συντάκτης της «Αυγής» από τον Μάρτιο του 1953 και ανταποκριτής της «Ελευθερίας» Λαρίσης. Πλοηγός της Υπόθεσης Λαμπράκη, τον Ιούνιο του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό «για την πληρέστατη κάλυψη της Υποθέσεως Λαμπράκη από αστυνομικής πλευράς και για την οξυδερκή ανάλυση του σχετικού με το έγκλημα ανακριτικού έργου».

    Στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ μιας πανεθνικής ενότητας για την έγκαιρη αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάσθηκε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί», «Πολιτικά Θέματα» και στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή» και «Athens News».

    Από το 1984 ως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Διετέλεσε επί πολλές θητείες Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

    Εχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 για την συμμετοχή του στην Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά των στρατευμάτων Κατοχής, καθώς και με το Βραβείο Λίτινα του Ιδρύματος Μπότση.

    Εγραψε τα βιβλία «Υπόθεση Μανόλη Γλέζου» (1960), «Η Μεγάλη Πορεία» (1961), «Υπόθεση Λαμπράκη» (1966), «Ο Ανατολικός Ανεμος» (1967), «Η Καταγωγή και ο Θάνατος της Συνωμοσίας» (1976), «Συναγωνιστής Ακέλας» (1983), «Η άγνωστη τραγωδία του Αλέκου Παναγούλη» (1984), «Η αποκάλυψη του φασισμού» (1984), «Η πολιτική διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η Αντίσταση του Ανδρέα» (1985), «Πρόκληση» (1986), «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία» (2004).

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, στις 2 μ.μ., από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

    Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του μαχητή της δημοσιογραφίας και του δημοσίου συμφέροντος, που με τη δημοσιογραφική και την αγωνιστική δράση του υπηρέτησε την Ελευθερία του Τύπου και την Πατρίδα.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Βούλτεψη , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Ο Γιάννης Βούλτεψης δεν ήταν μόνο διακεκριμένος δημοσιογράφος, ήταν προπαντός άνθρωπός. Ανεξάρτητος, αντισυμβατικός, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής, ολόκληρο το μακρό του βίο ενήργησε σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησης του και τα προστάγματα της ψυχής του. Αγωνιστής στην εθνική αντίσταση, παρόν σβόλους τους αγώνες για την δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του και τις φιλίες του. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά του οφείλουμε πολλά. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και εύχομαι να βρεθούν πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στην Οικογένεια του απευθύνω, θερμότατα συλλυπητήρια"

    [02] Απόπειρα δολοφονίας

    Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας αναμένεται να απαγγελθούν στο Σομαλό που εισέβαλε στο σπίτι του δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ, ο οποίος το 2005 είχε φιλοτεχνήσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχαν δημοσιευθεί στη δανέζικη εφημερίδα Ζίλανς Πόστεν και είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μουσουλμάνων.

    Ο 74χρονος σκιτσογράφος ειδοποίησε την αστυνομία, όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ένας άντρας οπλισμένος με τσεκούρι και μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του, φωνάζοντας ότι θέλει "εκδίκηση" και "αίμα". Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στον Τύπο, ο Βέστεργκορντ κλειδώθηκε στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας που διαθέτει το σπίτι του, περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας.

    Όταν η αστυνομία έφτασε επί τόπου, ο ύποπτος επιχείρησε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυμάτησε το Σομαλό στο χέρι και το γόνατο.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας (PET), ο ύποπτος έχει δεσμούς με την ένοπλη εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ και την Αλ-Κάιντα της ανατολικής Αφρικής.

    Ο Βέστεργκορντ, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, ενώ τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση κατά των γραφείων και των εργαζομένων της εφημερίδας Ζίλανς Πόστεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 January 2010 - 23:30:14 UTC