Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Άδικη και αδιέξοδη πολιτική''
  • [02] Κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [03] Συζήτηση προϋπολογισμού

  • [01] ''Άδικη και αδιέξοδη πολιτική''

    Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων.

    Έτσι , είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα: οι πολίτες προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.

    Ο κ. Τσίπρας, που έθεσε το θέμα για το που πήγαν τα οφέλη της ανάπτυξης μίας δεκαετίας 1997-2007, υποστήριξε ότι αυτά πήγαν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στα πανάκριβα ολυμπιακά έργα, έγιναν φοροαπαλλαγές, συστηματική φοροδιαφυγή και καταθέσεις στην Ελβετία.

    Αντίστοιχα η ανεργία βρίσκεται σήμερα σε δραματικά επίπεδα, ενώ παραγωγικοί τομείς αποδιαρθρώθηκαν και οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν το δημόσιο τομέα, ενώ το χειρότερο είναι η λεηλασία των πόρων του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και το ότι ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν γίνεται στη Βουλή, αλλά έγινε στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των αγορών που πρέπει εμείς να τους εξευμενίσουμε: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκ. ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa».

    Μίλησε ακόμη για καθεστώς απίστευτης δημοσιονομικής τρομοκρατίας και περιοριστικά μέτρα «που είναι αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ»: Τα περιοριστικά μέτρα απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση κι η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων και ακολουθεί ο ίδιος κύκλος είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απέναντι σε αυτή την άδικη και αδιέξοδη πολιτική, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «αντιπαραθέτουμε την αριστερή εναλλακτική πρόταση διεξόδου για τη δημιουργία ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και για τη θετική διέξοδο από την κρίση. Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε δραστικά μέτρα για τη φορολόγηση των πλουσιότερων τάξεων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή απασχόληση».

    [02] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Ισχυροί άνεμοι, έντονες βροχοπτώσεις, χιόνι και παγετός συνθέτουν το σημερινό σκηνικό σε πολλές περιοχές της βόρειας και νότιας Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ η Βενετία έχει πλημμυρίσει.

    Δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους και 47 άτομα τραυματίστηκαν σήμερα σε τροχαίο στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, που οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία και στον παγετό, συνθήκες που εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες σε όλη τη Βρετανία.

    Στη βόρεια Ιταλία ένας οδηγός σκοτώθηκε και περί τα 30 άτομα τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων, ενώ στη Γαλλία ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αυτοκίνητό του ανατράπηκε εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος στην περιοχή της Βρετάνης.

    Χιλιάδες ταξιδιώτες σχηματίζουν μεγάλες ουρές από νωρίς το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό Σαιντ Πάνκρας, με την ελπίδα να επιβιβαστούν στο τρένο Eurostar. Η εταιρεία προβλέπει να κυκλοφορήσουν τα δύο από τρία τρένα και οι διαθέσιμες θέσεις είναι περίπου 26.000 σήμερα και από τις δύο πλευρές της Μάγχης. Έχουν προγραμματιστεί 12 δρομολόγια μετ' επιστροφής μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού και πέντε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

    Ληστές έκλεψαν τρία αυτοκίνητα μέσα σε 30 λεπτά της ώρας από τους οδηγούς που είχαν αφήσει τις μηχανές των αυτοκινήτων τους σε λειτουργία για να ζεσταθούν, ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Εσσεξ που προειδοποίησε τους οδηγούς να μην αφήνουν ξεκλείδωτα τα αυτοκίνητά τους για να πάνε να πιουν ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι.

    Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Ryanair βγήκε έξω από τον διάδρομο κατά την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο κοντά στην Γλασκόβη, αλλά και οι 123 επιβάτες και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι καλά.

    Η κίνηση στα αεροδρόμια της Ολλανδίας έχει αποκατασταθεί, αλλά στα τρένα μόνο κατά 80%. Για σήμερα δεν προβλέπονται χιονοπτώσεις.

    Στην Ισπανία βρέχει καταρρακτωδώς και έχουν αναφερθεί ζημιές στα Κανάρια Νησιά. Στην Πορτογαλία σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και αποκλείστηκαν δρόμοι.

    Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στην Ιταλία, όπου όλα τα αεροδρόμια προβλέπεται να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, αλλά προβλήματα υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και κυρίως στα τρένα που αναχωρούν από το Μιλάνο.

    Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται να σημειωθεί αύριο Πέμπτη στην Σιβηρία, όπου σε μία περιοχή της το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει στους μείον 58 βαθμούς.

    Συντριβή αεροσκάφους

    Αεροσκάφος Boeing 737 της American Airlines συνετρίβη ενώ προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο του Κίνγκστον, στηνΤζαμάικα, υπό σφοδρή βροχόπτωση.

    Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά δεν υπάρχουν νεκροί, ανέφερε τοπική εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης της χώρας.

    "Οι τραυματισμένοι επιβάτες διακομίστηκαν στο Δημόσιο Νοσοκομείο του Κίνγκστον", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών της Τζαμαϊκανής κυβέρνησης, Ντάριλ Βαζ, μιλώντας στην εφημερίδα Jamaica Observer. "Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς", πρόσθεσε.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση AA 331 από το Μαϊάμι βγήκε από τον διάδρομο το βράδι της Τρίτης, ανέφερε η εφημερίδα Jamaica Gleaner. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροπλάνο μετέφερε 144 επιβάτες. Κατά το CNN, που επικαλείται τον Όμαρ Λόρενς, στέλεχος του αεροδρομίου, στο αεροσκάφος επέβαιναν 145 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

    Η εφημερίδα Jamaica Observer ανέφερε ότι το αεροσκάφος "έσπασε στα δύο" μετά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Νόρμαν Μάνλεϊ.

    "Το αεροπλάνο συνετρίβη και έσπασε σχεδόν μπροστά μου", είπε η επιβάτιδα Ναόμι Πάλμερ στην εφημερίδα.

    [03] Συζήτηση προϋπολογισμού

    Ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού. Τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την έγκρισή του.

    Τις δύο προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός, την οικονομική ανασυγκρότηση και τη θεσμική αναμόρφωση, για να επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την πολύπλευρη κρίση επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, τονίζοντας πως αυτές οι δύο όψεις είναι αλληλένδετες κι αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που συνιστά και την ελληνική ιδιοτυπία.

    «Η κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική. Αυτές οι αξιακές και θεσμικές παθογένειες έφεραν στην 109η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τελούμε σε κρίση θεσμών και αξιών. Τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες και σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας, την πολυνομία, την ανομία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ο κ. Παμπούκης κάλεσε όλες τις δυνάμεις του τόπου να γίνουν συνοδοιπόροι στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την εθνική κρίση. Τόνισε μάλιστα πως η ανάταξη της Οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, βαθιές τομές μα πάνω από όλα ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. «Σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσεις δεν έχουν θέση και δεν βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

    Ο κ. Παμπούκης αφού είπε πως αυτή είναι η ώρα που τα άτομα και η κοινωνία θα αποφασίσουν να πουν το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» έθεσε τα πέντε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, θέλουμε θεσμική αναμόρφωση και διοικητική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, θέλουμε μια κοινωνία που παράγει και διανέμει δικαιότερα τον πλούτο, διαφάνεια και καθαρούς όρους στο δημόσιο βίο, θέλουμε η πολιτική να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

    «Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα εμείς απαντούμε με ένα μεγάλο ναι. «Ναι, θέλουμε την μεγάλη αλλαγή. Ναι, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ναι, το χρωστάμε στις γενιές των Ελλήνων που θυσίασαν πολλά και στις μελλοντικές γενιές. Θα τα καταφέρουμε αν κάνουμε την μεγάλη κρίση, μεγάλη ευκαιρία και πιστέψουμε σε αυτό» κατέληξε.

    Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας, "τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές".

    Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το 2010, είναι κατά την κα Κατσέλη, η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας . Αυτό θα γίνει κατορθωτό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που προωθούνται με νομοθετήματα που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει να άρει την στάση πληρωμών που είχε κηρύξει "για ακατανόητους λόγους" η προηγούμενη κυβέρνηση και που αφορούσαν ποσά που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. "Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, εξοφλούμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε κατά 800 εκατ., μέσα στο 2010, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντιστρέφοντας τη λογική της συνεχούς μείωσής του ως ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος την τελευταία πενταετία. Υλοποιούμε έτσι τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στα 10, 3 δισεκ. ευρώ, πάνω δηλαδή από 4% του ΑΕΠ".

    Προς την κατεύθυνση της ανάταξης της Οικονομίας, η κα Κατσέλη μίλησε και για την "μεγάλη υπέρβαση" που θα επιχειρηθεί, κυρίως στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας: "Μπορούμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων, από δώδεκα που είναι σήμερα σε τρεις, σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο στη Βουλή χρησιμοποιώντας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και συνδέοντας το με τις αρμόδιες εφορίες μέσω του TAXIS. Μπορούμε, να πετύχουμε να μην αποτελεί μαρτύριο το να πάρει κανείς άδεια χωροθέτησης ή περιβαλλοντική άδεια. Να μην μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει όποτε θέλει και να προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά το δοκούν, σταματώντας μια επένδυση για 2 και 3 χρόνια.

    Όπως είπε η κα Κατσέλη, "μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από τη διεθνή και εγχώρια αγορά για αναπτυξιακά προγράμματα και συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Και θα το ξεκινήσουμε μέσα στο 2010 με τη δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας -ενός Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου - κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Με τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να στηρίξουμε πράσινες επενδύσεις, καινοτομικές δραστηριότητες, παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, την ανάπτυξη υποδομών και την ανάδειξη των λιμανιών μας σε πόλους παροχής υπηρεσιών" ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη.

    Αντιπαράθεση Παπουτσή-Μαρκόπουλου

    Για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί η περιοριστική δημοσιονομική διαχείριση, γιατί η πραγματική οικονομία εκδικείται όταν εγκλωβίζεται σε περιοριστικά μέτρα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής μιλώντας επί του προϋπολογισμού.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Παπουτσής, στηρίζουν και τις δύο πολιτικές, πιστοί στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχει παρόμοιος προβληματισμός και στην ΕΕ, όμως εδώ υπάρχει σκόπιμη και "χυδαία μεθόδευση τρομοκρατίας, όταν επιμένουμε στην υπεράσπιση των δεσμεύσεων μας". Όλοι αναγνωρίζουν, είπε ο κ. Παπουτσής, ότι αν σταματήσει η δημοσιονομική στήριξη στην αγορά η οικονομία θα γυρίσει στην ύφεση.

    Ο κ. Παπουτσής επιτέθηκε στη ΝΔ αποδίδοντάς της θράσος, όταν λέει ότι στηρίζει θετικές αποφάσεις, "μόνο όμως αν ακολουθήσουμε την πολιτική Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου και λάβουμε σκληρότερα μέτρα, μία πολιτική που καταδικάστηκε από το λαό. Δυστυχώς αφήσατε συντρίμμια και το λογαριασμό στις επόμενες γενιές".

    Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε για λανθασμένη θεώρηση της στήριξης που παρέχει η αξιωματική αντιπολίτευση: "Δεν είναι το θέμα, είπε, να κάνουμε οξύτερη αντιπαράθεση στον κοινό αγώνα. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που ετοιμάζετε να εφαρμόσετε από τον Ιανουάριο δεν θα το αντέξει ο λαός. Αυτό είναι η διακύβευση. Ο συνδυασμός που προτείνετε είναι αποτυχημένος".

    Η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρόταγμα του νέου προϋπολογισμού.

    Ταυτόχρονα, έκανε λόγο "για την διαμόρφωση μιας μεγάλη κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας που θα είναι όμως δίκαιης συμβολής", όπως είπε, "στην εθνική προσπάθεια υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης".

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "πρακτικά ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αφελές" το δίλημμα που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιλογή της ήπιας γραμμής που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, και στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων".

    "Όταν κυριαρχεί το ζήτημα της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας και η σχέση της με τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προτάσσεται η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε το φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση αυτή", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

    "Οφείλουμε συνεπώς να κινούμαστε παράλληλα και στα δύο επίπεδα. Αυτό των βραχυπρόθεσμων σωστικών μέτρων και αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών. Όλα όμως πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ασφαλές κοινωνικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο".

    Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, πρέπει, σύμφωνα με την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ, να ειδωθούν στο πλαίσιο "μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας για την οργανωμένη μετάβαση από την ανομία σε τυπικές, διαφανείς, εκλογικευμένες και δίκαιες σχέσεις. Εργασιακές, ασφαλιστικές, πολιτικές διοικητικές, και εντέλει κοινωνικές".

    Στη συνέχεια, είπε ότι πρέπει "να διαμορφώσουμε ξανά τους κανόνες λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας", ενώ έδωσε έμφαση στην περιστολή των εξοπλιστικών δαπανών: όπως σημείωσε, ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 6,63% σε σχέση με το 2009 ενώ το ύψος των παραλαβών για το 2010 είναι μειωμένο κατά 450 εκ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1,12% του ΑΕΠ.

    "Δεν χάνουμε αμυντικά για να κερδίσουμε δημοσιονομικά. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και αμυντικά και δημοσιονομικά, αλλά πρωτίστως αναπτυξιακά" πρόσθεσε.

    " Η εθνική ασφάλεια, η ακεραιότητα του εθνικού χώρου και η τιμή της πατρίδας έχουν ανυπολόγιστη αξία. Δεν συγκρίνονται με κανένα δημοσιονομικό ή μακροοικονομικό μέγεθος. Είναι όμως πατριωτική δημοκρατική και κοινωνική υποχρέωση να διασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και τη μέγιστη δυνατή αμυντική, αναπτυξιακή και κοινωνική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Το 2010 θα μπούμε με την ορμή των αλλαγών που σαρώνουν εμπόδια δεκαετιών για να πάει η χώρα μπροστά. Είναι δύσκολο, αλλά η κοινωνία και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης ανέπτυξε στην ομιλία του τη σχέση ανάμεσα στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε απβ το λαό για την υπέρβασή τους, και αυτό θα συμβεί με συγκεκριμένες, ελέγξιμες πολιτικές και όχι κούφια λόγια τύπου «επανίδρυση του κράτους».

    Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης το δημοσιονομικό πρόβλημα συνδέεται με τις πελατειακές προσλήψεις, τις οποίες ήρθε να καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, παρά την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία το καταψήφισε «γιατί δεν άφησε ανοιχτά τα πελατειακά παράθυρα». Άλλο τόσο, «η καθημερινή αιμορραγία του δημοσίου ταμείου συνδέεται με την διαφθορά που εξασφαλίζει το σκοτάδι και η αδιαφάνεια - φαινόμενα στα οποία έρχεται να απαντήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας. Τις ίδιες πελατειακές σχέσεις έρχεται να χτυπήσει από άλλη πλευρά, εξασφαλίζοντας την αυτονομία της πολιτικής, ο νέος εκλογικός νόμος.

    «Ο πολίτης ζητά άμεσα, μετρήσιμα, ελέγξιμα μέτρα. Το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, δεν ήταν ένα ωραίο προεκλογικό σύνθημα. Ή θα αλλάξουμε τώρα το κράτος, ή θα βουλιάξει η οικονομία μας» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Κανόνες που θα τεθούν αλλά και θα τηρηθούν, προβλέπεται να ανατρέψουν το καθεστώς της αδικίας σε βάρος των φορολογικά συνεπών πολιτών. Κίνητρο για την αύξηση της δημιουργικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα εξασφαλίσει η υπό επεξεργασία νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, ενώ στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της ίδιας της δομής του κράτους, «από την κορφή έως το μικρότερο δήμο της χώρας» έρχεται να απαντήσει μια νέα αρχιτεκτονική που θέλει την διοίκηση αποκεντρωμένη. «Και έχουμε επίγνωση, πως με τις αλλαγές αυτές δεν κάνουμε απλώς ένα βήμα, αλλά προσδίδουμε μια δυναμική που θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γιβ αυτό και εγγυόμαστε ότι καμία, μα καμία πτυχή των αποφάσεων αυτών δεν θα έχει ίχνος κομματικής υστεροβουλίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2009 - 19:30:24 UTC