Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ
  • [02] Η κρίση της απασχόλησης

  • [01] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ

    Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ. Η Σουηδική προεδρία υπέβαλε χθες ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν ικανοποιούσε την ελληνική διπλωματία.

    Επί του θέματος αυτού η ΕΕ εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αφού δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο. Επίσης η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά αύριο. Οι 27 θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να ικανοποιεί την ελληνική διπλωματία.

    Ανάλογες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και για το θέμα της Τουρκίας όπου η ΕΕ εμφανίζεται επίσης διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.

    [02] Η κρίση της απασχόλησης

    Η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά διεθνής οικονομική κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, ενώ πολλές άλλες εκατομμύρια θέσεις εργασίας (τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια) κινδυνεύουν, "εάν σταμαστήσει πρόωρα" η κρατική στήριξη στις πληττόμενες από την κρίση αυτή εθνικές οικονομίες, προϊδέασε ο Διεθνής Οργανισμός της Εργασίας (ΔΟΕ).

    "Είκοσι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μετά από τον Οκτώβριο του 2008 σε όλο τον κόσμο, τον μήνα κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο η κρίση" επισήμανε ο ΔΟΕ στην ετήσια φετινή έκθεσή του για την απασχόληση, η οποία σήμερα δημοσιοποιήθηκε στην έδρα του στη Γενεύη.

    "Απέχει πολύ από του να έχει τερματιστεί η παγκόσμια κρίση της απασχόλησης", ανέφερε από την πλευρά του ο βασικός συντάκτης αυτής της έκθεσης ο κ. Ρεϊμόν Τορ, προειδοποιώντας άμεσα τις κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών στον πλανήτη για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ανεργία, "εάν πρόωρα διακοπεί η κρατική στήριξη στις εθνικές οικονομίες".

    Πρόκειται για γιγάντια πραγματικά οικονομική βοήθεια, που πολλές δυτικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν αρχομένου του 2009.

    Πολύ ταχύς τερματισμός αυτών των σχεδίων μπορεί να καταστήσει "ατελή" και "ευάλωτη" την οικονομική ανάκαμψη, σημάδια της οποίας παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, "οπότε άλλα πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους" (...) "εάν τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα δεν υιοθετηθούν ή δεν παραταθεί η ισχύς τους".

    Τότε, ο κατάλογος των ανέργων, επι μακρό χρονικό διάστημα θα αυξηθεί, ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εγκαταλείψουν, γιά πάντα τον "ενεργό" πληθυσμό, σχολίασε ο κ. Τορ, αφού μελέτησε βάσει επίσημων στατιστικών την κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης σε 51 κράτη κι ανάμεσά τους βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τέλος την Αυστραλία.

    Τόνισε ο ίδιος, σήμερα στη Γενεύη, ότι "πριν από το 2013", στην περίπτωση που δεν παραταθεί η ισχύς των "δεσμών" της κρατικής οικονομικής στήριξης, "σε πολλά μεγάλα κράτη η απασχόληση δεν θα ξαναβρεθεί στα προ κρίσεως επίπεδα".

    Αντίθετα, για τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, η επάνοδος της απασχόλησης στα προ κρίσεως επίπεδα πιθανολογείται για το 2011, ήδη, ενώ και το ερχόμενο νέο έτος δεν θα είναι απογοητευτικό απ αυτήν τη σκοπιά.

    Από την πλευρά τους, οκτώ πλούσιες οικονομίες και δώδεκα αναδυόμενες, το G20, τονίζει επανηλειμμένα ότι χάρη στη συντονισμένη του δράση από το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης διεθνούς κρίσης "'έχουν διασωθεί επτά με έντεκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας", σε όλο τον πλανήτη.

    Στο G20 ανήκουν : οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ, και :

    --η Κίνα, η Ινδία , η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, και το Μεξικό.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 9:30:32 UTC